poškodený súborový systém
Po reštarte sa mi dlho načítaval systém, ale viazol na 38% s výpisom
/dev/hda6 contains a file system with erroros, check forced.
Duplicate or bad block in use!
A po chvíľke :
/dev/hda6: Multiply claimed block(s) in inode 1892641:15145335
Vpísal som tam /su, načo si systém vyžiadal root-heslo, po jeho vpísaní mi ponúkol buď Control + D , čím sa však systém len reštaruje a som tam, kde predtým, alebo
"Opraviť súborový systém ", ale tam treba už nejaký príkaz.
Otázka teda znie: aký príkaz mám použiť, aby sa opravil súborový systém, prípadne akým príkazom si vyvolám nejakú nápovedu?
Chcem sa vyhnúť zbytočnej reištalácii, musel by som asi formátovať aj hda6, lebo tam je chyba, a tam mám všetky dáta (zálohovať každý deň je nereálne).
Mám MDV 2007 Spring.ˇVopred ďakujem...
Martin
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
na ext2 a ext3 existuje program
fsck
(man fsck)- dany fs nesmie byt pripojeny pocas opravy pomocou fsck ...
"Filesystem is modified"
WARNING!!!!! Filesystem still has errors.
Tak som to ukončil pomocou a keď som teraz ráno zapol počítač, všetko je tak ako má byť.
Vyzerá to tak, že príkaz zabral. A či bol daný fs pripojený, to neviem, lebo neviem, ako to zistiť.
Ale hlavné je, že to funguje, len rád by som vedel, ako vôbec mohlo dôjsť k poškodeniu fs, lebo mašinu vždy vypínam korektne, aj aplikácie a okná zatváram ako treba, akurát občas mi úplne zamrzne Opera a musím ju ukončiť "násilím".
Vďaka za radu, aj za ochotu.
No vsak sam pises, ze si to musel tvrdo resetnut. Ale je to velmi zvlastne, ze sa system po restarte sam nespametal (kua to je cudne slovo), lebo bezne zurnalovacie FS iba prehraju zurnal a "jede se dal". Napr. ja som za posledny tyzden niekolkokrat tvrdo restartoval book, ale Reiserfs prezil v pohode, zaplnil obrazovku hlaskou
Replaying journal
a pokracoval v boote.No kazdopadne sku sem pastnut vypis
cat /etc/fstab
, nech je istota, ze tam nemas EXT2.Ako získam výpis cat/etc/fstab?
Vypis ziskas tak, ze otvoris nejaku konzolu a natukas
Tu je výpis, hda6 má niečo spoločné s ext2. Ale zrejme to je prednastavené, lebo ja som nič neupravoval a nenastavoval, na to mi chýbajú znalosti, som len bežný užívateľ, ktorý chce niečo iné ako Okná.
[martin@localhost ~]$ cat /etc/fstab
/dev/hda1 / ext3 defaults 1 1
/dev/hda6 /home ext2 defaults 1 2
/dev/hdb /media/cdrom auto umask=0022,users,iocharset=utf8,noauto,ro,exec 0 0
none /media/floppy supermount dev=/dev/fd0,fs=ext2:vfat,--,umask=0022,iocharset=utf8,sync 0 0
none /proc proc defaults 0 0
/dev/hda5 swap swap defaults 0 0
[martin@localhost ~]$
Je to nejaký závažný problém? Ak je, čo sa s tým dá robiť?
Možno niekedy v budúcnosti sa odvážim. Alebo keby by nado mnou stál niekto skúsený, kto by ma dokázal usmerniť a zabrzdiť, keby som robil sprostosti.
/home
na tento disk, preformatovanie/dev/hda6
na EXT3 a spatne nahratie dat spat.Proste zmenu EXT2 na EXT3 ale cistym (format) sposobom.
Ale nejde mi do hlavy jedna vec - ak je /home (hda6) na ext2 zlé riešenie, prečo to je ako default pri inštalácii?
- Je vhodne pracovat v jednouzivatelskom mode, takze v tvojej distribucii v momente ked sa zobrazi boot menu, skus pridat k polozke ktorou startuje Mandriva tento vyraz - Po prihlaseni sa ako root napis tento prikaz - Nakoniec treba v
/etc/fstab
prepisat riadok s/dev/hda6
na EXT3 a ulozit.Reboot.