VirtualBox: Windows pod Linuxom

VirtualBox: Windows pod Linuxom
10.07.2007 15:00 | Recenzie programov | Juraj Masár

Ak sa chcete zbaviť DualBootu, ale zároveň predsa len občas potrebujete nejaký program spustiť vo Windows, VirtualBox je určený práve pre vás.

Predstavenie

Pre každého, kto sa rozhodne prejsť z Windows na Linux nie je zmena ľahká. Zo začiatku väčšinou ľudia volia cestu Dualboot-u s Windows. Neskôr si však uvedomia, že do Windows nechodia takmer vôbec, zaberajú im len miesto na disku, rozhodnú sa ich teda odstrániť. Len málokto však môže povedať, že sa mu nikdy nestane, že príde do kontaktu s programom, ktorý musí nutne rozbehať. A čo keď sa mu to práve pod Wine nepodarí? Preto je lepšie nechať si ešte jedno eso v rukáve - virtuálne Windows.


Windows Vista na VirtualBoxe

Určite ste už počuli pojem virtualizácia. Ide o pomerne starú technológiu, ktorá umožňuje na jednom hardvéri prevádzkovať v rovnakom čase viacej operačných systémov. Na počítač s nainštalovaným OS sa spustí virtualizačný softvér, ktorý vytvorí virtuálny štandardný hardvér, na ktorom je možné spustiť iný OS. Dnes už je softvéru, ktorý umožňuje virtualizáciu, viac, medzi známejšie patria XEN, Vmware, či Qemu alebo VirtualBox.

V tomto článku sa sústredím na použitie práve toho posledného nástroja na emulovanie prostredia pre Windows XP. O niečo podobné som sa pokúšal aj s VMware, ale VirtualBox ma prekvapil svojou rýchlosťou a jednoduchosťou. Príťažlivejšia bola pre mňa aj jeho licencia, keďže Open Source edícia tohto programu je vydaná pod GPL v2.

Inštalácia

Budeme inštalovať na distribúciu Debian, ale podobný návod by mal fungovať aj pre Ubuntu. Stiahneme si teda poslednú verziu softvéru priamo z oficiálnej stránky pre distribúciu, na ktorej chceme inštalovať, v našom prípade to bude teda:

$ wget 
http://www.virtualbox.org/download/1.4.0/virtualbox_1.4.0-21864_Debian_etch_i386.deb

Nainštalujeme daný balík do systému:

$ sudo dpkg -i virtualbox_1.4.0-21864_Debian_etch_i386.deb

Opravíme všetky závislosti:

$ sudo apt-get -f install

VirtualBox sme teda úspešne nainštalovali. Pristúpme teda ku konfigurácii. Do skupiny vboxusers pridáme používateľov, ktorí majú mať oprávnenie VirtualBox spustiť.

$ sudo adduser mojpouzivatel vboxusers

Počítač reštartujeme a môžeme spustiť VirtualBox z menu.

Konfigurácia

Ideme teda nainštalovať virtuálne Windows. Spustíme VirtualBox a z horného menu vyberieme voľbu "New". Otvorí sa nám sprievodca vytvorenia nového OS. Klikneme teda na Next a pokračujeme na prvú voľbu.

Vyplníme meno mašiny a vyberieme typ OS, ktorý hodláme inštalovať. Vyberieme teda Windows XP.

V ďalšej voľbe si nastavíme veľkosť pamäte. Pre Windows XP je minimálne potrebných 128MB, ale ak máte dostatok pamäte, určite odporúčam zvoliť 256MB aj viac.

V ďalšej voľbe si vyberiete virtuálny disk, na ktorý budete inštalovať.

Keďže pravdepodobne žiaden nemáte, kliknutím na "New" vytvorte nový. Máte dve možnosti. Disk môže byť s fixným priestorom (ktorý neskôr nie je možné zväčšiť!), alebo s priestorom dynamicky zväčšovateľným. Ak máte dostatok priestoru, určite odporúčam dynamickú voľbu. Priestor by mal byť minimálne 2GB.

Vyberte teda práve vytvorený disk a pokračujte voľbou "Next" a "Finish."

Teraz kliknite na práve vytvorenú mašinu a z horného menu kliknite na "Settings". Tu si môžete nastaviť ďalšie nastavenia, ako veľkosť pamäte grafickej karty a podobne.

Zvoľte z ľavého menu záložku "General" - tu si môžete nastaviť už spomínanú veľkosť pamäte grafickej karty, či veľkosť RAM, názov počítača alebo zmeniť typ OS nachádzajúceho sa na ňom. Ak kliknete na záložku "Advanced", môžete tiež upraviť poradia bootovania zariadení, či zdieľaný clipboard medzi virtuálnym a skutočným OS.

Ak sa pozrieme na položku "Hard Disks" v ľavom menu, môžeme pripojiť ďalšie virtuálne disky. Tieto môžeme vytvárať vo Virtual Disk Manager.

V časti "Floppy" sa nachádza nastavenie disketovej mechaniky, ak chcete, aby bola mechanika prístupná z virtuálneho systému hneď po štarte virtuálnej mašiny, zaškrtnite tlačidlo "Mount Floppy Drive". Môžete tiež zvoliť

image diskety.

Na položke "Audio" si môžete zvoliť, či má byť povolený audio výstup z virtuálneho OS a tiež vybrať driver, ktorý má zvuk spracovávať. Prednastavená voľba je zapnutá s ALSA driverom. So zvukom som nezaznamenal žiadne problémy.

Ešte by nás mohla zaujímať položka "Network", kde môžete nakonfigurovať počet a údaje o virtuálnych sieťových adaptéroch. Najjednoduchšie a tiež prednastavené nastavenie je jeden adaptér, ako NAT. To znamená že sa prakticky nemusíte starať o žiadne nastavenie siete, ani vo virtuálnom OS, lebo je tam hneď prístupné DHCP.

Ďalej sa pozrime na nakonfigurovanie USB. Ak chcete využívať USB pod VirtualBoxom aj ako bežný používateľ, nielen ako root, tak musíte zasiahnuť aj do /etc/fstab.

Ako prvé spustite príkaz

grep "vboxusers" /etc/group | cut -d: -f3

a jeho výstup, (číslo) si zapamätajte. Ďalej editujte súbor /etc/fstab príkazom

$ sudo nano /etc/fstab

a pridajte na koniec riadok

none            /proc/bus/usb   usbfs   devgid=ČÍSLO,devmode=666 0 0

kde ČÍSLO je výstup predošlého príkazu.

Spustite

sudo mount -a

V ideálnom prípade príkaz nevypíše nič, ak niečo vypíše, tak reštartnite PC.

Teraz sa vrátime ku konfigurácii novej, virtuálnej mašiny na záložku "USB". Ak hodláme USB používať, zašktneme "Enable USB Controller". Najjednoduchší spôsob ako pridať USB zariadenie je pripojiť ho k počítaču a potom kliknúť na "Add from" (usb kábel so zeleným plus) a vybrať ho zo zoznamu. Potom už len stačí nastaviť "Remote" na "Any".

