Kernel a moduly
rad by som sa spytal na jednu otazku. Stojim pred kompilaciou Vanilla kernelu 2.6.18 stable a rozmyslam nad jednou alternativou.
Myslim, ze by bolo ovela jednoduchsie a prehladnejsie, keby som si stiahol kernel, uplne zakladny, ktory podporuje len pridavanie modulov a pozna typ root FS (potrebuje este nejaku vlastnost pre chod systemu?). Tym padom by bol kernel uplne jednoduchy a uplne maly a vsetko by sa natahovalo z modulov. Bolo by toto mozne takto spravit? A ak ano, aky kernel odporucate?
Myslim, ze by mozno bolo dobre skompilovat nejaky stary kernel (s podporou modulov a root FS, potrebuje este nejaku vlastnost?) a donho nadupat vela modulov.
Viem, ze by bol pomalsi start, ide mi len o to, ci sa to da. Ci je toto mozne? A aku vlastnost jadra este potrebujem?
A ake su este negativa?
Dakujem.
MiBy
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
???
>... a pozna typ root FS...
???
>... potrebuje este nejaku vlastnost pre chod systemu?...
samozrejme, podporu tvojho hardwareu atd.
> ... vsetko by sa natahovalo z modulov...
nie prilis dobra vloba (disky, fs...)
>... A ak ano, aky kernel odporucate?
si vyber ftp://ftp.kernel.org/pub/linux/kernel/v2.6/, a uvidis, ktory ako ti ako pojde
>... Myslim, ze by mozno bolo dobre skompilovat nejaky stary kernel (s podporou modulov a root FS, potrebuje este nejaku vlastnost?) a donho nadupat vela modulov.
???
> Viem, ze by bol pomalsi start...
chcel si povedat rychlejsi
>... A ake su este negativa?
ze ked si skompilujes jadro na aktualny hw, a potom si pridas nieco nove, tak s velkou pravdepodobnostou budes musiet znova kompilovat jadro
ps: niekedy az zasnem, ake bludy niekto dokaze napisat...
>nie prilis dobra vloba (disky, fs...)
niekto tu este nepocul o initramfs...
>> Viem, ze by bol pomalsi start...
>chcel si povedat rychlejsi
ze vy sa este furt idete posrat z tych stotin sekund...
>>nie prilis dobra vloba (disky, fs...)
>niekto tu este nepocul o initramfs...
pocul, ale sak si precitaj co pise...
>>> Viem, ze by bol pomalsi start...
>>chcel si povedat rychlejsi
>ze vy sa este furt idete posrat z tych stotin sekund...
zo stotin sa posrat neda, ale za stotinu sa mozes lahko posrat. nehovorim, ze sa bootavnie zrychli niekolkonasobne, ale uzrcite sa to zrychli o viac ako len stotiny sekund. realne je to niekolko sekund. nikdy som to nemeral, pretoze mi je to fuck. ale naco budem natahavat 30 modulov pre wh, ktory som este ani v zivote nevidel, ked mi staci 10...
btw ako sa ti dari loadovat moduly, pre hw, ktory nemas? a nie su prave na to aby si mal k dispozicii ovladace ku vsetkemu a aby si ich nemusel vzdy loadovat aj ked (zatial) hw nemas? pominiem to, ze moduly maju nejake volby a zakompilovanie ti v konfiguracii velmi nepomoze...
bash# modprobe sr_mod
bash# lsmod | grep sr_mod
sr_mod 15524 0
cdrom 36128 2 sr_mod,ide_cd
bash# modprobe pcmcia
bash# lsmod | grep pcmcia
pcmcia 41260 0
pcmcia_core 41756 1 pcmcia
firmware_class 10112 1 pcmcia
nebudu ti chybat ovladace pre via chipset? a prirpravis sa o to, ze ti disk s tvojim linuxom nebude fungovat v inych strojoch... kazdy ocakava nieco ine, no
2.4? 2.6? Na disketovych distrach sa pouziva napr. 2.0.35 je mensi a rychlejsi. V com je vlastne 2.6 lepsi od 2.4? Nemyslim changelog, ale vlastnosti jadra. Vacsia stabilita a zaplaty. Myslim, ze zaplaty mi budu na <> ak sa mi nikto nebude naburavat do PC alebo nebudem mat siet. Ako vlastne suvisi jadro s napr. najnovsim ProFTPd? Predsa jadro sa nezucastnuje na bezpecnosti cez siet?!?! A stabilita? Hmm, no neviem, ci by to padalo...
Start by bol vole pomalsi :) lebo ked su veci v jadre natvrdo, je to rychlejsie, ako ked sa natahuju z modulov.
Ide o to ze kernel je modularny, to znamena, ze ked to bude na baze modulov, nebudem musiet kompilovat jadro a o to ide... Myslel som, ze by to bolo tak lepsie - rychle a prehladne.
PS: aj ja :)))
2) aky je podla teba datum? vies aky stary je 2.6.18?
3) ty sa radsej drz balickov, ked si nevies ani zopovedat co by malo byt v kerneli
2. sry :) tak teda 2.6.23.1 ak ti to pomoze, mal som na disku 2.6.18
3. ach jaj, preco niektori linuxaci su takito? potom uz mi nic ine nezostava - iba sirit radkove hulanove reci :/
ad 3) ked nevies prijat pravdu, nie je to moj problem
>
> ty sa radsej drz balickov, ked si nevies ani zopovedat co by malo byt v kerneli
sry, to mi nepomoze v mojej dileme! Ja sem pisem aby som dostal odpoved.
Ale vseobecne ti odporucam najnovsie 2.6.22 + CFS patch + (v pripade notebooku) powertop, SATA_spotreba.patch, USB_spotreba.patch, atd, atd.
ad 3) ked nevies prijat pravdu, nie je to moj problem
2. sry :) tak teda 2.6.23.1 ak ti to pomoze, mal som na disku 2.6.18
3. ach jaj, preco niektori linuxaci su takito? potom uz mi nic ine nezostava - iba sirit radkove hulanove reci :/