Mandriva Linux 2006 od QCM

13.12.2005 16:22 | Distribúcie | Marián Ščerbák

Vďaka slobode, ktorá je pre Linux charakteristická, máme na výber niekoľko desiatok distribúcií. Ak sme si zvolili jednu z celosvetovo (ale aj u nás) najpopulárnejších distribúcií - Mandrivu Linux, máme opäť právo slobodného rozhodnutia. Vyskúšame si Live CD? Stiahneme si bez poplatku dostupné ISO obrazy? Alebo sa rozhodneme zaplatiť niekoľko stovák za balík s Mandrivou? Čo by sme takouto kúpou získali, to sa dozvieme práve v tomto článku.

O Mandriva a QCM

Distribúcia Madriva Linux je iba premenovaným nasledovníkom známeho Mandrake Linuxu. K zmene názvu viedlo domovskú firmu (pôvodom francúzsku) niekoľko skutočností. Predovšetkým to bol súdny spor (ako inak :), ktorý musela viesť s autorom nejakého komiksu, v ktorom vystupuje rovnako nazývaný hrdina. Ďalším dôvodom bolo odkúpenie brazílskej firmy Connectiva. Madriva teda vznikla kombináciou názvov oboch firiem. Mimochodom, firme Mandriva sa asi darí, keďže nie príliš dávno odkúpila ďalšiu z menších firiem, a to Lycoris.

Firma QCM sa špecializuje na predaj OpenSource riešení. V distribúcii Madrivy v našich krajinách má už niekoľkoročnú skúsenosť. Dokázala si získať aj veľkú dôveru firmy Mandriva, čoho dôkazom je aj skutočnosť, že ako jedna z mála dostala povolenie predávať "prechodnú" verziu Mandriva 2005. Dostali sme možnosť oboznámiť čitateľov LinuxOS.sk so všetkým, čo QCM nabalila do úhľadnej krabice s názvom Mandriva Linux 2006 CZ.

Objednanie a obsah krabíc

Objednať si krabicové balenie je možné na stránkach qcm.cz, firma vybavuje aj objednávky zo Slovenska. K dispozícii sú rôzne druhy krabíc, ich prehľad nájdete na stránke shop.qcm.cz. Krabice sú však dodávané aj do našich PC obchodov a kníhkupectiev.

My sme vyskúšali krabicu s obsahom 4xCD, 2xDVD a 2 publikácie. Ako bonus tu boli pribalené samolepky Tuxa, z nich tá väčšia je naozaj pekná a chvíľu som dokonca uvažoval, či si ju nenalepím na skrinku počítača :-).

Publikácie

Obe publikácie, ktorých autorom je výrazná osobnosť českého (a moravského) Linuxu Ivan Bíbr, sú naozaj kvalitnou časťou krabíc. Prvá má názov "Příručka uživatele", druhá "Příručka pokročilého uživatele a začínajícího správce systému". Názvy hovoria za všetko :-). Môžeme ich získať aj vo formáte PDF z adresy: ftp://mandriva.contactel.cz/people/bibri/doc/cz. Dozvieme sa z nich všetko podstatné o správe a používaní Mandriva Linuxu. Doslova od inštalácie (vrátane spôsobov, riešenia problémov pri nej atď., je to na viac ako desiatich stranách :), cez správu, spôsob fungovania systému, pridávanie HW, SW ... Sú naozaj obsiahle (cca 330 a 220 strán) a dôsledne napísané. Čiže to zhrniem takto: je veľmi pravdepodobné, že ak niekto narazí s Mandrivou 2006 na problém či "záhadu" a tieto príručky má, bude sa mu stačiť pozrieť do indexu a prečítať si príslušné odstavce :-).

Optické disky

Všetky disky sú pekne potlačené, ich obsah je však trocha odlišný. Na všetkých síce nájdeme Mandrivu Linux 2006 v plnej kráse, ale na CD nenájdete z (priestorových dôvodov) všetky development balíky, čo môže byť v niektorých prípadoch viac ako zlé. Typickým príkladom je spojazdnenie winmodemov. Na diskoch síce pre ne nájdeme niekoľko ovládačov, ale zďaleka nie pre všetky a ich doplnenie si často nejaké devel balíčky vyžaduje (alebo vstúpiť do klubu). To je u mňa mínus. Druhé mínus je to, že sú hlásené občasné problémy používateľov s bootovaním z DVD. Riešenie je jednoduché, vytvoriť si napr. štartovaciu disketu. Toto i iné riešenia nájdeme na stránkach mandrivalinux.cz. Plusov je však viac: napríklad na 4 CD sa ocitli "extra" balíky: AVG antivírus (trial i free verzia pre desktop), vo formáte PDF celý ročník kvalitného časopisu LinuxExpress a najmä (čo je aj dôvodom zdržania vydania Mandrivy 2006 od QCM) OpenOffice.org 2.0. Bohužiaľ pre nás, iba v českej mutácii. To však ľahko môžeme napraviť stiahnutím a inštaláciou slovenského rpm balíka (cca 11 MB).

