Apple sucks - vo veľkolepom štýle

09.08.2021 | 19:27 | Richard | Richard

… alebo posledné udalosti ukazujúce, že niektoré nepekné veci nepoznajú konca.


V spoločnosti Apple Inc.

 

 

1 Apple, líder, to určite, ale v čom?

Apple je značka, ktorá rozdeľuje ľudí zásadným spôsobom. Súčasní politológovia by použili moderné slovo „polarizovať“.
Ako každý obchodne úspešný produkt, aj tento má svojich zástancov a samozrejme odporcov.

Zástancovia s titulom SAS (seriózna apple ovca, nemýliť si prosím s politickou stranou) poukazujú najmä na zladený hardvér a softvér, užívateľský ekosystém (čo je samozrejme len buzzword, ktorý sa dá, podobne ako zosnovanie zločineckej skupiny, použiť na všetko), a rešpektovanie súkromia (ukážeme si, že toto nie je pravda).

Odporcovia, nazývaní aj socky, závistlivci, lagdroidoví zúfalci, zase poukazujú… no vlastne väčšina poukazuje na predražený hardvér a uzamknutý softvér… a teraz sa pokúsime predostrieť ďalšie argumenty.

Prečo vlastne ten Apple hejt?

Hejt je prisilné slovo. Je dôležité poukazovať na skutočnosti v IT svete, ktoré obmedzujú slobodu, porušujú ľudské a licenčné práva. Hlavne preto, aby sa tento neduh nerozšíril i do iných oblastí, kde by aj nás, nepoužívateľov Apple, začal ovplyvňovať.

 

2 Apple ako inovátor?

No minimálne majster v používaní úderných sloganov. Pamätáte sa na Think Different? Alebo parafrázovanie 1984, spolu s lietajúcim kladivom do tváre Veľkého brata?

Ale priamo k veci.
Je potrebné uznať, že počin s Apple I bol zaujímavý z niekoľkých hľadísk. Najmä je za ním zaujímavý príbeh. Ale aj krok, ktorý sa Applu osvedčil a ktorý funguje dodnes: požaduj na priemerný výrobok nadpriemernú cenu.
Nič totižto nefunguje lepšie a spoľahlivejšie ako ľudská márnivosť.

Je zaujímavé, že revolučné produkty, ktoré predstavil Apple, už predtým existovali v iných podobách. Dotykové telefóny, PDA, počítače, grafické nadstavby operačného systému, kernel - to všetko vymyslel niekto iný a skôr.
Apple však tomu nasadil „správnu“ cenovku a spravil poriadne promo.

Richard Feyman vo jednej svojej knihe opisuje situáciu, kedy sa pokúšal predať svoje obrazy. Pýtal za ne 50$, ale napriek tomu ich nepredal. Dostal však dobrú a fungujúcu radu, aby dal na ne cenu rádovo vyššiu. Stará dobrá ľudská márnivosť opäť zafungovala a obrazy sa predali.

 

3 Najväčšie prešľapy

Nie je jednoduché rozhodnúť, ktoré sú naj. Ale s určitosťou to nie sú tie, o ktorých sa písalo najviac - ako o ohnutých displejoch, horiacich telefónoch, nefungujúcich klávesniciach či výrezoch v displeji.
To sú viac alebo menej podarené technické riešenia, a nové riešenia ľahko prinesú aj nové problémy.

 

Ale za zásadné problémy považujem tieto:

3.1 Licenčná nečistota a uzavretosť

Je známe, že operačné systémy od Applu sú mixom rôznych licencií. Optimisti tvrdia, že tie časti kódu s GPL licenciou, ktoré Apple prebral, boli zverejnené. A ostatné sú skryté a neverejné - pod vlastnou licenciou. A teda nemožno s určitosťou povedať, koľko kódu je prevzatého, koľko vlastného… a ani to nebude nikdy možné, pokiaľ nedôjde k masívnemu úniku.
Ale prečo je to dôležité? Prečo si súkromná spoločnosť nemôže robiť s svojim produktom čo chce?
Pretože to je alfa a omega slobodného softvéru - správna licencia, ktorá prikazuje vývojárovi, ktorý použil vo svojom diele slobodný softvér, aby aj on následne uvoľnil svoj produkt pod slobodnou licenciou.
Je to férový prístup, vďaka ktorému je možná obrovská dynamika vývoja softvéru.

