Moja distro turistika - ROSA

29.06 | 19:01 | Moje blogy | Pavel

V predošlom blogu som sa zameral na poľskú distribúciu SparkyLinux v najnovšej verzii a dnes vyskúšam ruskú distribúciu ROSA vo verzii 12.5, na ktorú sa už chystám pozrieť dlhšiu dobu. Keďže som si ešte nevyhradil disk a miesto pre dočasné Linux inštalačky, zatiaľ len rýchly pohľad zo systému spusteného z kľúča. ISO stiahnuté zo stránky distribúcie a live som hodil na USB kľúč Etcherom (balenaEtcher). Trošku chcem oprášiť moju distro turistiku a raz za čas sa pozriem na Linux distribúciu a vyberiem si nejakú krajinu. A upozorňujem, že bez nejakého zámeru alebo politického presvedčenia.

Za celou distribúciou stojí ruská vývojárska spoločnosť ROSA, ktorá prenechala svoje meno aj tejto Linux distribúcií. Keďže sa jedná o fork Mandrivy, ako balíčkovací systém je použitý RPM, čo je z môjho pohľadu celkom fajn a popri DEB balíkoch asi najpoužívanejší systém. Máte možnosť výberu desktopov ako GNOME, Xfce a LXQt, ja som stiahol ROSU s KDE, keďže je tento desktop nimi preferovaný. Inak musím poznamenať, že obraz o veľkosti 3,2 GB som ťahal aj napriek optike niekoľko hodín. Toľko z krátkeho predstavenia distribúcie a idem sa pozrieť najmä na programový výber.

01.png

INTERNET - Ako webový prehliadač je zvolený obľúbený Chromium a na sťahovanie súborov download manažér KGet v kombinácii s bittorrent klientom qBittorrent. Keďže sa jedná o ruskú distribúciu, pridali do nej programy ruských vývojárov. Ako messenger je nainštalovaný Telegram a v menu je odkaz na inštaláciu web prehliadača Yandex. O kvalite posledných dvoch programoch neviem nič, sociálnu sieť Telegram nevyužívam a prehliadač Yandex registrujem dnes prvýkrát.

02.png

KANCELÁRIA - Ako kancelársky balík je tu nainštalovaný chronicky známy LibreOffice a pdf súbory a niektoré ďalšie dokumenty otvára Okular. Tieto dva programy sa viac menej obmieňajú aj v iných Linux distribúciách a zabezpečujú prácu najmä s dokumentami, tabuľkami a prezentáciami.

03.png

GRAFIKA - Nájdete tu program na skenovanie dokumentov a fotografií simple-scan, editor obrázkov GIMP, prehliadač obrázkov Gwenview, pomôcku na výber farieb KColorChooser a kresliaci program na štýl maľovania KolourPaint. Tu by som asi skôr uvítal rozsiahlejší editor digiKam alebo Pinta, ale to je môj subjektívny názor.

04.png

ZVUK A VIDEO - Minimálne s dvomi programami som sa už dlhšie nestretol, konkrétne s editorom zvuku Audacity a ID3 tag editorom Kid3. Ako prehrávač audio súborov je tu malý program Elisa, prehrávače multimediálnych súborov mpv, SMPlayer a jeho rozšírenie SMTube (za mňa zbytočné). Program pre web kamery Kamoso a video editor Kdenlive.

05.png

NÁSTROJE - Tu je programový výber najbohatší. Ako správcu súborov môžete použiť desktopový Dolphin alebo Krusader a na archívy Ark. Na správu diskov tu nájdete programy Filelight, GParted, KDE Partition Manager, program na obnovu dát z médií QPhotoRec a ďalšie programy ako napríklad konzolový Htop, Hardware Probe, Spectacle alebo starší program KShutdown. Na správu programov a balíkov slúži dnfdragora a s ROSA Image Writer môžete zapisovať obrazy na USB.

06.png

ZÁVEROM - Plus tu nájdete 4 malé KDE hry, to už ale považujem za nepodstatné. Skoro so všetkými programami som sa už stretol v iných distribúciách, až na tie ruské. Čo sa týka programového výberu cítiť, že sa tvorcovia zamerali na KDE desktop a podľa toho volili programy, aj keď tie na hudbu by som trochu zmenil. Editor ID3 tagov už v dnešnej digitálnej online dobe asi nikto nepoužíva a hudobný prehrávač Elisa by som zamenil za niečo pohodlnejšie ako napr. Audacious, prípadne Clementine. Inak nemám nejaké väčšie výhrady na programový výber a celý systém pôsobí vizuálne ucelene.

