Inštalácia Ubuntu MATE 20.04 LTS na MacBook Air 2014 (11-palcový)

28.09.2021 | 11:42 | Tibor Repček | Tibor Repček

Mal som doma dôchodcu, ktorý už toho veľa nezvládal. Trochu som mu teda musel pomôcť, aby sa nakoniec celkom slušne postavil na vlastné nohy. ;)

Konkrétne ide o produkt od spoločnosti Apple (11-palcový MacBook Air 2014), ktorý s 2-jadrovým CPU Intel Core i5, 4 GB RAM a s bloatware MacOS začínal byť taký pomalý, že sa s ním prakticky nedalo pracovať.

Aby som MacBooku vdýchol trochu viac života, rozhodol som sa nahradiť MacOS rýchlejším a bezpečnejším OS Ubuntu MATE 20.04 LTS (Focal Fossa). Teraz MacBook úkony, ktoré zvláda, robí rýchlo a spoľahlivo.

Chcem sa s vami podeliť o návod a skúsenosti ohľadom inštalácie Ubuntu na MacBook. Postupne prejdem celým procesom inštalácie a nastavovania. Spomeniem tiež, čo nefungovalo a ako som to nakoniec dokázal spojazdniť.

Pred inštaláciou

Najskôr si stiahneme inštalačný obraz zo stránky ubuntu-mate.org/download/amd64 a následne stiahnutý inštalačný obraz nahráme na USB kľúč pomocou multiplatformového open source nástroja BalenaEtcher.

USB kľúč s nahratým Ubuntu vložíme do vypnutého MacBooku. Zapneme MacBook a hneď držíme stlačený kláves alt (option key), až dokým sa zobrazí menu. V menu vyberieme druhú položku zľava (EFI Boot) a stlačíme kláves enter (return). Načíta sa menu z USB kľúča, v ktorom vyberieme hneď prvú položku zhora (Ubuntu).

Čakáme, dokým sa načíta Ubuntu z USB kľúča. Klávesovou skratkou Cmd + C zobrazíme výpis úloh, ktoré prebiehajú pri načítavní Ubuntu z USB kľúča. Po zobrazení pracovnej plochy spustíme inštalátor.

Počas inštalácie

Bol som veľmi milo prekvapený, že okamžite fungovala aj WiFi. Pri iných notebookoch sa mi totiž bežne stávalo, že som musel pripojiť USB káblom Android a cez zdieľaný internet stiahnuť ovládače pre WiFi.

Keďže som sa bez problémov pripojil na internet cez WiFi, stačilo už iba nasledovať pokyny inštalátora. Nechal som aj stiahnuť aktualizácie a všetky ostatné potrebné balíky pre slovenskú mutáciu Ubuntu MATE.

Do 20 minút bol Ubuntu MATE nainštalovaný a po reštarte pripravený na použitie. Teda, nie tak celkom... Najskôr som musel ešte zopár vecí doriešiť...

Po inštalácii

Kamera

Po prvom spustení Ubuntu MATE fungovalo všetko, okrem vstavanej kamery FaceTimeHD. Pomohol návod, ktorým je potrebné prejsť si vždy po aktuálizácii jadra:

# Tento návod som našiel na adrese https://askubuntu.com/questions/990218/camera-not-working-on-macbook-pro
# Nainštalujem potrebný softvér:
sudo apt install git curl xzcat cpio kmod libssl-dev checkinstall
# Stiahnem firmware a nainštalujem ho:
git clone https://github.com/patjak/facetimehd-firmware.git
cd facetimehd-firmware
make
sudo make install
cd ..
# Stiahnem ovládač a nainštalujem ho:
git clone https://github.com/patjak/bcwc_pcie.git
cd bcwc_pcie
make
sudo make install
# Pridám nainštalovaný firmware a ovládač do jadra:
sudo depmod
sudo modprobe -r bdc_pci
sudo modprobe facetimehd
sudo nano /etc/modules
# ...a pridám riadok s obsahom "facetimehd", ktorý tam už je, ak už som si návodom raz prešiel.

Swap

Teraz síce už funguje všetok hardvér, ale stále narážame na malú pamäť RAM (iba 4 GB). Hlavne sa to prejavuje neprijateľným spomalením celého systému pri prehliadaní webu, keďže webové prehliadače patria medzi najväčších žrútov RAMky.

Vyriešime to zväčšením dočasného úložiska na disku (súbor /swapfile), ktoré sa používa vtedy, keď už v RAMke nie je miesto. Ubuntu totiž /swapfile nastavil na 2 GB, čo sa rýchlo zaplní, keď máme iba 4 GB RAM.

Najskôr zmeníme hodnotu swappiness na 30 (prvý riadok) a zároveň ju zapíšeme aj do systémových nastavení, aby ostala nastavená na 30 aj po reštarte (druhý riadok):

sudo sysctl vm.swappiness=30
sudo nano /etc/sysctl.conf

Na posledný riadok súboru /etc/sysctl.conf pridáme: vm.swappiness=30

Teraz ukončíme všetky programy, aby sme pamäť RAM mali čo najmenej zaplnenú. Otvoríme iba 2 terminály (Cmd + T). V jednom si spustíme nástroj htop (nainštalujeme pomocou príkazu: sudo apt install -y htop), v ktorom budeme sledovať posielanie údajov zo /swapfile do pamäte RAM. V druhom budeme postupovať podľa návodu nižšie.

