otazky novacika
viem ze otazky tohoto typu sa riesia casto, ale potrebujem vedet, ako sa prihlasim ako root ... kedze do linuxu sa vzdy prihlasujem ako nejaky uzivatel, a preco sa nedaju vytvarat priecinky na miestach ako napr. /usr ? totiz skusal som instalovat licq a vyhazduje mi konzola ze sa neda lebo sa neda vytvorit priecinok v tom adresari ... suvisi to nejak s tym prihlasenim root ? ze nemam dostatocne prava ? skusal som aj upravovat svoj ucet a odfajkol som v nastaveniach niekde ze root, tak neviem. som lama a vopred dik za akokolvek radu :-)
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
sudo apt-get install licq
inak ak budeš inštalovať cez nejaký grafický inštalátor, tak on by sa mal spýtať na heslo.
pozn.: dúfam, že sa nechystáš kompilovať programy? To ozaj nie je ten správny spôsob inštalácie a najmä nie pre nováčika....
Uvedom si, že ak to nainštaluješ cez baličkovací systém, jednak je to jednoduchšie, potom sa ti to automaticky aktualizuje a môžeš to čisto odstrániť zo systému....
Pre kompilovanie sú 2 základné dôvody:
chceš skúsiť verziu (spravidla novšiu) ktorá nie je v repozitároch
alebo je to taký ultra špeciálny program, že si nikdo nedal námahu a nepripravil na to balíček.
neverím, že to licq musíš inštalovať cez kompiláciu zdrojového kodu....
Repozitáre a balíčkovacie systémy je niečo čo na windowse neexistuje....
Tie programy sa tam priebežne updatujú, takže ak si dáš updatovať systém, tak sa ti nainštalujú všetky nové verzie prípadne ak nie nové verzie tak opravené verzie (z dôvodov bezpečnostných chýb)
ale teraz som na internete našiel túto stránku:
http://easyurpmi.zarb.org/
vyzerá že je to to čo hľadáš.... v pravo hore si všimni, že si môžeš zmeniť jazyk ak by bol problém z angličtiou
+ okrem defaultných repozitárov si môžeš pridať aj non-free, no ale časom sa v tom zorientuješ lepšie...