Richard Stallman chcel pre GNU získať oficiálny WIndow Manger a to IceWM

31.10.2019 | 21:41 | Žumpa | bedňa

Väčšina ľudí, čo ma pozná, vie že milujem IceWM a nedám naň dopustiť. Pár dní dozadu, sa práve veľký RMS, alias Richard Matthew Stallman začal zaujímať o to, že by sa IceWM začlenilo, ako oficiálna súčasť GNU projektu.

Úprimne povedané som sa potešil, ja a veľký RMS budeme mať na desktope rovnaké desktopové prostredie.

Čo ma zarazilo, ale nie že by som to nechápal, odozva vývojárov, že to pre nich znamená len prácu naviac a nič moc im to neprinesie.

Aj som chcel niečo pozitívne napísať, v duchu že teraz môžu v rámci GNU dostávať za svoju prácu konečne aj peniaze, ale nechal som tú tému, že ako to dopadne.

Dopadlo to zatiaľ tak, že IceWM, nebude oficiálnou súčasťou GNU a nikto z hlavných vývojárov o to neprejavil záujem.

Podľa mňa to nebude jediný pokus a až čas ukáže či to prejde, alebo nie.

RMS je proste u mňa aj po tých prevarených aférach stále guru a vážim si ho. To či by mal, alebo nemal ostať v čele GNU, to nechávam na každom ako to cíti.
    • RE: Richard Stallman chcel pre GNU získať oficiálny WIndow Manger a to IceWM 01.11.2019 | 13:52
      Avatar Richard Antix  Používateľ

      Zaujalo ma, že Marko je kapitán ponorky v US Navy.

      Ale mimo to - obavy, že byť v projekte GNU vyžaduje nejaké reštrikcie - neviem, mám pocit, podľa zaradenia IceWM v "FSF Endorsed" distribúciách, že IceWM tieto nároky spĺňa už teraz.

      • RE: Richard Stallman chcel pre GNU získať oficiálny WIndow Manger a to IceWM 01.11.2019 | 16:39
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

        Marka som sa pokúšal pred rokmi kontaktovať a nula nič. Tak on si vybral cestu a zrejme jeho práca podlieha prísnym kritériam bezpečnosti a moc nekomunikuje. Aj tak mu všetci ďakujeme za odvedenú prácu. Tých poďakovaní je možné nájsť po nete veľa.

        Potom som sa snažil kontaktovať všetkých ľudí okolo IceWM a nejak tú prácu čo išla roky mimo hlavnú vetvu nejak spojiť. Tak ozvalo sa pár ľudí a nejak sa to časom utriaslo z IceWM unofficial až do dnešnej podoby IceWM official. V tomto úplne milujem slobodný softvér ako to všetko funguje a tých ľudí okolo, proste všetko.

        Čo sa týka GNU, tie veci okolo by som nenazval ako reštrikcie, ale súbor opatrení, čo musíš dodržiavať, aby si sa stal členom GNU.

        IceWM sa ku GNU filozofií hlási, ale je to proste zoskupenie ľudí ktorí sú viac mapičisti v zmysle dodržiavania nejakých striktných zásad. Inak aj samotné IceWM je pod licenciou LGPL, čiže najneviazanejšou licenciou GNU. LGPL a GPL sú samozrejme kompatibilné, takže prelicencovanie je otázkou vydanie len novej verzie s licenciou GPL. Evidentne sa zatiaľ nikomu do toho nechce.

        Neva mne stačí, že sa moje nahlásené vychytávky opravujú v priebehu hodín a tých ľudí mám proste rád.

        So long.

        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
    • RE: Richard Stallman chcel pre GNU získať oficiálny WIndow Manger a to IceWM 02.11.2019 | 02:58
      Avatar robo   Návštevník

      S tými prevarenými aférami je to trochu otázka kompetencie odhadu - a tiež vlastne aj otázka, o koľko je štát (alebo právnici nejakého am. defendanta) zásadne lepší ako GNU projekty (:-))). Stallman nie je celkom radový obyčajný človek - už ako tenager pracoval v IBM.