KatasterPortal - Mapy
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
mne vo FF na Win funguju
Potreboval si sa pochváliť s tým, že Ti na windows funguje ten ich windowsový inštalátor na applet? Toto 5 rokov staré vlákno je o tom, že daný applet na tej stránke funguje len pod windows aj keď výrobca ho poskytuje multiplatformne. Chrome už zahodilo ten typ rozhrania a firefox ho zahodí za chvíľu. Takže good luck, a teš sa s toho že Ti to ešte funguje.
Tak to dopadá, keď dodávateľ systému pre štátnu správu odflákne robotu. Som rád, že som už roky nemusel riešiť s katastrom nehnuteľností. A keď som to potreboval, tak mi bolo jednoduchšie tam skočiť osobne.
mas pravdu, len mala technicka - nie je to o odflaknuti roboty dodavatelom, ale o kupeni zastaralej technologie za 5.50 aj s balenim a predanie tej istej technologie do statnej spravy s marzou v tisickach percent. Dodavatel sa nabali, objednavatel dostane tiez vsimne a plebs je rad ze ma aspon nieco - smutna to doba :(
Proste verejne obstaravanie na slovensky sposob... To je hnus, velebnosti, ja jdu blejt.
Takmer 5 rokov dozadu som vravel niečo o tom, že plugin Autodesk MapGuide existuje aj v inej forme ako ActiveX a dokonca aj pre netscape. Naozaj si myslíš že ten plugin robil Aitodesk len pre jednu architektúru? Dodávateľ to odflákol, mal tam zavesiť multiplatformnú verziu, stálo by ho to max. zopár riadkov kódu na stránku naviac.
otazka je, na akej urovni bola vtedy ta multiplatformna verzia. Predsa len sa lepsie prezentuje verzia, ktora ma 30 hukaciek/blikaciek nez jednu - ale to uz je skor tema o kokotizme managorov. Dodavatel mal jednoznacne, ako pises implementovat multiplatformnu verziu, preco to tak nespravil sa mozme teraz uz iba dohadovat - pokial teda niekto z nas nebol priamo pri zavadzani tohto riesenia a nevidi do toho hlbsie. Co je vsak kazdemu jasne, je ze si implementaciu daneho riesenia zaplatime z nasich dani znova, ked nejaky vyssie postaveny uradnik s masoxom alebo androidom zisti ze mu kapor nejde a zacne sa riesit ze preco. Slovenska klasika potom bude odmenenie vinnych (firma implementujuca dane riesenie dostane novu zakazku na multiplatformove riesenie) a potrestanie nevinnych (danovi poplatnici to zatiahnu zo svojho vrecka) - kolektivna vina rulezz.
Pamätám sa že ju mali ako stabilného klienta k serverovému riešeniu GIS voľne k stiahnutiu. Samotný GIS bol pochopiteľne platený. Inak by som sa nepýtal či to niekto neskúšal. Máš to o pár riadkov nižšie. Mne to za to nestálo, ja som mal vtedy katastrálny úrad pár minút peši. A za tých pár minút by som doma nezbúchal proxy čo pomení stránky za letu na to, čo by som chcel.
inak si ok? ide mi to vo FF na Linuxe
Tú prvú vetu si si mohol odpustiť. Ja mám FF na Linuxe a mapy mi nejdú chce to po mne stiahnuť nejaký exe súbor.
hej? spachal som trestny cin alebo co? myslim ze to ani z jeho strany nebolo normalne ci na kazdeho je iny meter? "Potreboval si sa pochváliť s tým, že Ti na windows funguje ten ich windowsový inštalátor na applet?" jednoducho si potreboval asi kopnut. ja som slusne napisal ze mi to ide vo FF /Linux Mint/. tak neviem coho som sa dopustil. zdoraznujem ze som iba zaciatocnik co sa tyka Linuxu.
Každý si je strojcom svojho osudu, ale o tom som nechcel.