 

3.2 Dizajnované v USA, vyrobené v Číne

Ostatne, prečo nie, aj keď vieme, že je to, ľahko prehliadnuteľná, snaha dať svojim výrobkom žiarivejší lesk. Existuje na to terminus technicus - leštený prd. Útlocitné povahy prosím o prepáčenie.

Ale strašidelné je porušovanie pracovných práv robotníkov v továrňach, či už priamo vlastnených Apple, alebo v subdodávateľských firmách.
Ak existuje také porušovanie práv, že je to „cez čiaru“ i v Číne a v Indii, ktoré sú smutne známe zlými pracovnými podmienkami, tak skutočne ide o niečo výnimočne zlé.

Zvedavý čitateľ ľahko nájde články, kde trpia najmä Ujguri, i v kooperujúcich spoločnostiach . Známe sú staršie i novšie články o detskej práci v dodávateľskom reťazci Applu. A študenti sú ďalšou obeťou. India má taktiež mizerné pracovné práva.
Áno, toto sú spôsoby Applu, ktorý sa stavia do pozície križiaka s nulovou toleranciou takých praktík, ako dosiahnuť enormné zisky.

Stačia tieto informácie na to, aby ľudia zvážili svoju túžbu po produktoch Apple?

Možno niektorí spozornejú.
Ale mnoho to odbije s poznámkou, že „ani iní výrobcovia nie sú lepší.“ To je možno pravda, ale zatiaľ sa takéto závažné skutočnosti inde nepreukázali. Ak áno, prosím, nech sa láskavý čitateľ podelí o tieto skutočnosti v diskusii.

Ako som raz písal v inom blogu, …ľudia sú mimoriadne dobrí v racionalizácii ich vlastného stavu a dokážu prísť s hodnovernými vysvetleniami, prečo robiť veci tak, ako ich robia…
Preto funguje ekologická spoveď - síce si kúpim každý rok nový spotrebič, ale zato šupky z mrkvy dávam do biokontajnera.

 

3.3 Apple otvorilo zadné dvierka do súkromného života

Toto je najhorúcejšia téma. Odhalenia Edwarda Snowdena i jeho výborná kniha ukazujú, že pod zásterkou boja proti terorizmu, drogovej kriminalite a detskej pornografie, je možné obmedziť všetky ľudské práva.
A Apple prichádza s novou iniciatívou. Z dlhého článku od Electronic Frontier Foundation citujem:

Navyše slovenský zive.sk pridáva:

Nech si ctený čitateľ spraví vlastný názor. Len dodám, že podľa tvrdení Edwarda Snowdena, podobné reštriktívne opatrenia nikdy nepostihli tých, proti ktorým boli namierené.

 

3.4 Apple, Čína a cenzúra

Je známe, že Apple či Google majú bombastické heslá o slobode, rešpekte, tolerancii. Ale akosi sa to týka len ich PR. V praxi sa dejú omnoho špinavšie veci.

New York Times v nedávnom obsiahlom článku uvádza:

Ďalší článok informuje:

V minulosti Apple čelilo kritike za blokovanie aplikácie New York Times.

Čína je pre nás vzdialená geograficky i kultúrne. Cynicky by sme mohli povedať - čo je nás po nejakej Číne.
Nie je to tak dávno, čo sme sami zažívali podobný útlak. Preto sa skúsme zamyslieť, ako by sme my prežívali podobnú dystopickú realitu.
Nehovoriac o živote v krajine, v ktorej existuje sociálny kreditný systém. V skratke - životné výhody závisia od loajálnosti k vedúcej strane.

Ešte pripomeniem, že Apple bol súčasťou sledovacieho programu PRISM z dielne NSA, tak ako ho detailne opísal Snowden v knihe či na svojich prednáškach.