Nás však zaujíma najmä pripájanie CD/DVD. Kliknite preto v menu na "CD/DVD-ROM" , zaškrtnite možnosť "Mount CD/DVD Drive" a vyberte mechaniku, z ktorej chcete inštalovať Windows. Neskôr potvrďte svoju voľbu kliknutím na "OK".

Nasleduje samotná inštalácia Windows. Jednoducho vložte Windows CD do mechaniky, ktorú ste zvolili v nastaveniach, kliknite v zozname na práve vytvorenú mašinu a spusite ju tlačítkom Štart.

Prenos dát medzi virtuálnym systémom a ďalšie funkcie

Po nainštalovaní Windows vám ešte pravdepodobne napadne otázka "Ako prenesiem dáta z/do Virtuálneho systému?". Zo začiatku som toto riešil pripájaním sa z virtuálneho systému na openbsd-server bežiaci u mňa na localhoste, ale ako som neskôr zistil, VirtualBox myslí aj na toto. Obsahuje totiž funkciu "Shared Folders". Ako jej názov napovedá, jedná sa o možnosť mať v oboch systémoch zdieľaný adresár.

Ako na to? Prvým krokom je do virtuálnych Windows nainštalovať tzv. "Guest Additions". Spustite teda virtuálne Windows a v menu "Devices" zvoľte "Install Guest Additions ...". To spôsobí, že sa vám do mechaniky automaticky vloží ISO image CD, na ktorom sa nachádza inštalačka vyššie zmieneného programu. Ak teda máte zapnutý Autorun, otvorí sa vám hneď okno s inštaláciou, ak nie, spustite ho z CD.

Po inštalácií sa vráťte do menu "Devices" a tentokrát zvoľte položku "Shared Folders". Otvorí sa vám nové okno, kde kliknite na "Add a new shared folder" (kufrík so zeleným plus). Tu vyberte adresár, ktorý chcete, aby bol prístupný aj z virtuálnych Windows. Po úspešnom pridaní sa vráťte do Windows, spustite príkazový riadok, a napíšte

net use x: \\vboxsvr\MenoVamiZdielanehoAdresara

Do systému sa vám pridá vzdialený harddisk, ktorý je vlastne vami zdieľaný adresár.

Tento softvér okrem iného umožňuje spojitú prácu s myšou v oboch systémoch bez nutnosti prepínania sa cez pravé Ctrl, či po jeho inštalácií si môžete vo virtuálnych Windows nastaviť omnoho viacej rozlíšení, ako predtým. Preto určite odporúčam "Guest Additions" nainštalovať.

Za spomenutie tiež určite stojí funkcia "Snapshot", ktorá zachytí systém v stave akom je teraz (v menu "Take SnapShot") a v budúcnosti, keď sa chcete k tomuto stavu vrátiť, tak jednoducho vyberiete daný Snapshot a celý systém sa hneď vráti do pôvodného stavu.

Hodnotenie

VirtualBox ma ako softvér veľmi prekvapil. Na mojom počítači bol citeľne rýchlejší, ako VMware, i keď je pravda, že testy hovoria o veľmi porovnateľnej rýchlosti. Myslím, že ak uvažujete o virtualizovaní nejakého OS, určite VirtualBox vyskúšajte.

+ Jednoduchosť
+ Rýchlosť
+ Licencia
- Nemožnosť zväčšovať v virtuálny disk (fixed size)

    • 3d software pod virtual boxom 10.07.2007 | 18:49
      vlado   Návštevník
      po precitani tohto prispevku,aj stranky to vyzera celkom fajn,len som sa nedozvedel,ci je moznost spustenia trebars 3ds max a ci to nema vacsi vplyv na vykon,popripade software od adobe ...
      • Re: 3d software pod virtual boxom 10.07.2007 | 19:02
        Guest   Návštevník
        No ak sa nemylim vysledok robi 3D Max cez CPU tak tam by asi nebol problem, ale co sa tyka renderovania pri praci tak to je asi na GPU. Experimentalne Direct 3D vie len VMware 6.0 a aj to treba zapnut rucne v cfg file (kuk do User Guide).
        VirtualBox a DirectX kuk sem 3D Acceleration Support and why it wont happen anytime soon
        • Re: 3d software pod virtual boxom 24.07.2007 | 23:03
          vlado   Návštevník
          ako som si precital a dakujem za link,pravdepodobne to zatial nieje mozne bez ubytku na vykone,ale aj tak v 3dsmax je moznost prepnutia openGL pre pracovny rezim,cize realtimovy rendering pomocou openGL,tak asi to budem musiet len skusit,ale aj tek vdaka
      • Re: 3d software pod virtual boxom 10.07.2007 | 20:08
        Avatar Juraj Masár Debian Etch  Používateľ
        ja som windows potreboval najma koli praci s photoshopom (len prilezitostna, koli webom, sice nie som grafik ale raz za cas..) a tento tam bezal naozaj naozaj velmi slusne, normalne sa pod nim dalo pracovat..

