frekvencia procesora
Túto dosku som použil pred časom do môjho počítača, robil som nejaké elektrické úpravy na zdroji, ale to teraz nieje podstatné. Celú bedňu som akoby nanovo vyrábal, aby sa tá obrovská doska tam vôbec zmestila.
Ide tu o to, že pôvodne mala procesor v slote 1 (taká zasúvacia karta) PII 266 MHz. Zohnal som procesor PII 350 MHz a tu je problém. Nech ľubovoľne nastavujem prepínače na doske, teda FSB (neviem na akých hodnotách sa FSB pohybuje), ten 350 MHz procák beží len na 233 MHz ! Čo je menej ako ten 266 MHz. Frekvenciu meriam nie z BIOSu, nakoľko ten neukazuje skutočnú, ale vždy nechám Knoppix Live CD detekovať HW a tam vypíše frekvenciu. Pričom ten 266 MHz sa dá prepínačmi na doske podtaktovať (ale prečo by som to robil). Však ten 350 MHz sa s frekvenciou ani len nepohne od 233 MHz.
Ide o vyslovene pracovný počítač, teda žiadne filmy a hry. Na svoje použitie stačí, je tam 40 GB disk a 256 RAM. Len niekedy má chudák dosť vyťažený procesor a zišla by sa vyššia frekvencia. Nemáte niekto s tými doskami skúsenosti ?
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
á, grafický bios. obvykle sa to dalo prepnúť speť na textový.
:program na nastavovanie Setupu BIOSu sa nachádza na samostatnej partícii pevného disku sformátovanej na FAT 16.
á, compaq bol vždy frája keď si nechal bios na disku. ak človek danú partíciu vymazal, tak mohol ísť obvykle do ... ale niekedy sa dalo aspoň naštartovať systém a zapnúť program čo tú partíciu znovu vytvoril.
:neviem na akých hodnotách sa FSB pohybuje
v tých dobách sa obvykle pohybovala na 66MHz a 100 MHz
:ten 350 MHz procák beží len na 233 MHz ! Čo je menej ako ten 266 MHz. Frekvenciu meriam nie z BIOSu, nakoľko ten neukazuje skutočnú, ale vždy nechám Knoppix Live CD detekovať HW a tam vypíše frekvenciu. Pričom ten 266 MHz sa dá prepínačmi na doske podtaktovať (ale prečo by som to robil).
ak máš dosku LX, tak si ju môžeš strčiť za klobúk alebo do nej vložiť pôvodný procesor. LXky mali limit na 266 a aj spetný pud sebazáchovy (266=4x66, 233=3.5x66). teoreticky jediné čo môžeš pre tú dosku spraviť je, dať tam Pentium a nie Celeron. Pentiá išli na frekvencii FSB 100MHz, celerony na 66MHz pričom subjektívny výkon pentia oproti celeronu bol jeden a pol násobok a tak by si dosiahol podobný nárast ako očakávaš a možno aj lepší. A nielen kvôli frekvencii ale aj kvôli cpu cache, pri celerone sa z nej večšina vypínala.
Neviem, čo je to LX doska, ale je fakt, že priamo na nej je napísané nastavenie prepínačov (jumperov) pre jednotlivé frekvencie procesora a najvyššia je 333 MHz. Je tam 233, 266, 300, 333. Celé je to volaké divné. Takže to asi podporuje aj vyššiu frekvenciu ako 266 MHz. Okrem toho, keď bola tá doska na svoju dobu tak pokroková, prečo by sa bránila vyššej frekvencii ? To nedáva zmysel. Keby sa to aspoň dalo zvýšiť na 100 MHz FSB. Viem, že Pentiám sa nedá meniť násobič, to som už zistil a že jediný spôsob zmeny ich frekvencie je zmena FSB.
Teraz tam mám pôvodný 266 MHz procák a skúšam rôzne kombinácie prepínačov (je tých možností dosť) a snažím sa zistiť ktorý čo ovláda. Samozrejme, že mením iba tie, čo nejak súvisia s procesorom.
Ďakujem za informáciu a cením si jej informačnú hodnotu. Momentálne (občas) používam nejeden komp s danou technológiou takže mi to vysvetlovať nemusíš. Mimochodom, vieš že Slot1 si niektorý ľudia mýlili s Slot2 pre serverové zostavy s xeonom založeným na PII/III?
:Neviem, čo je to LX doska
LX Chipset.
:ale je fakt, že priamo na nej je napísané nastavenie prepínačov (jumperov) pre jednotlivé frekvencie procesora a najvyššia je 333 MHz
tak to podľa nej nastav pomocou prepojok (jumperov), predpokladal som že si to už dávno zrobil. a nezabudni si dať pozor na parametre cpu (FSB a násobič).
:keď bola tá doska na svoju dobu tak pokroková
no, s odstupom času sa na historické recenzie sponzorované dodávateľmi tovaru pozerá s úsmevom na perách.
:Keby sa to aspoň dalo zvýšiť na 100 MHz FSB
skús si pozrieť tú tabuľku ktorá ukazuje frekvencie a ostatné aspekty taktovania.
:Viem, že Pentiám sa nedá meniť násobič, to som už zistil a že jediný spôsob zmeny ich frekvencie je zmena FSB.
Dosť často ani to, ochrana pred poškodením hardware, teda to čo pretaktovávači nepoznajú.
:a snažím sa zistiť ktorý čo ovláda.
bacha aby sa to potom aj zaplo.