Mandriva Linux 2006

Inštalácia Mandrivy z CD prebehla bez najmenších problémov. Jediné, čo som musel pri inštalácii nastaviť, bolo grafické rozhranie, presnejšie rozlíšenie a farebnú hĺbku :-). To som však vybavil niekoľkými kliknutiami. Tlačiareň (pripojená cez paralelný port) inštalátor nespoznal (je to už naozaj starý typ :-), čiže som si ju musel nastaviť až po reštarte. Ale to bolo bez problémov. Práve pre prípad, že by nejaký kus hardvéru inštalátor nespoznal, alebo ho systém nevedel "rozbehať", sú príručky p. Bíbra vynikajúcim pomocníkom. Inštalácia mi zabrala asi 30-35 minút (podľa množstva zvolených balíkov), prebehla (okrem úvodnej časti po výber jazyka) výlučne v slovenčine. Ešte si povieme, aký hardvér bol použitý. Systém má procesor Intel Pentium IV s HT, 512 MB operačnej pamäte, MB Intel, obyčajný ATA HDD, postaršia grafická karta s chipom NVidia GeForce 4 FX 440 so 64 MB. Zvuk obstaráva integrovaný tuctový chip AC'97.

Možno ste sa už stretli s kritickou poznámkou o rýchlosti Mandriva Linuxu 2006. Podľa mojich (približných) meraní však v defaultnom stave vyšla zo súboja s Mandrake Linuxom 10.1 víťazne. Mandriva 2006 štartuje rýchlejšie o zhruba 12 sekúnd. Určité spomalenie po úplnom štarte KDE však spôsobuje napr. defaultne zapnutý program na indexovanie súborov na disku: kat. (Ten som si zhodou okolností nedávno inštaloval na MDK 10.1 :-). To sa však dá napraviť niekoľkými spôsobmi, nastavením, resp. jeho vypnutím alebo pádom, pretože táto verzia (0.6.3) k stabilným pravdepodobne nepatrí. S obľubou padá po skončení nastavenia. Čo ma však veľmi nepríjemne prekvapilo, bola strašne pomalá rýchlosť kopírovania z hdd na obyčajnú disketu v defaultnom nastavení. Aj to sa však dá napraviť. Niektorí používatelia však hlásili aj pomalý beh systému, to najlepšie upravíme vypnutím ACPI.

Balíky v Mandriva Linuxe 2006

Systém

Základom Mandriva Linuxu 2006 je defaultné jadro 2.6.12-12mdk a to tradične v rôznych modifikáciách (SMP, enterprise ...). Po starom dobrom devfs tu už nie je ani pamiatky, všetky zariadenia obsluhuje udev... Zaujal ma nízky počet služieb spúšťaný pri štarte, čo je urobené naschvál za účelom zrýchlenia systému. Ešte spomeniem, že supermount je pomaly nahrádzaný gnome-volume-managerom (načase :). Grafickú stránku Mandrivy dostala na starosť vývojárska verzia xorg-x11-6.9-1.cvs20050915.2mdk, onedlho si ju má používateľ vymeniť za finálnu. Možno aj to je dôvod, že KDE mi 2x zmrzlo. To sa mi v 10.1 ešte nestalo... Senzory na MB "pozoruje" lm_sensors 2.9.1-4mdk, k nim neodmysliteľne patrí aj napr. Gkrellm vo verzii 2.2.7.

 

KDE

 

Správa balíkov

RPM balíky má na starosti vari "nedotknuteľný" rpm, nájdeme tu aj veľmi kvalitný a osvedčený urpmi. Ako "dedičstvo" po Connective začína svoju "púť" v Mandrive zaujímavý Smart, trocha sa ponášajúci na Synaptic z Ubuntu (dúfam, že aj kvalitou :). Z grafických nadstavieb nechýba osvedčený KPackage (3.4.2-6mdk) a gurpmi (4.7.15-1mdk).

