NX6B MB a Linux
Boot from CD
ISOLINUX....Konec..Len tak som hodil XP a to zobralo.A aj 98..Nechapem..
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
3. ročník Bratislava OpenCamp sa uskutoční 5. 4. 2025
Po covidových rokoch a ďalších prekážkach je pred nami tretí ročník, ktorý sa uskutoční v apríli 2025 na FIIT STU v Bratislave. Prvý aj druhý ročník konferencie sa tešil účasti okolo 300 ľudí, veríme že tretí ročník bude ešte lákavejší.
Zdroj: Bratislava OpenCamp
Aj v roku 2025 sa v Bruseli uskutoční podujatie "Free and Open source Software Developers’ European Meeting" (FOSDEM). Viac na jeho stránkach.
Zdroj: https://fosdem.org/2025/
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
to je tak, keď človek vytiahne rokmi overené médium zo systémom a narýchlo vypáli cez hyper speed niečo, tak to má potom podobné symptómy.
Skusim sa s tym este pohrat .Len neviem ako nabootovat.Jedine nainstalovat na druhom PC.a preniest HDD
Len neda sa este neako nabootovat original na tom HW?Aj tak to neni ono..
Teraz tam mam:
Pentium 2 233Mhz
Ram 160MB
HDD 2GB
Siet 100 Mbit/s
..
ale dá, len treba použiť cdrom v ktorej sa dá z toho média naštartovať alebo médium ktoré je perfektne čitateľné v tej mechanike. ak bol ten komp v pivnici ako hovoríš, tak sa ani nedivím že tá mechanika blbne. vlhko a nízke teploty neprospievajú optike, káblom, mechanike a ani elektronike.
alebo ak ten bios umožnuje boot z NET, tak si môžeš do tej dosky vložiť sieťovku ktorá má pripravenú Boot ROM a nahodiť niekde inde inštalačný server s PXE
alebo ak ten bios umožňuje boot z USB, tak si môžeš prerobiť inštalačné CD na inštalačný USB HDD
alebo si môžeš urobiť inštalačný IDE HDD
alebo, jednoduchšie bolo skutočne vybrať ten disk a nahodiť základ na inom kompe. iniciatíve sa medze nekladú no jednorázová strata času môže prevýšiť efekt výučby (aj ja zabúdam to čo nepotrebujem a nepametám si čo som odbavil podobným spôsobom na rýchlo).
Skusim zobrat novu cd-romku..A tak.Ale malo by to ist.A bios tusim nepodporuje boot z netu.Bola tam moznost iba :
A.C.D.SCSI a CDROM
A ked tam neni ani hdd..nepokusa sa cez sietovku..ale napise please insert disk..
Skusim a dam vediet.Ako to islo
Este neake napady? :D
zaujímavá otázka. ale linux nie je windows a tak nemá dané obmedzenie, jediná podmienka v rokoch kedy vyrobili ten očítač bola že zavádzač systému by mal byť pred 1024 cylindrom, takže stačilo mať na začiatku disku oblasť /boot. kamarát trhol rekord keď mal na 386ke (ano, na tri osem šestke) také disky a robil s nimi úplne v pohode, len kernel som mu kôli výkonu kompiloval ja, jemu by to s tou RAM pod 24Mb trvalo dva dni :) už aj tie dnešné routre sú 10x výkonnejšie.
inak nápady, závisí čo s tým chceš robiť a akú grafiku do toho vopcháš. teoreticky ak chceš tak z toho s dobrou grafikou urobíš hoci aj home media center, NAS, router s firewallom a transparentným proxy, WEB a FTP server, možno aj poštový server s možnosťou práce na vzdialenom desktope (ak by si chcel mať z neho aj desktop). závisí od tvojich požiadaviek, pripojenia a ochoty investovať do toho čas na úkor elektriky.
Chcel by som skusit HTPC..Alebo web a ftp serverik..
Premyslam nad spotrebou.Je tam jeden HDD a 3 ram.Grafika je 4mb .A zdroj je 120W.Takze by to nemalo byt ako cirkular na 380V :)
Viem co su HTPC..TO je vetsinou konfiguracie
neaky dvoj jadrak od intelu..a neaka 8600GT Nvidia..A to asi kvoli narokom visty:D
Teraz na tom PC mam
apache + sshd + gnump3d (sa mi to paci)
...Skusil by som aj to HTPC...
Inac vysimol som si ze ked idem v lan-ke na moju adresu (ten serverik) a dam neco download ide to 20kb/s...Ale inak cz sambu asi 1mb..hm :(
Inak k tej LANke, skús si najprv pozrieť parametre switchu, porovnať to zo sieťovkami a nakoniec si urob benchmark CPU to NET transfer že by si vedel a nezabudni to porovnať aj s výkonom disku/radiča. A akosi sa mi nezdá že by si na sambe dosahoval jeden milibit, to by si čakal niekoľko týždňov na vylistovanie adresára.
PS.: Pokiaľ tlačíš dáta z toho pomalého stroja cez scp/sftp na iný stroj, tak to zodpovedá (pokiaľ si odmyslíme že Ti nič nehovorí rozdiel mili a mega teda medzi jednou tisícinou a milión násobkom). SSL má vysokú réžiu na kryptovanie a kompresiu, takže aby si využil aspoň 10Mbps full duplex, tak by si musel mať silnejší stroj alebo krypto akcelerátor.