: Samozrejme, že mením iba tie, čo nejak súvisia s procesorom.
pozri si či nechceš zmeniť FSB na 100MHz x 3.5, myslím že keď si to mal na 3.5 x 66 takto malo byť všetko.
Čo sa týka chipsetu, je to čistý Intel.
Sú tam štari prepínače, ktoré nejakým spôsobom obplyvňujú frekvenciu procesora. Z toho jeden sa chová jednoznačne tak, že pri ľubovoľnom nastavení ostatných spôsobuje jeho prepnutie zmenu frekvencie cca 1,1-násobne. Tým som získal o niekoľko stupňov voľnosti menej vo svojom hľadaní. Ostatné tri podľa schémy na doske a aj v papierovej dokumentácii, ktorú som niekde na webe vyhrabal sú možné štyri stavy frekvencií : 233, 266, 300, 333 MHz. Pri nastavení podľa tejto tabuľky a pri 266 MHz procesore sa chová 233 a 266 MHz stav. Nastavenie pre stav 300 MHz spôsobí, že sa počítač nezapne, teda zdroj elektricky nabehne, nabehne chladenie, ale žiadny výstup na grafiku. Nastavenie pre stav 333 MHz spôsobí výslednú frekvenciu 166 MHz. Z toho vyplýva, že daný procesor sa nejak bráni vyššej frekvencii ako je konštruovaný, i keď by som ho uchladiť vedel. Pokiaľ tam dám ten 350 MHz, pre všetky nastavenia spomínaných troch prepínačov beží na 233 MHz, i keĎd by mu nemala vadiť ani najvyššia frekvencia 333 MHz. Ten spomínaný štvrtý prepínač čo mení frekvenciu 1,1 násobnou konštantou pri vypnutí spôsobí ďalšie zníženie frekvenciu na 210 MHz.
Dá sa to nejak dokopať k práci na jeho konštrukčnú frekvenciu ? Z experimentu nedokážem jednoznačne zistiť, ktorý konkrétny prepínač ovláda aký parameter (FSB, násobič). Vyskúšal som však všetky možné kombinácie a bezvýsledne. :-(
3.5x100=350
3.5x66=231
buď teda nájdeš manuál k tej doske alebo si vystačíš s popisom na doske a jednoduchou matematikou tak aby si to nastavil presne podľa parametrov výrobku. myslím že ti viacej nie je treba, aritmetiku ovládaš.
Pokiaľ ovšem nemôžeš nastaviť FSB na 100 MHz, tak tú dosku vymeň a netvrď o nej že je nadčasová. Takých PR vidíme aj teraz plné reklamy.
K veci ale:
Viem, že násobič x základná FSB = výsledná frekvencia. Problém je v tom, že frekvenciu menia tri prepínače a to, ktroý mení násobič a ktorý FSB ani len netuším. Vyskúšal som síce všetky kombinácie, ale nevidím z toho jednoznačne čo mení ktorú veličinu a ako. Keď sa už zdá, že som našiel pravidlo, pokazí to všetko ďalší prepínač. Napríklad sledujem tendencie jednotlivých prepínačov osamote, teda ktoré nastavenie daného prepínača zvyšuje výslednú frekvenciu a ktoré zase znižuje, ale ani toto sa nedá jednoznačne povedať. Keď totiž sledujem správanie prepínača č.1 pri konštantnom nastavení č.2 a 3, nie je to jednoznačné. Raz frekvenciu znižuje a raz zvyšuje, závisí to od nastavenia 2 a 3. Všetko tam ovplyvňuje všetko. Túto rovnicu neviem vyriešiť.
v BIOSe sa nedá nič čo súvisí s frekvenciou nastaviť - je to veľmi debilný BIOS
čiže
3400 = 100%
34 = 1%
4600 - 3400 = 1200
1200 / 34 = 35,3
4600 = 135,3 %
čistý nárast o 35 % výkonu ;)
Inak čo s týka bezpečnosti pri manipulácií s fľašami s LN, no čo budem hovoriť, dvakrát do týždňa sa pristaví na Kollárovom námestí dodávka - výčapňa dusíka a tankuje sa to priamo medzi chodcami. Flaše majú kolečká a Kolárov námestie je na kopci :-)
Čo stoja tie nerezové tlakové, neviem, môžem sa spýtať Doc. Kožíška, tie boli kupované z jeho grantu. Určite to ale bude dosť drahé. Inak dusík sa dá prenášať aj v obyčajnej termoske sklenenej. Sklo to vydrží v pohode, my používame takú sklenenú dvojstennú trubku na dopravu odpareného dusíka k miestu určenie - ku vzorke. Je vyrobená z takého istého skla ako obyčajná termoska.
Tú dosku si dosť cením, keď si uvedomím ako som sa na tom nadrel - do miniveže sa mi podarilo natrepať MB určenú pre plochý počítač Compaq Desk Pro 4000. Tá doska je sama o sebe obrovská a aby sa tam vôbec zmestila, musel som celú bedňu karbofrézkou rozrezať, znitovať na iných miestach, niektoré výstuhy úplne vynechať, aby som tam napchal veľký ATX zdroj, musel som dokonca urobiť na ňom zmeny v konštrukciii aby sa to tam zmestilo, dával som dlhšie káble aby dočiahli k doske v novom usporiadaní, musel som vymyslieť nové chladenie, keďže je tam celkovo menej miesta. Proste som sa s tým pred polrokom sral celý týždeň. Preto sa tej dosky nechcem len tak vzdať. Možno keby som našiel 100 MHz dosku rovnakých rozmerov.