TORCS

Recenzia na simulátor automobilových závodov TORCS. Môžete si zajazdiť na rôznych automobiloch, okruhoch, prašných poľných cestách alebo rýchlostných ováloch...

Klikni pre zväčšenie
Každý, kto pracuje s Linuxom vie, že kvalitných hier pre tento systém je ako šafránu. Situácia však nie je až zlá ako by sa zdalo. Už aj niektoré komerčné firmy portujú svoje hry do Linuxu a tak sme si mohli zahrať Quake 3 alebo Return to Castle Wolfenstein aj bez systému z Redmontu. Oveľa viac sa však cení, ak sa zrodí kvalitná hra z open-source prostredia. Jednou z takých je aj hra TORCS - The Open Racing Car Simulator.

Ako už názov napovedá, ide o simulátor automobilových závodov. Môžte si zajazdiť na rôznych okruhoch, prašných poľných cestách alebo rýchlostných ováloch. Na každý tento typ sa hodí iné auto, preto máte na výber množstvo vozov, od bugín cez športové klasiky ako napr. Peugeot 206 alebo Subaru Imprezza až po pretekárske špeciály stajní Ferrari alebo McLaren.
Klikni pre zväčšenie
Čo sa týka grafiky, je na veľmi slušnej úrovni, i keď samorejme nedosahuje kvality napr. NFS Underground. V nastaveniach mi chýba trochu detalnejšie nastavenie grafických možností a takisto absentuje akékoľvek nastavenie zvuku.
Po spustení hry je dobre zadefinovať si autá, s ktorými chcete pretekať. Každému môžte priradiť číslo a meno jazdca. Potom si už len vyberiete typ hry, ponúkané sú Quick race - rýchla jazda bez kvalifikácie, Non-championship race - jazda s kvalifikáciou na zvolenom okruhu, Championship race - kompletný šampionát a Practice - tréning.

Klikni pre zväčšenie
TORCS je prvou z lastovičiek, ktorá mňa osobne veľmi potešila, keďže som fanúšikom automobilových hier. Určite by som ju zaradil na špicu open-source hier pre Linux, kde patrí napr. aj Tux Racer alebo aj NeverBall. O tej druhej menovanej si možno povieme niečo inokedy.
Zatiaľ si užívajte divoké preteky v rýchlych vozoch.
    • roboti 05.05.2005 | 03:32
      lukes   Návštevník
      treba este dodat, ze hra bola povodne vytvorena len na pretekanie robotov. kazdy si moze naprogramovat vlastneho robota (v c++) co ovlada auto a dat ho pretekat s inymi robotmi. je to celkom fun :-)