Ako bootovat?

Sekcia: Ostatné 17.05.2005 | 23:41
Badger   Návštevník
Neviete niekto ako Linux, BSD Unix zapisuju zavadzac? Existuje nieco ako sys c: z DOSu? Totiz ak nechcem pouzit ani grub, lilo... iba priamo zaviest system z boot sektoru. Nikde som sa s niecim takym nestretol. Chcel by som si vytvorit vlastnu instalaciu. Poradte stranku, ktora sa zaobera vytvorenim vlastneho Linuxu (na mieru). Vytvorenie adresaroveho stromu, pridavanie zariadeni ... Vdaka
    • Re: Ako bootovat? 17.05.2005 | 20:08
      d   Návštevník
      no neviem ale zda sa mi, ze prave LILO ma tu funkciu ktora spusta kernel taze asi to bude treba(ale mozno sa mylim)
    • Re: Ako bootovat? 17.05.2005 | 23:27
      peter golis   Návštevník
      predpokladam ze nechces menit rodicovi klikatka na pocitaci aby si nic nevsimol. no, mozes to startovat z diskety, alebo z vypaleneho a zaroven bootovaieho cdcka na ktorom budes mat to, co ti zavedie system. da sa aj to ;-)
    • Re: Ako bootovat? 17.05.2005 | 23:39
      Avatar juice Arch Linux  Používateľ
      dnes je už bootovací linuxu natoľko komplikovaný, že zavádzač sa nevojde celý do MBR, takže do MBR sa zavádza len tzv. first stage, ktorého úlohou je spustiť second stage boot loadera z disku second stage spravidla zobrazí výzvu na výber operačného systému a následne ho zavedie. v prípade linuxu zavádza jadro, ktoré sa nachádza v zadanej ceste na disku je možné sa zaobísť aj bez boot manažéra a to tak, že sa linuxové jadro zapíše priamo na začiatok disku od nultého sektora, bios sa pri bootovaní totiž vždy snaží spustiť kód ktorý začína od nultého sektora disku pri harddiskovej inštalácii sa však nakopírovaním jadra priamo na nultý sektor stráca flexibilita (a ani by sa nevošlo do MBR), preto je oveľa výhodnejšie použiť niektorý bootovací manažér, metóda nakopírovania jadra sa však pomerne často používa pri disketových distribúciách pre ďalšie informácie o bootovaní viď napr. Bootdisk HOWTO - popisuje bootovací proces a aj ako zostaviť bootovaciu disketu From Power Up To Bash Prompt HOWTO - popisuje čo sa deje od zapnutia počítača až po nabehnutie linuxu Linux From Scratch - návod na zostavenie vlastnej distribúcie PS: nie som v tom všetkom až taký zbehlý, takže ak som niečo doplietol, tak ma kľudne opravte :)
      • Re: Re: Ako bootovat? 17.05.2005 | 23:41
        Avatar juice Arch Linux  Používateľ
        sorry za chybnú linku, takže Bootdisk HOWTO