 

3.5 Apple App Store

Poznáte pojem jail break? V preklade to znamená útek z väzenia. A práve tento pojem sa hojne používa v súvislosti s tým, že Apple predvolene nedovolí inštaláciu iných aplikácií, ako schválených Apple a umiestnených v App Store. A práve jail break je metódou, ako do i-zariadenia dostať ľubovoľný (kompatibilný) softvér.
Argument Apple je zrejmý: maximálna bezpečnosť užívateľov.

Je neuveriteľné, že užívatelia i-zariadení dokážu toto akceptovať.
Strašidelnejšou vecou je teda už iba, podľa Woodyho Allena, pantomíma.

 

3.6 Právo na opravu

… je v poslednom čase pomerne často pretriasaná vec, najmä prostredníctvom Louisa Rossmanna.
Situácia sa v tejto sfére zlepšuje, avšak je dôležité povedať, Apple (a tiež John Deere či AT&T) túto iniciatívu chcú narušiť lobovaním (týka sa to najmä USA, v EÚ je stav legislatívne podchytený v nariadení "Ecodesign".)
Apple zašlo tak ďaleko, že v minulosti softvér spôsobil zamrznutie iPhonov pri oprave v neautorizovanom servise.
Apple na kritiku reagoval vytvorením programu pre nezávislé servisy. Je otázne, ako sú nastavené ceny náhradných dielov, ak má niekto skúsenost, prosím o vyjadrenie v diskusii.

V tejto súvislosti treba poukázať aj na ekologický rozmer, ktorý je úzko spojený s opravou alebo kúpou nového zariadenia.
Byť ekologický predsa neznamená prezentovať každý rok nové zariadenie s minimálnymi zlepšeniami.
Nehovoriac o vytváraní sociálneho tlaku na kúpu nových zariadení, ktoré treba nielen vyrobiť, ale aj dopraviť (finálny produkt, komponenty).
Ak sa chce Apple skutočne správať ekologicky, tak vyrobí trvácny produkt, netlačí novší model a ani zámerne nespomaľuje starší model zákernými aktualizáciami.
Aha, ale to by potom Apple nebola najbohatšou IT spoločnosťou na svete.

Prosím všetkých, ktorí sa bijú do pŕs za ekológiu, rátajú kilometre v úderníckej cyklosúťaži, triedia šupky od zeleniny, hoci varia len občasne (triedenie odpadu má samozrejme zmysel), aby sa zamysleli nad tým, že konzumnosť je problém.
Eko produkt je najviac eko vtedy, ak sa nemusí vyrobiť a ak sa nemusí zlikvidovať.

Na dlhší článok či diskusiu je prevádza datacentier, cloudov,…
Áno, i Vaša obľúbená sociálna sieť prispieva ku ekologickým katastrofám, ktoré už pociťujeme.
A dajte mi lajk, no…

 

3.7 Apple vs Mýtnici

Nakoľko sa tento príspevok roztiahol hádam až príliš, zakončím to teda kontroverznou témou.

Osoby obvinené v akcii Mýtnik I - III sú (smutne) známe a pravidelne sa objavujúce v médiach.
Nakoľko nepoznám všetky fakty, nakoľko platí prezumpcia neviny, budem uvažovať o nich ako o nevinných osobách. Osobne sa priznám, že by som bol rád, keby férové vyšetrovanie ukázalo, že obvinenia nie sú pravdivé, že všetky tie akcie ako Mýtnik, Judáš či Dobytkár sa proste nestali. Že je to len zlý sen, námet pre béčkový film. Že sa to predsa nemohlo stať…
Aj keď takto to asi nebude…

Ale späť do reality - skrátka a dobre, voči týmto osobám (ale aj iným) vládne v spoločnosti odpor, znechutenie, a ľudia to (zrejme oprávnene) vnímajú tak, že ich títo okradli o spoločné peniaze.
Rádovo sa hovorí o stovkách tisíc €. Možno viac.

Stará múdrosť hovorí: „Ak dlžíš banke 5000, banka po tebe pôjde, zničí ťa. Ak jej dlžíš 5000000, vtedy si obchodný partner.“

A teraz to podstatné:
EÚ sa doťahuje s Apple o nezaplatené dane. Pravidelne. Napríklad v roku 2016 to bolo 13 mld. €. (len mimochodom v tom roku Apple platilo dane vo výške 1%, napr. v roku 2014 len 0,005%)

Toto sú naše peniaze. Peniaze, ktoré patria do európskej kasy a teda aj do našej.