        vykon bol porovnatelny s nativnym systemom, aj ked mam len 512MB pamate.
        If you can't apt-get it, it isn't useful or doesn't exist.
    • clanok 10.07.2007 | 18:58
      Guest   Návštevník
      tak taketo clanky by tu mali byt castejsie. thx za clanok.
    • Da sa zvacsovat 10.07.2007 | 19:01
      Element Existencie   Návštevník
      Pokial viem, virt. disk naopak je mozne zvacsovat, staci mu nastavit dynamicku velkost.
      • Re: Da sa zvacsovat 10.07.2007 | 20:05
        Avatar Juraj Masár Debian Etch  Používateľ
        ano, ale ked uz raz nastavis disk na fixed size (predstavme si, ze mame realne malo diskoveho priestoru), a potom neskor mas potrebu tento disk zvacsit (diskoveho priestoru uz je dost) nemas moznost, musis si vytvorit disk novy. V buducich verziach by uz mala byt utilita na zmenu velkosti diskov s fixed size. na toto som narazal.
        If you can't apt-get it, it isn't useful or doesn't exist.
    • none 10.07.2007 | 19:13
      jozef   Návštevník
      windows? a naco?
      • Re: none 10.07.2007 | 19:49
        cca   Návštevník
        na autocad, photoshop, uctovnictvo, internetbanking, hry ...
        • Re: none 10.07.2007 | 19:54
          cca   Návštevník
          ak nic s toho nepotrebujes, tak si stastny clovek :)
        • Re: none 10.07.2007 | 22:03
          jozef   Návštevník
          autocad => nepouzivam ale urcite nieco podobne existuje a ked nie tak wine
          photoshop => gimp
          uctovnictvo => na to pouzivam webaplikaciu
          internetbanking => kde je problem?
          hry => kto by sa chcel hrat? a aj keby kde je problem?
          • Re: none 19.08.2007 | 11:59
            alanrot   Návštevník
            Rad by som vedel o aku webaplikaciu na uctovnictvo ide.Dakujem
      • Re: none 10.07.2007 | 22:41
        Avatar marián Fedora,Vector,Slack  Používateľ
        Prosim pekne na Cubase (Nuendo) . Ziadna nahrada neexistuje (Ardour nie je pouzitelny)
        Nehovoriac o podpore USB zvukoviek
        • Tlač 10.07.2007 | 23:29
          Avatar abain SuSE 10.3  Používateľ
          Je to zaujímavá téma. ja mám pod windowsom už iba podvojné účtovníctvo.
          Dá sa z virtuálnych systémov tlačiť? Myslím tým z účtovníckeho programu faktúry, a iné zostavy? Máte s tým niekto skúsenosť?
          • Re: Tlač 10.07.2007 | 23:49
            Avatar Juraj Masár Debian Etch  Používateľ
            no, za predpokladu, ze z uctovnickeho programu sa tlaci rovnako ako z kazdeho ineheho, a za predpokladu, ze z virtualnej masiny mas bezproblemovy pristup na realny system a na nom ti bezi tlacovy server, nemal by to byt problem. Pripade pracovat s tlaciarnov priamo vo virtualnom systeme. (predstavujem si to tak, ze linux bude len sprostredkovavat komunikaciu medzi windows a povedzme usb tlaciarnou).
            If you can't apt-get it, it isn't useful or doesn't exist.
            • Re: Tlač 15.07.2007 | 15:07
              Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor
              ono pokial sa jedna o USB tlaciaren, tak si ju pred pouzitim vo Virtualboxe musis najprv v linuxe odmountovat. Inac ti ju VB nebude brat
              git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
              • Re: Tlač 15.07.2007 | 18:54
                Avatar Juraj Masár Debian Etch  Používateľ
                jj, ale to plati o kazdom usb device.
                If you can't apt-get it, it isn't useful or doesn't exist.
          • Re: Tlač 07.09.2007 | 18:00
            Johny   Návštevník
            Ja som si na virtualny system nainstaloval ALFU a bez problemov som z nej tlacil faktury. Tlaciaren mam ale so sietovou kartou, pripojenu na rootri, takze nemam skusenosti s tlacou cez USB. Ale tlac cez siet ide bez problemov
        • Re: none 11.07.2007 | 11:55
          Milan   Návštevník
          Musíme se holt smířit s tím, že na profi a poloprofi tvorbu hudby je Linux nevhodný... (Sonar+WaveLab, dual boot XP+Kubuntu...)
      • Re: none 11.07.2007 | 10:03
        Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
        Originlab, Matlab+ simulink funkčný, Hyperchem, ChemDraw 3D Ultra, Winepr, Simfonia, ovládací software PotPulse dodaný výrobcom k potenciostatu Heka PG 284, ..... mnoho iných programov, ktoré sa nedajú pod wine plne rozbehať
        "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
        • Re: none 11.07.2007 | 17:01
          Avatar hlavo debian, QNX  Používateľ
          matlab ja native pre linux. mam ho, aj s plne funkcnym simulinkom ;-]
          s matlabom 6.5 boli problemy na novsich jadrach, ale M7 ide bez problemov
          • Re: none 12.07.2007 | 13:14
            martiko   Návštevník
            ako simulink nieje pod linuxom vobec plny a chybaju mu kniznice na pracu s portami a najme sim mechanics takze na profesionalnu pracu v oblasti robotiky je matlab linux uplne nepouzitelny
            • Re: none 12.07.2007 | 23:19
              Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
              Môžem potvrdiť, že pri pokuse spustiť simulink to vyhodí množstvo chýb, takže komplikovanejšie veci sa v matlabe pod linuxom nedajú robiť.
              "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
              • Re: none 17.07.2007 | 04:53
                martinko   Návštevník
                daju len sa s tym treba vyhrat ale kniznice mu chybaju sim mechanics... inak na tie chybi je na matworks opravny balik a potom ti simulink pojde v poho ale predsa tam nenajdes vsetok komfort ak robis zlozitejsie veci
              • Re: none 12.12.2007 | 00:10
                lesho   Návštevník
                ak ti to hadze spustu chyb, pravdepodobne mas nieco posr*ne
                ja pouzivam simulink aktivne, na ziaden problem som zatial nenarazil (btw mam M7.1)

                ale co sa toho tyka, velmi ma preklapila moznost pustenia matlabu v konzole - cez putty, tam vsak uz spominany chyby hadze a logicky sa nespusti :)
      • Re: none 04.08.2007 | 10:14
        Oli   Návštevník
        Video strih? poloprofesionalny?? ako na Linuxe?
        • Re: none 07.04.2008 | 18:08
          peto   Návštevník
          a toto by stacilo ci nie? ja neviem, skuste mrknut.
          http://heroinewarrior.com/cinelerra.php3
      • Re: none 12.09.2007 | 03:40
        pxls   Návštevník
        Revit, nexis, InDesign, Vegas...
        ak ti staci OO tak fajn, ale mnozstvo profesii potrebuje aj ine softy, ktore zial pod linuxom nemaju plnohodnotnu nahradu...
    • rychlost 10.07.2007 | 23:53
      Avatar marián Fedora,Vector,Slack  Používateľ
      ale je to sialene rychle.
      Mam Athlon 3200+ a 1,5GB RAM a win XP ide lepsie cez emulaciu ako mne na notebooku IBM R51 ...
    • Stabilita 11.07.2007 | 02:57
      depi   Návštevník
      Skvely clanok Juro!

      VirtualBox poznam od doby ako sa stal open source a realne som po nom siahol po tom co sme sa o nom rozpravali na LinuxFeste.

      Ide o tak uzasnu vec, ze som si kvoli VirtualBoxu dokupil 1Gb RAM a kupil novy procesor cez eBay, len aby som mohol plnohodnotne pracovat s urcitymi aplikaciami na ktore mi jednoducho Linux nestaci. Teraz dokazem plnohodnotne spustat 2 systemy bez toho, aby som to nejak pocitil a je to fakt parada.

      Jedina vec co ma dost trapi je fakt, ze obcas sa mi stane, ze guest system mi jednoducho padne (Windows XP :)) a v okne VirtualBoxu dostanem hlasku "Aborted". Netusim vsak ci to moze byt "pretazenim" alebo ide este o nejake nevychytane muchy VirtualBoxu. Preto sa chcem spytat, ci sa to stava aj Tebe alebo niekomu z vas a pripadne ako ste tuto situaciu riesili?
      • Re: Stabilita 11.07.2007 | 12:41
        Avatar Juraj Masár Debian Etch  Používateľ
        No, je pravda ze fakt kazdodenne pod virtualboxom nie som, len prilezitostne. Kazdopadne s niecim ako popisujes ty som sa nikdy nestretol. kazdopadne na nete je ohladne toho dost, mne akurat napadlo, mas nainstalovane Guest Additions ? Mozno by mohli nejako ulahcit komunikaciu medzi oboma systemami... (viem ze napriklad vo VMware je to naozaj tak, ze ked nainstalujes nejaky ich program do guestOs, tak potom ti cely virtualny system ide rychlejsie / a zrejme aj stabilnejsie).. inak ma fakt nic nenapada :)
        If you can't apt-get it, it isn't useful or doesn't exist.
        • Re: Stabilita 11.07.2007 | 13:49
          depi   Návštevník
          Jasne Additions mam nahodene, budem musiet este pogooglit alebo im napsiat na ich forum, lebo je to fakt neprijemne, ked robis nieco a po dlhsej dobe zabudnes dat Save.
          • Re: Stabilita 11.07.2007 | 17:15
            Avatar Juraj Masár Debian Etch  Používateľ
            hej hej, to urcite.. tak drzim palce :)
            If you can't apt-get it, it isn't useful or doesn't exist.
          • Re: Stabilita 11.07.2007 | 17:19
            Avatar Juraj Masár Debian Etch  Používateľ
            hej hej, to urcite.. tak drzim palce :)
            If you can't apt-get it, it isn't useful or doesn't exist.
    • ešte keby sa to dalo nainštalovať 11.07.2007 | 10:13
      Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
      stiahol som si taký veľmi divný rpm balík - divný preto, lebo sa nedá nainštalovať, neplatí naňho ani urpmi ani nič iné.
      názov balíka je

