Slackware 10.2 - jednoduchosť a stabilita

24.04.2006 16:05 | Distribúcie | Jaroslav Petráš

V decembri som si všimol v novinovom stánku nový časopis, ktorý som tam predtým nikdy nevidel. Bol to Linux+ a zaujal ma o to viac, že mal DVD prílohu. Po detailnejšom nazretí som zistil, že na DVD je distribúcia Mandriva 2006 Free Edition. Ešte v ten deň, keď som to oznámil spolužiakovi, ho on kúpil (ma predbehol :-). Až neskôr som prišiel na to, že na DVD sa nachádza aj distribúcia Slackware 10.2, ktorá ma predtým nezaujímala. Ako som však zistil (keď som Slackware nainštaloval), bola to chyba. Od tej doby som si distribúciu Slackware veľmi obľúbil a osvojil.

Zaobstaranie distribúcie

Domovská stránka distribúcie je www.slackware.com.
Nájdete tam odkazy na rôzne servery, z ktorých sa dajú stiahnuť .iso súbory cez protokol ftp.
Napríklad: ftp.pieskovisko.sk/pub/slackware/slackware-10.2-iso/ pre Slovenskú republiku.
Kompletná distribúcia Slackware 10.2 sa skladá zo štyroch CD (1. a 2. - install CD; 3. a 4. - source CD). Inštalovať budete len z prvých dvoch CD, aj keď vyberiete možnosť: "install everything..." a označíte každú položku. Na treťom disku sa nachádza "dodatočný" softvér v priečinku extra, ďalej balíčky zdrojových kódov aplikácií z prvých dvoch diskov. Na štvrtom disku nájdete tiež balíčky so zdrojovými kódmi, aplikácie ktoré boli zo Slackware distribúcie "vypustené" (ale mohli by sa niekou hodiť) a samozrejme nejaké tie "maličkosti" (RAWRITE)...

Inštalácia

Po vložení prvého inštalačného média do CD-ROM mechaniky si po krátkom textovom privítaní vyberiete jadro systému, ktoré má byť zavedené do operačnej pamäte. Štandardné jadro je 2.4.31, môžete si však vybrať jedno z jadier pre iný typ hardvéru (napríklad diskové rozhrania sata, scsi a atď.), alebo jadro verzie 2.6.13 . Ak teda nemáte špeciálne požiadavky, stačí stlačiť Enter. Po zavedení jadra bude nasledovať otázka o rozložení klávesnice, znova stačí stlačiť Enter, ale v prípade že nepoužívate US klávesnicu, môžete si samozrejme vybrať inú :-) . Ako ďalšia položka v slede inštalačného procesu bude prihlásenie (prihláste sa ako root). No a ďalej je už len na vás, akú operáciu vykonáte - k dispozícii sú základné operácie a programy, napríklad cp, mv, atď., totiž na disku sa nachádza "live" súborový systém a väčšina príkazov je použiteľná (počas inštalácie sa môžete presunúť do ďalšej virtuálnej konzoly a pozorovať ako sa vám plní disk :-). Ak teda potrebujete prerozdeliť disk, tak nástrojmi fdisk (čisto textový), alebo cfdisk (používateľsky prívetivejší). Ako parameter sa použije zariadenie (ktoré sa bude deliť), príklad:

# fdisk /dev/hda

alebo

# cfdisk /dev/hda


Avšak nezabudnite na swap partíciu (aspoň by to bolo optimálne, keby ste nazabudli:-)! Jej optimálna velkosť by mala byť jeden a pol, až dvojnásobok veľkosti vašej fyzickej operačnej pamäte (RAM: 256MB, SWAP: 384-512MB), avšak vraj stačí aj 128MB (napísané v pomocníkovi).


ID partícií:

82 Linux swap
83 Linux


Ak chcete rozdeliť váš disk a plánujete používať operačný systém Microsoft® Windows® (ďalej len MS Windows), odporúčam vám disk rozdeliť počas inštalácie MS Windows0, teda aj tento operačný systém nainštalovať na disk ako prvý. Totiž politika spoločnosti MS je dosť agresívna a nevraživá voči iným operačným systémom. Nepodporuje (alebo sa môžu vyskytnúť problémy) s tabuľkou FAT vytvorenou inými nástrojmi na delenie disku a taktiež premaže MBR a vtisne tam svoj zavádzač. Inak povedané, MS Windows neakceptuje na disku iné operačné systémy, okrem tých z vlastných radov. Linux však vďaka svojej univerzálnosti, inej politike šírenia a vyvíjania softvéru akceptuje konkurenciu. Dá sa teda povedať, že Linux sa vojde / vtesná skoro všade. Ešte vám ďalej odporúčam vytvoriť si partíciu FAT32 na zdieľanie súborov oboma operačnými systémami, totiž na FAT32 môžete zapisovať aj s Linuxom, aj s MS Windows. Kdežto na NTFS iba s MS Windows, Linux zápis na tento súborový systém nepodporuje1, pretože nie je o ňom dostatok informácií. Keď už teda rozdelíte disk a zapíšete tabuľku rozdelenia, môžete začať inštalovať. Inštaláciu spustíte príkazom:

# setup

To už sa dostanete do prehľadného menu:

HELP - krátke vysvetlenie používania virtuálnych konzol, partíciovania diskov a inštalácie.
KEYMAP - zmena už predtým zvolenej klávesnice (ak ste sa na poslednú chvíľu rozhodli inak).
ADDSWAP - naformátovanie swap partície a jej pridanie do fstab (použije sa mkswap).
TARGET - formátovanie linuxovských partícií a ich zápis do fstab (možnosť pridať aj "nelinuxovské" partície - FAT, NTFS, ...). Po ukončení práce s partíciami sa zobrazí výsledný fstab.
SOURCE - nastavenie inštalačného zdroja (výber zariadenia, v ktorom sa nachádzajú inštalačné súbory a balíčky).
SELECT - výber softvérových balíčkov / skupín balíčkov, ktoré sa majú nainštalovať.
INSTALL - začať inštaláciu.
CONFIGURE - konfigurácia nainštalovaného systému (popíšem nižšie).
EXIT - odchod zo setup (pre reštart CTRL + ALT + Delete alebo reboot)

Keď pridáte swap (ADDSWAP), setup už bude pokračovať automaticky podľa poradia krokov, ako sú uvedené v menu. Zastaví sa až po konfigurácii, po ktorej sa znova ocitnete v menu. Vo výbere balíkov sa u mňa prejavila menšia chyba, totiž KDEI - skupina balíčkov lokalizácií, je štandardne neoznačená (inak je označené všetko) a musel som ju teda do inštalácie zaradiť explicitne (zatiaľ žiaden problém), avšak pri konfigurácii KDE (už v spustenom novom systéme) som si svoj jazyk vybrať nemohol, pretože nainštalovaný nebol. Je to chyba zanedbateľná, pretože lokalizácie sa nachádzajú na druhom inštalačnom disku a požadovaná lokalizácia sa dá ľahko nainštalovať (aspoň KDE nebude zaberať toľko miesta, keď nevyužité lokalizácie nie sú nainštalované :-D ). Po nainštalovaní softvéru nastáva čas konfigurácie čerstvej inštalácie. Začne sa otázkou, ktorý kernel si chcete nainštalovať (z diskety, bootdisku, cdrom alebo použiť štandardný), ďalej tvorba bootdisku (diskety so zavádzačom), konfigurácia modemu, zapnutie hotplug systému pri zavádzaní jadra do pamäte (odporúčané je zapnúť), inštalácia LILO (jednoduchá - automatická, expert mód - manuálna tvorba lilo.conf, alebo neinštalovať LILO), výber destinácie pre LILO (root, disketa, MBR - odporúčam MBR - je to najpohodlnejšie, ale aj najnebezpečnejšie :-) , pokračujeme nastavením hlodavca, GPM konfigurácia (utilita pre virtuálnu konzolu, pomocou ktorej môžete pracovať s textom pomocou myši), nasleduje konfigurácia siete (odporúčam nakofigurovať - v konfigurácií je aj možnosť, že sieť nemáte), výber služieb spúšťajúcich sa počas štartu / po štarte (vopred vybrané položky odporúčam menej skúseným používateľom nemeniť), nastavenie konzolového písma (ak chcete napríklad písmo s podporou latin2, alebo nejaké viac oku lahodiace), nastavenie hodín a časového pásma, výber štandardného okenného manažéra pre X (ich zoznam popíšem nižšie). A v poslednom kroku vás systém upozorní, že root nemá nastavené svoje heslo (všetci určite vieme čo to znamená), tak si teda nastavíme svoje tajné heslo a: SETUP COMPLETE - nájdite najbližší únikový východ a reštartujte PC.

