GIMP (5) - Vrstvy

26.02.2005 17:55 | Články | Marián Ščerbák
Ako vie Gimp pracovať s vrstvami? V tejto časti si na to odpovieme a ukážeme si to aj na maličkom príklade. Ešte predtým sa však pozrieme na niektoré zaujímavé karty (alebo dialógy), ktoré nám umožnia používať to, čo potrebujeme a mať to na ploche monitora presne tam, kde to chceme mať. A to ešte nehovorím o výhodách práce s Gimpom v Enlightenmente :-)

Karty (dialógy)

Zapnutie kariet (dialógov) sme si ukázali v druhej časti článku, dajú sa však zapnúť aj z menu. Odporúčam nechať spustené minimálne tie prednastavné, ostatné si prispôsobime. Je ich okolo 20, takže sa pozrieme iba na niektoré. Oplatí sa prejsť ich všetky, nájdeme tu totiž aj niečo navyše :-) Napríklad karta Nástroje obsahuje aj prvky, ktoré nie sú defaultne zobrazené na Toolboxe. Ak si všimnete, vedľa každej položky sa nachádza "oko" Oko, ktoré indikuje viditeľnosť nástroja (tento princíp sa využíva všade v Gimpe) na Toolboxe. Takto si toolbox klikaním ľahko prispôsobíme. Zaujímavá je aj karta História, ktorá nám umožní vrátiť sa obyčajným kliknutím v histórii obrázkov späť, bez toho, aby sme na návrat použili klávesy Ctrl+ Z. Je s náhľadom, takže naozaj nie je problém vrátiť sa k požadovanému stavu obrázku.

V dialógu Palety máme na výber z rôznych "zbierok" farieb. Ak máme iba hmlistú predstavu o "vyladení" farieb nášho obrázka, využime ich. "Tradične" ich môžeme aplikovať pretiahnutím na obrázok. Histogram ponúka graf zobrazujúci rozloženie jednotlivých kanálov obrázka (jas, RGB...). Na karte Písma klikaním "prenastavujeme" fonty v obrázku. Nenápadná Navigácia mi dovolila zväčšiť obrázok na 25600% (to fakt nie je preklep :-) so zachovaním náhľadu.

Buffer je nástroj na prácu so "schránkou", Šablóny pre nové obrázky (rozmery atď.). Nájdeme v nich aj formát toaletného papiera Formát toaletního papiera(s prepáčením, ale naozaj tam je; asi na vyjadrenie politického názoru grafika :) A za zmienku stojí aj Konzola na odstránenie chýb. Najlepšie urobíme, keď si vyskúšame funkciu všetkých kariet a tie čo sa rozhodneme používať, jednoducho necháme zapnuté. Ak sa nám doky Gimpu "schovávajú" za obrázok, zmeníme to v Nastaveniach -> Správca okien -> Typ správcu okien -> Udržovať hore. Prípadne do toho zapojíme aj príslušné nastavenia nášho WM ...

