Moja distro turistika - EndeavourOS

10.08 | 14:31 | Moje blogy | Pavel

V predošlom blogu som sa zameral na ruskú distribúciu ROSA, tentokrát to bude holandský EndeavourOS. Keďže ROSA ako aj Q4OS ktorý používam primárne využívajú KDE desktop, rozhodol som sa na porovnanie vyskúšať z USB kľúča EndeavourOS s KDE desktopom, ktorý je paradoxne prednastavený ako live verzia a zároveň offline inštalačka. Pri online inštalácii si môže používateľ zvoliť desktop, ktorý preferuje ako je Xfce, Plasma, Gnome, Mate, Cinnamon, Budgie, LxQt, LxDe a i3-wm. Keďže som EndeavourOS neinštaloval, neviem sa vyjadriť napríklad k zmene lokalizácie desktopu, pre ktorej správne fungovanie by bol nutný reštart a ani k celkovej odozve systému.

Predstavenie v skratke - EndeavourOS je rolling distribúcia založená na Arch Linuxe a na svoju inštaláciu využíva grafický nástroj Calamares. K samotnej distribúcii sa budú vedieť lepšie vyjadriť používatelia Archu a Manjara, preto som sa sústredil najmä na programový výber ako aj na samotné nástroje EndeavourOS. Len pre zaujímavosť distribúcia je momentálne v rebríčku záujmu na DistroWatch.com na treťom mieste a preskočila aj Manjaro. Po spustení vás privíta KDE desktop v tmavých farbách a okno s možnosťou spustiť samotný inštalátor alebo napríklad správcu diskov.

01.png 02.png

Distribúcia EndeavourOS má v základe výrazne menej programov keď to porovnám napríklad s predošlou distribúciou ROSA. Pri samotnej online inštalácii na disk pravdepodobne využíva iný programový výber aj podľa zvoleného desktopu. Pre prácu s grafikou tu nájdete prehliadač obrázkov Gwenview a prehliadač dokumentov Okular, ako webový prehliadač Firefox a na prehrávanie audio a video súborov mpv Media Player, chronicky známy VLC, Qt V4L2 video capture utility a naopak prvý krát registrujem prehrávač Haruna. Kancelársky balík v základe nenájdete, čo je za mňa určite škoda.

03.png 04.png

Čo sa týka nástrojov, sú tu základné KDE programy ako Ark, KCalc alebo program na vytváranie screenshotov Spectacle a textové editory Kate a KWrite. Zo systémových nástrojov je tu predinštalovaný správca diskov GParted a KDE Partition Manager, gui na synchronizáciu súborov pomocou rsync - Grsync, systémový monitor a info utilita pre KDE desktop, nástroj pre konfiguráciu firewallu a gui Reflector Simple. Programový výber zahrňuje aj nástroj YAD (slúži aj na prehliadanie ikon) a program pre porovnanie súborov Meld. Pre KDE desktop by som radšej zvolil Kompare.

05.png 06.png

Používateľ nájde v distribúcii aj niekoľko vlastných nástrojov - EndeavourOS apps info, ktorý poskytuje prekliky na info o niektorých balíkoch a programoch, EndeavourOS log tool, EndeavourOS Quickstart Installer, ktorý slúži na rýchlu inštaláciu vybraných programov, konzolový eos-update ako aj už spomenuté uvítacie okno. K samotnému programovému výberu sa vyjadrím na konci blogu, nikde v distribúcii som nenašiel gui pre inštaláciu samotných programov ako napríklad Pamac v Manjare. Pomocou ktorého sa dajú pohodlne vyhľadávať a inštalovať programy, prípadne sprístupniť AUR repozitár. Nainštaloval som nakoniec program Octopi a aby som si overil jeho funkčnosť, pridal som pomocou neho konzolový Neofetch (aj pre info o desktope), funguje.

07.png 08.png

Pár slov na záver - V porovnaní s Manjaro distribúciami, ktoré som používal pár rokov dozadu a sú postavené taktiež na Archu, tu žiadnu pridanú hodnotu nevidím. Keby som sa mal zamerať na programový výber a keďže toto live sa berie aj ako offline installer a preto predpokladám, že to bude jeho kópia, nepovažujem ho za dobre zvolený základ. Programy ako 3x prehrávač multimédií a 2x správca diskov by som zredukoval, V4L2, Grsync a Meld by som zo základu odobral a naopak pridal minimálne kancelársky balík LibreOffice a možno nejaký audio prehrávač. A určite by potešilo aj gui na správu programov a balíkov, EndeavourOS Quickstart Installer pokrýva len niektoré programy a pomohlo by aj vyhľadávanie programov. Keby som mal rýchly pohľad na EndeavourOS subjektívne zhrnúť, táto distribúcia ma neoslovila prakticky ničím (možno vizuálom) a volil by som Manjaro.