Sieť a server

Začať stať inak ako Apachom by bol hriech :-). Samozrejme je tu, vo verzii 2.0.54, PHP 5.0.4. Z databáz MySQL 4.1.12-3mdk a Postgresql 8.0.4-0.1.20060mdk. Z browserov nechýba Firefox 1.0.6, ephipany 1.6.5-6mdk, konqueror. Emaily si môžeme vybaviť pomocou vynikajúceho Evolution, Kmailu či Thunderbirdom-1.0.6. Chatovať sa dá pomocou Gaimu, Kopete 3.4.2-16mdk a porozprávať sa môžeme aj pomocou Skype-1.2.0.17-1mdk alebo novo pridaného opensource Gnomemeeting. Na prenos cez FTP tu nájdeme napríklad gftp 2.0.18, a rsync 2.6.6-1mdk. 

 

NVU

 

Kancelária

Okrem už spomínaného OpenOffice.org 2.0 na diskoch je aj verzia 1.1.5, nového konkurenta preň (?) :) KOffice 1.4.1 a takisto doplnky v podobe Dia, Guppi, Gnucash, hylafax či efax. Z textových editorov Kate, Gedit, samozrejme Emacs 21.4-20mdk a Vim 6.3-21mdk. A môj "objav" verzie: Evince 0.4.1, prehliadač PS a PDF súborov. Takto to má vyzerať, je rýchly a funkčný ako Xpdf a vyzerá ako Kpdf :-)

 

Evince

 

Multimédiá a zábava

Spríjemniť si chvíle pri/po práci pomocou hudby či videa si môžeme obligátnym, zrejme na ružiach zaspavším XMMS, RealPlayerom, Totemom či kvalitným Xine. Amarok je zastúpený verziou 1.3.1-3mdk. Na renderovanie videa tu máme Piave, nechýba ani MPlayer-1.0. Na nahrávanie a úpravu zvuku zas čoraz lepší Audacity, alebo Rosegarden4. Gimp 2.2.8 v tejto distribúcii chýbať jednoducho nemôže, na úpravu fotografií je výborný aj Digikam 0.7.3. Prehliadače obrázkov sú zastúpené Gqview 2.2.1 či Kuickshow. Zahrať si môžeme tradičné "Mandrivovské" hry: armagetron, frozen-buble, šachy, guličky teda väčšinou "rozum rozvíjajúce" drobnosti. Nájdeme tu aj populárneho SuperTuxa, Ppracera, crack-attack, lbreakout2, ping-pong v 3d csmash, kolekcie Gnome a KDE hier, Maelstrom, freeciv, xfishtank a veľa ďalších. 

 

Gear ukazuju pekne cislo defaultne

 

Vývoj a spol.

GCC je nainštalované vo verzii 4.0.1-5mdk, cvs 1.11.19-6mdk, svn však na médiách chýba. Perl je zastúpený verziou 5.8.7-3mdk, Python 2.4.1-3mdk, Java mierne zastaralým j2re 1.4.2_09-1mdk, ruby-1.8.2 a ... a ostatné balíky vypisovať už nebudem :-). Samozrejme, na optických diskoch ich nájdeme niekoľko tisíc, a v zdrojoch softvéru ešte viac...

Grafické prostredia

Celej Mandrive "kraľuje" prostredie KDE 3.4.2-55mdk, naozaj veľmi pekné, a prirodzene Gnome 2.10.2-1mdk. Pre tieto (a IceWM) prostredia používa Mandriva tému Galaxy2, čo má za následok to, že máte niekedy problém rozoznať, či aplkácia beží na GTK alebo QT, alebo v akom prostredí vlastne ste :-). Z ľahších prostredí si môžeme nainštalovať WindowMaker-0.92.0-3mdk, IceWM -1.2.23-3mdk, neodmysliteľný fluxbox-0.9.13-5mdk, enlightenment (stále iba 0.16.7* :-(, lestiff-mwm-0.93.94-4mdk a prekvapenie: xfce chýba. Škoda, budeme si ho musieť stiahnuť :-).

