GIMP (1) - Linuxová superhviezda

Pamätáte sa, koľkokrát ste navštívili webovú stránku, na ktorej 'žiarila' ikonka s nápisom 'Powered By Gimp'? Bolo ich pravdepodobne viac ako dosť... Mnohí z čitateľov, ktorí si prezerajú stránky LinuxOS.sk a s Linuxom iba začínajú (alebo plánujú začať :), možno nevedia, čo vlastne ten často spomínaný a využívaný Gimp je.

WilberNiektorí o ňom už možno počuli, niektorí vôbec netušia, čo všetko dokáže a iní ho zas nevedia ovládať. Každému z nich je určená táto séria článkov, ktoré čitateľa naozaj krátko prevedú svetom rastrovej grafiky, v ktorom je Gimp, jedna z vlajkových lodí Linuxu, stále na špičkových pozíciách.

To, či si čitateľ napokon zvolí pre editovanie a vytváranie rastrových obrázkov Photoshop, PaintShopPro alebo Gimp, možno ovplyvní aj pohľad do akéhokoľvek softwarového cenníka. Tam veľmi pravdepodobne nájde pri Photoshope päťcifernú sumu, no Gimp si legálne zaobstará práve za takú cenu, za akú si ho dokáže zaobstarať :-)

V tomto článku nebudem porovnávať Gimp s iným softwarom. Konkurenciu poznám totiž iba z obrázkov :-) V čase, keď som na počítači začínal pracovať s grafikou, som už Linux mal nainštalovaný. A v každej väčšej distribúcii Gimp je (určite spoznávate jeho "maskota" Wilbera). Vždy splnil to, čo som od neho očakával, a vedel ma neraz aj príjemne prekvapiť. Preto ma nikdy nenapadlo, aby som ho vymenil za iný software. Je pre svet Linuxu nenahraditeľný. Jednoducho: GIMP.

História

GIMP je skratka z "GNU Image Manipulation Program". Jeho pôvodní autori, ktorými sú Peter Mattis a Spencer Kimball, ho (paradoxne) vlastne ani neplánovali vytvoriť. Bližšie sa o tom dočítate na domovskej stránke programu www.gimp.org. Ktovie, akoby to s ním dopadlo, keby si iní vývojári už v prvých fázach vývoja Gimpu (1995) neuvedomili, aký obrovský potenciál sa v programe (pod licenciou GPL) skrýva a pustili sa do jeho vývoja. (Aj veľmi známa a používaná knižnica GTK+ je pôvodne vytvorená pre Gimp. GTK totiž znamená Gimp Tool Kit). Výsledkom je to, že program vlastne slúži ako nejaký server; "rušeň", ktorý ťahá ľubovoľný počet "vozňov" (modulov a pluginov) ľubovoľného typu. A práve toto je najsilnejšia stránka programu. Ktokoľvek, kto má potrebné znalosti a skúsenosti (a dodržiava GPL :-) si môže vytvoriť vlastný prídavný modul do Gimpu a ten zverejniť. Dôsledkom čoho je to, že prakticky neexistuje činnosť, ktorú by Gimp s rastrovými obrázkami nevedel urobiť.

Vzhľadom k nesporným kvalitám programu existujú jeho verzie aj pre iné operačné systémy, od MacOS cez *BSD až po Win*. A práve v poslednom čase sledujem tendenciu šíriť tento program vo verzii pre Win* ako CD prílohu v rôznych časopisoch. Pootvorí Gimp ľudom okienko do sveta GNU/Linuxu? Dúfam že áno, potenciál a kvalitu na to určite má.

screenshot

Čo GIMP vie

Toho, čo program dokáže, je veľmi veľa. Pokúsim sa to skrátiť: vie spracovávať obrázky z digitálneho fotoaparátu- od ich získania, všemožných druhov úprav (vrátane retuše :), až po ich tlač. Môžeme si samozrejme nakresliť vlastné obrázky, problémy mu nerobí ani ich konverzia na iné formáty, práca s vrstvami a maskami (to je preň samozrejmosť :-) a ľahučké spracovanie grafických prvkov na webové stránky. Nástroje, ktoré defaultne obsahuje, sa nedajú nazvať inak ako profesionálne. Dôkazom je nakoniec aj jeho použitie pri tvorbe filmov.

Aj film?