      VirtualBox-1.4.0_21864_MDV2007.1-1.i586.rpm.run

      ani som ešte nevidel taký divný balík s koncovkou .run Čo to má byť, ako to do kelu nainštalovať ? Staré dobré .exe !!!
      "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
      • Re: ešte keby sa to dalo nainštalovať 11.07.2007 | 10:19
        Avatar Tomáš Srnka Barz čo, už asi všetko  Administrátor
        do konzoly:
        # chmod +x VirtualBox-1.4.0_21864_MDV2007.1-1.i586.rpm.run
        # ./VirtualBox-1.4.0_21864_MDV2007.1-1.i586.rpm.run
        Dlho som robil linuxos.sk, neskôr založil vpsFree.cz, posledných pár rokov ako tech. riaditeľ vo Websupporte
        • Re: ešte keby sa to dalo nainštalovať 11.07.2007 | 14:47
          abc   Návštevník
          OT: a kvoli takymto 'ftakovinam' nikdy nebude LINUX user-friendly desktopovy system.
          • Re: ešte keby sa to dalo nainštalovať 11.07.2007 | 15:34
            Avatar uid0 Debian  Používateľ
            nemali by sme klast prilis nizke naroky na hodnost user
            Debian. apt-get into it…
          • Re: ešte keby sa to dalo nainštalovať 02.08.2007 | 14:37
            eee   Návštevník
            Hloupý kecy. Kdyz na to jako BFU poklepes v Nautilusu, nabidne ti editaci nebo spusteni.
        • Re: ešte keby sa to dalo nainštalovať 11.07.2007 | 19:16
          Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
          [root@RNR rpm]# # chmod +x VirtualBox-1.4.0_21864_MDV2007.1-1.i586.rpm.run
          [root@RNR rpm]# ./VirtualBox-1.4.0_21864_MDV2007.1-1.i586.rpm.run
          bash: ./VirtualBox-1.4.0_21864_MDV2007.1-1.i586.rpm.run: Adresár alebo súbor neexistuje
          "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
          • Re: ešte keby sa to dalo nainštalovať 12.07.2007 | 17:46
            cookie   Návštevník
            nie som si isty ale zda sa mi ze v prvom riadku je ten druhy znak # navyse (nezmamena to nahodou comment? cize sa nenastavil flag executable?)
      • Re: ešte keby sa to dalo nainštalovať 11.07.2007 | 10:36
        Avatar marián Fedora,Vector,Slack  Používateľ
        pridas mu prava "execute" chmod +x a potom to spustit, ono ti to rozbali a vznikne normalne rpmko
        treba suhlasit s tou licenciou co na teba vybehne
      • Re: ešte keby sa to dalo nainštalovať 12.07.2007 | 12:27
        faugusztin   Návštevník
        Mozno je problem v tom, ze to nie je RPM balik. Je to samorozbalovaci archiv, ktory sam spusti RPM po rozbaleni. Takze je to prave to tvoje "stare dobre .exe"
        • Re: ešte keby sa to dalo nainštalovať 12.07.2007 | 23:40
          Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
          Nie tak celkom - pri starom dobrom .exe mi inštalácia bežného programu zvykne trvať tak štyri minúty, nepotrebujem ani googliť a ani písať na fórum, aby som to dokázal nainštalovať.

          Tuto to dokonca chce nejaké závislosti, ktoré asi ani nie je možné nájsť na nete. Exe má všetko potrebné v sebe, takže na inštaláciu nielenže nepotrebuje net, ale je tá inštalácia aj omnoho rýchlejšia.

          [xxx@xxx ~]$ rpm -i VirtualBox-1.4.0_21864_mdv2007.1-1.i586.rpm
          chyba: Failed dependencies:
          libxalan-c.so.110 is needed by VirtualBox-1.4.0_21864_mdv2007.1-1.i586
          libxerces-c.so.27 is needed by VirtualBox-1.4.0_21864_mdv2007.1-1.i586
          rtld(GNU_HASH) is needed by VirtualBox-1.4.0_21864_mdv2007.1-1.i586
          "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
          • Re: ešte keby sa to dalo nainštalovať 13.07.2007 | 01:45
            tommy   Návštevník
            a preto mas vo win v pamati ten isty kod niekolko krat
          • Re: ešte keby sa to dalo nainštalovať 14.07.2007 | 16:52
            Dušan   Návštevník
            Pracujem s distribúciou Mandriva 2007.1 spring free. Neviem, či je to pre Karola ešte aktuálne, ale predsa... Súbor VirtualBox-1.4.0_21864_mdv2007.1-1.i586.rpm.run som stiahol z internetu do domovského adresára, kde som ho pomocou root-ovskej konzole rozbalil príkazom ./VirtualBox-1.4.0_21864_mdv2007.1-1.i586.rpm.run. Potom som konzolu opustil a klikol som na rozbalený súbor VirtualBox-1.4.0_21864_mdv2007.1-1.i586.rpm. Spustila sa inštalácia a ja som už len odklikával odpovede. Bez problémov som Virtual Box nainštaloval a teraz sa chystám, nakoľko mi to čas dovolí, nakonfigurovať ho.
            • Re: ešte keby sa to dalo nainštalovať 14.07.2007 | 20:39
              Avatar mcx Mac OS X / Windows 7 / Ubuntu  Používateľ
              tebe sa to podarilo lebo narozdiel od karola si dosledny :)
              On si (niekolko prispevkov spat) dokonca nevsimol ze dal jeden znak # navyse a namiesto toho aby pouvazoval, preco mu to neslo, hned pisal na forum. Dnesna uroven linux userov je nizka :)
          • Re: ešte keby sa to dalo nainštalovať 02.08.2007 | 14:43
            eee   Návštevník
            Nesmysl. Často se stává, že program potřebuje nějakou knihovnu, která v exe není. A nic nebrání distributorům do run přidat všechny potřebné rpm závislosti. Ale proč proboha, když se tak velikost run baliku může až zněkolikanásobit (např. místo 10 MB budeš stahovat 150 MB) a přitom zbytečně, protože většinu z toho už stejně v systému máš a možná i novější verze. Lepší je nechat rpm nainstalovat přes instalátor, který potřebné chybějící věci sám dotáhne.
    • Naopak 11.07.2007 | 12:58
      Amadeus   Návštevník
      Ja som na tom naopak, ako sa pise v clanku, mam v PC Linux - Mandrivu, ale nezistil som, ze by ten Linux bol pouzitelny a samozrejme pouzivam len Win.