Mandriva Control Center

Toto je aplikácia, ktorá je ovplyvnená Connectivou asi najviac. Svoje možnosti neustále zlepšuje od verzie k verzii a začínajúcim používateľom Linuxu asi najviac uľahčí život :-). Dajú sa tu nastaviť takmer všetky systémové záležtosti v Mandrive. Od rozdelenia diskov cez siete (vrátane Wi-Fi, internetu atď.) po bezpečnosť a nastavenie firewalu. Tu naozaj o Linuxe veľa vedieť nepotrebujete, stačí klikať :-). Viac snáď napovedia nasledujúce obrázky:  

 

Mandriva Control Center    Mandriva Control Center

 

Bezpečnosť

Ani tu Mandriva nenecháva nič na náhodu. Už pri inštalácii si volíte "Úroveň bezpečnosti", pozor však na voľbu najvyššej. Mandriva je typická tým, že sa snaží "uhádnuť" používateľove "prianie" (usability tím o sebe dáva riadne vedieť :-), čo môže mať nepríjemné následky. Napríklad vám (ako používateľovi) bude neustále upierať na niečo prístupové práva, takže opatrne, nepreháňať... (Tieto "prílišné aktivity" sú asi najlepším terčom kritikov Mandrivy. Novým používateľom to môže priniesť buď pohodlie, alebo problémy.) Ihneď po prvom štarte sa aktivuje inovovaný (interaktívny) firewall a spustí sa antivírus Clamav. Funguje takmer nepostrehnuteľne, skoro ako "démon" :-). Čiže, už je to tu. Linux je už natoľko rozšírený, že sa preňho začínajú písať vírusy. Pozor teda na spúšťanie EXE súborov ;-). Ozaj, už keď sme pri nich, na diskoch je uložený aj emulátor wine-20050725-6mdk.

 

KDE

 

Záver

Nemôžem poprieť, že som ako dávny používateľ Mandrivy nečakal viac. Aspoň kvalitu Mandrake/Mandrivy 10.1, ktorú som si mimochodom kúpil práve od QCM (a neľutujem). Mandriva Linux 2006 však nie je zlá, naopak, je to podľa mňa výborná distribúcia, avšak jej drobné nedostatky kazia celkový dojem.

Najviac mi prekážajú (podľa môjho názoru) neodladené balíky. Niektoré mi úplne chýbajú (kam sa podel Krusader, Gentoo, XFCE, 3ddesktop :-) a tiež to, že v nej potrebujeme (i keď váčšinou nie súrne) "dotiahnuť" viacero drobností. Nastavovania bolo po upgrade z verzie 9.2 na 10.1 oveľa menej. A vydať verziu s vývojovou verziou X.org (z čoho vyplýva potreba čoskoro upgradovať) podľa ňa tiež nie je najšťastnejším rozhodnutím.

Čo sa mi naopak páči, je celková pripravenosť na prácu okamžite po inštalácii OS, no predovšetkým priložené knihy. Som presvedčený o tom, že práve tie budú vynikajúcim spoločníkom každému, kto sa túto distribúciu rozhodne používať alebo nastavovať. Dozvie sa v nej všetko potrebné. Nemenej veľkým kladom je aj automatické nainštalovanie niektorých ovládačov (napr. grafických kariet), čo je opäť krokom smerom k používateľom. Páči sa mi aj celkový vzhľad, ale to sa dá povedať vari o každej novej verzii Mandrivy :-).

Celkovo si myslím, že Mandriva Linux 2006 je mimoriadne vhodnou distribúciou pre začínajúcich používateľov (rýchla, väčšinou bezproblémová inštalácia, "klikacie nastavenia"). Svoje si tu však nájdu aj tí skúsení. Nie je síce taká "odladená" ako boli "slávne" *.2 verzie (a 10.1 :), no to jej neuberá ani na kráse, ani na jednoduchosti základnej konfigurácie. Bezproblémové integrovanie noviniek z Connectivy a Lycorisu si možno vyžiada ešte nejaký ten čas. Ale dovtedy sa pravdepodobne rád "pohrám" s touto.

