MiniPC Ninkear T9 Plus a Linux

16.06 | 18:00 | Livan | Livan

Už dávnejšie som poškuľoval po miniPC Ninkear T9 Plus. Plánoval som ho na také to hranie sa s Linuxom. Na internete sa núkal väčšinou v konfigurácii s procesorom Intel N100, 16 GB RAM a 512 GB SSD za cca 206 €. Hovoril som si, že daná konfigurácia je zbytočně štědrá, uvítal by som variant s 8 GB RAM a 256 GB SSD. Takýto variant však bolo ťažké zohnať a ak aj bol v ponuke, cena bola okolo 185 €. Zrazu, ako blesk z jasného neba, som obdržal z Aliexpressu ponuku dňa na túto konfiguráciu za 137 €.

Neváhal som ani sekundu a objednal som. Už na šiesty pracovný deň mi bol doručený. Obsahom balenia bol samotný miniPC, napájací zdroj, HDMI kábel a kovový výlisok so skrutkami na pripojenie na zadnú stranu monitoru.

Obr. 1: Takto to prišlo

Obr. 2: Porozbalení z jednej strany

Obr. 3: Porozbalení z druhej strany

Obr. 4: A takto to vyzerá po spustení

Prieskum hardvéru

Rozhodol som sa ho podrobnejšie preskúmať. Dodaný bol s Win11 a troška som s ním experimentoval. Prvotná inštalácia prebehla bez problémov, následne sa spustila aktualizácia na verziu 22H2, ktorá trvala cca 2 hodiny. Po niekoľkých reštartoch mi ponúklo prechod na verziu 23H2 ale to som sa už rozhodol neabsolvovať a rovno prejsť na Linux. Než som tak urobil, troška som skúmal hardvér.

Je tu niekoľko zvláštností, na ktoré som narazil. Za prvé samotný procesor N100. Je štvorjadrový s maximálnou frekvenciou až 3,4 GHz. Na to, že to má TDP iba 6W, to nie je žiadne orezávatko. Má to celkom slušný výkon, na bežnú kanceláriu a prezeranie webu úplne dostatočný. Má to však iba jednokanálový prístup k RAM, čo však na dané použitie nevadí. Znamená to iba to, že sa môže použiť iba jeden pamäťový modul s maximálnou kapacitou 16 GB.

Čo sa SSD týka, pätica je typu M.2 a môže sa tam vložiť ako SATA, tak aj NVMe disk s dĺžkou 42 mm. V mojom miniPC je SATA disk s rýchlosťami čítania a zápisu okolo 500MB/s. Pri prezeraní cez Crystal Disk Info som si všimol teplotu SSD 75 °C, čo je strašne vysoko. Myslím si však, že danú teplotu tento program neudáva správne, pretože pri dotyku rukou sa disk javil iba ako vlažný, rozhodne nemal teplotu 60 °C, ktorú v tej dobe ukazoval program.

Jediná vec, ktorá trošku zamrzí je fakt, že aj keď miniPC má až tri HDMI výstupy, tak iba vo verzii 1.4, čo znamená, že pri 4k rozlíšení to má iba 30 snímok za sekundu. Integrovaná grafika procesora však umožňuje až 60 snímok za sekundu, takže toto obmedzenie použitím HDMI vo verzii 1.4 je trošku nedomyslené. Našťastie, pri rozlíšení 1920×1080 to má 60 snímok za sekundu.

Inštalácia Linuxu

Na hlavnom Linuxovom notebooku používam Manjaro. Pre toto miniPC som však usúdil, že Manjaro nie je dobrou voľbou, pretože Rolling Release distribúcia si vyžaduje časté aktualizácie a toto miniPC zasa až tak často púšťať nebudem. Preto som vďaka relatívne silnému hardvéru zvolil Q4OS s KDE, ktoré som v minulosti testoval a páčil sa mi. Ešte som zvažoval aj MX Linux ale ten som si nechal iba ako poslednú možnosť.

Po vytvorení inštalačného USB som hľadal spôsob, ako z neho nainštalovať. MiniPC má AMI bios, do ktorého sa dá vstúpiť klávesou ESC alebo DEL pri štarte. Klávesu na priamu voľbu bootovacieho disku som neobjavil. Nevadí, na záložke Boot som nastavil, aby v prvom poradí bootoval USB kľúč a nabootoval z neho. Inštalácia prebehla úplne štandardne, zaujímavosťou bolo, že inštalácia ponúka na výber štyri rôzne rozsahy inštalácie, od kompletného Desktopu, cez Basic, Live až po Pure, čo je pre znalcov, ktorí majú potom úplnú kontrolu nad procesom inštalácie. Zvolil som Desktop, aby som dostal už predinštalovaný systém. Ešte som si mohol v rozbaľovacom zozname vybrať, či inštalovať swap na oddiel alebo vo forme súboru. Po dokončení inštalácie som vošiel znova do biosu a nastavil ako prvé bootovanie z disku, kde bol nainštalovaný Linux.