Áno, spracovanie filmu zabezpečuje priamy "potomok" Gimpu nazvaný FilmGimp, ktorý je však momentálne vyvíjaný pod menom CinePaint. Ako sa môžete dočítať na stránkach projektu http://cinepaint.sourceforge.net/, pri výrobe filmov ho používajú rôzne spoločnosti. Jedna z nich, Rhythm & Hues, ho stále vyvíja pod menom FilmGimp a autorskému tímu poctivo posiela firmou vytvorené zdrojové kódy. (Krásny príklad OpenSource v praxi :-) Nepoznáte ju? Spoločnosť spolupracovala na filmoch ako Harry Potter, Mačky & Psi, Dr. Dolittle2, Grinch, Sixth Day, Stuart Little a Planet of the Apes. Ak vás zaujala úloha Linuxu pri tvorbe filmov, navštívte stránku http://linuxmovie.org, kde o tejto téme nájdete viac informácií.

Stiahnutie a inštalácia

Gimp je možné získať na viacerých miestach. Od CD/DVD s väčšou distribúciou (FedoraCore, RedHat, Mandrake atď., tie obsahujú postaršie verzie) cez jeho domácu stránku a rôzne mirrory, ale aj z linuxsoftu, kde o ňom mimochodom práve vychádza zaujímavý seriál. Najnovšia verzia (ďalší vianočný darček) má číslo 2.2.2 a spolu s 2.2.1 a staršími verziami je k dispozícii vo forme zdrojových kódov a rôznych typov balíkov (vrátane rpm pre FedoraCore a RedHat; pre Mandrake je dostupný zatiaľ iba 2.2.1 *.src.rpm, aj to len pre členov klubu). Ak plánujete používať Gimp na vyššej úrovni (nielen na tvorbu screenshotov), stiahnite si všetky potrebné balíky (napr. gimp-print, gimp-data-extras ...), aj dokumentáciu (vrátane manuálu v pdf). Pozrieť si môžeme aj tutoriály, prehľadne rozdelené pre užívateľov s rôznymi skúsenosťami. Ďalšie spolu so stovkami vytvorených obrázkov nájdeme na stránkach http://gug.sunsite.dk. Slovenské a české jazykové rozhranie je (vďaka dobrovoľným prekladateľom) už dávno súčasťou programu. Ak máte všetky potrebné knižnice v správnych verziách, inštalácia prebehne pravdepodobne bez problémov. Pri inštalácii najnovšej verzie Gimpu v starších distribúciách postupujte pri upgrade knižníc (napr. glib, gtk+) opatrne, aby ste sa vyhli konfliktom s ich staršími verziami.

Nastavenie

Pri prvom spustení si nastavíme potrebné záležitosti, čo však nie je nič zložité. V prípade, že Gimp nenabehol v nami preferovanom jazyku, vykonáme kroky opísané v dokumentácii. Inak si iba nastavujeme adresáre, veľkosť vyhradenej pamäte (pri "vážnom" nasadení Gimpu radšej až 1/2 kapacity RAM). prípadne "nakalibrujeme obrazovku", t.j. udáme šírku a výšku obrazovky. Zmeriame pravítkom na monitore zobrazené úsečky a uvedieme ich veľkosť, alebo to jednoducho necháme na automatické rozpoznanie obrazovky. To je všetko. Viac práce pri jeho nastavovaní mať nemusíme, ak nechceme:-)

Gimp máme teda nainštalovaný a nastavený. V ďalšej časti článku sa pozrieme, aké nástroje obsahuje a ako sa s nimi pracuje :-) Ak sa vám program zapáčil, pozrite sa zatiaľ na tutoriály, alebo už spomínaný seriál.

