Greenie Linux - na križovatke
Moj mily pekny vynalez je tak trochu na krizovatke. Ktorou cestou sa vydat? Moznosti su 3. Kazda ma svoje vyhody aj nevyhody.
--------------
1) Feisty
2) Gutsy
3) Hardy
--------------
1) Feisty
+ dobre odladeny a mne dobre znamy system
+ dostupne vsetky veci, ktore pre toto cudo potrebujem
- starsi softver oproti gutsy
- z toho vyplivajuca aj akasi nemoznost vyrazne rozsirit distribuciu
2) Gutsy
+ novy softver
+ aktualny zaujem o takyto system
- mizerny preklad do slovenciny
- bugy (napr ten s OOo)
- nemam vsetky nastroje ktore potrebujem zatial funkcne v gutsy
3) Hardy
+ este novsi softver
+ perspektiva do buducnosti
- vobec tento system nepoznam
- rozne nahodne bugy
- nedostupnost repozitarov
--------------
Takze tolko asi od mna. A teraz cakam na Vase nazory. Tak sem s nimi :)
Najlepsie urobis ked sa prestanes hrat na vyvojara. Do ubuntu ( to je jedno akeho) treba dotiahnut rozne ziadane baliky. Takze najlepsia cesta je vytvorit ovladacie centrum, kde sa to naklika a z CD/DVD doinstaluje. Hotovo. Nie je nad cim rozmyslat. Cele to bude o jedinom baliku (= ovladacie centrum) a jednom pridanom CD/DVD k originalu ubuntu. (kto ma internet ani nepotrebuje to pridane CD/DVD).
Tolko vody, co si tu namutil okolo jednej prkotiny ani nebudem komentovat. Farbu distra si povysil nad vsetko a to je zle!
greenie nekonci, greenie zacina :)
snazim sa vytvorit lepsie vyladene *ubuntu pre ludi tu v strednej europe. vytvaram ovladacie centrum (s tym dost pomaha jeden z ludi tu na linuxos.sk). taktiez su aj pridavne verzie. nie je problem zmenit ubuntu na greenie a dokonca aj naopak. zatial je to pridanim par balikov. skript sa samozrejme pripravuje. a kto ma internet ten nech si robi co chce. mne sa chce urobit system, ktory nebudem musiet 2 hodiny nastavovat aby bolo vsetko tak ako chcem. chcem urobit system kde je to hned. ale ty si si nedal namahu zistit si viac, ide Ti len o nejake farbicky. tak si zober stetec a chod si izbu namalovat na ruzovo, aby bolo jasne, ze je to "tvoja izba"
PS.: áno, aj ja zdieľam názor že štandardizácia ušetruje prácu a zamedzuje zbytočnostiam.
tak ci tak, je na tom este vela prace.
niektore veci prelozim, ale nemozem vsetko...
ideš na to zle!!!
tu totiž niesu žiadne 3 možnosti ale iba jedna a to Gusty.
Ide totiž o to že ak robýš *buntu based remaster distro tak by si mal najprv počkať kým víde finálna verzia tvojej predlohy (už vyšla tuším). zoznámiť sa s ňou poopravovať bugy a dorobiť preklady a tak podobne a ked bude už odladená tak to s malím oneskorením vydať to tvoje distro
keby si bol vývojársky guru tak to oneskorenie nebudeš mať pretože svoj klon budeš pripravovať zároven z prípravou svojej predlohy a budeš reportovať bugy a preklad a tak spet do ubuntu. ale kedže ty robýš zatial iba remastering tak musíš mať to opozdenie
o Hardy ani neuvažuj
tomolc
tomolc
ak by si sa hrabal v bug hlaseniach gutsy tak ma tam najdes. na gutsy nerobim hlavne kvoli bugovosti. stahoval som rozne zaplaty ale ziadna nepomohla. takze svoje cudo vydam na gutsy tak napriklad o mesiac
ano zatial robim remastering. a o hardy moc neuvazujem :)
len tak nahlas rozmyslam nad kombinaciou archu a prostredia xfce... aj ked kde by sa hodilo asi viac...
tak ci tak, arch nepoznam... ale mam volnu particiu...
