UNIX
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
boduješ, ten výraz je vcelku trefný v tomto licenčnom ponímaní.
pardon za výraz :D ....su to UNIX-y ? sú, tak ?
inymy slovami -- odpoved na tvoju otazku je nie
Priznám sa že neviem naspamäť ako to maju tieto OS vyriešené stou známkou (UNIX)..takže nwm ,,,ale vy uplne odbočujete od temy ...moje otázky zneli uplne ináč a nie že čo patrý do UNIXu a čo nie ...tak pls odpovedajte na tie otazky ;)
unix-like su vsetky, takze neni co riesit, skus ktory chces
"Solaris je unixový operačný systém vyvíjaný spoločnosťou Sun Microsystems."
"Berkeley Software Distribution je označenie rodiny operačných systémov vychádzajúcich z modifikácií systému Unix na univerzite v Berkeley."
"FreeBSD je open source operačný systém vychádzajúci zo systému BSD, verzie Unixu"
a mohol si si vybrat spolahlivejsi zdroj nez slovensku wiki, kde ani nepoznaju vyznam istych emotikonov...
takže ktorý by si odporučil vyskúšať?
Ale Ty si asi myslel MAC OS X a ten je licenčne viazaný na (kompatibilný) hardware od APPLE inc. OpenDarwin neobsahoval to čačané grafické rozhranie ktoré ako druhé alebo tretie na svete poskytovalo 3d desktop, MS Hlísta bola posledná.
ale i tak zanechali vo mne dojem, ze:
Solaris 10 11/06 je na x86_64 oproti FreeBSD akysi lenivy. (oba boli v podstate defaultne instalacie +X)
K Solarisu je hodne dokumentacie v anglictine.
Osobne, ak by som chcel robit karieru v IT cez
spravu unixov, urcite by som sa venoval Solarisu (mozno ma zblbol ten ich marketing).
Ak mi ide o vyladeny desktop, kde mozem nativne spustat adobacke programy, tak je to jasne.
FreeBSD mi prisiel ako zaciatocnikovi najprehladnejsi.
* rychle
* jednoduche
* pouziva porty ako freebsd...
alebo DragonflyBSD
* pouziva pkgsrc s netbsd
* hybrid kernel
-- nevyhoda oproti openbsd je ze neexistuju rozumne repozitare balickov
FreeBSD je vyvojovo skor na tom dobre ale par veci sa mi nanom nepacia.
Plan9 is NOT Unix. Ale videl som tu tolko nazorov, ze uz len z recesie som dal aj tento.
1. Nech si pytajuci sa uzrejmi, co vlastne chce. Najlahsi "Unix" pre neho bude asi nejaka distribucia Linuxu z velkej 5 (*buntu, Fedora, Mandriva, Suse, PCLOS)
2. Popripade Win (95, 98, 2000, ME, XP, V)
..
end
lebo jedine, co tym ziskas je, ze budes mat mensiu podporu HW a tym vacsiu sancu, ze nieco nepojde.
tym nechcem povedat, ze *BSD je zly system, ale ci je to to prave pre uzivatela, ktory chce "poradit, aky Unix ma skusit".,..
okrem toho, co je lahsie, ako podelit disk na particie a dat tam Free/Net/OpenBSD, Solaris, HURD, freeVMS, ...
po 2. Linux mi plne vyhovuje len chcem vyskúšať niečo nové :)
..
enD
takze ty si sa nepYtal, aky mas skusit?
a ked mi nieco PLNE vyhovuje, aky vyznam ma skusat nieco "ine" (pisem to v uvodzovkach, pretoze to az take ine nie je - este tak keby si skusal win, tak nic nepoviem). myslis, ze to bude vyhovovat este plnsie?
Ty si nikdi nechel vyskúšať niečo nové ? (nové ako nové ale je to kúsok odlišné od Linuxu)
No ak chces vyskusat nieco na *BSD tak skus PC-BSD, ten je troska klikatelnejsi, al. FreeBSD.