A tu je ten paradox - vadia nám títo Mýtnici (a povedzme, že aj iní, ktorí sa obohatili neoprávnene) a pritom prehliadame Apple?
Alebo nám správanie Apple nevadí, lebo to je anonymná veľká firma, proste nikto konkrétny, na koho by sa upriamila negatívna pozornosť?

Skúsme o tom porozmýšľať.

 

4 Záver

Prečo vlastne vznikol tento príspevok? Prečo vlastne ja píšem tento príspevok ak nepoužívam Apple (ale ani G ☺)?

Pretože najmä posledné udalosti ukazujú nekonečnú aroganciu technologického obra. A táto arogancia a nemorálne správanie dávajú návod ostatným. A hlavne - znižujú prah citlivosti väčšiny ľudí.

Proste klasické pomalé varenie žaby.

Ako väčšina užívateľov GNU/Linux-u si vážim slobodu. A sloboda je kontrola nad vlastným životom, počítačom, telefónom či autom. Tieto slobody sú stále ohrozené.
A preto ma mrzí, ak spoločnosť, ktorá sa síce nikdy nesprávala férovo, ale aspoň sa snažila uchovať súkromie, povolila aj v tejto sfére (zrejmý dôvod, prečo sa Apple nikdy nesprával férovo je ten, že vo svojich zariadeniach má proprietárny softvér).

Ak by som parafrázoval Richarda Stallmana - Apple dosiahlo Stalinov sen dokonale.

    • RE: Apple sucks - vo veľkolepom štýle 09.08.2021 | 21:38
      Avatar mark   Používateľ

      Vidím to zrejme rovnako. A vlastne je to aj pochopiteľné, prečo to tak je. Väčšinová spoločnosť má priority zoradené nasledovne: pohodlie na prvom mieste; bezpečnosť na druhom mieste a sloboda možno na treťom. A funguje to takto: slobodu obetujeme za bezpečnosť; bezpečnosť obetujeme za pohodlie. Najhoršie je, že aj za ťažké prachy, čo zaplatíš, si s tebou korporáty v**** r**, lebo môžu. Sloboda nie je nikdy zadarmo. Sloboda je za krv, pot a slzy. Cesta do otroctva je pohodlná. Takže sme vlastne v iluzórnom pohodlí neslobody a nebezpečia.

      • RE: Apple sucks - vo veľkolepom štýle 10.08.2021 | 18:33
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
        Sloboda je za krv, pot a slzy. Cesta do otroctva je pohodlná. Takže sme vlastne v iluzórnom pohodlí neslobody a nebezpečia.

        Pekne si to napísal. Ja si takto komplikujem život už pár rokov a mám dobrý pocit, že pre seba niečo robím.

        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
    • RE: Apple sucks - vo veľkolepom štýle 10.08.2021 | 11:11
      Avatar Peter Kotrčka Fedora  Používateľ

      Dám ti len radu. Ak píšeš takýto článok, prezentuj fakty a odpusti si úplne veci ako:

      "nespomaľuje starší model zákernými aktualizáciami. Aha, ale to by potom Apple nebola najbohatšou IT spoločnosťou na svete."

      Nejakým hraním na city ten článok nevylepšíš, len tam pridáš rozmer toho že si kde-kto povie "panebože, len im závidí úspech", pričom fakticky ale článok bude pravdivý.

      Neviem v akom odvetví pracuješ, ale snaha predať čo najviac produktov / služieb je cieľom všetkých súkromných spoločností.

      Predstav si že pracuješ pre Apple a ten sa rozhodne že bude uvádzať len jeden iPhone za 3 roky. Ako by si sa cítil keby k tebe prišli a povedali "Chlape, mohli sme ťa zamestnávať dlhé roky, ale rozhodli sme sa že nám stačí 1/3 vývojárov lebo prezentujeme len tretinu telefónov oproti tomu čo predtým. Takže sa zbaľ a od prvého si nezamestnaný"?