Tebe idú mapy na tom portáli na Linuxe? Môžeš sem hodiť screenshot, dík.
ked som minule skusal tak isli. nemozem dat sreenshot lebo neviem ako sa to v linuxe robi a ked aj budem vediet-osobne udaje /ani mapy/ sem nedam. ale pytalo si to pri zobrazeni parcely activex ak si dobre pamatam. co som urobil neviem ale islo to.
Screenshot spravíš stlačením tlačítka PrintScreen. Nemusíš dávať svoje údaje, stačí cvaknúť hocijaké mesto, alebo obec.
Pred rokmi to fungovalo ak si použil ten skript na nainštalovanie rôznych verzií IE pod Wine, ale to vzhľadom na licenčnú politiku MS (viazanie ich produktov ba ich OS) nebolo pre mňa riešením.
Ale ak má niekto rozumný návrh na to ako vyriešiť danú situáciu v prospech aj Linuxu, nech ju zverejní.
PS.: existuje viacero dôležitých štátnych portálov ktoré sý funkčné aj bez exploitera.
BTW..tiez som im napisal...tak som zvedavy...kolkym sa ozvu....:-)
"Pre zobrazovanie máp možno používať iba Microsoft Internet Explorer verzie 5.0.1 a vyššie, nakoľko iba tento je podporovaný aplikáciou Autodesk MapGuide."
nech to svine jedne prerobia aj na linux verziu...by som chcel vediet, co za admini tam su, ked to nespojazdnili na linux...no ktory admin uz dnes funguje pod winom????
staci multiplatformovost
>by som chcel vediet, co za admini tam su
admini to nerobili, robila to soft. firma na zakazku
>no ktory admin uz dnes funguje pod winom????
by si sa cudoval :)
Prosim Vas poradite mi ako si nainstaslujem IEs4Linux
lebo niesom velmi neaky pocitaovi maniak. moja adresa je t.muller@azet.sk
Dakujem za pomoc .
S pozdravom Muller.
Dnes mi prišla odpoveď z Protimonopolného úradu, časť z nej citujem:
Nakoľko úrad po podrobnom preskúmaní obsahu uvedeného podania dospel k záveru, že skutočnosti v ňom popísané nie sú súťažným problémom a ich riešenie nepatrí do kompetencie úradu, oznamujeme Vám, že v zmysle § 20 zákona č. 71/1967 Zb. o správnom konaní (správny poriadok) v znení neskorších predpisov postúpil úrad Vaše podanie na vybavenie Úradu geodézie, kartografie a katastra SR.
...koniec citátu...
A tu je ešte malá časť textu môjho podania, aj s návrhom riešenia:
Žiadam, aby Protimonopolný úrad SR prešetril vyššie popísané správanie Úradu geodézie, kartografie a katastra SR a v prípade odôvodneného podozrenia z porušenia zákona začal správne konanie v tejto veci. Technológiu pre internetovú stránku síce zabezpečuje externá firma, ale za obsah a jeho prístupnosť podľa môjho názoru zodpovedá prevádzkovateľ.
Za najvhodnejšie riešenie pokladám prepracovanie technológie zobrazovania katastrálnych máp tak, aby sa dali zobraziť buď v ľubovoľnom internetovom prehliadači, alebo aspoň v multiplatformnom prehliadači Mozilla Firefox, ktorý je dostupný pre všetky operačné systémy, tak pre Windows, ako aj pre Linux, Solaris a Macintosh, aby sa predišlo diskriminácii užívateľov alternatívnych operačných systémov.
Ak Protimonopolný úrad SR nemá dostatočné kompetencie na vyriešenie tohoto špecifického prípadu, budem nútený obrátiť sa so žiadosťou o jeho vyriešenie na európske inštitúcie a požiadať ich o zabezpečenie povinnej multiplatformnosti v oblasti informačných technológií.
... zasa koniec citátu...
