Pomoc so spustením
stiahol, vypálil a nainstaloval som Linux Mandriva 2007. Mám notebook s 2 HDD. Na jednom mam Win. Vista a na druhý som instaloval Linux. Ale ked zapnem NB, automaticky sa spustí Windows. Ako mám spusti Linux? Prosím, pomôžte.
Veľká vďaka.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
PRavdepodobne je potrebné aby si nabehol do stavo boot s CD Mandriva a pri možnosti na výber čo so systémom, vybrať možnosť opraviť nainštalovaný systém, inštalácia grub.
Grub a LiLo su zavádzače ktoré ti umožňujú spustiť nainštalovaný systém či už Windows, Linux či iný. Zvyčajne sa tento inštaluje do "priestoru" zvaného MBR/master boot record/ na partícií hda čo síce u teba nemusí byť hda, ale i iný.
Odporúčanie teda je naištalovať grub alebo Lilo do MBR.
To či už chceš cielene aby sa spuštal defaultne Linux alebo Windows po určitom časovom intervale. záleží od konfigurácií konfiguračného súboru určeného pre Grub menu.lst.
A neinstaloval si nahodou ako prvy linux a az potom win?
ze linuxovy zavadzac nainstalujes do MBR na prvom disku(asi /dev/sda), do MBR na druhom disku (asi /dev/sdb) alebo na diskovy oddiel s korenovou particiou (asi dev/sdb1).
Tebe odporucim druhu moznost, system si vlastne budes volit pri nabiehani BIOS-u - pri volbe disku z ktoreho sa bude bootovat. (Ja vo Phoenix Biose stlacim F8 v momente, ked sa mi zacnu zobrazovat hlasky o najdenych diskovych jednotkach).
Disk s Mandrivou by vsak mal mat spustaci priznak.
Inak o zavadzani systemov sa popisalo tu, ci na ceskych servroch dost, staci len citat. A kedze mas Mandrivu, odporucam Ti stiahnut manual od I. Bibra, kde mas popisane potrebne nastavenia aj detailnejsie.
A potom si spust este raz instalaciu/aktualizaciu a v zaverecnom prehlade, kde mozes doladovat nastavenie hardveru, grafiky, zvuku, sluzieb, bezpecnosti a pod. zvol na karte zavadzanie systemu. Tam si vyberies zavadzac Lilo alebo Grub a kde ich chces nainstalovat.
Lilo ma nevyhodu, ze ho musis prepisat pri kazdej zmene jadra nanovo, Grubu staci napisat v menu.lst iba cestu k obrazom jadra, samotny Grub netreba nanovo instalovat. Lilo vsak znesie zamotanejsie konfiguracie viacerych zavadzacov a systemov na viacerych diskoch uplne v pohode ...
Ak chceš odpáliť Linux pre druhý linux, stačí ked pri rozdelení diskov necháš systém sformátovať oddiel / s Linuxom ktorý tam bol predtým.