OS: EndeavourOS 2024.06.25, Kernel: 6.9.6, DE: Plasma 6.1.0

LINKY:

Domovská stránka | DistroWatch.com | Predošlé distro

Prílohy



    • RE: Moja distro turistika - EndeavourOS 11.08 | 09:25
      Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

      KDE verzia by mala mať GUI program na inštaláciu Discover. Neviem, či je už v Livku alebo až po nainštalovaní. Apropo tu je prezentovaný malý programový výber v základe ako nevýhoda, čo ja naopak považujem za výhodu. Každý má iné preferencie čo sa týka programového výberu iné a trafiť sa pre všetkých je prakticky nemožné. Navyše distribúcia na základe Arch linuxu predpokladá trošku pokročilejšieho užívateľa, alespoň takého, ktorý sa rád učí a experimentuje. Takýto užívateľ nebude mať problém si doinštalovať všetko, čo bude v budúcnosti používať. Z toho mi vyplýva, že distribúcia, ktorá má už v základe veľa programov je vhodná pre úplných BFU a naopak taká, ktorá má iba nevyhnutné minimum je vhodná pre pokročilých, ktorí si distro prispôsobia na svoj obraz.

      • RE: Moja distro turistika - EndeavourOS 11.08 | 12:51
        Avatar Pavel Q4OS, DistroWatch  Administrátor

        Discover v live verzii nie je, inak by som ho spomenul. Ale tento programový výber dobrý nie je, základ má byť buď univerzálny alebo minimálny (core inštalácia), toto je niečo medzi tým plus špecifické GTK programy. Vidím to úplne inak ako ty, ale je to môj subjektívny názor.

        • RE: Moja distro turistika - EndeavourOS 11.08 | 13:17
          Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

          Nemyslím si, že to vidíš inak, ako ja. Aj ja si myslím, že programový výber je veľmi subjektívna vec a to, či je alebo nie je dobrý alebo dostatočne univerzálny vidí každý inak. Tým nechcem povedať, že mne by tento konkrétny výber vyhovoval. U mňa je to dané aj tým, že prednostne používam XFCE a nie KDE. Tam sa potom mení aj výber programov.

          • RE: Moja distro turistika - EndeavourOS 11.08 | 14:31
            Avatar Pavel Q4OS, DistroWatch  Administrátor

            Samozrejme, tiež volím programový výber podľa desktopu, pre KDE desktop prioritne KDE programy, potom Qt a ako poslednú možnosť keď nemajú alternatívu volím GTK. A obdobne s Xfce desktopom, kde sa naopak sústreďujem na GTK a Qt programy. Jednoducho musí to hrať ak celok, ťažko sa to vysvetľuje ale skúšal som x distribúcií a programov a rokmi som si tie programy nejakým spôsobom vyprofiloval. A sám používam pri inštalácii core inštalačku Q4OS, ktorá mi vyhovuje práve preto, že dam skoro nič nie je v základe. A myslel som to tak, že to vidíme rozdielne pri tejto distribúcii, jednoducho mne nesadla.

    • RE: Moja distro turistika - EndeavourOS 11.08 | 09:29
      Avatar Richard Antix  Používateľ

      Aj ja, ktorý preferujem nudný sivý desktop bez ikon a okenných dekorácií musím uznať, že dizajnovo je to pekný kúsok.

    • RE: Moja distro turistika - EndeavourOS 21.08 | 12:59
      Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

      Doplnil by som, že EndeavourOS je bližšie k čistému ARCHu ako Manjaro, ktoré zasahuje do repo a aktualizácie sprístupňuje až s niekoľko dňovým/týždňovým oneskorením (údajne pre stabilitu)

      z mojej skúsenosti je tento Manjaro prístup fajn až do doby kedy používateľ začne viac využívať AUR a príde k situácii, že balík AUR vyžaduje závislosť z repo vo verzii X ale v repo je len staršia verzia Y a aktualizácia neprebehne (BTW riešením býva odstránenie AUR balíka a jeho nová inštalácia, alebo počkať pár dní/týždňov)

      Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment