Grabujeme Gripom

O tom, že aj v Linuxe existujú programy s pekným grafickým rozhraním na ripovanie CD (legálnych, prirodzene:), netreba pochybovať. Dnes si opíšeme ten vari najčastejšie používaný a bežne dostupný v linuxových distribúciách - Grip.

Grip

Program nájdete okrem väčšiny distribučných CD a linuxsoftu aj na domovskej stránke projektu. Verím, že s inštaláciou problémy mať nebudeme.

Ako napovedá názov programu, Grip je primárne určený určený pre prostredie Gnome, využíva totiž knižnicu GTK+, ale ani iné prostredia mu nerobia problémy. Prvýkrát som sa s ním stretol už v Mandrake 8.0 vo verzii 2.95, čo je teda v linuxovom svete už veľmi dávno... Najnovšia verzia má číslo 3.20-1.

Program pracuje v dvoch základných módoch: ako prehrávač CD, alebo grabuje hudobné súbory z optických diskov na harddisk.

Grip

NASTAVENIA

Po spustení programu (hoci aj príkazom grip s parametrami) je potrebné skontrolovať jedinú vec: či je správne nastavená naša CD mechanika. Najjednoduchšie to zistíme po vložení hudobného CD. Ak sa na záložke Tracks objaví zoznam skladieb, je to v poriadku. Ak nie, potrebné políčko nájdeme na záložkách Config a CD. Vyplníme správne CDRom device napríklad ako /dev/cdrom, alebo /dev/scd0 (pri napaľovačkách). Ostatné nastavenia už vlastne nie sú ani potrebné, napriek tomu si na tejto záložke ešte môžeme určiť napr. neprerušené prehrávanie, autoplay po vložení CD a iné bežné voľby.

Záložka_nastavení_Grip

Na karte Rip je možné zvoliť ľubovoľný nástroj na ripovanie, t.j. samotné vytvorenie zvukových súborov v nekomprimovanom formáte (wav) na disku. Väčšinou postačí defaultný (aspoň v Mandrake) grip (cdparanoia). Použiť môžeme aj cdda2wav, resp. iné rippery, ktoré nájdeme napríklad na linuxsofte. Môžeme si tu nastaviť aj kontrolu kvality ripovania (presnejšie: vypnúť ju). V Rip file format si zvolíme miesto a formát výsledného súboru (napr.~/dokumenty/hudba/%A/%d/%n.wav). Čo presne znamenajú znaky %A %d %n si nájdeme v dokumentácii. Konkrétne tento súbor bude vytvorený v adresári ~/hudba/interpret(Artist)/meno_Disku/meno_skladby(Track).wav.

V Rip a Options máme možnosť zvoliť si pár drobných nastavení, príp. vykonanie nejakej akcie ešte pred komprimáciou súboru wav.

Na záložke Encode si nastavíme samotný program na kódovanie hudby (encoder). A tu je jadro problému... Vzhľadom k tomu, že mp3 je patentovaný formát (z čoho vyplývajú právne a následne aj finančné problémy), súčasťou (nových) distribúcií nie je encoder na prevod do tohto formátu. Defaultnym enkodérom (v Mandrake) je oggenc. Použiť však môžeme aj ďalšie (ak si ich doinštalujeme): bladeenc, populárny lame (je skvelý práve na mp3), gogo, flac a iné. Ako výstupný formát si určite vyskúšajme aj ogg, pretože je otvorený a údajne (ako jedna pani povedala:-) aj kvalitnejší pri porovnateľnom bitrate (veľkosti dátového toku) a veľkosti kompresného pomeru. Konečné slovo pri výbere formátu však pravdepodobne bude mať náš sluch...

V Encoder a Options si môžeme nastaviť zmazanie wav súboru po kompresii, vytvorenie a formát playlistu, veľkosť bitrate, a pridanie záznamu do SQL databázy (ešte spomenieme). Z ďalších nastavení si uvedieme ešte možnosť nastavenia internetových databáz CD (defaultne: freedb.freedb.org), proxy servera a veľa ďalších vlastností.

PRÁCA S PROGRAMOM

S Gripom sa pracuje veľmi intuitívne. Prehrávanie CD prebieha klasickým spôsobom. Môžeme si vybrať spôsob prehrávania skladieb (opakovanie a pod.), alebo si vyberieme zmenšenie aplikácie stlačením príslušnej ikony. Vtedy nám z Gripu ostane iba display a ovládanie.

Condensed_mode_Grip

Pri ripovaní si na záložke Tracks kliknutím vyberieme skladby na spracovanie, a na záložke Rip stlačíme príslušné tlačidlo: Rip Only (vytvorí iba súbor wav), resp. Rip+ encode (súbor rovno aj zakóduje).

O rýchlosti a úspešnosti procesu(ov) sme informovaní "smajlíkmi"; čím širší úsmev, tým to ide lepšie :-) Pri výbere viacerých skladieb tieto procesy prebiehajú simultánne, jedna skladba sa ripuje a druhá kóduje.

Priebeh_ripovania_a_kódovania

Dôležitá vec, ktorú sme ešte nespomenuli, sú ID3 tagy. Sú to vlastne popisy jednotlivých skladieb. Vypisujú sa po kliknutí na príslušnú ikonu. Program podporuje ID3 Tagy v oboch verziách. V prvej verzii je počet týchto informácií obmedzený na 128 bytov. V druhej to je inak a môžeme do nich ukladať aj obrázky. Problém však je v tom, že Grip s verziou 2 ID3 pracuje iba vtedy, ak je skompilovaný s ich podporou a máte nainštalovaný aj požadovaný balík id3lib. Ten, ale aj bližšie informácie o id3v2 nájdete na stránke id3lib.sourceforge.net.

Na záver by som ešte chcel spomenúť program DigitalDJ. Podporuje Grip a dodáva mu ďalší rozmer, konkrétne funkciu "jukeboxu". Nájdete ho na rovnakých stránkach ako Grip, pretože autorom oboch programov je Mike Oliphant. Pracuje s MySQL databázou, kde ukladá informácie o ripovaných skladbách. Po výbere skladieb ich potom prehrá pomocou externého programu, pričom dokáže aj iné zaujímavé veci. Celkom šikovná vecička.

Screenshot_DigitalDJ

Vzhľadom k politike niektorých firiem je možnosť tvorby mp3 v Gripe trochu zložitejšia. Ak si však stiahneme nejaký externý enkodér (alebo aj knižnicu id3v2), nemal by sa nikto sťažovať na to, že Grip neurobí s prehľadom to, čo treba. A pritom nemusíme platiť za jeho používanie, netreba sa obávať jeho pádu a ani inštalácie Spyware. Na grabovanie v Linuxe (aj FreeBSD) teda nemusíme používať iba príkazový riadok, ale napríklad aj tento obľúbený program.

    • Re: Re: comander 27.04.2006 | 22:26
      kanara   Návštevník
      http://www.ibiblio.org/pub/Linux/utils/file/managers/mc/mc-4.6.1.tar.gz
    • Re: Re: autoCAD 18.06.2006 | 21:08
      bman   Návštevník
      Nemoze. Ake koncovky to tam hadzes. stavim sa ze ani nevies co znemenaju:-). Musel by si mat verziu autocadu pre linux