    • MDK 14.12.2005 | 00:04
      d   Návštevník
      No co som cital na inych forach, tak je dost problem s rychlostou, zastaralostou, stabilitou Mdk2006. mozem sa opytat Vas na Vas nazor? Keby ste mali porvnat SUSE 10.0 (krabicovu verziu) a Mandriva 2006 (tuto verziu) ktora by celkovo vyhrala? lebo mal som chut skusit aj MDK2006, ale jej zastaralost mi dost prekaza..... osobne by u mna asi vyhrala suse distribucia (mam EVAL 10.0 doma), preto lebo je velmi rychlo nastavitelna, rychla, wine :-), a spoznala 100% mojho hardware-u sposobom plug&play...napiste aj vy preco (ak vobec) u Vas by vyhrala Mandriva 2006... dik
    • multimedia 14.12.2005 | 10:51
      jokra   Návštevník
      K multimediam patria urcite aj programy na pracu s videom. Desktop ako ho prezentujete dnes, uz vystaci len malo uzivatelom.Preco sa neriesia viac problemy okolo spracovania videa pre domace a poloprof. pouzitie a ekonomicky softver? Kino v madrive i suse je nevyladene, casto pada, a doplnopkove programy na dvd a pod. maju tolko zavislosti ze radsej siahnem po win aplikacii. V mojom prostredi tak robi mnoho mojich znamych a prechod na linux ich odradia prave tieto multimedialne doplnky a ekonom softver. Riesenie mediainlinux je pekne ale zatial len na live CD. Podobne su aj hry na ,volvixe. Mam rad linux pre jeho stabilitu a garficka nadstvaba ovladania je uz pre domaceho aj pokrocileho uzivatela samozrejma. Pre mna je to pracovny nastroj a ja pomocou neho tvorim. Nevyrabam si pribor, topanky ani auto. Tak dnesny uzivatel sa diva na softver. Nechce sa ho okrem zakladov ucit, ale ucit ovladat ho. Mozno ze to sem ani tak napatri, ale mandrivu mam rad a je to desktop aj mojej rodiny.
    • Odpad 14.12.2005 | 11:09
      lhx   Návštevník
      Existuje vobec distro ktore neobsahuje chyby, rozne padajuce betaverzie programov, nemrzne pri instalacii alebo bootovani, ci pripadne ma plne funkcny plug'n play ? Pokazde ked som na mojej novej masine skusal linux vzdy som sa sklamal z jeho uzasnej celkovej kvality :) Esteze mam legane kupene XPcka s ktorymi nemam ZIADNE problemy a navzdory k tomu ze nemam rad Microsoft zmenil som na nich rychlo nazor aj vdaka XBOXu...Takze co ? linux ? Ruky prec !
      • Re: Odpad 17.12.2005 | 13:57
        drucik   Návštevník
        Tak ma napada ze aj pre XP museli vydat dva Service Packy kym sa to stalo trochu bezproblemove, takze ani XP nieje na tom tak ruzovo ako pises, totiz starsie odladene verzie Linuxu (distier) su naozaj stabilne a viacmenej bezproblemove (aky pan taky sluha samozrejme) zalezi na tom kto si to vie ako nastavit. Okrem toho zase skaces do temy Linux vs. Windows, napis radsej nieco konstruktivne k mandrive alebo radsej nepis nic.
        • Re: Odpad 30.12.2005 | 09:25
          Predator   Návštevník
          Vyskúšaj si FreeBSD ... za skúšku nič nedáš. Síce to nie je Linux, ale je to free unixový systém, a u nás na tom beží firma.
    • MANDRIVA 14.12.2005 | 14:51
      metla   Návštevník
      MANDRIVA 2006 je bohužial o ničom hlavne zdielanie a stabilita.Sieť som mal na MANDRAKE 10.1 žiadny problem radosť pracovať.Ja somar som na všetky pc hodil MANDRIVU 2006 otras.Teraz som spokojny server SUSE 10 + 4 pc KUBUNTU max.spokojnosť.Na jedno pc by som MANDRIVU dal ale na zosieťovanie je to k ničomu.
    • nazor 14.12.2005 | 16:07
      d   Návštevník
      moj nazor je ze mdk2006=suse9.3. obe boli rovnako slabe v porovnani s predchodcami...
      • Re: nazor 14.12.2005 | 20:46
        metla   Návštevník
        SUSE 10 je bombove distro pracuje zo všetkym a je stabilne, na desktop určite .SUSE 9.3 neviem neskušal som.
    • Mandriva 2006 18.12.2005 | 00:16
      Pepo   Návštevník