Vysvetlivky:
0 - disk rozdeľte na partície, ktoré chcete používať pod MS Windows, zostatok voľného miesta nechajte nevyužitý a spustite inštaláciu "okien". Voľné miesto rozdelíte pri inštalácii Slackware, nástrojom fdisk, alebo cfdisk na linuxovské partície.
1 - Čo nie je až tak celkom pravda, zápis na NTFS súborový systém sa dá povoliť pri konfigurácii kernelu pred kompilovaním. Avšak súbory sa dajú iba prepisovať (tak aby sa nezmenila ich veľkosť na disku - čiže sa nebude meniť FAT), alebo sa dajú zapisovať súbory menšie ako 500B. Teda nemôžete súbory mazať a ani vytvárať. Pre presnejšie informácie pozri pri konfigurácii pomocníka. Menej skúseným používateľom neodporúčam konfigurovať a kompilovať jadro systému (kernel).

 

Prvé spustenie

Prvé spustenie bude trvať trošku dlhšie, pretože systém bude generovať páry kľúčov rsa1, rsa, dsa (ktoré budú potrebovať niektoré programy). Taktiež uzriete varovanie, že nemáte nastavené zvukové zariadenie (resp. že sa žiadne nastavenia nenašlo). Následne sa už budete môcť prihlásiť. Doplním ešte, že toto spustenie prebieha v textovom režime a prihlásenie taktiež. To by mohlo odradiť začínajúcich používateľov. Táto skutočnosť sa však dá ľahko zmeniť (popíšem ďalej). Myslím ale, že tento konzolový režim nájde pochopenie u pokročilejších používateľov, ktorí nie vždy potrebujú spúšťať grafické rozhranie. Hneď po štarte sa môžete vrhnúť na konfiguráciu. Konfigurovať sa budú musieť záležitosti ako X server, nastavenia zvukových zariadení a locale (miestne nastavenia). Dobrovoľným krokom je kompilácia jadra systému (ak sa vám nepáči verzia 2.4.31, alebo potrebujete jadro "viac šité na mieru").

Konfigurácia

Konfigurácia ALSA zmiešavača

Ide o nastavenie zvukovej karty (hlasitosť, kanály, výstupy a vstupy). Spustením alsamixer môžete teda v rozhraní ncurses nastaviť zmiešavač. Príkazom alsactl store nastavenia uložíte. Konkrétne u mňa sa žiadne problémy nevyskytli (AC97 a ALC650 - čo by sa mohlo vyskytnúť? :-D ), ale ak by predsa, môžete skúsiť konfiguráciu ALSA pomocou príkazu alsaconf.

Konfigurácia X serveru

Cesta ku konfiguračnému súboru je: /etc/X11/xorg.conf. Grafické rozhranie sa však dá spustiť ihneď aj po prvom štarte, ale asi v ňom dlho nevydržíte, teda ak nevlastníte LCD monitor (frekvencia vertikálneho obnovovania je totiž 60Hz). Nástroje xorgcfg, xorgsetup a xorgconfig som neskúšal, pretože patrím k skupine používateľov, ktorí radšej editujú konfiguračné súbory ručne stručne. Pokiaľ sa však do tejto skupiny nezaraďujete, spomenuté nástroje by vás mali previesť nastavením, alebo vám ho aspoň zjednodušiť. Ako som už spomínal skôr, grafické rozhranie (teda X server a grafické prostredie) sa nespúšťajú hneď po štarte systému, teda ich musíte spustiť manuálne (napríklad: startx, kdm, atď...), alebo zmeniť runlevel2 systému, do ktorého sa systém prepne po štarte. Štandardný runlevel distribúcie Slackware, je runlevel 3, čo je viac používateľský režim. Pre zmenu štandardného režimu je potrebné editovať súbor inittab.

Postup:

otvorte súbor: /etc/inittab

nájdite záznam:

# Default runlevel. (Do not set to 0 or 6)
id:3:initdefault:

a zmeňte 3 na 4 , aby záznam vyzeral nasledovne:

# Default runlevel. (Do not set to 0 or 6)
id:4:initdefault:

Táto zmena bude mať za následok, že štandardný runlevel bude 4, teda sa spustí X server a prihlasovací manažér (kdm, gdm, alebo xdm).

Vysvetlivky:
2 - runlevel - myslím, že by som to mohol preložiť ako úroveň chodu / behu. Systém má niekoľko takýchto úrovní v ktorých pracuje, pričom úroveň šesť je pre reštart systému a úroveň nula pre jeho vypnutie. Pri štarte systému, keď jadro operačného systému inicializovalo technické prostriedky počítača a nahrali sa aj príslušné ovládače, je spustený proces init, ktorý spúšťa ďalšie procesy. Koľko a aké procesy proces init spustí, závisí od úrovni chodu (runlevel-u) operačného systému, do ktorej sa má dostať.
 