Obr. 5: Priebeh inštalácie Q4OS

Pri prvom spustení na mňa čakalo prekvapenie. Pripojil som si tento miniPC k 4k televízoru, čo Linux rozpoznal a nastavil. Vo výsledku boli všetky texty tak malé, že sa skoro nedali čítať. Neostávalo nič iné, ako si nastaviť prijateľnejšie rozlíšenie. FullHD (1920×1080) bolo tak akurát. Nešiel zvuk, avšak stačilo výstup prestaviť z audio na HDMI a všetko fungovalo. Dokonca ani Wifi nebol problém, čoho som sa na základe skúseností z minulosti, najviac obával.

Obr. 6: Takto to vyzeralo po nainštalovaní

Obr. 7: Prehľad monitoringu

Obr. 8: Výpis z inxi pre základný prehľad hardvéru

Záver

MiniPC Ninkear T9 Plus ma veľmi milo prekvapil. Pri jeho malých rozmeroch 8,5×8,5×4,3 cm obsahuje celkom použiteľný hardvér, má pri bežnom používaní malú spotrebu a bezproblémovo na ňom funguje Linux. Nedostatky, ktoré som v článku spomenul, nie sú veľmi obmedzujúce. Za tú cenu je to vynikajúca kúpa. Momentálne sa dá kúpiť na Aliexpresse a na stránke joom.com, aj keď tie nižšie konfigurácie sa rýchlo vypredávajú.

Domovská stránka miniPC: https://ninkear.com/collections/mini-pc

Prílohy



    • RE: MiniPC Ninkear T9 Plus a Linux 16.06 | 21:35
      Avatar Pavel Q4OS, DistroWatch  Administrátor

      Vďaka za blog, noo dobre si to vychytal s tou cenou :-) Toto riešenie sa mi celkom páči na Linux komp, malá spotreba a nezaberie veľa miesta.

    • RE: MiniPC Ninkear T9 Plus a Linux 17.06 | 15:37
      Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

      celkom ma to zaujalo, mám niekoľko otázok:

      1. meral si akú to má skutočnú spotrebu ? pri nečinnosti a pri záťaži ?

      lebo špekulujem o rpi5 (na Home asistenta a miniserver pre rodičov) a to vyjde tak 130€ s krabičkou a zdrojom (8GB verzia) to viem že má idle okolo 2,5W

      2. má to možnosť nejakých rozšírení (napr. pci-e slot alebo sata slot ?) na doske, lebo NAS dosky s N100 stoja okolo 150€ (ale majú 2,5GLAN a 6 sata slotov)

      dík za info

      Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
      • RE: MiniPC Ninkear T9 Plus a Linux 17.06 | 18:41
        Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

        Skutočnú spotrebu som nemeral, avšak v tomto videu je uvedená spotreba pri nízkej záťaži do 7 W a 22 W pri plnej. Koľko to má v idle netuším. Čo sa týka rozšírení, dalo by sa to rozšíriť asi iba pomocou 2 Ethernetových portov a 3 USB.

        • RE: MiniPC Ninkear T9 Plus a Linux 18.06 | 12:04
          Avatar redhawk1975 Windows 11 nonsystemd edition  Používateľ

          za tu cenu fajn hracka namiesto HTPC

          Do or do not. There is to no try.​
          • RE: MiniPC Ninkear T9 Plus a Linux 18.06 | 14:10
            Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

            Súhlas, takto som to aj ja zamýšľal. Akurát treba použiť bezdrôtovú klávesnicu a myš.

      • RE: MiniPC Ninkear T9 Plus a Linux 18.06 | 12:02
        Avatar redhawk1975 Windows 11 nonsystemd edition  Používateľ

        Rpi sa neoplati ako IoT server, ak netreba GPIO

        vid tenky-klient-ako-nahrada-raspberry-pi

        Rpi 5 idle 1,75W, HP T520 2,3W. maximum RPI 5 13,5W a T520 35W (3D hra)

        HP T520 ma  Procesor AMD GX-212JC 2c/2t (AMD Puma), Chipset AMD FCH LPC, VGA: AMD Radeon R2E. konkretny kus 4GB ram ddr3 sodim (max 8GB) a 32GB m2 sata ssd.

        komplet pasivny.

        porty 2x Display port v 1.2, 1x VGA, 4x USB 2.0, 2x USB 3 (front), 2x audio jack (mikrofón a slúchadlá), 1 Gbps ethernet

        Momentalne na tom bezi ESP home a Home asistent server

        Cena bola s osobnym odberom v BA 9,90€ 

        Do or do not. There is to no try.​
      • RE: MiniPC Ninkear T9 Plus a Linux 29.06 | 14:38
        Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

        Dnes som zakúpil merač spotreby SOLIGHT DT26 a konečne som mohol odpovedať na Tvoj dotaz ohľadne spotreby. Pri spustenom DE bez ďalších aplikácií v Q4OS s KDE to má spotrebu cca 6W. Pri prehrávaní videa z youtube cez webový prehliadač v celoobrazovom režime to má spotrebu okolo 8,5 až 11 W. Teplota procesora sa pohybuje do 50 °C a ventilátor neide, teda je to úplne tiché, ako keby to bolo pasívne. RAM je obsadená iba okolo 1,7 GB a záťaž procesora bola maximálne 60%. V Idle bola záťaž procesora iba 1 až 4%.