07.png

V screene ešte prikladám info ohľadom jadra a verzii desktopu. Skúšal som v live doinštalovať pomocou dnfdragora neofetch a nebol s tým žiadny problém. Celkovo táto distribúcia pôsobí na mňa po menšej korekcii programového výberu dobre, nepostrehol som žiadne záseky ani zo spusteného live a to zároveň skúšam z kľúča cez 3 hodiny programy a píšem blog.

OS: ROSA 12.5.1, Kernel: 6.6.27, DE: Plasma 5.27.10

LINKY:

Domovská stránka | DistroWatch.com | Predošlé distro

Prílohy



    • RE: Moja distro turistika - ROSA 30.06 | 12:37
      Avatar kamowski Linux Mint  Používateľ

      Vďaka za pripomenutie :)

      Je jeden starší článok o tomto distre a odporúčam prečítať ozaj detailný popis v komentároch. Distro som nie raz vyskúšal, je svižné aj na starých haraburdách. Rusi majú aj Astra linux (a TU).

      Sťahovalo sa to stále dlhšie, ako iné distrá, ale bolo to v minutách, nie tak, ako popisuješ. Nuž, technika ide vraj dopredu :D :D

      • RE: Moja distro turistika - ROSA 30.06 | 12:49
        Avatar kamowski Linux Mint  Používateľ

        stiahnuť sa to dá TU celkom dole :)

      • RE: Moja distro turistika - ROSA 30.06 | 13:05
        Avatar Pavel Q4OS, DistroWatch  Administrátor

        Vďaka, určite pozriem tie linky. Včera som to ťahal cez 3 hodiny, už ani neviem presne ako dlho. Dal som 300 Mbit netu zabrať :-)

        • RE: Moja distro turistika - ROSA 06.07 | 11:18
          Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

          Len tak zo srandy som to dnes dal sťahovať, pretože sa mi nezdal ten Tvoj čas sťahovania a voala 12 minut. Tomu sa hovorí optika (mám 800 Mbit/s). Tie tvoje 3 hodiny sú podozrivé, malo by Ti to trvať cca pol hodiny.

          • RE: Moja distro turistika - ROSA 06.07 | 13:34
            Avatar Pavel Q4OS, DistroWatch  Administrátor

            Už si nemapätám presne link, skadiaľ som to ťahal lebo som distro skúšal za chodu. Toto nie je o rýchlosti netu, napísal som to ironicky.

          • RE: Moja distro turistika - ROSA 09.08 | 22:17
            Avatar Pavel Q4OS, DistroWatch  Administrátor

            Livan mal si pravdu, nešlo mi to do hlavy, našiel som link skadiaľ som ROSA sťahoval a skúšal ju stiahnuť v práci, kde to download sedel s tebou. Dohodol som servisáka z UPC a hneď vedel, kde je chyba a určite som nebol prvý. Vymenil rozvodnú skrinku a už net funguje ako má. Paradoxne keď som volal rada znela, resetnite router, o chvíľu telefonát že zistili na mojej linke kolísanie a poruchy. Servisák sa prekecol, že na SK pustil UPC upgrade ktorý robí niekedy problémy.

            • RE: Moja distro turistika - ROSA 10.08 | 08:58
              Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

              Tak som rád, že som Ti pomohol vyriešiť problém o ktorom si ani nevedel. :) Len netuším, ako mohla výmena skrinky vyriešiť problém s upgradom.

              • RE: Moja distro turistika - ROSA 10.08 | 09:12
                Avatar Pavel Q4OS, DistroWatch  Administrátor

                Oficiálne znenie je "vada starej tv zásuvky", pozerám pdfko. Či to spolu súviselo netuším, chlap sa vyjadroval dosť svojským spôsobom :-)

    • RE: Moja distro turistika - ROSA 30.06 | 14:02
      Avatar kamowski Linux Mint  Používateľ

      cez wget som stiahol astru xfce

      alce-2.12.46.6-17.0 100%[===================>]   5,24G  1,40MB/s    za 47m 53s

      no, aj to je dosť, UPC káblovka

    • RE: Moja distro turistika - ROSA 14.07 | 09:53
      Avatar redhawk1975 Windows 11 nonsystemd edition  Používateľ

      rosu som vzdy otestoval a vymazal.

      mne  bola sympatickejsia astra ale uz par rokov (od 2020) ju neposkytuju mimo Ruskej federacie a posledna astra je orel.

      ked exotiku tak kylin alebo redstar :D popripade deepin.

      Do or do not. There is to no try.​
      • RE: Moja distro turistika - ROSA 14.07 | 23:24
        Avatar Pavel Q4OS, DistroWatch  Administrátor

        Myslíš ten Deepin, ktorý má v popise na domovskej stránke domček stromček? :-)