rychly boot=kompilacia jadra?
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
3. ročník Bratislava OpenCamp sa uskutoční 5. 4. 2025
Po covidových rokoch a ďalších prekážkach je pred nami tretí ročník, ktorý sa uskutoční v apríli 2025 na FIIT STU v Bratislave. Prvý aj druhý ročník konferencie sa tešil účasti okolo 300 ľudí, veríme že tretí ročník bude ešte lákavejší.
Zdroj: Bratislava OpenCamp
Aj v roku 2025 sa v Bruseli uskutoční podujatie "Free and Open source Software Developers’ European Meeting" (FOSDEM). Viac na jeho stránkach.
Zdroj: https://fosdem.org/2025/
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
1. zabetonujem zastrcku
2. omotam napajaci kabel kevlarom
3. zabetonujem aj case s ups( samozrejme vyvrtam dierky, aby mal tucniacik dost vzduchu)
4. vymazem vsetky shutdowny a rebooty a zakazem init na runlevely 0 a 6
5. budem sa modlit, aby nejaky clen rodiny nahodou, napriklad nosom, nezavadil o istice.
a co sa tyka slacka je to dobre distro - gentoo ti vnucovat nebudem... vyskusal som si to na vlastnej kozi a je to drina... ale ak chces nieco s filozofiou KISS tak skus ARch Linux.. noflame...len rada
nopcmcia nousb noscsi
...faaaajn, citim prijemne brnenie v podbrusku, ale asi odskusam radu skywakera - initng. zajtra dam vediet.
teda mas tam napriklad
mc-4-1zen.tgz
mc-4-1zen.dep
mc-4-1zen.meta
ako u slacksu
pri athlon 1800+, 512 ram, 7200ot.disk mi predtym bootovalo:
start --->lilo = 10sek.
lilo ---> text login = 50 sek.
lilo ---> xdm = 1min 13sek
vyhadzal som secky moduly/daemony, odrovnal swap (niekde som cital, ze inicializacia swap berie okolo 8 sek.) a to asi najdolezitejsie:
cital som, uz neviem kde, ze je dobre posunut runlevel do pozadia cez inittab s ampersandom &..... a voila:
lilo ---> text login = 24 sek.
lilo ---> xdm = 38 sek.
pricom & za runlevelom pri grafike stiahlo priblizne 7 sek, pri textovom az 15 sekund, takze celkom progres, ktovie, ako by zauradoval spominany initng. ibaze textovy runlevel v pozadi pri logine sposobuje rozhadzanie terminalu stalym vypisom procesov, ale to je len taka drobnost.
nejak som sa do problemu zazral a nainstaloval som aj XP Sp1 a teda:
lilo ---> login vo woknaXP = 15 sek.
takze keby sa vsecko posudzovalo podla casu bootu, vieme, kto by vyhral. po nociach ale pocujem, ako pingu place pre neprijemneho spolubyvajuceho, xp asi zasa odstahujem.
jediny problem co sa u mna vyskytol ze som nieco dobabral a nemozem prepinat medzi konzolami... dufam ze to vyriesim,.,.
ak budes instalovat budes mat an vyber mezi 1. zapnutim bootsplash, 2. medzi zobrazenim iba loga a 3. textovym rezimom
najnovsia 4.8beta obsahuje najnovsie jadro a 1000hz aby lepsie bezalo na desktopoch..
Co som si nedavno cital clanok o spotrebe na Abicku, tak napr. ondemmand-fix je uz vo vanilla jadre, len neviem ako presne zistim ci je tam uz aj HRT patch, alebo ten SATA power fix (pri oboch som pri patchovani dostaval nejake errory). Rad by som aj nasiel nejaky rozcestnik s roznymi patchmi (neverim, ze vsetky odkazy na patche musim hladat po forach).
Ide o to ze sa mi nepaci citat changelogy.