pacman -Syu
a maju aktualny system.Problemom toho pristupu je jedna skutocnost - nie je mozne si vybrat verziu balicku, ktory kces pouzivat. Napr. ak kces zostat na PHP-5.2.3 nesmies tento balicek updatovat, lebo po aktualizacii sa starsia verzia vymaze z repo. Podobne to bude zanedlho s KDE. Kto o rok updatne Arch pride o KDE-3.5.8 a dostane ten balast KDE4.
nikdy som nepotreboval ostat na konkretnej verzii softwareu a ani som neriesil downgrade, ale mas pravdu, je to problem a bolo by naozaj uzitocne ak by takato moznost bola. ale vzrastli by naroky na synchronizacne serveri. mozno to je dovod preco to tak nie je.
BTW tiez by ma potesil nejaky BFU fork Archu.
vydavanie novej verzie je vhodne - pre cloveka, ktory si kludne napaly kazdych 6 mesiacov novu verziu... ale vela ludi na to kasle. ina moznost je napriklad na ubuntu pouzivat iba LTS verzie. Linuxove vecicky vsak idu dost rychlo do predu, a za tie 2 roky bude kazdy program v uplne inej verzii. a ja, ako viac menej jediny, som zavisli na ubuntu repozitaroch. a taktiez nemam v plane nejako vyrazne sa odtrhnut od ubuntu. tie updaty... v principe sa to da. nie je problem napriklad z FF urobit GG bez preinstalovania. ale ak je tam vela roznych programov z roznych "pochybnych" zdrojov... tak veru neviem neviem. nenapada ma teraz nijake riesenie, a na arch ci gentoo si tiez netrufam. ked som s greenie zacal, tak som sa o fungovani debianoveho distra vela naucil. rozhodne ale neviem vsetko co by som chcel... zatial...
Takze este raz- ovladacie centrum a pridavne CD/DVD k originalu. NIC VIAC. Tadialto vedie cesta.
mozno blby navrh: Pre Vas mozno prkotina ale ak by sa dalo dat do Greenie Linux ovladac na USBmodem Huawei E220(Orange). Mne uz funguje... Velka vdaka Socket za to , ze poradil...
Ale kvoly urcitym zasahom si ale teraz neviem aktualizovat na 7.10...
takze moje rozhodnutie okolo greenie:
vytvori sa verzia greenie 1.5, zalozena na feisty. po nejakom case, ked bude gutsy uz viac okukane a zafixovane, vytvori sa verzia 2.0 na gutsy
baliky ako gnome-ppp su hned nainstalovane. okrem toho je priamo na mediu deb balicek, takze sa da nainstalovat na hocijakom ubuntu. bez toho aby sa nejaky greenie instaloval.
vsetky navody a subory su robene rovnako. daju sa pouzit priamo na jednom pc kde sa nainstalovalo greenie, a kludne na 20 pocitacov kde bude zmiesane ubuntu, kubuntu, greenie, mint...
a kedze uz par navodov mam, nic mi nebrani zjednoteniu. bol by teda graficky postup ako nastavit toto ci hento... a ak treba kvoli tomu kusok *buntu upravit, tak to mozem hned...
len mam s modemami malo skusenosti, nikdy som s modemom nepracoval...
bude mozne vsetko naklikat, a co viac, pochopia ako sa to robi...
ale hod mi to na mail, hodi sa. je v profile
Myslíš, že keď to chytí do ruky niekto ďalší nebude musieť??, alebo chceš sa vydať cestou M.........t?
windows treba nastavovat veeelmi dlho. treba instalovat kancelarsky balik, kodeky, ovladace od rozneho hardveru, napalovaci program, hudobny prehravac, internetovy prehliadac, nieco na pracu s fotkami...
u greenie nie...
ak niekomu nesedi celkom default nastavenie greenie, tak staci urobit par klikov. Rozhodne ovela menej, ako keby sa nastavovalo Ubuntu.