Nakonfigurované KDE

Nakonfigurované prostredie KDE - finálny výsledok inštalácie, konfigurácia prostredia pre silnejši pocit domova :-)

 

Konfigurácia locale

Nebudem podrobne vysvetlovať čo je to locale a kde sa používa, pretože pre úplné pochopenie je vhodná znalosť jazyka C. V skratke je to miestne nastavenie (množina hodnôt ako napríklad: jazyk, znaková sada, formát dátumu, atď.). V prípade, že nevidíte diakritiku v názvoch súborov (iba akési otázniky) a ste si istý že máte zvolené písmo, ktoré diakritiku podporuje, je možné, že nemáte správne nastavené miestne nastavenia.

Postup:

otvorte súbor: /etc/profile.d/lang.sh

nájdite záznam (riadok nesmie začínať #):
export LANG=en_US

a zameňte za požadované nastavanie - napríklad:
export LANG=sk_SK.ISO8859-2

 

Programové vybavenie

 

Programové vybavenie distribúcie by som opísal ako veľmi optimálne. Obsahuje programy pre dosť všeobecnú skupinu ľudí. Začnem teda menovať. Ako grafické prostredie si môžete vybrať KDE - 3.4.2, Xfce - 4.2.2, Blackbox - 0.65.0, Fluxbox - 0.9.13, Fvwm - 2.4.19, alebo Window Maker - 0.92.0 . Nainštalovaná verzia X serveru je - 6.8.2, glibc - 2.3.5, gcc - 3.3.6 a bash - 3.0 . Potešila ma aj prítomosť multimediálneho prehrávača xine - 0.99.4 (xine-lib - 1.0.2) a xmms - 1.2.10, čo bohate stačí pre prehrávanie filmov a hudby. Čo mi však v sekcii multimédií chýba, je softvér pre sledovanie TV (kompilácia a inštalácia xawtv a tvtime bola otázkou piatich minút - treba však stiahnuť z internetu). Emulátory (Wine, Cedega, Dosbox) som musel tiež sťahovať, to im však nezazlievam, nie sú až také podstatné. Medzi kancelárskymi aplikáciami som nezaregistroval OpenOffice, ktorý mi dosť chýbal (keďže som zvyknutý pracovať s týmto kancelárskym balíkom), avšak rovnako dobre by mal poslúžiť aj KOffice - 1.4.1 (ak nie aj lepšie :-) . V sekcii grafiky zočíte Gimp - 2.2.8, Kpovmodeler - 1.1.2 (patrí ku KDE), súčasťou ale nie je renderovací softvér (povray - treba stiahnuť). V grafike ďalej nájdete nástroje pre prezeranie obrázkov, PDF súborov a množstvo ďalších malých utilitiek a programov. Nájdete aj množstvo hračiek, utilít a nástrojov, ktoré patria ku KDE. Samozrejme, že v Slackware nechýba ani MySQL - 4.1.14, Apache - 1.3.33 a Nmap - 3.93, ďalej v sekcii pre internet nájdete aj prehliadače Mozilla - 1.7.11, Mozilla Firefox - 1.0.6, poštového klienta Mozilla Thunderbird - 1.0.6, RSS čítač Akregator 1.1.2 (súčasť KDE) a mnoho programov pre chat cez rôzne protokoly. Bol som milo prekvapený peknou hŕstkou vývojového softvéru. Prekladač gcc má nainštalované rozšírenia pre jazyky Fortran, Ada 95, C++, Objective C a Java. Ďalej sú v systéme nainštalované aj Python - 2.4.1, Perl - 5.8.7 a Nasm 0.98.38 (Intel 80x86 Assembler). Ako vývojové prostredie pre jazyk C/C++, prostredie KDE a iné poslúži KDevelop - 3.2.2 . Webové vývojové prostredie vám poskytne Quanta Plus 3.4.2 . V systéme je nainštalovaný aj CVS - 1.11.20 (Concurrent Versions System). Čo však nenájdete nainštalované je K3b, príjemný napaľovací program s grafickým rozhraním, avšak je prítomný na treťom disku spolu s lokalizáciou. Táto distribúcia ďalej obsahuje podporu pre plne šifrované sieťové spojenia (OpenSSL, OpenSSH, a GnuPG). PCMCIA, CardBus, a APM podporu pre laptopy. Programové vybavenie tejto distribúcie by som teda mohol zhodnotiť ako veľmi užitočné, vo veľkej väčšine prípadov teda nájdete čo hľadáte.
 

