Musel som reinštalovať systém, pričom som nechal pôvodné rozdelenie disku na hda1 a hda6. Na hda1 som mal systém, na hda6 údaje (fotky, texty atď). Po reinštalácii sa mi zdalo, že všetky údaje sa mi nejakým spôsobom stratili (zopár maličkostí som nemal zálohovaných), aj keď som do hda6 nezasahoval, a teraz som zrazu zistil, že hda6 tam síce je aj so všetkými dátami, ale je nedostupný a že priečinky sa mi začali vytvárať na hda1, ktorý sa mi tým pádom rýchlo zaplnil. Je nejaký spôsob ako sa dostať k nedostupnej partícii hda6 bez potreby formátovania, aby som údaje nezmazal?
Zajtra sa na to pozriem, idem treba ísť spať.
Záleží od politiky akú zvolíš pri rozdeľovaní disku. Buď systém s home spolu + oddiel s dátamy to sú 2 partície. Alebo systém zvlášť + home + dáta. Ja na mojom laptope mám prvú možnosť. Systém 15 GB + dáta 21 GB. Má to výhodu hlavne pri preinštalovaní. Dôležité dáta hodím na dáta v .tgz, preinštalujem a čo potrebujem v home alebo v systéme hodím naspäť (Xampp, fotky, dokumenty, poštu, nastavenia programov a pod.). Tak je to pekne do hodiny aj s inštaláciu na mieste. Neviem ako je to teraz s mandrivou, ale vždy som mal problém upgradovať z verzie na verziu. Tak preto som si zaužíval tento zvyk.
Inak to rieši programátor, inak BFU.
Ďakujem všetkým za ochotu :)
/etc/fstab
jeden riadok a mal by si povodne nastavenie, naco si sa nahlil?BTW sa ti to pokaslalo uz pri instalacii MDV, stacilo vsak iba zvolit
mount point
pre hda6 a bolo by to O.K. Urcite to ide v tej MDV, lebo zatial vsetky distra co som skusal, sa explicitne pytaju kde ktoru partisnu pripojit (v manualnom mode delenia disku samozrejme).Viem, nezvolil som správny linuxácky prístup, ale možno sa to časom naučím :)