nova verzia 2.0 je intenzivne vyvijana, do konca oktobra bude nejaka verejna beta. zalozene na gutsy
leafpad mc vlc gnomebaker gstreamer0.10-plugins-ugl* msttcorefonts flashplugin-nonfree ttf-ubuntu-title ttf-bpg-georgian-fonts ttf-sjfonts xfonts-intl-european unrar* nautilus-open-terminal openbox-themes nedit gftp macchanger gtkboard gthumb d4x gpaint scrot pidgin gnome-ppp p7zip-full gimp-ufraw gpaint usbmount libswt3.2-gtk-jni libswt3.2-gtk-java nautilus-cd-burner bluefish liblame-dev audacity audacious dillo nautilus-cd-burner pidgin lame build-essential cups-pdf gnome-commander gajim gdesklets samba mail-notification streamtuner liferea libnotify-bin numlockx xterm xkill ndiswrapper* ndisgtk totem-xine libxine1 hexedit gnome-compiz-manager gnome-games gnome-games-data libdvdcss2
k tomu samozrejme kompletna slovencina, vela roznych grafickych veciciek, greenie control center, ovladace na rozne modemy a 3G...
z tvojich slov vyplýva že všetky tieto balíky niesú v *ubuntu ale sú v greenie. ty si tam zabudol napísať "v štandardnej inštalácii" čím poškodzuješ distribúciu z ktorej čerpáš.
a k tej "kompletnej" slovenčine? minule si tvrdil že "nie kompletná" ale len "štandardne zapnutá" (zrejme pomocou lokalizačného metabalíku a troch riadkov v konfiguráku). ohľadne greenie control centra sa nevyjadrujem a ovládače na modemy sa v *buntu radia do kategórie multiverse. Ak sa nemýlim, tak podľa licenie by nemali byť priamo na inštalačnom CD, nieto v inštalačnom image.
Ano, mal som napisat "v standardnej instalacii", ospravedlnujem sa. A nechcem poskodit ani meno ubuntu ani jeho balicky :)
ovladace na rozne modemy budu na CD, ale nebudu sa automaticky instalovat. Vsak naco by boli niekomu, kto ich nebude pouzivat, kedze nema modem?
predtym som dal zmiesanu slovencinu a cestinu. co malo vyhody, ale aj nevyhody... budem musiet urobit do centra klikatko, ktore tuto moznost zapne/vypne. standardne to je ale vypnute
a k tým ovládačom, existuje jedna cesta ako to čiastočne legálne ojebabrať, addon cd. to sa už v minulom storočí robilo.
Zmena farieb na novu distribuciu nestaci, to si mohol vydat ako temu.
Mila komunita...
(nasleduje popis problemu)
Takze tolko asi od mna. A teraz cakam na Vase nazory. Tak sem s nimi :)
holden
Ja mam pre Teba iny navrh - skus viac robit a menej tliachat na fore...
Zmena farieb na novu distribuciu nestaci, to si mohol vydat ako temu.
Stano
teda to bolo fakt trapne. (nasleduje urazka)
-----------
1. ) stano, vsetci su presvedceni ze si zmenil len farby (hoci sam tvrdis opak). tak nas presvedc co prevratne tvoja distribucia obsahuje oproti povodnemu ubuntu. grafika? nezajem. povodny styl ubuntu mi pripada velmi pekny a inak su tu stranky typu gnome-look, kde-look. kazdy clovek si dokaze vybrat co sa mu paci, nemusis to robit zanho. dalsie zmeny? to ze je to aj zo slovencinou + dalsie programy? ok, beriem ale a) kazdy si ich aj tak doinstaluje b) nemozes vediet ci ta nahodou niaka firma nezazaluje ze si porusil jej intelektualne vlastnictvo distribuovanim firmveru . dalo by sa aj pokracovat. tak preco robit "nove" distro ked ma oproti staremu navyse len preklad?
2. ) podla mna sa tu vyskytujes /relativne/ casto. aj ked to je mozno len tym ze si moc napadny ^_^
9.11.07
5.11.07
28.10.07
24.10.07
22.10.07
21.10.07
Ono keby si niekto vazil svoju pracu , isiel by cestou vytvorenia ovladacieho centra , kde by sa to naklikalo. Ale dovod preco to tak nie je vidim v tom, ze by sa jednalo "LEN" o nejake pridavne CD a autor sa potrebuje zviditelnovat, co mu 5 minutovu slavu nezaruci ,hoc nie je a nebude vyvojar nikdy.
