Zdravim,som novacik v linuxe a mam este prolemy s nastavovanim a konzolou atd.Jeden z problemov,je ze mam externy hdd-NDAS400,pripojeny cez usb,mam tam napr.filmy,music atd.Vsetko ide prehrat,akurat,nemozem nic kopirovat -presuvat nan,vytvorit na nom zalozku atd.Zneho kopirovat mozem,na hdd.Ma nastavene prava na uzivatel-ja a skupina root,ked chcem napr.vytvorit novu zalozku,napise,ze nemoze,ze mam skontrolovat prava.Skusal som menit prava aj v konzole ako root,ale nic.Skusal som to aj cez krusader ako root,tiez nic.V mediach ho ukazuje,je tam cdrom,floppy,hd a NDAS400.Mozno je pripojeny inde ako ma byt.Mozte mi poradit prosim,podrobny postup,mam v tom este dost chaos.Pripadne ak ma niekto cas a zaujem popisat cez icq,a trochu ma zaskolit.Vdaka za rady.ICQ 216-602-018
konzola --->
su
mkdir /externy_disk
kwrite /etc/fstab
/dev/sda1 /externy_disk ntfs-3g defaults 0 0
***** ulozit zmeny v subore ******
exit
exit
pripojit disk a restartnut pc
Postupoval som dobre? dufam ze sa mu s diskom nestane nic.
Ináč sa ti čudujem že keď si začiatočník tak si dávaš rovno mandrivu. Daj si kubuntu alebo proste nejake *buntu (ubuntu, xubuntu, kubuntu) a ak si satanista tak ti bude vyhovovať ubuntu satanic edition, stiahni si zo stránky ubuntu.kayle.sk Stanov Hoferekov manuál na ubuntu. Ono to totiž pripája disky automaticky. Ja som na mandrive tak isto začínal a kvôli mandrive - vtedy ešte mandrake - som sa s linuxom rozlúčil na dobré 2 roky, čo som nebol schopný uspokojiť závislosti a hýbať sa v ňom. Takže asi toľko. S pozdravom Viliam Oravec.
/dev/hda1 / ext3 noatime 1 1
/dev/hda6 /home ext3 noatime 1 2
/dev/cdrom /media/cdrom auto umask=0022,users,iocharset=utf8,noauto,ro,exec 0 0
none /proc proc defaults 0 0
/dev/hda5 swap swap defaults 0 0
Asi som nieco pomenil po instalacii,preto to blblo,ale som rad,ze som to rozbehal.Mozno to niekomu pomoze.
Pre Viliama:Pozeral som ten OS Ubuntu Satanic edition a vyzera UPLNE FANTASTICKY...Uz aj idem tahat.
Inak ako oznacim,ze uz je problem vyrieseny?
Ako pozeram tak ten riadok co si mi poslal "/dev/sda1 /media/hd ntfs umask=0022,nls=utf8,sync,ro 0 0 " ti uplne zmizol. Ako to potom pripaja ten disk?