Multimédiá

Na obrázku: multimediálny prehrávač Xine - 0.99.4 (filmy, hudba), prehrávač hudby JuK - 2.2.1, Audio CD prehrávač KsCD - 1.5 a prehrávač hudby XMMS - 1.2.10

 

 

 

 

Grafika - Gimp

Editovanie obrázku v programe Gimp 2.2.8

 

 

 

 

 

 

 

 

3D grafika - KPovModeler (Povray - 3.6.1)

Modelovanie v KPovModeler - 1.1.2, dúfam, že po tomto obrázku už nebude mať nikto pripomienky na 3D grafiku v Linuxe. KPovModeler je súčasťou KDE, takže je v skoro každej distribúcii, ktorá KDE obsahuje. A komu by sa málilo, nech siahne po nástrojoch ako Blender 3D, alebo K3D.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kancelárske programy

Na obrázku: kancelárske programy KWord (KOffice 1.4.1), AbiWord - 2.2.9, KChart (KOffice 1.4.1) a osobný manažér informácií Kontact - 1.1.2

 


Za zmienku stojí aj fakt, že distribúcia obsahuje novšie, prepracovanejšie balíčkové manažéry, ktoré urobia operácie ako pridávanie, odstraňovanie a tvorba balíčkov jednoduchšími (slová tvorcu). A hlavne vám pomôžu udržať váš systém aktuálny.

 

 

 

 

 

 

 

 

Záver

 

Slackware 10.2 je veľmi podarená distribúcia s dlhoročnou tradíciou (asi 13 rokov). Hlavné dva ciele jeho tvorcu sú jednoduchosť a stabilita, ktoré sa mu aj podarlili dosiahnuť. Preto by som túto distribúciu odporučil používateľom, ktorí požadujú tieto dve vlastnosti od svojho operačného systému. Taktiež by som ho odporučil používateľom, ktorí s Linuxom začínajú a myslia to s týmto operačným systémom vážne. Na tejto distribúcii sa dá totiž veľmi veľa naučiť. Distribúcia je však vďaka svojej stabilite vhodná aj pre používateľov, ktorí chcú Linux "len používať". Editácií konfiguračných súborov sa však v niektorých prípadoch nevyhnete (aj preto je systém jednoduchý a stabilný). Distribúcia Slackware je vhodná pre domáci počítač, pre notebook ale aj pre server. Jej rozsah použitia je široký a dá sa používať v každom odvetví (multimédiá, kancelária, hry, vývoj, atď.). Pri aktívnom používaní sa v mojom prípade nevyskytla žiadna samovoľná chyba (aktívne používanie - každý deň). Ja osobne by som udelil tejto distribúcii devať bodov z desiatich, ten jeden bod dole je za jadro 2.4.31 pri štandardnej inštalácii. Teda prípadným záujemcom môžem túto distribúciu len vrelo odporučiť.