Takze ked si date do suvislosti chorobnu ctiziadostivost autora, s precenovanim vlastnych sil, tak vam vyjde to zelene distro a plus autorove (vraj vyvojara) trivialne otazky ako zmenit farbicky a poradie v menu dotvaraju obraz hlavneho vyvojara.
Veci ktore by asi mohli porusovat autorske prava by sa dali stahovat z nejakeho na to urceneho repa.
pamataj si jedno : mena hloupych na vsech slou...
kebyže taký príspevok napíšem zo svojho nicku tak si ludia na tomto portály môžu kumne zaujať svoj názor ( kedže tu a i na celom internete vystupujem pod týmto nickom)
...dufam že sa chápeme
Alebo len to potrebujes ty a + dalsi niekam zaskatulkovat?
Co takto si z kazdej kritiky nieco zobrat? Nie hned vyskakovat ze som sa nepodpisal.
(Ono cas mi da za pravdu ,ze vyvoj tohto zeleneho podarku skonci ako pridavne CD k ubuntu. Najde sa snad uz rychlo nejaky schopny programator (nie vyvojar) ktory to spravi lavou zadnou.
Halo ktore sa okolo toho robi patri do nutneho zla , ktoremu je toto forum vystavene a ako tak vidim sa od neho vyrazne distancuje)
normalny nick znamena, ze sa nehanbi za svoje nazory. stoji si za nimi, ma svoju osobnost, je mozne ho kontaktovat. co teba nie. vsak naco, zijes sam pre seba...
a inak poznas projekty ako napriklad kiwi? lokalizovane ubuntu, pouziva to tam mozno 5 percent ubuntakov. stale je to ubuntu a nehanbi sa za to, z coho to pochadza. a inak hlavny vyvojar vie ovela viac ako ty.
greenie to chce dotiahnut dalej, dalej ako len poslovencene ubuntu. ale to nepochopis. clovek, ktory nikdy nic neurobil, si nevie vazit pracu ostatnych vsak?
Ja sa za svoje nazory nehanbim , aby si mal sajn ,ja som kritizoval ten tvoj manual pod menom 123. Ale uz sa mi nechce na klavesnici hladat tie 3 klavesy ,ked to mozem spravit jednou. Ano, ten manual, co stal za velke ...
Tu nieco zacina smrdiet:
(Greenie je založen na Ubuntu a jeho hlavním vývojářem je Stanislav Hoferek- zdroj root.cz)
hlavny vyvojar vie viac ako ja. Toto uz nepotrebuje komentar. Ty si sa stano zviditelnil ,takze viem co vies , ako chces mna hodnotit? Ci naco ,staci napisat ze vies viac? Ono tvorit distro a vediet nieco nacmarat v gimpe je sakra rozdiel.
Keby si stano vedel nieco viac ( nie je potrebne aby to bolo viac ako ja, o mna tu nejde) , tak by si sa tak debilne tu vo fore nepytal este aj dnes. Ale to zrejme je nejaka porucha , tvarit sa ako majster sveta a vysledok je taky aky je. Ono ani to tvoje slavne prekladanie nestoji za vela, vsetko prekladas ako pre male deti v skolke , + v kazdej vete zopar smajlov ,to veru kvalite a urovni neprida. No ale pre spokojnost na tvojej dusi zi v omyle ze mas najvacsie vedomosti tu vo fore , a keby len vo fore , rovno v celej galaxii.
nie som vyvojar, nevyznam sa v pythone, v C++, v nicom tomu podobnom. ale viem co chcem a potrebujem, pomaha mi s tym clovek. nie je problem urobit nejaky nacrtok v gimpe ze toto tak a toto tak
grafika: nieco viem namalovat sam, s niecim mi pomaha poriadny grafik
vyber programov: s tym pomaha komunita
tak v com je problem? manual nic neriesi... tvoj nazor, nejdem Ti ho vyvracat. si dost tvrdohlavy tak je to myslim ze zbytocne
mozno viem toho o fungovani linuxu menej ako ty, ale viem o polovicu viac ako vtedy, ked som uplne zacinal. chcel som sa naucit ubuntu, tak som zacal pisat manual. pre seba, pre svojho otca, pre par blizkych. teraz je to pre vsetkych. chcel som urobit ubuntu tak, aby bolo hned. takze som dal dokopy napady z mojho manualu, napady par ludi, napady z poinstalacnych typov tu v databaze znalosti, pozistoval som si co ludia nepotrebuju a co potrebuju, a je to.