      Ešte raz, článok je dobrý, fakticky máš pravdu, len si odpusti subjektívne a emotívne ladené výpady voči komukoľvek (toto nie je len o Apple, rovnako by to pôsobilo aj v článku o miestnom pekárovi), veľmi to znižuje hodnotu celkového pocitu z článku.

      • RE: Apple sucks - vo veľkolepom štýle 10.08.2021 | 11:41
        Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor

        To, ze apple spomnaluje updatmi starsie telefony bolo niekolko krat popisane, dokazane a spokutovane. To, ze aj vdaka planovanemu zastaravaniu svojich zariadeni ma napriek relativne nizkemu obsadeniu trhu rekordne vysoke zisky je tiez pravda. OP mohol podat informaciu lepsie, na druhu stranu, tto co napisal su fakty a ziadne hranie na city.

        git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
      • RE: Apple sucks - vo veľkolepom štýle 10.08.2021 | 13:12
        Avatar Richard Antix  Používateľ

        Hm, je to blog a teda má to (malo by mať) subjektívny rozmer. A myslím si, že ak by tam nebol, potom by to stratilo dôraz - stal by sa toho len výpočet faktov, ktoré predsa len vyfučia z hlavy skôr.

        Ale viac ako ja, hraje na city práve Apple. V zmysle "sme najlepší, inovátori, najzelenší,...".
        Áno, takto to robí väčšina firiem, ale to neznamená, že je to dobre. Naopak, ak človek číta PR kecy, mal by spozornieť.

        Ad moja práca: mám firmu, robíme technologické linky (prevažne spracovanie potravín), máme aj nejaký vývoj a pod.
        Aj my chceme predať veľa, ale (a to je úprimný fakt) neviem klamať. Naše PR je slabé (ale zase aj trh je malý), skôr sa nám darí kvôli referenciám.
        A každé klamstvo (napr. o vlastnostiach nejakých strojov, ich výkonnosti či spoľahlivosti) by sa nám rýchlo vrátilo.

        Kedysi sme sa učili, alebo sa to verejne tvrdilo, že ekonomika, predaje, musia neustále rásť. Potom prišli teórie, že to nie je pravda, že udržiavanie výkonnosti, stále pri rozumnom zisku, môže fungovať.
        Nie som ekonóm, ale možno je to ozaj tak. Možno nie je potrebné, aby existovali superbohatí ľudia, na úkor napr. strednej vrstvy.
        A samozrejme, chudoba je z veľkej miery sociálny problém.

         

    • RE: Apple sucks - vo veľkolepom štýle 10.08.2021 | 11:46
      Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor

      S apple to mas ako s hodinkami za 20 litrov, autami v cene dvojizboveho bytu v Bratislave atd. Realne nefunguju a ani nevyzeraju lepsie ako hodinky za 20 eur. Kupujuci si kupou tychto veci snazi dokazat iba svoju vynimocnost a naradenost nad "plebsom" a vdaka svojmu rozbitemu rebricku hodnot to dokaze robit iba tym, ze si kupi drahsie veci, aj keby ho to malo zruinovat. 

      git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
      • RE: Apple sucks - vo veľkolepom štýle 10.08.2021 | 18:39
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

        To je tá ľudská prirodzená ľudská márnivosť, čo v blogu Richi spomínal. Netreba nasilu zachraňovať niekoho, toho kto chce skočiť cez palubu. To už tu robí Laci, čo zachraňuje týrané ženy ktoré si zobrali hajzla, čo sa prekvapivo správa ako hajzel, kto by to čakal.

        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
    • RE: Apple sucks - vo veľkolepom štýle 10.08.2021 | 18:48
      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

      Je ťažko rátať, že sa hajzel, v hocijakom parametre bude správať správne.

      Slobodný trh vyriešil kulové. Je to problém neprispôsobivých z druhej strany, viď. Hollywoodske účtovníctvo.

      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
    • RE: Apple sucks - vo veľkolepom štýle 30.08.2021 | 22:01
      Avatar martin-zeleny Linux Mint Mate  Používateľ

      pekny clanok. pekne zrhnute. vdaka

      ja si takto nejak predstavujem korporatny fasizmus.

      pridavam pripad jedneho cloveka , ktoreho vyhodili z applu, lebo nebol dostatocne progresivny.