Vrstvy II

Dialog vrstievNesmierne možnosti poskytuje Gimpu práca s vrstvami. Ukážeme si to na príklade, aj keď bližším vysvetlením princípu sme sa už zaoberali v druhej časti článku. (Grafici dúfam prepáčia jeho jednoduchosť, účelom je však názorné vysvetlenie práce s vrstvami.) Otvoríme si nejaký obrázok (ja opäť použijem logo Enlightenmentu). Prepneme sa na dialóg (kartu) Vrstvy. Nájdeme tu veci, ktoré už poznáme (napr. režim), posuvník riadiaci priesvitnosť vrstvy (krytie). Pod ním sú náhľady jednotlivých vrstiev. Vľavo od nich sú ikona "oka" (opísané vyššie) a reťaze. Vpravo nájdeme "masku vrstvy", (teraz ešte nie) a názov vrstvy. Editujeme ho poklikaním naň; zíde sa to pri spracovaní viacvrstvého obrázku. Ako prvé klikneme na ikonu "zduplikovať vrstvy" Duplikovať vrstvu (to je najlepšie robiť vždy, je to akási "záloha" obrázku). Vznikne vrstva "Pozadie kópia". Aktívna vrstva je zvýraznená. Ak nám niečo "nepôjde" podľa predstáv (kreslenie, mazanie atď.), práve toto zvykne byť príčina :-) Teraz si časť obrázku "vyberieme", buď nástrojmi na výber, alebo z menu Výber -> Editor výberu. (Ak budeme chcieť použiť tento výber viackrát, klikneme na karte Cesty na "výber do cesty" Výber do cesty, prípadne si ju uložíme do samostatného súboru) a skopírujeme si ho (Ctrl+C, resp. z menu). Výber môžeme teraz zrušiť. Klikneme do obrázku (aj iného) a výber vložíme (menu, resp, Ctrl+V). Ak sa teraz pozrieme na kartu vrstvy, nájdeme tam "plávajúci výber" Plavajúci výber. Ten "ukotvíme" pomocou ikony Ukotvenie plávajúceho výberu, t.j. pripojí sa k existujúcej vrstve, alebo klik na "Nová" nová vrstva ho uloží do novej vrstvy ("vložená vrstva"). Ak iné vrstvy "schováme", uvidíme čistý výsledok výberu. Pomocou šípiek Sipkana karte vrstvy môžeme presúvať, ikonou koša kosich môžeme zmazať. Opäť si to skúste pretiahnuť myšou na ikonky :-) Rovnakým spôsobom môžeme vrstvu preniesť do iného obrázku.

Ďalšie akcie s vrstvou nám umožní jej kontextové menu. Môžeme s nimi robiť to isté, čo s obrázkom, avšak v kombinácii s inými nástrojmi dosiahneme neskutočne veľa vecí :-) Veľa skriptov v Gimpe si sami vytvoria viac vrstiev. Vidno to pekne na nasledujúcom príkladíku (Filtre -> Skreslenie -> Rozčerenie stránky), ktorý vytvoril 2 nové vrstvy. (Predtým som použil "Výber podľa farby").

Originalupraveny

Kvôli vrstvám (ale aj vodítkam, cestám, maskám a ďalším prvkom zľahčujúcim prácu v Gimpe) je takmer nevyhnutné ukladať rozpracovaný obrázok do formátu XCF (spomínali sme v druhej časti). Iné formáty obrázkov (okrem výnimiek, napr. gif) s nimi pracovať nevedia. Preto pred uložením do bežných formátov (jpeg, png) treba všetky vrstvy spojiť (zlúčiť). To urobíme po výzve Gimpu (pri exporte) pred uložením do výsledného formátu, alebo z menu Vrstvy (kliknutie pravým tlačidlom myši na vrstvu), resp. iným spôsobom. Vari je zbytočné dodávať, že existuje viac spôsobov zlučovania vrstiev :-)

Ukladanie obrazku

Masky

V už spomínaných tutoriáloch, seriáli ale aj na gimp.cz nájdeme stovky návodov na prácu s Gimpom. Často sa tam stretneme aj s vetou "vytvoríme si masku vrstvy". Ako na to, si teraz veľmi krátko opíšeme. Otvoríme si obrázok, klikneme na Menu-> Vrstva-> Maska-> Pridať masku ... Otvorí sa nám toto okno:

Výber masky vrstvy . fungovanie masky

Máme na výber viac typov masiek, ukážeme si dve základné: s úplným krytím (biela) a úplne priesvitnú (čierna), resp. rýchlu (ak už máme výber hotový Výber-> Prepnúť rýchlu masku, alebo Ctrl+Q). Vyberieme si časť obrázku a zapneme si viditeľnosť iba pre vrstvu s úplným krytím. Do výberu pretiahnime čiernu farbu. To isté urobme s úplne priesvitnou, kde pretiahneme (alebo vymaľujeme) výber bielou farbou. Rozdiel uvidíme hneď.

V ďalšej, už poslednej časti seriálu v skratke preletíme možnosťami využitia Gimpu pri tvorbe grafiky pre využitie na internete.