Napísal Jaroslav Petráš <jaroslav.petras@gmail.com>, pre www.linuxos.sk

    • aj ja 24.04.2006 | 15:37
      Avatar yurij Slackware 10.2  Používateľ
      pekny clanok. chcel som len tolko, ze presne rovnakou cestou som sa k slackware dostal aj ja. chcel som ho uz skor, ale nikto v okoli (byvam na dost velkych lazoch :) ) ho nemal, cize mal som smolu... cista pravda to co si o nom napisal. len by som si dovolil trosku nesuhlasit s tym, ze je jednoduchy (zo zaciatku urcite jednoduchy nie je). ale zvyknes si. na dobre sa lahko zvyka ... :)
      • Re: aj ja 24.04.2006 | 15:53
        Avatar Jaroslav Petráš Arch Linux  Používateľ
        Používateľská jednoduchosť nie je to isté ako jednoduchosť operačného systému... Áno súhlasím s Tebou, že Slackware je trochu zložitejší pre začiatočníkov, ale po prečítaní Linux dokumentačný projekt je veľmi dobrý, spoľahlivý a silný komponent pre PC. Linux dokumentačný projekt vo formáte pdf.
        301 Keyboard Error. Press any key to resume or F1 for setup...
        • Re: aj ja 14.03.2010 | 10:14
          QxROfgrPjcXuFCDY   Návštevník
          FLwQxG uzttfzxxtcan, [url=http://oxqwnkjwxqsp.com/]oxqwnkjwxqsp[/url], [link=http://jkkooneulrul.com/]jkkooneulrul[/link], http://zwvimbjsylit.com/
    • frm@foo.gg 24.04.2006 | 16:56
      Brm   Návštevník
      Btw co sa tyka Linux+ tak ten je uz dlhsiu dobu na trhu a je to dost 'nice' casopis svojho druhu. S tym ze ma 2xDVD usetri cloveka stahovat /palit aktualne verzie distrubucii. Je pravda ze je drahy, ale ked si ho clovek predplati na rok vopred dost usetri ;-)
      • Re: frm@foo.gg 25.04.2006 | 15:25
        Avatar Jaroslav Petráš Arch Linux  Používateľ
        To teda je (nice), ale je aj dosť drahý, niet sa však čo čudovať. Inak ku nám dorazil až vtedy (ku nám = Žiar nad Hronom).
        301 Keyboard Error. Press any key to resume or F1 for setup...
    • Pekny clanok 24.04.2006 | 20:09
      Avatar .LUCAS. Slackware, Debian  Používateľ
      Zo Slackom som spokojny, vdaka nemu som sa vela naucil (a este stale sa ucim). Vadi mi len nedostatok software a nutnost kompilacie (alebo pouzivanie neoficialnych repozitarov, popripade rpm2tgz atd.). Napr. absencia OpenOffice mi vadi asi najviac, ethereal, XnView (alebo jemu podobne), Nessus...V tomto je napr. ArchLinux lepsi, ale ma odlisnu filozofiu oproti Slacku (na styl Gentoo - life on the edge, vzdy aktualny soft).
    • dalsi mirror 25.04.2006 | 02:37
      Avatar fixinko Slackware,Gentoo,Solaris  Používateľ
      iso images na slackware sa najdu aj na mojom serveri ftp://ftp.bind.eu.org/pub/linux/slackware/slackware-10.2-iso/ a navyse tam drzim aj current, syncovanu kazdy den:-) ftp://ftp.bind.eu.org/pub/linux/slackware/slackware-current
      So let it be written, so let it be done....
    • mirror 25.04.2006 | 04:19
      MiSHiNo   Návštevník
      a nezabudnite na ftp.slackware.sk/pub/slackware/ pripadne pre 64 bitove stroje ftp.slackware.sk/pub/slamd64/ Pristupne cez ftp aj http
    • alsa 26.04.2006 | 09:37
      lump   Návštevník
      ten vyraz 'alsa zmiesavac' nema chybu ;-)
      • Re: alsa 27.04.2006 | 10:37
        Avatar Jaroslav Petráš Arch Linux  Používateľ
        Na Slovensku po slovensky, ten výraz sa bežne používa v počítačovej praxi.. (skús inak preložiť "alsamixer")...
        301 Keyboard Error. Press any key to resume or F1 for setup...
    • openoffice 26.04.2006 | 10:26
      matej   Návštevník
      Ahoj, preco mas openoffice nastavene na prisposobenie v Gnome, ked pouzivas KDE?
      • Re: openoffice 27.04.2006 | 10:38
        Avatar Jaroslav Petráš Arch Linux  Používateľ
        Na obrázku (screenshote) sa nenachádza OpenOffice...
        301 Keyboard Error. Press any key to resume or F1 for setup...
    • slack 27.04.2006 | 01:39
      ja   Návštevník
      no ja na slacku frcim uz par rokov a som nadmieru spokojny. A to ze treba kopec softu skomplikovat mi az tak nevadi, aspon bude obsahovat len to co vyuzijem
      • slackware11 01.05.2006 | 15:23
        Avatar daimonion kubuntu  Používateľ
        inak neviete kedy bude slackware 11 ?
    • slackare instlacia 28.04.2006 | 00:48
      Avatar ventYl 2 x Slackware  Používateľ
