Správca elektronických kníh Calibre vo verzii 1.0

30.08.2013 21:40 | Články | mirek biňas
Po siedmich rokoch od prvého vydania a rok od posledného major vydania, dosiahla aplikácia Calibre verziu 1.0. Za posledný rok bolo do aplikácie pridaných množstvo nových funkcií, ktoré prácu s ňou nielen spríjemňujú, ale aj zrýchľujú. V tomto článku si hlavné zmeny medzi verziami 0.9 a 1.0 priblížime bližšie.

Na čo slúži aplikácia Calibre?

Skôr, ako sa dostaneme ku samotným novinkám vo verzii 1.0, predstavme tým, ktorí ešte aplikáciu Calibre nepoznajú, na čo vlastne slúži a pre koho je vlastne určená.

Calibre je aplikácia určená na správu knižnice elektronických kníh. Okrem štandardných CRUD operácií, ako pridanie novej knihy, aktualizácia informácií (metadát) o knihe na základe jej ISBN, odstránenie knihy a vyhľadávanie kníh, je aplikácia Calibre často používaná aj ako konvertor medzi viacerými formátmi. Tým je možné pomerne jednoducho dostať z formátu PDF formát EPUB pre vaše mobilné zariadenie, o ktorého elektronické knihy sa vie Calibre starať rovnako dobre.

V kategórii správcu elektronických kníh v prostredí OS Linux sám nepoznám žiadnu alternatívu. Výhodou Calibre je však aj fakt, že sa jedná o multiplatformnú aplikáciu dostupnú aj na iných operačných systémoch ako je Linux.

Zobrazovanie obálok kníh v mriežke

Jednou z noviniek vo verzii 1.0 je zobrazovanie obálok kníh vašej knižnice do mriežky. Okrem doterajšieho zoznamu teda pribudol nový pohľad na vašu knižnicu, ktorý je samozrejme viac atraktívny a viac sexi. Samozrejme si ho môžete prispôsobiť – veľkosťou obálok, medzerami medzi obálkami, zobrazovaním názvu knihy pod obálkou poprípade zmenou farby pozadia pod obálkou. Všetky nastavenia tohto pohľadu môžete vykonať v menu Nastavenia -> Vzhľad a chovanie -> Cover Grid.


Zobrazovanie obálok kníh v mriežke zapnete kliknutím na príslušnú ikonu v pravom dolnom rohu aplikácie


Calibre v režime zobrazovania obalov kníh do mriežky

Zrýchlenie práce s databázou

Jednou zo zmien, ktorá nie je viditeľná navonok, je zrýchlenie práce s databázou. Podľa poznámok ku vydaniu novej verzie bola táto časť aplikácie prepísaná úplne od začiatku, čoho výsledkom je menší kód a zrýchlenie databázových operácií 2 až 3 krát. Zmenu by mali pocítiť hlavne tí používatelia, ktorí majú rozsiahlu zbierku kníh (aj keď mám vo svojej zbierke len 209 kníh, zrýchlenie som pocítil už len pri štarte aplikácie – verzia 1.0 v porovnaní s predchádzajúcou verziou 0.9.41 štartuje u mňa „okamžite“)

Virtuálne knižnice

Virtuálne knižnice umožňujú rozdeliť vašu knižnicu na niekoľko menších, tzv. „virtuálnych“ knižníc. Virtuálna knižnica obsahuje len podmnožinu zo všetkých kníh vašej knižnice. Pridávanie kníh do virtuálnej knižnice sa deje automaticky na základe vyhľadávacieho výrazu alebo mena autora, vydavateľa alebo značiek. Do virtuálnych knižníc sa následne môžete dostať aj prostredníctvom kariet nad samotným zoznamom kníh alebo zvolením virtuálnej knižnice stlačením tlačidla Virtual Library naľavo od vyhľadávania.