      Ja som urobil pokus.Jednoducho som rodinke na ich PC nainstaloval 2006-ku a bolo.Zena ma problem deti (9a6) nie.Preco? Deti nie su zdeformovane,bez problemov si otvoria net, pisanie, film, hry. To len my mame komplexy. Je tu sice par veci co mi na 2006 vadia (vobec sa mi neda instalovat 64-bit Mandriva,nespozna resp.nevie si poradit s raidom,zato 32-bit ti zvlada v pohode). Cize 1:1 Mandriva:XP
    • "Chybejici" balicky 20.12.2005 | 16:21
      Ivan Bibr   Návštevník
      2autor: chybejici balicky (e17, XFCE hned 2x, 3ddesktop, krusader a asi 4000 dalsich) jsou v Contribu, ktery na DVD samozrejme je. Tento zdroj NENI pridan do zdroju pri instalaci (zasvedceni mozna i tusi proc), proto je nutne pridat ho po instalaci ke zdrojum rucne. Je to napsano v README na DVD i v dodanem errata dokumentu (to je ten papir co vypadl jako prvni) hned na prvni strance. Je zajimave, ze s timto problemem se potyka snad kazdy - co je spatne? Davame to malo vedet? Neni to videt? Kde je problem?
    • Wallpaper 06.01.2006 | 13:20
      Tommy   Návštevník
      Prosím Vás nemohli by ste mi poslať Váš wallpaper? Ten čierny tučniak je skvelý :-)) please. Nech tam nemá nápis že FREE a rozlýšenie 1024 x 748 Vopred dakujem
      • Re: Wallpaper 09.01.2006 | 22:08
        Avatar Marián Ščerbák   Používateľ
        No, wallpaper toho veľa nezmení ;-) E- mail mám v profile.
        • Re: Wallpaper 25.09.2009 | 12:43
          mtVPNmsZGCqA   Návštevník
          health insurance 467 [url="http://www.hollywoodbobbers.com/health-insurance-online.html"]health insurance quotes[/url] 8P http://www.hollywoodbobbers.com/health-insurance-online.html 8-)
    • soft 22.01.2006 | 15:44
      mandriva 10,1   Návštevník
      Som začiatočník nainštaloval som si mandrake 10.1 ide fajn,ale neviem si nainštalovať soft z CD ANI ktorý som si stiahol z internetu uložím to na disk a neviem to zpojazniť. Vie niekto poradiť ako na to,alebo kde je možné zohnať manuál na orácu z MANDRAKE.
      • Re: soft 22.01.2006 | 23:20
        Avatar Marián Ščerbák   Používateľ
        Odkazy na stiahnutie príručiek sú uvedené v článku. V nich je podrobne opísaný aj postup inštalácie balíkov :-) Ak skúsenosti s Linuxom ešte nemáte, oplatí sa prečítať aspoň jednu z nich, aby ste vedeli, ako to funguje v Mandriva Linuxe.
    • mandrake 10.1 10.07.2006 | 17:13
      lol   Návštevník
      mal som mandrake 10.1 a nic tam neslo zvukovku nenasko ,sietovku ties ,proste otras
    • mandrake 10.1 10.07.2006 | 17:15
      lol   Návštevník
      mal som mandrake 10.1 a nic tam neslo zvukovku nenasko ,sietovku ties ,proste otras
    • mandrake 10.1 10.07.2006 | 17:15
      lol   Návštevník
      mal som mandrake 10.1 a nic tam neslo zvukovku nenasko ,sietovku ties ,proste otras
      • Re: mandrake 10.1 11.07.2006 | 15:57
        Avatar M@trixX Mandriva 2007.1  Používateľ
        Ja som mal tiez henten Mandrake a ties som z neho nebol fascinovany... a idem vyskusat tuto mandrivu... ja viem ze som trosku pozadu, ale kamo chce nainstalovat OS a ja mu tam nechcem dat Vyndows, lebo ten nenavidim (hoci u neho mi je to lahsie spravit, ked ma cisty hdd, ako u mna, co by som potreboval 10DVD zalohy... a to nemam DVD napalovacku...
    • I think I might make a revised list 20.06.2009 | 21:05
      Eben   Návštevník
      buy levitra -levitra buy propecia -propecia buy zithromax -zithromax buy xenical -xenical buy ultram -ultram buy fioricet -fioricet buy valium -valium buy acomplia -acomplia buy prozac -prozac buy ativan -ativan
    • Great site! 24.06.2009 | 19:21
      Gada   Návštevník
      order ambien - ambien buy diazepam - diazepam online wellbutrin - wellbutrin order alprazolam - alprazolam order online prozac - prozac tamiflu info - tamiflu buy lorazepam - lorazepam best price nexium - nexium buy zoloft - zoloft online klonopin - klonopin
    • You could share 15.07.2009 | 07:45
      Faizah   Návštevník
      • Príspevok bol vymazaný.