      no a pre slackwaristov samozrejme swaret :) dost usetri pri instalacii :)
      • Re: slackare instlacia 28.04.2006 | 04:51
        MiSHiNo   Návštevník
        swaret nemusim, slapt-get je uz ina kava ;)
    • POMOZETE MI? 30.04.2006 | 18:16
      Andrej   Návštevník
      Neviem rozbehnut mys na slackware genius /COM 1/ prosim o pomoc dik>>>
      • Re: POMOZETE MI? 03.05.2006 | 11:33
        pistal   Návštevník
        v konzole mouseconfig v X edituj /etc/X11/xorg.conf pistal at inmail.sk
    • Slackware je super, ale ... 04.05.2006 | 16:07
      BAKY   Návštevník
      ... este lepsi je Vector Linux, ktory je postaveny na Slackwari. Je to na jedno CD a priznam sa, mal som strach, ze po instalacii budem musiet este kopec veci doinstalovavat z internetu. Opak bol pravdou, po instalacii som nasiel kopec aplikacii (ziadne zbytocnosti), instalacia bola neuveritelne rychla a jednoduchsia ako v Slackwari (i ked niektore nastavovacky mi tam chybali), bootovanie tiez velmi rychle a samotny system pracuje ako hodinky (ved je to vlastne slackware), takze tuto distribuciu vrelo odporucam, najdete ju na stranke www.vectorlinux.com ... stahujte verziu SOHO (small office home office). A aby som nezabudol, instalacne balicky samozrejme mozete pouzivat zo Slackware.
      • Re: Slackware je super, ale ... 04.05.2006 | 18:53
        .   Návštevník
        Vector je nechutna kombinacia Slackware (BSD like) a System V. Ak pouzivas sysV tak vies kde mas co hladat, ale tu nevies - maju tam strasny chaos, co sa tyka init skriptov, konfigurakov, proste vsetkeho. Presnejsie si o tom mozes precitat aj na abclinuxu.cz kde vysla recenzia. Pre zaciatocnika to myslim tiez nieje dobre distro - su tu aj lepsie BFU distra a ak sa ten zaciatocnik chce ucit tak tu to bude skutocne HARDWAY prave koli spomenutemu chaosu.
      • Re: Slackware je super, ale ... 28.02.2010 | 09:04
        uHdOtnBgGAQZQpuq   Návštevník
        ativan for sleep [url="http://www.barkerforsenate.com/ativan-for-sleep.html"]ativan for sleep[/url] http://www.barkerforsenate.com/ativan-for-sleep.html 8-) buy online pharmacy alkergot [url="http://www.cchreus.org/buy-online-pharmacy-alkergot.html"]buy online pharmacy alkergot[/url] http://www.cchreus.org/buy-online-pharmacy-alkergot.html 1478 yasmin kafai [url="http://www.joshstricklandonline.com/yasmin-kafai.html"]yasmin kafai[/url] http://www.joshstricklandonline.com/yasmin-kafai.html 846123 sertraline hcl metabolism [url="http://www.arkhamgames.com/sertraline-hcl-metabolism.html"]sertraline hcl metabolism[/url] http://www.arkhamgames.com/sertraline-hcl-metabolism.html :P isometheptene drugstore [url="http://www.cchreus.org/isometheptene-drugstore.html"]isometheptene drugstore[/url] http://www.cchreus.org/isometheptene-drugstore.html 174
    • O clanku 04.05.2006 | 20:55
      Jozo   Návštevník
      Clanok pekny, ale tato distro je VELMI NEVHODNA PRE NOTEBOOKY a novsie PC a zariadenia! Vsetko treba doinstalovavat, je stary. HODI SA LEN NA SERVERI!
      • Re: O clanku 05.05.2006 | 00:32
        ja   Návštevník
        slackware na server??? jedine debian, nie som masochista.
        • Re: O clanku 05.05.2006 | 12:01
          Avatar Jaroslav Petráš Arch Linux  Používateľ
          Nemôžem súhlasiť, je síce pravda že je vhodné vymeniť jadro verzie 2.4.x za 2.6.x pre lepšiu podporu HW, ale ja som so Slackware spokojný... (Zatial som ho dostal všade - na každý HW s ktorým som prišiel do styku..) Na server: áno, slackware je vhodný aj pre server, avšak nevidím dôvod prečo by to mal byť prejav masochizmu..
          301 Keyboard Error. Press any key to resume or F1 for setup...
          • Re: O clanku 06.05.2006 | 07:00
            MiSHiNo   Návštevník
            Pouzivam slackware na booku s mierne exotickym hw bez problemov uz dlho... Takze neni o com :)
    • SLACKWARE 13.07.2006 | 14:20
      mimoba   Návštevník