veci, ktore porusuju autorske prava, su na specialne urcenych repozitaroch :) ale to asi vies...
laskavo prestan hovorit o preceneni vlastnych sil. chces vlastne programy tam? posli ich. chces nejaku vlastnu temu? posli ju. zvazim, uvidim
inak ovladacie centrum sa momentalne robi
Greenie je založen na Ubuntu a jeho hlavním vývojářem je Stanislav Hoferek. zdroj root.cz
Spoločnosť/ Vývojár: Stanislav Hoferek
zdroj wiki
Ci zase schizofrenia? To sa da uz dnes ako tak uspesne liecit, netreba sa za to hanbit.
(ja som sa takto neprezentoval ,ale ty , a teraz tvrdis opak ?)
Ja nepotrebujem ziadne vlastne programy , ja si ich skompilujem sam , nepotrebujem ziadne temy , mne ubuntu tema vzdy stacila ,lebo je dobra.
Tak ak sa chces spravat standardne tu vo fore prestan vsade pchat to svoje ego (ja som hoferek, kto je viac) , a prestan spamovat s tym tvojim manualom. Velkost cloveka je v jeho skromnosti a pilnej praci , ktoru dokazu ludia aj bez upozornenia hodnotit.
Skvela praca sa prezentuje sama ,netreba na nu stale upriamovat pozornost.
Tiež nie som programátor, mal som možno pred vyše 10 rokmi v gympli základy Basicu, toť vše. Keby som šiel tvojou cestou k vytvoreniu (zlepšeniu súčasného) distra, postupoval by som asi takto:
1. V prvom rade by som vytvoril fakt univerzálny výber programov, netreba hneď dupľovať aplikácie, použiť tie najrozšírenejšie a najuniverzálnejšie.
2. Keď už máš distro vybrané, snažil by som sa o ňom dozvedieť čo najviac, hlavné konfigy, ako sa dajú robiť modifikácie systému, vylepšenia, moduly.
3. Keď už mám distro, výber balíkov ako aj základné vedomosti, zisľoval by som potreby bežných používateľov.
4. Začal by som kontaktovať ľudí okolo seba, programátorov, prekladateľov, aj bežných userov.
5. Stanovil by som si ciele, ako sa asi bude vyvíjat distro, aké vlastné vylepšenia prípadne GUI nadstavby budem pridávať postupne do novších verzií.
6. A začnem s kamarátmi programátormi a nami smrteľníkmi s akým-takým prehľadom variť distro plus začnem ho v tichosti pomaly propagovať.
Je to len môj subjektívy pohľad na vec, mám k tebe len jednu ale o to väčšiu výtku, stále mám pocit že distro robíš len pre seba a ospevuješ ho ako nejaký univerzálny zázrak :-)
PS: Ak mi to schváli rada starších, chystám sa na recenziu tvojho Greenie, tak sa snaž.
no vyvojar ako vyvojar... vyvijam to. ale... je tu to "ale"
nejsem zadny odbornik a navic novacek v linuxu. Pokud mohu vyjadrit svuj skromny nazor, tak bych dal prednost pro Fiesty. Stavet Greenie na necem stabilnim. Myslim jestli se priklonis novejsim verzim, tak pak budes stale resit problemy. Proc zakazdou cenu drzet krok s profesionalnim distrem. Dle meho pohledu je lepsi pro novacky a uzivatele, kteri chteji jednoduse instalovat a jednoduse pouzivat system bez velkych potizi. Zacatecnic (a nejen zacatecnici) jsou odrazovani resenim potizi pri instalaci, a po instalacaci. Urcite skusenni linuxaci se mnou nebudou souhlasit, ale tohle je pohled windowsaka migrujiciho na linux.
zelenu farbu si cenim, upokojuje; vo viste je velmi popularny background http://www.macblog.sk/files/pictures/vista_expose.jpg ; atd. atd....