diode array

Sekcia: Programovanie 23.09.2007 | 14:46
Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
Je nezvyklé aby som ja dával príspevky do sekcie programovanie, nakoľko neviem absolútne programovať. Príspevok sa však týka programovania.

Všetci vieme ako funguje klasický skener - je to bežec s osvetľovacou výbojkou a vedľa na tom istom bežci je pás svetlocitlivých prvkov - CCD, fotodiódy, fototranzistory a pod. Tento bežec sa pohybuje a program sa postará o poskladanie výsledného obrazu z riadkov zložených zo signálu z lišty.

Mňa napadlo, že či je možné nejakým programom dostať dáta z tých svetlocitlivých prvkov vo forme číselných dát. Teda budem konkrétny. Nechcem obraz, ale do .txt súboru dostať textovú tabuľku pozostávajúcu zo signálu z jednotlivých prvkov. Ak je teda na lište povedzme 1000 diód, tak táto tabuľka by mala 1000 riadkov a v každom by bolo číslo zodpovedajúce signálu z danej diódy. O čo mi ide : možno poznáte diode array detektory, je to vlastne niečo podobné - taká lišta pokrytá fotodiódami, len tá lišta má polkruhový tvar. Pred ňou je disperzný prvok - monochromátor, hranol, alebo mriežka, kde sa svetlo po prechode vzorkou rozkladá na jednotlivé vlnové dĺžky a tie potom dopadajú na spomínaný pás diód. Do počítača sa potom prenášajú dáta zodpovedajúce signálom z jednotlivých diód. A máme jednoduchý UV-VIS spektrometer. (lepšie povedané jeho detekčnú časť)

Sú nejaké všeobecné normy komunikácie skenera a počítača ? Je komplikované niečo také napísať, aby skener odosielal textové dáta a neskladal obraz ?
"Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
    • Re: diode array 23.09.2007 | 15:17
      Avatar uid0 Debian  Používateľ
      1) jedna dioda ti isto osvetli ovela vacsiu plochu
      2) riadenie je isto "napevno" zabudovane do hardware a driver len ponastavuje srandy ako rozlisenie/format/farebnost a len prijima data

      takze tvoja jedina nadej bude scanovat obraz a ten mozes nejak programovo prejst a zistit ci je ista oblast svetla alebo tmava (respektive si z toho obrazku spravis textove data v podobnom formate ako chces a tie mozes analyzovat dalej)
      Debian. apt-get into it…
      • Re: diode array 23.09.2007 | 15:47
        Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
        Ja nepotrebujem s týmmi diódami nič osvetľovať, tu ide o fotocitlivé súčiastky, teda svetlo na ne dopadá.

        To, že posun lišty riadi nejaký firmware, resp. samotný hardware, to je možné. Ja posun lišty nepotrebujem, keď vymontujem samotnú lištum, nič sa hýbať nebude. Tá lišta však musí posielať informácie (čo vidí) do počítača, teda napríklad Kooka, a podobne. Keď vznikli také opensource programy, ktoré fungujú takmer so všetkými skenermi - z toho sa mi zdá, že všetky skenery komunikujú s počítačom skoro rovnako a komunikácia je všeobecne známa (mne nie, preto to sem píšem). Ak posiela skener dáta povedzme po riadkoch programu v počítači a súčasne s tým sa posúva skenovacia lišta, možno by sa dalo zozbierať všetky riadky a tie akumulovať, teda sčítať a spriemerovať. Dá sa zvoliť citlivosť na farby. V tomto prípade (diode array detektor) je to zbytočné, lebo rozklad na farby sa vykonáva "hardwarovo" v monochromátore ešte pred diódovým poľom. Teda vlastne stačí sitlivosť na svetlo a tmu a dosť odtieňov šedej. Zvyšok sa dá výpočtovo bezproblémov zvládnuť - teda ako z toho číselného signálu dostať absorbanciu.

        Inak skenovať obrázok a z toho dostať textové dáta vhodné na grafické spracovanie - to mi už dlho vŕtalo v hlave, no nenašiel som zatiaľ žiadny vhodný program, ktorý by dačo také dokáza. Všetky grafické programy sa vedia dokonale hrať s obrázkami, fotkami, efektami, ale seriózne dáta z toho dostať neviem. Napríklad jeden čas som chcel naskenovať TLC tenkovrstvové platničky (niečo podobné ako je tu a z obrázka zobrať iba jednu "čiaru" a na tej čiare dostať vo forme grafu napríklad sýtosť farby.Nič som ale nenašiel :-(
        "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
        • Re: diode array 23.09.2007 | 16:51
          Avatar srigi   Používateľ
          Mno komunikacne protokoly su dost cenene how-know jednotlivych firiem a u skenerov je IMO este horsia situacia ako s tlaciarnami pod Linuxom. Vacsina tychto protokolov je proste propiertarna zalezitost.

          BTW najlahsia cesta bude norm. ukladat obrazky z toho skenera obycajnou cestou cez skenovaci soft a potom ten obrazok prehnat cez nejaky namieru usity softik. Pisal si, ze si nic take nenasiel - od toho tu mame burzu projektov.
          • Re: diode array 23.09.2007 | 17:45
            WlaSaTy   Návštevník
            presne tak, a navyše by som odporučil použiť nejaký jednoduchý grafický formát s konverziou do BW (inak reprezentácia bodu cez jednotku a nulu stratí význam. myslím že to je až na degradáciu ČB splnené nástrojmi nz skenovanie, predsa len z scanimage lezie pnm a ten je textový.

            mimochodom, načo na mieru ušitý softík z burzy?