      SLACKWARE je jedna z najuzasnejsich distribucii linuxu ake poznam a momentalne vyuzivam a tvorim vlastnu distribuciu pre slovakov, ktora by v konecnom stadiu mala opustit bash a namiesto neho pouzivat python, ktory poskytuje rozsirenejsie moznosti. lepsiu syntax. O to nejde. Vsetky ostatne verzie sa mi zdaju by dost winoidne. Balicky su sice ovela pohodlnejsie a obsahuju viac informacii, ale niesu lokalizovane, tak ich aj tak nikto neanglicky necita. Ak neviem co danny balicek tgz robi, alebo ci obsahuje kniznicu, ktoru potrebujem, jednoducho do neho nahliadnem cez konqueror, ved je to predsa len archiv... Chcel by som vediet ako vy otvarate svoje deb, rpm balicky :)) (ja viem yast a pod. click clack :)), ok, tak skuste vas deb balicek modifikovat :)) ja urobim len cut&paste alebo delete a vy? ) Ja som sice programator, ale vyhybam sa editacii text konfigurakov, aj ked vacsinou je menej kliknuti a pisaciek ak si otvorite textak ako graf. rozhranie kde treba vsetko preklikat, hladat a pod. v text. editore date len CTRL+F a hladany parameter. upravite, savnete a restartnete sluzbu a hotovo :)) okrem toho yakuake je krasne integrovatelne do KDE. Nepoznam lepsi terminal... Upgrade systemu robim kazdy den jednoduchym postupom: F12 slapt-get -update, necham prejst vsetkych 12 serverov ktorym doverujem, precitam si zatial postu, potom sa mrknem co sa da upgradnut: F12 slap-get -upgrade a je to. Ked chcem vediet, co je noveho vo svete KDE, LIN, pouzijem akregator... Ad server. Moj stary notebook co pouzivam ako konzolu v praci na VNC server: i586 Pentium II, ram 192 MB HDD 6GB, z toho lin zabera 3GB aj s office a doplnkovym software, bezi mi na nom KDE, PICASA, WINE, SAMBA, APACHE s PHP, MYSQL, mod_python a ine. Este som nevidel, aby niektory WIN admin nemusel konfigurovat profi routery, win server bez toho aby sa musel hrabat v konfig. suboroch danneho software, aj moj kolega win admin to robi denno denne. UBUNTU je fakt len pre amaterov co dokazu pocitac maximalne tak zapnut a klikat na webe... Na tuto cinnost im urcite ale postaci aj LIVE CD SLAX, ktory si mozu jednoducho modifikovat pridanim MO modulov na svoj obraz napalit na pocket cd a nosit kamkolvek so sebou... Neviem neviem chlapci, ale mna NIKTO okrem tvorcov slackwaru NIKDY nedokaze presvedcit ZE EXISTUJE AJ LEPSIA VERZIA DISTRA LINUXU. Ak oni povedia ze ich distro je NANIC a ZASTARALE tak im uverim :)) Ale inak ani samotny boh ma nepresvedci :)) s pozdravom mimo http://mjdev.com Linux is future
      • Re: SLACKWARE 25.06.2007 | 17:17
        Filde   Návštevník
        Podle mych zkusenosti se Slackware
        hodi jen na slabe stroje. Prosel jsem si
        nim od 9.0 do 10.x, predtim
        RedHat 3.5 az 7.2 (Asi 2 roky take Gentoo
        a zkousky vsech moznych dalsich
        distribuci) a ted doporucuju na kancelar jen Ubuntu
        a na malej server Slackware na vetsi
        neco, co vychazi z Debianu.
      • Re: SLACKWARE 11.06.2009 | 02:42
        matt   Návštevník
        ako si daleko, s pracou na distre?
    • nároky 10.03.2008 | 16:11
      Avatar dusan3838 Slackware  Používateľ
      čavte, a aaké ma nároky ?
    • Slackware 13.37 28.11.2011 | 22:11
      Avatar vojto   Používateľ
      Asi pred 2 rokmi sa s verziou 13.0 prišla na svet popri klasickej 32 aj 64-bitová verzia tejto distribúcie. Čiže optimalizovaná pre najnovšie procesory. Hlavným tvorcom Slackware je od jeho počiatku (1993) stále ten istý človek, Patrick Volkerding. Tým chcem naznačiť, že "filozofia" skladby distribúcie sa za celý čas jej existencie menila len málo, ak vôbec. Môžem potvrdiť osobnou skúsenosťou (1994 - súčasnosť). Asi najvýraznejšia zmena, ktorá filozofiu zmenila, je existencia kvázi oficiálnych nástrojov na automatický upgrade systému (slackpkg).

      Je to distribúcia, ktorú si obľúbi človek, ktorý má rád veci vo svojej počítacej krabici pod kontrolou. Pri niektorých iných distribúciách som mal pocit, že je to naopak. Mašina má pod kontrolou užívateľa.
      Slack sa nevnucuje. Jednoducho funguje. Aj keď často nie je zaradený medzi podporovanými GNU/Linux distribúciami (naopak od mainstreamových), ešte sa mi nestalo, žeby sa nejaký "linuxoidný" SW balík alebo bežne používané HW zariadenie nedalo pod ním rozbehnúť. Ale to bude zrejme všeobecná vlastnosť GNU/Linuxu a nie špeciálne len tejto distribúcie.

      V súčasnosti najnovšia verzia Slackware je 13.37