treba sa skutocne drzat od Ati?
Rad by som sa spytal na skusenosti ludi s kombinaciou linux + ati.
Background:
Do linux/unix sa rozumiem { minimalne teda power-user ;-) a "admin-brigadnik" } a doteraz som sa vzdy drzal nVidie pri kupe grafiky. Avsak stale som dost zatazeny na hry a momentalne by som rad upgradol graficku kartu { z mojej GF7600GS } a podla toho co vsade citam mi ako jedina moznost pre moje ucely { naj vykon bez DX10 - zatial stale nevyuzitelne ;-), aj pre windows } a v tomto mi najlepsie vychadza kupa Ati X1950[XT | GT | Pro] .. co prekonava aj naj karty nVidie G7 triedy a kupovat G8 triedu je zatial z mojho pohladu zbytocne. Vsetku pracu/browsovanie/video/audio robim v linuxe a na hru si chodim len odbiehat do winXP particie. Kazdopadne by som rad vedel ci je v momentalnej situacii mozne { nie open-source like mozne = budem si kodit driver ;-) } rozbehat ati karty stabilne ? Nerad by som musel pre mission-critical robotu v linuxe otvarat PC a prehadzovat grafiky :) len aby som mal stabilitu.
PS: potrebujem aj stabilne 3D OpenGL pre pracu - vykon dokonca nemusi byt ani tak dobry ako by mal byt ale aspon ten good old Doom3 nech rozbeha. Ten povazujem ako taky benchmark :) aby to zvladlo aj robotu co na linuxe robim.
Budem vdacny za vyklad kazdej vasej skusenosti s kartami ATI a linuxom. Ja osobne nemam ziadne.
THX
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Na stranke nvidie dokonca vydavaju ovladace aj pre *BSD co svedci o ich lepsej podpore.
Podarilo sa mi rozbehat Beryl, aj Compiz. Dokonca som na takomto desktope pracoval na Dreamweaveri 8 cez wine a islo to...nebolo to az take svizne, ale islo to. Pri vecsej zatazi (viac rozpracovanych veci), to proste cuklo, a restartlo sa do GDM v tom lepsom pripade...v tom horsom restartlo comp...
Byt na tvojom mieste, tak volim jednoznacnu nvidiu.
Zaujimave je, ze s tou mojou kartou (je int. v booku) som nemal najmensi problem. Napr. v LinuxMint ide out-of-box cez fglrx. Tak som teda vyskusal:
TORCS ==> 1400x1050 full detaily ==> 50 - 90 fps
NEXUIZ ==> 1024x768 medium ==> 20 - 45 fps
SAUERBRATEN ==> 1024x768 medium detaily ==> 20 - 30 fps
Beryl v pohode, Mplayer taktiez cez XV a GL. Este kcem skusit radeon-frame-buffer pre konzolu, ale na to mi treba skompilovat kernel.
Vysledok --> ja by som kludne do tej ATI siel, drivery uz nie su taka hroza ako pred pol rokom. Ak kces 100% istotu, najdi niekoho kto tu kartu ma (alebo popros obchodnika) a nabootuj na takom kompe LinuxGamersDVD alebo LinuxMint. Obe DVD maju v sebe fglrx driver, mozes si teda lahko vyskusat podporu 3D. Na tom LinuxGamersDVD su aj hore spomenute hry.
Moj názor:
Podla mňa hlášky typu:
Ja som mal ati 9000, 9100, 9250 a mal som s ňou večné problémi.
--- > Dovolím si tvrdit že toto sú z dnešného pohladu prehystorické karty. Robiť na nich nejkú sérioznu prácu na OpenGL by bolo utrpenie asi na akomkolvek systéme. A už vobec by som neporovnával stav podpori linuxu v tedy a dnes.
Teraz mám nvidiu a som v pohode.
---> Áno je v pohode lebo upgradoval na GF 7600 alebo lepšiu - potom má aj výkon.
A dalšie podobné vyhlásenia nemajú takú dvoležitosť (váhu) ako im ludia často prikladajú.
Dnes už je iná situácia. Iste, možeme konštatovať že nvidia má stále viac podporovaných OS, dosahuje lepšie výkony v testoch (linuxových pravda) (niekedy sú to výrazné desiatky percent).
To ale neznamená že karty od ati niesu v linuxe funkčné.
Dnes sa už ati/amd pomali spametáva a je tu iskierka nádeje že do budúcna sa to zlepší - Samozrejme že kým sa lady pohnú to ešte potrvá. Navyše by som zohladnil aj to že u ATI je šanca že ich ovládače raz budú OSS. U nvidie je táto šanca podstatne nižšia. (Možno som sa nechal oblbnúť vyhláseniami ati/amd ale nádej umiera posledná)
Z vlastnej skúsenosti: Ja som tiež mal pár komplikácii s ovládačmi na moju R-X300 (čo je tiež dost stará karta) a inými. Ale postupne som došiel na to z čoho pramení večšina komplikácii - v zle nastavenom xorg.conf a dychtivej túžbe ludí po compize a berile. Potom sa samozrejme obiavujú komplikácie, pretože tieto "hračky" sú ešte stále v štádiu vývoja a ich podpora u oboch výrobcouv je zatial na hranici použitelnosti. (U ati je to však horšie ako u nvidie).
Momentálne mám Slackware 12 a už som sa stretol s pár ati grafikami mimo moj PC - na všetkých išla 3D akcelerácia. Na tých strších cez Mesa+DRI.
Otázka stability: to nemôžem posúdiť lebo som nerobil žiadne testi. Skorej by som sa však zameral na to čo chcete s tou grafikou robiť v linuxe. Riešenie výkonu a kvality ovládačou pre win (+DX10) je asi mimo tento portál :-).
Ja by som s ati/amd ešte nehádzal flintu do žita.
tomolc
PS: Opravte ma ak som sa dopustil daakých nepresnosti.
tomolc
drivere sa mi nepodarilo rozchodit (resp. podarilo, len potom mi prestali fungovat a zacal desktop normalne sekat). tak som presiel na nvidiu (NX7600GS) drivere idu hned po nainstalovani. Proste prepacte ale v terajsom stave by som urcite radil NVidiu.
tomolc
tomolc
ATI nebrat kym naozaj nieco nespravia
nazvi si ma fanATIkom kolko chces, nikdy som ATI nemal
Nvidiu nechcem, karty su na tom v pomere cena/vykon na wine horise ako ATI... co clovek "usetri" na linuxe to vrazi do Nvidie aby mu frcal obraz ale ak sa podari spojazdnit ATI tak nie je o com :)
odkedy ATI odkupilo AMD tak sa zacala podpora linuxu tychto grafickych kariet zlepsovat. ATI zacala vydavat dokumentaciu a zacali spolu s Novelom robit RadeonHD driver. Tento driver uz je v podstate pouzitelny, je zaradeny do aktualnych distribucii. 2D podpora je, 3D podpora sa pripravuje.
3D grafika, či ostatne veci, nove hry, zvládanie vykreslovania, a to eštem odelujem sem tam v blenderi či Maxe,...proste zatial fakt nemam problem
To je moja spokojnost....