Odpojíme aktuálny /swapfile (prvý riadok) a vymažeme ho (tretí riadok). Odpojenie môže trvať pomerne dlho (až 30 minút pri plnom zaplnení /swapfile), pretože pred odpojením sa prenášajú údaje zo /swapfile do RAMky. Od piateho riadku už len vytvárame nový /swapfile s veľkosťou 6 GB (namiesto predošlých 2 GB), ktorý nakoniec nastavíme na používanie:

sudo swapoff -v /swapfile
# čakáme cca 30 minút pri plnom zaplnení 2 GB /swapfile a proces presunu údajov do RAM sledujeme v príkazovoom riadku pomocou nástroja htop
sudo rm /swapfile
sudo fallocate -l 6G /swapfile
sudo dd if=/dev/zero of=/swapfile bs=1024 count=6144000
sudo chmod 600 /swapfile
sudo mkswap /swapfile
sudo swapon /swapfile

Odteraz máme dostatok miesta na dočasné ukladanie údajov v prípade, že sa minie miesto v pamäti RAM. Výsledok je, že sa už systém nespomalí do neprijateľnej miery.

Zobudenie po uspatí

Keď zaklapneme displej a MacBook sa uspí, môže sa stať, že po otvorení displeja ostane čierna obrazovka. To pravdepodobne znamená, že Ubuntu nie je nastavené tak, aby po otvorení displeja zaplo výstup z grafickej karty. Toto sa dá vyriešiť podľa rady na askubuntu.com inštaláciou a spustením LMT:

sudo apt install laptop-mode-tools

Po nainštalovaní spustíme "Laptop Mode Tools" a zapneme "Enable module video-out". Odteraz už po uspaní MacBook naskočí hneď po otvorení displeja.

Ako to funguje vám?

Budem rád, ak sa podelíte o vaše skúsenosti s inštaláciou a používaním Ubuntu na MacBookoch. Fungovalo vám všetko hneď, alebo ste sa s niečím potrápili? A čo všetko si po inštalácii ešte nastavujete? Ďakujem. :)

Prílohy



    • RE: Inštalácia Ubuntu MATE 20.04 LTS na MacBook Air 2014 (11-palcový) 28.09.2021 | 12:13
      Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

      Teda na Macbook som linux nikdy neinštaloval. Cez to všetko mám niekoľko pripomienok/návrhov. Tak za prvé ten swappiness by som nastavil na 10, čo je často v rôznych článkoch odporúčaná hodnota. Za druhé by som pri inštalácii radšej vytvoril swapovaciu partíciu 4-6 GB namiesto swapovacieho súboru. Malo by to pri inštalácii ísť nastaviť. Za tretie, mám na jednom ntb iba 2GB RAM a spomalovanie na Manjare pri bežnom prezeraní webu nepozorujem. Pri 4 GB RAM by to vôbec nemal byť problém.

      • RE: Inštalácia Ubuntu MATE 20.04 LTS na MacBook Air 2014 (11-palcový) 28.09.2021 | 12:30
        Avatar Tibor Repček Ubuntu MATE  Používateľ

        Ahoj, Livan.

        Ďakujem za tvoje pripomienky/návrhy.

        So swappiness som na tom MacBooku experimentoval a mal som to nastavené aj na 10. Lepšie sa mi však osvedčilo, keď je RAMka zaplnená na 70 % a už vtedy sa začne používať /swapfile (čiže swappiness je 30). Pri hodnote swappiness 30 som zistil, že systém je svižný aj pri väčšom nápore, kedy sa ide aktívne chladenie zblázniť. :) Pri nižších hodnotách sa systém občas zasekol.

        Partícia je OK, ale v prípade zmeny veľkosti je ľahšie pracovať so súborom, preto som uprednostnil /swapfile.

        Chápem, že na inom notebooku s inou distribúciou Linuxu môžu byť výsledky iné. Na spomínanom MacBooku so spomínaným Ubuntu mi to však funguje tak, ako som opísal... :)

    • RE: Inštalácia Ubuntu MATE 20.04 LTS na MacBook Air 2014 (11-palcový) 28.09.2021 | 14:30
      Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

      Ahoj Tibor, tiež som na Mac ešte neinštaloval. Na ntb DELL z roku 2010 mám 4GB RAM, mám tam Mint Cinnamon 19.3 a funguje k spokojnosti. Inštaloval si zrejme automaticky takže si si zrejme neurobil zvlášť partíciu /home. Tá pomôže ak je treba systém preinštalovať alebo sa niečo pobabre, dáta zostanú v bezpečí. A pekne chlapsky si sa popasoval s WiFi. Ubuntu Mate LTS je podľa mňa pre penzistu dobrá voľba. Potom napíš, ako sa to penzistovi pozdávalo.