      Samotna predstava, ze by som Mandrivu znova spustil je mi neprijemna.

      Ale kedze sa mi tam nasackovalo Lilo, ktore mi spusta Win (co ma tak trochu uráža), a nechce sa mi s tym paprat, tak u mna Linux stale zije.

      Je to jediny dovod jeho pritomnosti v mojom pocitaci. :)
      • Re: rofl 11.07.2007 | 15:15
        Avatar apocalypz   Používateľ
        ak ma pamat neklame, lilo je bootovacia sequencia s vyberom systemov (obdoba grub) ... ak to nesces, staci ti instalacka Win XP, najdi si tam repair console ... a prepis MBR (Master boot Record) ... A to je vsio ... Nepamatam sice presne prikazy ale staci help a s trochou znalosti Angl. jazyka to neni problem. A nezavrhuj linux kvoli jednej distribucii ... Mne napr. tiez mandriva nesedela ! Skus si openSuSe alebo Debian like systemy (Debian/Ubuntu)
      • Re: Naopak 11.07.2007 | 18:11
        Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
        Asi si linux hodnotil okamžite po nainštalovaní. Tu je práve najväčší problém oproti windowsu, že po obyčajnom nainštalovaní - teda bez úprav a nastavení, to ide pomaly, skoro nič nefunguje, žerie to neskutočne veľa elektrickej energie, nerozumie si to s hardwarom ako webkamery a podobne. Dostať systém do funkčného stavu trvá u obyčajného človeka (taký, ktorý nemá vzdelanie z oblasti IT) niekedy niekoľko mesiacov - ako u mňa. U tých menej trpezlivých to dopadne takt oako u teba, že na systém ako taký zanevrú.
        "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
    • R.E.: btw 11.07.2007 | 15:05
      Avatar apocalypz   Používateľ
      Vcelku wpoho clanok ... ale nemal si sa obmedzit len na M$ Widle ... VirtualBox totiz zvlada akykolvek system ... a da sa nainstalovat aj pod Widlami ... Takze okrem toho, ze ho mozes pouzit na soft, ktory pod Linuxom nepustis je dobry aj napr. na testovanie OS, hlavne pre Win userov, ktori sa linuxu boja ... :-)
      Ale stale ma par much ... a aspon co sa mna tyka, vykonnostne to stale nie je ono ... teda pri mojej beznej praci mu sem-tam nestaci tych 786MB ram, co mam v mashine ... a to widlam dam AZ !!!! 350MB ... Nuz co, inac sa jedna o kvalitny software ...
    • Inštalácia na Slamd64 11.07.2007 | 22:22
      :-)   Návštevník
      Inštaloval som VirtualBox na Slamd64 11 zo suboru *.run a bolo tam potrebné urobit manuálne niekoľko veci.

      Inštaloval som príkazom ./VirtualBox_1.4.0_Linux_amd64.run install /opt/virtualbox

      Do /etc/lilo.conf ku kernelu som musel pridať parameter append="nmi_watchdog=0"

      Do /etc/rc.d/rc.local bolo treba pridať:
      # Start vboxdrv
      if [ -x /etc/rc.d/rc.vboxdrv ] ; then
      /etc/rc.d/rc.vboxdrv start
      fi

      # Start vboxnet
      if [ -x /etc/rc.d/rc.vboxnet ] ; then
      /etc/rc.d/rc.vboxnet start
      fi


      Potom reštartujeme počítač a Virtualbox by mal fungovať. Ak náhodou nefunguje tak ešte spustíme:
      /etc/rc.d/rc.vboxdrv setup
      /etc/rc.d/rc.vboxdrv start
      /etc/rc.d/rc.vboxnet start


      spustiť ho možno z menu pod položkou Systém, resp. príkazom VirtualBox

      Tip: IP adresu hostiteľského Linuxu (získanú cez DHCP) pre Windows bežiaci vo VirtualBoxe zistíme windowsovským príkazom ipconfig. Na Linuxovský samba server sa možno z Windowsu bežiaceho vo Virtualboxe prihlásiť bez problémov (\\HOSTITEL\adresar).
      • Re: Inštalácia na Slamd64 12.07.2007 | 01:06
        Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
        Jediná chyba je, že to nefunguje.
        vraj Adresár alebo súbor neexistuje

        To neviem, čo tým chcel systém povedať, ten divný .rpm balík tam skutočne bol.
        "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
        • Re: Inštalácia na Slamd64 12.07.2007 | 01:21
          Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
          skúsil som aj toto :

          [root@RNR rpm]# install hsqc VirtualBox_1.4.0_Linux_amd64.run
          install: cannot stat `hsqc': Adresár alebo súbor neexistuje


          a nič :-(
          "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
          • Re: Inštalácia na Slamd64 12.07.2007 | 15:50
            l_barbarossa   Návštevník
            Ono to vyzera tak, akoby si atribut x pridal pod jednym uzivatelom a iba jemu, no spustat ho chces ako iny user (trebars root).
            Root nemusi mat automaticky (pokial si ich neupravi) viac opravneni.

            OT: prosim chujometov, aby sa uz nenavazali do MDV, pretoze mi tym urazaju moje ego.
            • Re: Inštalácia na Slamd64 29.07.2007 | 19:20
              asi   Návštevník
              sory zabudol som dat za tie prikazy ".run"
          • Re: Inštalácia na Slamd64 29.07.2007 | 19:11
            asi   Návštevník
            skus to trochu jednoduchsie napriklad:
            ./VirtualBox_1.4.0_Linux_amd64.run
            ono ti to len povedalo ze nevie co znamena to tvoje 'hsqc' co po pravde neviem ani ja... Chudak bash (to je to do coho pises) sa pokusal najst daco co sa tak vola...
            takze skopiruj tieto dva prikazy pre instalaciu:
            chmod +x Virtu*.rpm
            ./Virtu*.rpm
            a na domacu ulohu mas zistit co znamenaju tieto prikazi a ak ti na to logika nestaci vymen si pocitac za tamagociho... PS: Tamagoci verzia 3 moze byt na teba pritazka radsej siahni po jednotke...
            • Re: Inštalácia na Slamd64 30.07.2007 | 00:46
              Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
              ak nevies co je hsqc, mas na to google

              inak je to rovnaka sustava styroch pismen ako akykolvek iny prikaz, okrem toho to ma aj iny vyznam (najdes v google), vseobecne prikazy nemaju v sebe ziadnu logiku, pretoze su to axiomy, je to tak vymyslene, definovane, tak tomu pocitac rozumie. Ma to vsak hacik, musis tym prikazom rozumiet aj ty.