    • :) 13.01.2005 | 22:11
      Toudy   Návštevník
      super namotavacsky clanok.. :) asi si ho zas konecne emergnem.. :)
      • Re: :) 21.02.2008 | 17:39
        Mato   Návštevník
        gimp je spicka je lepsi ako phososhop a pracujem v nom uz 3 roky na profesionalnej urovni
    • font 21.10.2005 | 23:17
      bufly   Návštevník
      No tie, toto je moj clovek! On tam ma Helveticu!
    • GIMP 08.11.2005 | 06:47
      Artist   Návštevník
      GIMP sucks, strasny odpad...
      • Re: GIMP 10.11.2005 | 00:54
        Avatar Marián Ščerbák   Používateľ
        No, toto si niekoľko "zopár", (možno až milión), ľudí nemyslí ;-)
        • Re: GIMP 23.11.2005 | 13:37
          martinhej   Návštevník
          No mozno keby si aj odovodil svoje vysoko intelektualne tvrdenie ;), tak by ta snad niekto aj bral vazne.
          • Re: GIMP 19.10.2006 | 04:08
            tulen9k   Návštevník
            Minimalne co sa tyka horrible and terrible GUI, absencie color managementu, nijakym, vo vyvojovych verziach blbym CMYK separaciam, nepodporovania HDR grafiky mas pravdu. Na webovu grafiku good, na profi nasadenie shit.
    • gimp je v pohode 04.12.2005 | 20:21
      andrej   Návštevník
      no som na ux-soch uz nejaku tu dobu a mozem povedat ze gimp je asi najvkalitnejsi opensource softver.
      • Re: gimp je v pohode 01.05.2006 | 21:59
        Weew   Návštevník
        Veru pekny nastroj ale jednemu sa nevyrovna...........
        • Re: gimp je v pohode 17.09.2006 | 12:05
          Praco   Návštevník
          No, je to dobre, ale nevyrovna sa este celkom programu PhotoFiltre(Freeware pre wokna). Niektore nastroje este nie su celkom 100%tne. Ak zmensim obrazok, niekedy je to nepekne, chyba mi funkcia "resample". Inac je GIMP prima.
    • gimp 24.10.2006 | 19:59
      qup   Návštevník
      to znamena ze neexistuje program pod linuxom na profi grafiku??? prechadzam z winu na linux a predtym som pracoval vo Photoshope ... nehnevajte sa na mna ale gimp sa s Photoshopom neda NEDA porovnavat !!!
      • Re: gimp 08.09.2007 | 03:02
        Avatar Marián Ščerbák   Používateľ
        Ak hľadáte spôsob ovládania ak vo Photoshope, tak určite nie. A gimp je dostatočne profi. Nechcem to opakovať, ale robia v ňom filmy, a nie hocijaké... asi vedia prečo.
    • gimp 23.04.2007 | 16:37
      Avatar haro   Používateľ
      podla mna lepsi ako photoshop..
      • Re: gimp 18.09.2007 | 01:17
        pxls   Návštevník
        ak niekto tvrdi ze gimp je lepsi ako photoshop tak jednoznacne nevie s photoshopom pracovat. dlhsi cas badam sklon vacsiny userov ako si instaluju profi softy s vidinou lepsieho vysledku ich vytvorov bez vynalozenia akejkolvek namaky. takto to bohuzial nefunguje :) bezny user nevie aky je rozdiel medzi linearnou upravou contrastu a curves, nevie co je dpi (len ma akosi zafixovane ze na tlac treba 300 :D ) o existencii farebnych profilov, kerningovych parov ci ligatur nema ani ponatia...
        takyto user, ktory si zvladne upravit akurat tak cervene oci z dovolenkovych fotiek, rozseka histogram do nepricetna a posle 7mpix imgs do fotolabu vyvolat na 9x13 lahko nadobudne dojem ze gimp je rovnako zdatnym nastrojom ako photoshop.
        tymto nechcem nijako uberat vaznosti gimpu, je to skvely projekt a drzim mu palce, len viem ze na photoshop zatial nema. v niektorych oblastiach su uz sice vyrovnani ale ja mne zatial stale jeho features nedostacuju.
        • Re: gimp 14.05.2008 | 17:07
          Zavael   Návštevník
          jasne gimp na Photosh*t nema... pretoze za PS zaplati bezny clovek dve vyplaty, zatial co Gimp je zadara, takze je nepripustne aby Gimp bol lepsi :) :)
          ako si spominal, nie je to o tom ze soft za teba spravi vsetko, lenze tu sa neporovnava co kto s cim ako robi, ale to co ponuka ktory program a co je v jeho pozadi.
          myslim ze gimp v niektorych veciach zaostava, ale v niektorych tvoj PS predci :)
          dalej zatial co PS spustis na widlach + MacOS, gimp rozbehas okrem inych aj na takom OS ako AmigaOS :D
          Gimp je aj o 6 rokov mladsi a stoji za nim iny kolektiv vyvojarov (s rozdielnou podporou financnou aj moralnou) nez za PS-kom
          a tieto male rozdiely robia 30litrov :D
          viem si predstavit rozumnejsie vyuzitie tychto penazi
          tak sa pytam za co chce tie peniaze Adobe :)
          • Re: gimp 03.02.2010 | 19:53
            pxls   Návštevník
            podstata dobrej aplikacie nespociva v tom pod kolkymi OS bezi. ak by boli softy ktore su v danej oblasti najlepsie pre hocijaky OS, prejdem nan tak ako aj mnoho inych co potrebuju danu aplikaciu na pracu. os je v porovnani s aplikaciami zanedbatelna polozka co sa tyka financii.

            PS netreba kupovat samostatne ale ako balik CS, tam je to vyhodnejsie a je to dobra investicia.

            podporuje gimp raw? - preto ti povie fotograf nie
            podporuje gimp color management? - preto ti povie grafik aj fotograf nie

            ohladom features by som mohol pokracovat, ale toto su dve najdolezitejsie veci asi...
            naozaj, pouzivam aj gimp ked mam nabootovany linux, ale na vaznu pracu len photoshop