aky linux na tmeto notbuk ?
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
mozno by som este spomenul arch linux - je asi najrychlejsi (zpomedzi kvlaitnych, pouzitelnych), je to totizto skompilovane gentoo (to by si na 1000 Mhz kompiloval tyzden) pre i686. Oproti *buntu vyzaduje trosku viac znalosti (alebo namahy ;) ).
ak si mal na mysli, ze niektore speci softy na linuxe chybaju tak to nie je dostupnost softwareu.
osobne si myslim, ze windows xp ako aj vista su celkom pouzitelne operacne systemy, ale len ak mas zakupenu licenciu. pokial by som mal pouzivat cracknutu verziu tak by ta pouzitelnost stratila zmysel.
Čo sa týka dostupnosti softwaru, to som myslel vážne. Napríklad si kúpiš digitálny multimeter s prepojením na počítač, dostaneš k nemu CD a software samozrejme na windows.
Alebo si kúpiš digitálny osciloskop za veľmi veľa peňazí a nakoniec je jeho použiteľnosť v keli, pretože software na prepojenie s PC je zase len pre windows.
Poďme do inej vednej oblasti - kúpiš chladenú CCD kameru na ďalekohľad a na prepojenie s PC použiješ priložený SW na CD, ktorý je pod windows.
Teraz staviam jeden prevodník a používam k nemu ovládače pod windows, pretože na linux proste som nikde nenašiel a napísať vlastné nedokážem.
Kúpiš do domu jednotku kontrolovaného vstupu DEK (čipový otvárač brány) a aby si len mohol do pamäte vložiť kľúče vlastníkov, potrebuješ obslužný SW, ktorý je pod windows.
Kúpiš zabezpečený USB kľúč opatrený biometrickým smímačom otlačku prstu a na tento bezpečnostný systém neexistuje linuxový ovládač.
Takto môžeme pokračovať donekonečna. Na windows získaš mnoho bezplatných pogramov zo siete (rovnako ako na linux) alebo aj s kúpou nejakého prístroju na CD.
Ale už aj v tomto smere sa začali hýbať ľady, svetový gigant BRUKER donedávna dodával výrobky iba s obslužným SW pre windows a v súčasnosti sa v oblasti NMR a EPR začína presadzovať unixová platforma, hlavne solaris. Tie prístroje sa dodávajú už aj s počítačom.
Takže ak niekto používa počítač iba na kancelársku prácu, počúvanie hudby a pozeranie videa, dostupný SW pre linux mu plne postačí - napríklad taký GIMP má intuitívnejšie ovládanie ako známy Photoshop. Ale pokiaľ chce človek používať počítač aj na iné veci, treba mu minimálne dualboot, alebo dva PC. Jeden do siete - linux a druhý na prácu - windows.
komu nie tak nech si nahodi do virtualboxu windows
este furt je tu aj starodavny dualboot
a ze windows+linux je neriesitelna otazka
microsoft musi padnut a dufam ze ta nova distribucia windowsu bude posledny kliniec do rakvy
Vistu som síce naživo ešte nevidel, ale predstava, že väčšina výkonu PC ide na presúvanie okien a grafické efekty ma desí. Toto bude zrejme jeden z dôvodov, prečo sa windows prestane na serióznejšie veci používať. Keď predsa niečo meriam a ovládam, chcem to robiť v reálnom čase. Vista to asi nedokáže. To bude jej záhuba. Skončí ako multimediálny systém v obývačkách novodobých zbohatlíkov. Možno sa tak ešte hodí do kancelárie, kde sa bude vizuálne páčiť mladým sekretárkam :-)
Aj XML štandard je ďalší krôčik. Ak sa podarí zatlačiť, veľmi tvrdo zatlačiť, až na hrane zákona zatlačiť na výrobcov HW, až vtedy sa dostane linux do popredia záujmu. A bude to potom obrovský skok. Len aby už prišiel.
ano suhlasim, ze linuxu chyba soft (co nie je nutne chyba open source komunity) a pouzitie wine, virtualboxu, vmware a pod. nepovazujem za plnohodnotnu nahradu. jednoducho su vyrobcovia orientujuci sa len na windows a nemyslia na linux a ine operacne systemy.
ja netvrdim, ze to je chyba. nevidim v tom problem, ale bolo by fajn ak by zverejnili kod. nic tym nestratia pokial ten soft dodavaju zdarma k nejakemu vyrobku, ako si spominal. ak by to bol soft ktory predavaju, tak kod by som na ich mieste nezverejnil ani ja, ale bolo by pekne zverejnit nejake rozhranie, podla ktoreho by sa dal naklepat soft pre spolupracu s tym zariadenim (aby sa to zariadenie napr. softom neposkodilo a pod.).
ak by som teraz viedol microsoft ja a mal by som za ciel predavat operacne systemy z microsoftackej dielne (treba z niecoho zit), kod tych os by som drzal ako tajomstvo (to neznamena, ze by som nezmenil politiku microsoftu). rovnako by som nezverejnil kod ani ak by som sa zivil predavanim vlastneho kancelarskeho balika, ale zverejnit ako funguje format do ktoreho sa dokumenty ukladaju by som samozrejme mal.
ak mas problem so softom od konkretnej firmy, treba sa na nu s problemom obratit (ved si akysi ich zakaznik). mozno si len neuvedomuju iste fakty. (v pripade softu od microsoftu to je zrejme kricanie do tmy. mozu na svoju ignoranciu doplatit).