              Inak Virtualbox sa mi nejak podarilo nainstalovat, XP nanho sa sice na to nedalo nainstalovat, ale Win98 ano :-)
              "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
        • Re: Inštalácia na Slamd64 12.07.2007 | 12:37
          Avatar Marián Sova Ubuntu 10.10  Používateľ
          NIč proti Mandrive, ale mne tam tiež nefungovalo plno vecí, čo na iných distribúciach ide. Vážne by malo fungovať to, že z toho .run spravíš spustiteľný a potom ho spustíš.
          Čo ťa nezabije, to ťa posilní | Leták na propagáciu jabbera v pdf | www.mikroprocesory.sk
    • VMware 12.07.2007 | 08:20
      fredy   Návštevník
      Podľa môjho názoru je VMware lepší hlavne čo sa týka ovládania.
      6 verzia je už dobrá aj čo sa USB obsluhy týka.
      Aj z grafickej stránky sa dosť zlepšili.
    • licencie 12.07.2007 | 14:14
      Avatar Peter Rozum Arch Linux  Používateľ
      ako je to s licenciami? je zakazane takto instalovat komercny os, alebo pouzivat pod takto nainstalovanym os iny komercny software? samozrejme v pripade ak neide o piratske verzie.
      Everything is proceeding as I have foreseen.
      • Re: licencie 12.07.2007 | 14:56
        Avatar borg Fedora  Administrátor
        licencie platia aj ked instalujes na virtualnu masinu, takze windows musis nadobudnut legalne.
        • Re: licencie 12.07.2007 | 15:00
          Avatar uid0 Debian  Používateľ
          a nema to vista zakazane?
          Debian. apt-get into it…
          • Re: licencie 12.07.2007 | 15:48
            Avatar borg Fedora  Administrátor
            neviem, vistu som pouzil len par krat. o technicke detaili visty sa nezaujimam.
            • Re: licencie 12.07.2007 | 16:21
              Avatar uid0 Debian  Používateľ
              nie technicky, licencne
              Debian. apt-get into it…
        • Re: licencie 12.07.2007 | 15:01
          Avatar Peter Rozum Arch Linux  Používateľ
          ok to, ze treba windows nadobudnut legalne s tym ratam, len nemam jasno, ci moze byt napr. windows legalne nainstalovany na virtualnom stroji.
          Everything is proceeding as I have foreseen.
          • Re: licencie 12.07.2007 | 15:50
            Avatar Juraj Masár Debian Etch  Používateľ
            pri XP je to v poriadku, zatial co pri viste je to uz obmedzene.. i ked v jej licencii je toho zaujimaveho viacej. http://www.securityfocus.com/columnists/420
            If you can't apt-get it, it isn't useful or doesn't exist.
    • Viliam + WinXP vo ViroualBoxe 12.07.2007 | 15:41
      Avatar Viliam Oravec Kubuntu 10.04 (MSI GX700PX)  Používateľ
      lol tak toto ma mierne odrovnalo. XP nainštalované za 30 minút ... Veď to je rýchlejšie ako reálne inštalované XP.
      Všichni mněli ruce od krve, jenom já hubu... :)
      • Re: Viliam + WinXP vo ViroualBoxe 13.07.2007 | 00:23
        Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
        Si šťastný človek, keď si sa dostal po inštaláciu samotného OS na virtualboxe. Mne sa nepodarilo ani nainštalovať samotný virtualbox, chce to stále nejaké závislosti, a nejak ma to odrádza riešiť. Neviem či mu nemôže vadiť, že je to na MDV 2007.1 a ja mám MDV 2007. Ale myslím že by mu to nemalo vadiť, systém bol inštalovaný v januári a odvtedy sa už podarilo veľa vecí za ktoré som zaplatil pri kúpe NB sfunkčniť a nejak sa mi nechce zase celú moju prácu zahadzovať a zase sa dostať k nefunkčnému systému aký je linux hneď po nainštalovaní. Ale od MDV 2007 po MDV 2007.1 neubehlo tak veľa času, veď programy na Win 98 sa dali používať na Win 95 a tam bol väčší časový rozdiel.
        "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
        • Re: Viliam + WinXP vo ViroualBoxe 13.07.2007 | 00:40
          Avatar Peter Rozum Arch Linux  Používateľ
          imho nemam z mandrivy dobry pocit. neviem preco je tak popularna. a ani rpm sa mi nejako nepozdava. ja by som stale radsej siel do niektoreho z ubuntu...
          Everything is proceeding as I have foreseen.
          • Re: Viliam + WinXP vo ViroualBoxe 16.07.2007 | 15:35
            Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
            Podarilo sa mi ten VirtualBox konečne nainštalovať, ale nie verziu pre MDV, ale univerzálnu, potom mi bratranec nejak presmeroval knižnice či čo a dalo sa to aninštalovať. Nepodarilo sa mi na to nahodiť WinXP, len Win98. To ale môže byť vadné CD. Zažiadam Micorosoft o nové CD :-D

            Inak ten Win98 štartuje za 12s a vypína sa 2s. Samotný beh je však poznačený 99% využitím CPU. :-(
            "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
        • Re: Viliam + WinXP vo ViroualBoxe 13.07.2007 | 13:00
          Avatar rebrik Arch, Ubuntu  Používateľ
          Podla mna po nainstalovani nejakej linuxovej distribucie je system o dost funkcnejsi ako pri nainstalovani WinXP. Pri win musim takisto nainstalovat kopu ovladacov a uz ani nehovorim o programoch, ktore chybaju po instalacii.