        • RE: MiniPC Ninkear T9 Plus a Linux 02.07 | 13:17
          Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

          ďakujem, medzičasom som kúpil za 150€ HP proliant microserver (keďže už jeden mám doma viem že zerie 5-7w idle a má sloty na 4 disky)

          Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
          • RE: MiniPC Ninkear T9 Plus a Linux 02.07 | 13:32
            Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

            A to je nejaký repas? Pretože bežne stojí okolo 800 € a viac, teda podľa vyhľadávača.

            • RE: MiniPC Ninkear T9 Plus a Linux 02.07 | 14:30
              Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

              bežne stáli okolo 300-400€ nové nové už sa nepredávajú - len tie 800€ g10+

              ja mám starší model bez plus, takýto: https://online.asbis.sk/hp-proliant-microserver-g10-x3216-8gb-u-4lff-nhp-sata-200w-ps-entry-server_d431185.html

              tento som zohnal nepoužívaný v origo krabici (nerozbalený) - na exe dražbe

              Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
        • RE: MiniPC Ninkear T9 Plus a Linux 14.07 | 09:44
          Avatar redhawk1975 Windows 11 nonsystemd edition  Používateľ

          slusne.

           

          Do or do not. There is to no try.​
    • RE: MiniPC Ninkear T9 Plus a Linux 17.06 | 18:46
      Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

      Mimochodom, keď som zvažoval kúpu miniPC, v hre bol ešte veľmi podobný T-BAO T8 Plus. Má s ním niekto skúsenosť? Hlavne ma zaujíma kompatibilita s Linuxom, pretože na jednom fóre sa spomínalo, že tento nie je kompatibilný s Ubuntu. Tak sa chcem iba presvedčiť, ako to naozaj je.

      • RE: MiniPC Ninkear T9 Plus a Linux 18.06 | 18:52
        Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

        Je to neuveriteľné ale zistil som v porovnávači procesorov, že ten procesor N100 je výkonnejší než i7 6600U.

        • RE: MiniPC Ninkear T9 Plus a Linux 18.06 | 19:08
          Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

          A to sa v minulosti hovorilo, že to N v názve procesora znamená nebrať. Myslím, že teraz pre tieto nové N procesory už to neplatí.

          • RE: MiniPC Ninkear T9 Plus a Linux 20.06 | 18:52
            Avatar redhawk1975 Windows 11 nonsystemd edition  Používateľ

            on Intel ma v znaceni uz taky bordel ze vzdy treba hladat konkretny CPU

            Do or do not. There is to no try.​
    • RE: MiniPC Ninkear T9 Plus a Linux 20.06 | 06:54
      Avatar bluesundown   Používateľ

      Vedel by si na tom prosim skusit GeForce Now ?

      • RE: MiniPC Ninkear T9 Plus a Linux 20.06 | 07:04
        Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

        Prepáč ale čo je to GeForce Now? To je nejaká linuxová hra? Rozhodne to nebude vhodné ako hracia konzola ale iba na také to bežné použitie. Prepáč ale ja nehrávam hry a ani nemám tušáka, ako to mám na linuxe skúsiť, nikdy som to nerobil.

        • RE: MiniPC Ninkear T9 Plus a Linux 20.06 | 07:36
          Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

          Ak si pozrieš toto video, tak tam borec na tom hrá aj nejaké hry pravda vo windows ale zároveň hovorí, že pri vysokej záťaži (hraní hry) to začalo vibrovať a musel pod to dať podložku, aby to nerušilo. Mimochodom, čo sa týka grafiky, tak ta má iba 24 EU a nie je zasa až taká výkonná, je vhodná skôr na menej náročné veci. V tomto jedinom je i7 6600U výkonnejšia ako N100, pretože má až 32 EU a vyššiu frekvenciu grafického jadra.

        • RE: MiniPC Ninkear T9 Plus a Linux 24.06 | 09:44
          Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

          geforce now je streamovacia služba na hry, má aj free verziu, kde si musíš počkať na voľný stroj

          celkom dobrá alternatíva na hranie náročných hier na nevýkonnom hw, za test by stálo akú latenciu vytvára ten PC pri použití GFN

          Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
    • RE: MiniPC Ninkear T9 Plus a Linux 20.07 | 16:17
      Avatar redhawk1975 Windows 11 nonsystemd edition  Používateľ

      mno zaujimavo vyzera aj Radaxa x4  tiez na n100

      ako konkurent rpi za cca 70-90€

      Do or do not. There is to no try.​
      • RE: MiniPC Ninkear T9 Plus a Linux 20.07 | 16:51
        Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

        Akurát nie je celkom jasné, ako je riešené chladenie, či je súčasťou aj zdroj, krabička atď. Ninkear to má všetko vyriešené. Tá Radxa je iba taký polotovar, rovnako, ako Raspberry PI.