Grub sa neda nainštalovať
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
este mozes skusit nainstalovat v textovom rezime. stiahni si s tzv. alternate instalatorom.
"WlaSaTy"
PLS popiš my presnejšie ako to mám spraviť
textova instalacia - to je rovnake ako ked instalujes windows xp. rovnako skarede :D a rovnako prehladne
PS.: nezabudni ale opísať chybu ak sa Ti vyskytne.
ubuntu@ubuntu:~$ mount /dev/hda6 /mnt/linux
mount: only root can do that
sudo mount /dev/hda6 /mnt/linux
mount: mount point /mnt/linux does not exist
mkdir /mnt/linux
ubuntu@ubuntu:~$ mkdir /mnt/linux
mkdir: cannot create directory `/mnt/linux': Permission denied
sudo sa pouziva ako sucast prikazu napr.
sudo mkdir /mnt/linux
V grafike to plati podobne , akurat treba pouzit gksudo (cize alt+F2 a prikaz gksudo gedit /boot/grub/menu.lst a mas otvoreny konfigurak grubu v gedit-e ako root)
takze pouzi
sudo mkdir /mnt/linux
(vsetky prikazy ti nenapisem ,lebo neviem o co sa pokusas ,z tvojich prispevkov to vobec nie je jasne , v povodnej otazke riesis grub a teraz vidim ze uz pripajas disky(?))
ubuntu@ubuntu:~$ sudo mkdir /mnt/linux
ubuntu@ubuntu:~$ sudo mount /dev/hda6 /mnt/linux
ubuntu@ubuntu:~$ sudo chroot /mnt/linux
root@ubuntu:/# grub-install /dev/hda
/dev/hda: Not found or not a block device.
root@ubuntu:/#
aha co mi povedalo google - krok za krokom:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=224351
bacha, zacina to v tretine kde je "TOSK POSTED A WAY TO MOUNT PROC AND UDEV."
ubuntu@ubuntu:~$ sudo mkdir /mnt/disk
ubuntu@ubuntu:~$ sudo mount /dev/hda6 /mnt/disk
ubuntu@ubuntu:~$ sudo mount --bind /dev /mnt/disk/dev
ubuntu@ubuntu:~$ sudo mount --bind /proc /mnt/disk/proc
ubuntu@ubuntu:~$ sudo chroot /mnt/disk
root@ubuntu:/# grub-install /dev/hda6
The file /boot/grub/stage1 not read correctly.
Myslim ze si vela pre rozchodenie ubuntu neurobil. (to je moj nazor ,tak radsej nekomentovat).
Ja len aby to nebola nejaka banalita a uz sa hrnies do dalsieho distra.
Mal som podobný problém na jednom laptope Acer 5103. Po kúpe laptopu chcel klient len os Vista, no po čase keď videl moj laptop s Kubuntu zatúžil aj po linuxe. Snažil som sa nainštalovať 5 x Kubuntu alternate cez grub, no jedine lilo zabral a to v textovom boote no proste hrôza.
Takže už dávam na všetky kompy Ubuntu a potom Winšrot. Ešte pozdravujem S. Hofereka, DVD extesion pre ubuntu je vynikajúce.
nepoznam Ubuntu, ale GUI instalacia neponuka aj LILO. ?
btw. viete mi niekto poradit, ake moznosti mam (a s akymi problemami sa mozem stretnut) ak chcem pomocou windows boot mgr na povedzme hda spustit system, ktory ma GRUB na hdb2 (primarny avsak nie prvy oddiel, vytvoreny bez bootovacieho priznaku)?
Ten bios si skontroloval, ci tam nie je zadrhel ?
sudo fdisk -l
a
ls /cesta/k/nainstalovanemu/boot/grub/
cize zrejme
sudo mkdir /mnt/disk
sudo mount /dev/hda6 /mnt/disk
ls /mnt/disk/boot/grub
"still" :
No hodil som tam te priakzy ale asi to nerobým dobre...
[guest@localhost ~]$ sudo mkdir /mnt/disk
bash: sudo: command not found
[guest@localhost ~]$ sudo mount /dev/hda6 /mnt/disk
bash: sudo: command not found
[guest@localhost ~]$ ls /mnt/disk/boot/grub
ls: /mnt/disk/boot/grub: není souborem ani adresářem
[root@localhost guest]# mkdir /mnt/disk
mkdir: adresář `/mnt/disk' nelze vytvořit: Soubor již existuje
[root@localhost guest]# mount /dev/hda6 /mnt/disk
mount: /dev/hda6 je již připojeno, či je /mnt/disk již používáno
mount: podle mtab je /dev/hda1 již připojeno na /mnt/disk
[root@localhost guest]# ls /mnt/disk/boot/grub
device.map menu.lst.example
255 heads, 63 sectors/track, 4867 cylinders
Units = cylindry of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Zařízení Boot Start End Blocks Id System
/dev/hda1 * 1 1042 8369833+ 7 HPFS/NTFS
/dev/hda2 1043 4867 30724312+ f W95 Ext'd (LBA)
/dev/hda5 1043 4217 25503156 7 HPFS/NTFS
/dev/hda6 4218 4800 4682916 7 HPFS/NTFS
/dev/hda7 4801 4867 538146 82 Linux swap / Solaris
PS.: ak chceš, tak môžeš voľné partície vymazať a počas inštalácie ich prideliť linuxu tak ako sa patrí.
1. Mato si este na starom Debiane/Ubuntu? vytvoril "podľa českého návodu" adresár /mnt/disk
2. a ten isty adresar, teda /mnt/disk ma aj po preinstalovani Debianu Mandrivou (nehovoriac o filesysteme, ktory tam udajne ma) ???
to je nejaka blbost,
podla mna si, Mato, iba nabootoval Mandrivu One, ale ziaden instalator si nespustal, vsakze?
Mato, Srigi Ti dal link na clanok ako si nainstalujes Ubuntu v dualboote. Zabudni na vsetko, co a ako si doteraz robil a zacni odznova. Ten navod si vytlac na papier a postupuj presne podla neho.
hda6
(hda7
?) bootovat nebude. BTW cital si toto?1. asi si necital prispevky co som dnes pisal do tohto vlakna, no ...
ze si mas vytlacit ten navod ako sa instaluje ubuntu a potom presne postupovat podla neho
2. treba si uvedomit, ze ak nainstalujes zavadzac do hda6, s tvojimi skusenostami najskor linux nenastartujes - su potrebne este nejake dodatocne upravy a na to v tejto chvili nemas vedomosti (aj ked to nie je nic zlozite)
3. cize ostava ti instalovat zavadzac do MBR. Ten si ale musis odblokovat (v niektorych biosoch to malo sluzit ako ochrana pred virusmi)
a musis si uvedomit, ze lilo a grub maju rozdielne konvencie v oznacovani zariadeni, v tvojom pripade to bude pre lilo /dev/hda
a pre grub hd0