          Of All The Things I've Lost, I Miss My Mind The Most.
        • Re: Viliam + WinXP vo ViroualBoxe 13.07.2007 | 13:54
          Avatar Marián Sova Ubuntu 10.10  Používateľ
          Ubuntu mám funkčnejšie po inštalácii viac ako windows. Je tam treba pár malých zásahov ale to je oproti inštalácii windowsu nič
          Čo ťa nezabije, to ťa posilní | Leták na propagáciu jabbera v pdf | www.mikroprocesory.sk
    • pcmcia 13.07.2007 | 11:30
      Avatar marián Fedora,Vector,Slack  Používateľ
      vie pracovat virtualbox aj z pcmcia slotom ??
    • Inštalácia na Ubuntu 13.07.2007 | 13:57
      Avatar Marián Sova Ubuntu 10.10  Používateľ
      V člaánku sa píše, že na ubuntu by to malo byť podobné. Je to úplne rovnako akurát treba stiahnuť iný balík a dať pred každý príkaz sudo
      Čo ťa nezabije, to ťa posilní | Leták na propagáciu jabbera v pdf | www.mikroprocesory.sk
    • virtualbox na server 17.07.2007 | 12:50
      yurij   Návštevník
      rad by som sa opytal ci je virtualbox vhodny aj na server, ktory samozrejme bezi iba v text mode (cize bez grafiky) a ci niekto s diskutujucich pod nim rozbehaval distra ako TSL popripade slack.
      mam totiz problem s instalaciou (konfiguraciou) VMware a vazne sa obavam ze pod smp kernelom VMware server nerozbeham a budem musiet siahnut po 'alternative'. Moj problem som popisal tu.
      • Re: virtualbox na server 21.07.2007 | 22:44
        Avatar Tomáš Srnka Barz čo, už asi všetko  Administrátor
        co takto XEN?
        Dlho som robil linuxos.sk, neskôr založil vpsFree.cz, posledných pár rokov ako tech. riaditeľ vo Websupporte
      • Re: virtualbox na server 29.12.2007 | 02:47
        Ondrej   Návštevník
        virtualbox co ja viem tak sa v textovom rezime rozbehat zjavne neda(OSE verzia urcite nie, komercna mozno s pouzitim VRDP). VMware nedavno vyslo ako 2.0 beta, ktore je uz ovladatelne len cez webove rozhranie, takze je to posun dopredu avsak tato verzia este neumoznuje ovladat tieto virtualne PC z ineho PC nez toho na ktorom je VMware(s vynimkou ze sa niekomu chce nastavovat nepekny hack v hostfile). Takze ja by som odporucal pocakt na ostre vydanie vmWare serveru 2.0
      • Re: virtualbox na server 07.01.2009 | 21:15
        NoiseManiac   Návštevník
        rozbehal som VBox pod Debian Etch v textovom rezime a musim povedat, ze to ide perfektne.
    • Načo emulujete Windows 25.07.2007 | 14:17
      tibor21   Návštevník
      ... vyhodte si Linux a nechajte si Windows, aj tak je to najlepší OS, cely Linux stojí za hovno, keď si ho stále chcete emulovať... zrejme Vám Win poriadne prirástol k srdcu :)))

      • Re: Načo emulujete Windows 25.07.2007 | 15:55
        Avatar rebrik Arch, Ubuntu  Používateľ
        ..ze vtip .. prirastol asi ako rakovina ..
        Of All The Things I've Lost, I Miss My Mind The Most.
        • moje postrehy 26.07.2007 | 21:22
          milan   Návštevník
          Takže za prvé existujú dve verzie GPL2 a nejaká free. Nepodarilo sa mi zistiť aký je medzi nimi funkčný rozdiel. Hry si tam asi nezahrám keďže to používa nejaký virtuálny ovládač graf. karty a NVIDIA ovládače vo virtuálnom winxp sa nenainštalujú. Zdieľanie zložiek medzi win a linux mi takisto nefunguje takisto ako sieť. Výsledok: rozpačitý dojem!!!
          • Re: moje postrehy 27.04.2008 | 02:03
            arrrrg   Návštevník
            nechapem takychto noobov ako je milan a karol (zeby ta ista osoba?) co tu vypisuju uplne vtakoviny typu "Nepodarilo sa mi to rozbehat, lebo nieco to odo mna pytalo" alebo "Vysledok: rozpacity dojem !!!" .... preboha ved to sa neda citat... ste vyslovene hlupi, lenivi hladat informacie a este sa tym aj chvalite... sa uvedomte preboha, ved to sa neda citat...

            mne tiez virtualbox nesiel hned ... treba to nastavit, ale to je taky problem dat do googla "virtualbox VASADISTRIBUCIA install" ??? ja si myslim, ze najde milionpätstotisic stranok ktore to vsetko perfektne opisuju...
            • Re: moje postrehy 27.04.2008 | 23:07
              Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
              keby to bolo tak ľahké, asi by to veľa ľudí spravilo, ale zrejme nieje distribúcia ako distribúcia, každá aj rovnaká verzia sa trochu líši, niekto má inak skompilovaní jadro ako ďalší, niekto maá hento prerobené, iný zas tamto a hneď vznikajú problémy

              nieje to iba lenivostou hľadania (skôr by som povedal nedostatkom času hľadania a nie lenivosťou)
              "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
    • Je lepsi dualboot alebo VirtualBox?? 31.07.2007 | 16:21
      Avatar marek594 Ubuntu 11.10  Používateľ
      co je lepsie dualboot alebo VirtualBox , ja som si chcel dat
      dualboot mam Windows a chcel som si dat Mandriva Linux ,
      disk mam rozdeleny na dve (C,D) pri instalaci boli disky
      tam bolo ze ako sa asivolaju vo Windowse ale asi to bolo zle
      lebo som to nedoinsatloval nemal som cas ze neskor to nainstalujem
      a mne to nechcelo spustit Windows ze niaky subor sa nenasiel
      tak som reinstaloval Windows .
    • ide to aj na Mandrive 2007 ? 01.08.2007 | 12:45
      Avatar marek594 Ubuntu 11.10  Používateľ
      ide to aj na Mandrive 2007 ? tam je napísané že to je na Debian
      • Re: ide to aj na Mandrive 2007 ? 01.08.2007 | 15:52
        Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
        Ide to aj na mandrive, ale musis pouzit nie verziu na MDV 2007.1, ale univerzalnu. Potom treba nejake kniznice presmerovat co to chce a je to hotovo.
        "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
    • opravnenie zapisu 03.08.2007 | 23:36
      Abo   Návštevník
      Zdravim. Velmi som sa potesil tomuto clanku. Veeelmi nice :)
      Mam otazku, chcel som zapisat subory do zlozky prog.files ale okrem vytvorenia zlozky sa mi nic ine nepodary zapisat.
      Viete mi prosim pomoct?
      dikes
      • Re: opravnenie zapisu 03.08.2007 | 23:38
        abo   Návštevník
        pardon, zabudol som configuraciu: Kubuntu 7.04
    • vyrtualna particia 05.08.2007 | 16:04
      abo   Návštevník
      ako zvecsim dynamicku particiu?
    • ntfs hdd 08.08.2007 | 14:06
      Avatar dewnul   Používateľ
      otazocka dokaze to po instalacii pridat do virtualneho windowsu fyzicky ntfs disk ako D: s tym aby na nom vsetko zostalo ako je?
    • shared folders 12.08.2007 | 12:21
      Dharjee   Návštevník
      ja VB mam, mam i nainstalovane Guest additions ale shared folders? To nemuzu nikde najit.... Nevite poradit?? Dikes
    • halo 16.08.2007 | 11:43
      Avatar kuko Ubuntu 7.04  Používateľ
      prosim vas ako nastavim to zdielaie medzi virtualnym a skutocnym systemom lebo nechapem tomuto Prvým krokom je do virtuálnych Windows nainštalovať tzv. "Guest Additions". Spustite teda virtuálne Windows a v menu "Devices" zvoľte "Install Guest Additions ...". To spôsobí, že sa vám do mechaniky automaticky vloží ISO image CD, na ktorom sa nachádza inštalačka vyššie zmieneného programu. Ak teda máte zapnutý Autorun, otvorí sa vám hneď okno s inštaláciou, ak nie, spustite ho z CD kde najdem to menu devices??
      ICQ: 350668302 Jabber: Lukas@jabbim.sk
    • lenny 01.09.2007 | 12:18
      martin   Návštevník
      Mam problem rozbehnut na Debian Lenny VB.
      Starting VirtualBox kernel module: vboxdrvFATAL: Module vboxdrv not found.
      • Re: lenny 05.09.2007 | 15:36
        roman   Návštevník
        virtualbox se nedavno objevil v debian/unstable:

        su
        apt-get install virtualbox virtualbox-source
        tar -xvf /usr/src/virtualbox.tar.gz
        cp /usr/src/modules/virtualbox /usr/lib/virtualbox/src
        /etc/init.d/virtualbox setup
    • PCMCIA 12.09.2007 | 11:55
      cabko   Návštevník
      Mohol by mi niekt poradit ci to vie pracovat aj pcmcia portom? myslim za tam urobit nieco take ako s tymi usbckami len neviem ca a ako..ten port fakt potrebujem...dik
    • po case sa Linux zasekne 15.09.2007 | 16:47
      joxer15   Návštevník
      caute, mam taky malicky problem. nainstaloval som softeware VirtualBox do svojho pc s linuxom-ubuntu 7.04 bezproblemov a tak isto som bezproblemov nainstaloval virtualny system windows XP. problem nastava vzdy vtedy,ked pouzivam virtualny system a to tak, ze sa komp sekne. neviem cim to bud, lebo najprv som myslel ze RAMkou (mam 750MB) ale vo vysie uvedenom komentari som sa docital ze 750MB je postacujucich. hodte prosim nejaky napad. dik
      • Re: po case sa Linux zasekne 03.10.2007 | 15:02
        r3   Návštevník
        zapni si terminal ... (tento nexaj wstale zapnuty ..
        a nahod tam " tail -f /var/log/messages " a uvidis
        co sa ti deje s jadrom

        btw : zapinas VirtualBox ako root ?

        "sudo VirtualBox"
    • Nastavenie siete 29.10.2007 | 00:29
      baca   Návštevník
      aj ked sa v clanku uvadza, ze defaultne je nastavene NAT a ja sa nemusim starat o nastavenie siete, stale nemozem spojazdnit pripojenie vo virtualnom XP.
      Skusal som defaultne nastavene DHCP, potom som skusal nastavit rucne moje pevne IP a DNS (podla mna netreba, malo by to ist na tom DHCP) a stale nic. Nie ze by som to nutne potreboval, virtual box som vyskusal skor zo zvedavosti...
    • nenainstaluje win xp 17.05.2008 | 18:11
      mengi   Návštevník
      cavte, ked v VB spustim instalaciu win xp tak sa mi sekne (zrusi) po formatovani disku, skusal som uz 2 verzie win a aj VB som preinstaloval na najnovsiu verziu (1.6.0 4mdv2008.1). pouzivam mandrivu.
    • problem 31.10.2008 | 16:36
      lukass   Návštevník
      caves,nainstaloval som si virtualbox ktory som nasiel v ponuke pridat/odstranit,setko som si nastavil a ked som chcel dat instalovat system tak mi tam nahodilo nejaku spravu ze sa to neda.mozno to bude sposobene tym ze, ked mam otvorerne to okno virtual box tak mam tam pri tej mojej ikonke masiny napisane vypnute,ako sa to da zapnut?
    • problem 21.11.2008 | 11:30
      Patrik   Návštevník
      Zdravim.. moze mi niekto pomoct s tymto ? Som uplny zaciatocnik... Dakujem
    • problem 21.11.2008 | 11:31
      patrik   Návštevník
      VirtualBox kernel driver not installed. The vboxdrv kernel module was either not loaded or /dev/vboxdrv was not created for some reason. Re-setup the kernel module by executing '/etc/init.d/vboxdrv setup' as root.
      VBox status code: -1908 (VERR_VM_DRIVER_NOT_INSTALLED).


      Result Code:
      0x80004005
      Component:
      Console
      Interface:
      IConsole {1dea5c4b-0753-4193-b909-22330f64ec45}

      • Re: problem 02.01.2009 | 13:59
        Avatar PLay_FLy Kubuntu  Používateľ
        Pusti si terminal resp. konzolu a do nej napis:

        sudo /etc/init.d/vboxdrv setup

        • Re: problem 02.05.2009 | 22:58
          Avatar Robert Fabry mint 12  Používateľ
          Zdravim. Ja mam ten isty problem. Skusal som ten prikaz a vypisalo mi:

          * Usage: /etc/init.d/vboxdrv {start|stop|restart|status}

          Tak som skusi dat ten start a vypisalo toto:

          * Starting VirtualBox kernel module vboxdrv
          * No suitable module for running kernel found.

          Neviete co s tym?
          • Re: problem 03.05.2009 | 01:03
            Avatar Robert Fabry mint 12  Používateľ
            Uz som to vyriesil. Mal som tu open source verziu a je v nej nejaky bug. Teraz som stiahol z oficialnej stranky a fici jedna radost :)


            Prepacte, ze som sa spytal skor ako som zacal rozmyslat :(
    • priezvisko 19.12.2008 | 12:30
      meno   Návštevník
      pekny clanok, zial, ja som zistil ze mi linux zabera miesto na disku :D nakolko ho potrebujem len kvoli Kate, Kile, Gcc a Bashu :D
    • problem s instalaciou XP 06.01.2009 | 13:15
      pavol71   Návštevník
      Dobrý deŇ

      mam taky väčší problem proste dam nainstalovat XP všetko sa mi nabotuje ale nemožem to nainstalovat lebo to chce aby som sformatoval disk a jak dam formatovat formatuje to asi 20 minút a vždy je 0% a potom sa to samo zruši pomôžte prosím Ďakujem Úsměv
      • Re: problem s instalaciou XP 02.04.2009 | 06:42
        Avatar martin001 Ubuntu 9.10; a iné..  Používateľ
        daj tam rychle formatovanie .... (ci ako sa to vola )
    • Virtual Box 22.07.2009 | 13:17
      5oM   Návštevník
      Chcem Prejst na Linux ubuntu-9.04-desktop-i386. iste by som chcel mat k dispozicii aj Windows.
      moja otazka znie: Da sa pod uvedeny linux dat virtualizovat 64bit-ova Vista????
      Ak nie, poradte mi pls ako na to..
      Dakujem s pozdravom Peter
    • Virtualizacia 23.07.2009 | 11:15
      5oM   Návštevník
      zdravim vas, prosim vas o radu, pod ubuntu-9.04-desktop-amd64 by som chcel pod virtualbox-3.0_3.0.2-49928_Ubuntu_jaunty_amd64.deb rozbehnut 64bit vistu home premium. Podarilo sa mi danu vistu nainstalovat, ale neviem pod nou rozbehnut USB porty a pevne disky. dalej, ked chcem pripojit opticku mechaniku, tak to odomna pyta do mechaniky A ovladace ich10 sata ahci
      • problem 30.03.2010 | 20:00
        nonee   Návštevník
        mam linux a cez virtualbox som si naistaloval xp len ovladace sa nedaju instalnut (grafika..) ako ich mam nainstalovat?