Tlačidlo pre prácu s virtuálnymi knižnicami sa nachádza naľavo od vyhľadávania


Virtuálna knižnica vytvorená pomocou značky "beletria"

Úprava Obsah-u v elektronických knihách

Od verzie 0.9.23 je Calibre vybavený novým nástrojom na úpravu položiek v existujúcom obsahu knihy. Je možné zmeniť poradie položiek, zmeniť ich text a taktiež aj zmeniť cieľ umiestnenia, na ktorý položka odkazuje. Ak chcete tento nástroj použiť, potrebujete pridať do Hlavného panelu nástrojov jeho ikonu prostredníctvom dialógu Nastavenia -> Panel nástrojov.

Ďalšie novinky

Calibre vie od verzie 0.9.34 konvertovať aj súbory textového procesora Microsoft Word (od verzie 2007) do formátov elektronických kníh ako EPUB alebo AZW3. Takže vytvoriť elektronickú knihu pomocou Word-u je odteraz ešte jednoduchšie.

Do novej verzie pribudlo aj niekoľko nových zdrojov pre získavanie metadát ku knihám najmä pre získavanie obálok. Pridané bolo napr. vyhľadávanie obálok prostredníctvom služby Google Image alebo vyhľadávače metadát Edelweiss a Big Book Search. Spravovať zdroje vyhľadávania metadát môžete prostredníctvom menu Nastavenia -> Sťahovanie metadát.

Od verzie 0.9.37 je možné pri konverzii dokumentu do výsledného dokumentu zahrnúť aj všetky typy písma, na ktoré sa v pôvodnom dokumente len odkazuje. Aplikácia prehľadá všetky nainštalované TrueType a OpenType písma vo vašom systéme a pokiaľ potrebné písmo nájde, vloží ho do výsledného dokumentu. Samozrejme – táto možnosť funguje len s formátmi, ktoré umožňujú do výsledného súboru dokumentu zahrnúť aj súbory s typmi písma, ako napr. EPUB alebo AZW3.

Lokalizácia

Preklad aplikácie je organizovaný cez Launchpad a v súčasnosti je preložených 83% všetkých reťazcov. Z pohľadu používateľa sú nepreložené práve reťazce súvisiace s novinkami opísanými v tomto článku. V samotnom používaní aplikácie však absencia týchto reťazcov vôbec neprekáža.

Inštalácia

Keďže verzia 1.0 bola vydaná len nedávno (23.aug.2013), hľadať ju v repozitároch svojej distribúcie budete zbytočne. Z domovskej stránky projektu http://calibre-ebook.com je však možné stiahnuť inštalátor, ktorý vám umožní nainštalovať poslednú verziu nehľadiac na vašu distribúciu alebo architektúru. Odporúčaním je akurát pred samotnou inštaláciou najnovšej verzie odinštalovať existujúcu. Pozor však – takto nainštalovanú aplikáciu však nie je možné odinštalovať!

Použitá literatúra

    • RE: Správca elektronických kníh Calibre vo verzii 1.0 01.09.2013 | 11:55
      Avatar menom   Používateľ
      Pozor však – takto nainštalovanú aplikáciu však nie je možné odinštalovať!
      
      Ked si budes chciet dat novsiu verziu, tak ako das prec aktualnu, ak plati uvedena veta ? Ak sa naozaj neda odinstalovat, tak to nebude podobne ako IQ-Carrier na smartfonoch ? :)
      • RE: Správca elektronických kníh Calibre vo verzii 1.0 02.09.2013 | 14:27
        Avatar mirek biňas Fedora 35  Administrátor
        poznamka je trefna. asi som mohol pripisat aj druhu cast o odinstalovani zo stranky projektu:
        There is no uninstaller. Simply deleting the installation directory will remove 99% of all installed files.
        takze - je potrebne rucne odstranit priecinok, do ktoreho bola aplikacia nainstalovana. 99% zrejme preto, pretoze ak si dobre pamatam, tak na konci instalacie vytvaral instalator nejake symbolicke odkazy. tie zrejme zostanu.
    • RE: Správca elektronických kníh Calibre vo verzii 1.0 14.09.2013 | 21:23
      Avatar Fish   Návštevník
      Ubuntu 12.04, pridané ppa:n-muench/calibre - calibre 1.0 sa nainštaloval.