Aké sú teda možnosti:
1. Úrad geodézie, kartografie a katastra SR mi neodpíše - málo pravdepodobné, je to predsa len štátna inštitúcia a tie zvyknú dať odpoveď
2. Úrad mi odpíše, ale vyhovorí sa na to, že technológiu nemôže ovplyvniť, lebo ju zabezpečuje externá firma - dosť pravdepodobná odpoveď
3. Úrad mi odpíše, že optimalizovanie všetkých katastrálnych máp pre iný prehliadač by si vyžiadalo neúnosné finančné náklady - dosť pravdepodobná odpoveď
4. Úrad mi odpíše, že v blízkej budúcnosti prepracuje katastrálne mapy tak, aby sa dali bez problémov zobraziť v každom prehliadači - zrejme príbeh z oblasti sci-fi...
Myslím si, že nemá zmysel vyčkávať na odpoveď z Úradu geodézie, či už by bola negatívna (zlá možnosť) alebo pozitívna (tá lepšia možnosť, za ktorú by sme my všetci boli vďační, však hej :))), skúsim napísať rovno na nejakú európsku inštitúciu, aby sa zabezpečilo systémové riešenie - vypracovať a prijať smernicu, ktorá by priamo prikazovala štátnym inštitúciám optimalizovať výstupy na svojich internetových stránkach (texty, foto, grafy, mapy všetkých druhov, video) pre všetky prehliadače, najlepšie však pre multiplatformný Firefox.
A s tým by sa už dalo niečo robiť.
Treba si uvedomiť, do akej miery je spoločnosť závislá od SW jedinej súkromnej zaoceánskej firmy a aké to môže predstavovať bezpečnostné riziko.
Internetovú stránku www.katasterportal.sk vytvorilo pôvodne Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií ako platenú službu pre prihlásených užívateľov, resp. užívateľov, ktorí mali uzatvorenú zmluvu s Geodetickým a kartografickým ústavom v Bratislave, a to v rámci Cestovnej mapy zavádzania elektronických služieb. Úrad geodézie, kartografie a katastra SR získal portál do správy až v roku 2007, pred jeho otvorením širokej verejnosti. V súčasnosti prebiehajú intenzívne rozhovory so zhotoviteľom softvérového riešenia o jeho sprístupnení aj pre iné prehliadače ako je Internet Explorer. Napriek tomu, že riešenie je finančne náročné, veríme, že už v dohľadnej dobe bude toto dokončené a nasadené v praxi.
S pozdravom... titul, meno
...koniec citátu...
Malá poznámka - keby sa katastrálne mapy od začiatku riešili pre iný - multiplatformný prehliadač, nebol by teraz problém s portovaním a ušetrilo by sa na tom. Nezostáva nám iné, ako čakať, kedy sa nové riešenie nasadí v praxi a dúfať, že bude plne funkčné.
Páni, netreba sa čudovať týmto "špecifikám".
Pretože, keď v jednom štáte môže minister spravodlivosti zároveň byť predsedom Najvyššieho súdu
tak na jednom portáli štátnej správy až tak nezáleží, všakže ???
:-(
Vytiahol som túto tému z minulosti, pretože mi to neskutočne robí problémy:
V google chrome spravím všetko, avšak mapy nie
V IE9 dokonca mi vždy odpovie, že je nesprávne opísaný kód z obrázka
Tak ako toto vlastne funguje?
Čo, kataster portál? Normálne. Prídeš do budovy, vyberieš si správne poschodie, zoberieš poradové číslo a počkáš kým nebudeš na rade. Potom, pôjdeš k okienku a tetuške povieš ktoré informácie chceš a či chceš prednostnú aktualizáciu (obvykle pre potreby potvrdenia nadobúdacej zmluvy).
Ešte stále tam používajú ten applet čo mal verziu aj pre Linux, len oni tam zásadne definovali jeho windowsový inštalátor? A mimochodom, chrome ajtak zahodilo osvddčené rozhranie appletov, takžesa samo diskvalifikovalo vo veľa veciach. Good luck, google.
http://wiki.freemap.sk/freemapKaPor ešte jeden člen spristupnil mapu na nete ale teraz neviem najsť