      • RE: Inštalácia Ubuntu MATE 20.04 LTS na MacBook Air 2014 (11-palcový) 28.09.2021 | 14:43
        Avatar Tibor Repček Ubuntu MATE  Používateľ

        Ahoj, vxmery.

        Predpokladáš správne, že som neriešil zvlášť partíciu pre priečinok home. Proste som iba odklikal inštalátor, aby som zistil, ako to bude fungovať s prednatavenými možnosťami. :) Okrem toho, ide o notebook prevažne na testovacie účely, takže ak sa náhodou niečo pokazí, neprídem o žiadne dôležité údaje. No a je tam 120 GB SSD, takže som sa ani len neunúval zamýšľať nad delením takého malého disku na partície. ;)

        Takto ten MacBook používam už asi 3 roky, len prvýkrát tam staršie Ubuntu nefungovalo slávne a dosť som sa s tým trápil. Znova som skúsil inštaláciu Ubuntu už vo verzii 20.04, a to už bola parádna podpora hardvéru - teda okrem tej kamerky... :)

    • RE: Inštalácia Ubuntu MATE 20.04 LTS na MacBook Air 2014 (11-palcový) 28.09.2021 | 23:53
      Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

      No pekne, ešte by to chcelo nejaké fotky toho MacBooku aj s nainštalovaným Linuxom pre nás, čo poznáme len PC :-)

      • RE: Inštalácia Ubuntu MATE 20.04 LTS na MacBook Air 2014 (11-palcový) 29.09.2021 | 08:35
        Avatar Tibor Repček Ubuntu MATE  Používateľ

        Jasné, Pavel, prikladám aj screenshotfotku... :)

        • RE: Inštalácia Ubuntu MATE 20.04 LTS na MacBook Air 2014 (11-palcový) 29.09.2021 | 13:04
          Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

          Podľa menu ikony Ubuntu MATE?

        • RE: Inštalácia Ubuntu MATE 20.04 LTS na MacBook Air 2014 (11-palcový) 29.09.2021 | 13:22
          Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

          Jeeej som to prehliadol v názve, za mňa MATE a Xfce určite lepšie ako GNOME, tomu asi nikdy neprídem na chuť.

    • RE: Inštalácia Ubuntu MATE 20.04 LTS na MacBook Air 2014 (11-palcový) 29.09.2021 | 08:19
      Avatar distefano wattOS, Xubuntu minimal,  Používateľ

      Z tych rokov /ci este skorsich/ mam iPad 1.gen. v perfektnom stave, baterka aj dnes taha 3,5-4 hod. Lahke Xubuntu by sa mi ale pacilo viac, v tej oblasti si pri patrani nezistil nejake zaujimave moznosti?

      Dal si sem pekny a zdarny pokus navratu stareho zeleza do aktivneho zivota, inak moj navrh, ako nenasilnou formou rozsirovat informacie o existencii Linuxu medzi detmi na ZS je darovanie takehoto vysluzilca skole.

      • RE: Inštalácia Ubuntu MATE 20.04 LTS na MacBook Air 2014 (11-palcový) 29.09.2021 | 08:46
        Avatar Tibor Repček Ubuntu MATE  Používateľ

        Ďakujem, distefano, za tip. Je to testovací počítač, takže určite vyskúšam aj Xubuntu. Potom napíšem, ako sa mi darilo... ;)

        V škole (gymnázium) som učil informatiku 10 školských rokov. Veľmi dobrú spätnú väzbu na Linux som mal od študákov, ktorí boli technicky zameraní. Tým stačilo povedať, že Linux patrí medzi tie bezpečnejšie, rýchlejšie a stabilnejšie OS a hneď ho začali používať. :) Trochu väčšia výzva to bola pri netechnicky zameraných učiteľoch a študákoch, ale aj tam sa to dalo, len potrebovali viac času... Odkedy som v súkromnom sektore, daroval som škole, v ktorej som učil, už zopár starších no stále použiteľných kúskov hardvéru a viem, že budú použité dobre aj vďaka Linuxu...

        • RE: Inštalácia Ubuntu MATE 20.04 LTS na MacBook Air 2014 (11-palcový) 29.09.2021 | 10:46
          Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

          Aké distribúcie mali najlepšiu odozvu od študákov?

          • RE: Inštalácia Ubuntu MATE 20.04 LTS na MacBook Air 2014 (11-palcový) 29.09.2021 | 13:14
            Avatar Tibor Repček Ubuntu MATE  Používateľ

            Ja som im vtedy odporučil Ubuntu, pričom som im predstavil aj deriváty MATE a Xubuntu, ak by potrebovali Linux rozchodiť na staršom železe. Pokiaľ viem, nikto nepoužil žiadnu inú distribúciu, keďže im už samotné Ubuntu poskytlo obrovský priestor na experimentovanie. :)

            Ale po rokoch mi začínajú písať, že skúšajú rolling release distribúcie, pretože potrebujú čo najaktuálnejší softvér. Vyberajú si Manjaro - väčšino s Gnome.