- FlashFXP - FTP klient
- PSPad - editor txt,html,php... suborov
- Miranda - potrebujem niajky icq klient ktorý berie málo MB pretože mám obmedzeny net (najlepsie aby nemal ani smajliky ani farebny pismo uplne jednoduchy)
- Firefox - prehlaidac www
- PSPad - editor txt,html,php... suborov
- XAMPP - apache,php,mysql vsetko v jednom xampp.de
- Ashampoo firewall - dobrý firewall co sa na vsetko pýta
- AVG free - antivírus ktorý je free
- WinRAR - roblaovac suborov s koncoukou .rar a iné
- Paint - kreslenie je velmi jedoduche také potrebujem
To su programy ktoré používam ale este by som potreboval nieco na prehravanie videa,hudby... a MS Office... Prosím nenadávajte my, že prečo si to neviem nájst v googli alebo preco si nenainstalujem linux ale to preto ze mam strasne maly hdd a musel by som odisntalovavat win ale nejprv sa musim ubezpecit ze tieto programy pre linux existujú.
Ďakujem - BEST REGARDS
Antivirus a Firewall - a to by ti bolo načo?
Ako ftp client napr. KFTPGrabber
editorov súborov je dost, zaleži na tom čo presne chceš..
rozbalovanie rar nie je problem
k ostatnemu sa neviem vyjadriť
kopa editorov
pidgin
firefox
mas cely Apache, mysql, php a cokolvek na co si len spomenies
Nieco sa najde ;) (nazov nepamatam, konfigurujem priamo iptables)
ClamAV, ale netreba ti
vela toho je (ark napr)
kpaint ?
mas Openoffice namiesto MS Office
gvim
licq
firefox
lamp
iptables (ale nepyta sa nic)
clamav (tusim je avg aj pre linux)
unrar
kpaint ???
ms office -> openoffice
PS: mám architektúru x86 resp. i386 a 256MB ram, rozhodujem sa medzi "ARCH" a "SLAX"
Ďakujem, max_
no prepac ale lol,pytas sa na nahradu aplikacii a chces to najtazie co existuje v linuxe
max_
Slax nie je primarne urceny na instalaciu na disk.
max_
myslel
som
Slackware
-max_
Takze Slackware moze hned po restarte dobehnut do grafickeho prostredia.
* PSPad - kate (univerzalny texotvy editor), quanta - specializovane IDE na vyvoj webu (najlepsie co poznam)
* Miranda - pidgin, kopete ......
* Firefox - firefox (v debiane sa vola iceweasel)
* XAMPP - apache, php, mysql
* Ashampoo firewall - naco firewall? nakofiguruj si aplikacie aby pocuvali len toho koho treba a mas
* AVG free - toto uz vobec netreba - to len aby si niekomu omylom neforwardol zavireny mail :-)
* WinRAR - rar (rar archivy nepouzivam uz zopa rokov. bzip2, gzip, zip mas zarucene uplne vsade)
* Paint - pouzivam len "zlozite" kreslenie (gimp), alternativ su s urcite desiatky
hh, kolko z toho uz napisalo 20 ludi predomnou? :-)
max_
* Kate je plnohodnotnou nahradou PSPadu. Co sa tyka zvyraznovania syntaxe - zvlada to uplne kazdy textovy editor - a v ovela vacsom rozsahu ako PSPad.
* Pakovace - v konecnom dosledku aj tak pouzivam gzip a zip (Nez niekomu nieco poslem spytam sa ho, ci zoberie aj menej rozsireny format. Ak nie, dostane zip.)
* Gimp JE URCITE free. (www.gimp.org)
Každá distribúcia má v sebe aj softvér na prehrávanie multimédií (v niektorých však chýbajú kodeky). Namiesto MS Office sa dá vcelku dobre používať OpenOffice.org (v niektorých zložitejších súboroch v MS formáte je problém s kompatibilitou). Keďže si príliš nemôžeš dovoliť sťahovať toho veľa, asi najvhodnejšie by pre teba bolo stiahnuť si distribúciu, ktorá by mala v sebe zahrnuté už takmer všetko potrebné, avšak, aby nemala zbytočný softvér navyše (na DVD). Keďže si začiatočník, fajn by bol možno Linux Mint, príp. niečo iné (riešením by mohlo byť, ako to už spomínali aj nižšie, cez niekoho si distribúciu - aj na viacerých CD/DVD stiahnuť možno aj za menšiu sumu, napr. Greenie cez Stanislava Hofereka/Elvena).
PSPad < Kwrite, Gedit, Web - Quanta, Bluefish
Miranda < Kopete, Pidgin, LICQ
Firefox < Firefox
Ashampoo firewall < GUI KMYfirewall, Firestarter
AVG free < Clamav, F-Prot, GUI - Klamav, Clamtk
WinRAR < unrar
max_
Ale bolo by fajn, ak by uviedol aj konkrétnejšie údaje o pripojení, resp. modeme...
nemas ziadne zaklady a rozhodnes sa pre distribuciu ktora je pre tych pokrocilejsich uzivatelov ktory uz nieco vedia
max_
omg
mam tusenie ze tvoj prechod na linux nedopadne dobre
- mas modem microcom ad2622. kedze sa zrejme chystas vyhnut lahsej moznosti (kupa routeru) tak sa tes na dlhe hodiny v prikazovom riadku (nejde o tie hodiny ale o ten pocit beznadeje ktory som aj ja zazival :D)
- skusas distra pre pokrocilych
- hladas problemy tam kde niesu. ftp klient? tento protokol je unixovy takze klientov je habadej. to iste xampp. firefox. antivirus, firewall - naco? rovnako tie zipy. linuxove archivacne programy standardne podporuju zipy, bzipy, gzipy *ALE* na rar si musis doinstalovat kodek (rar nie je free). paint... hehe je jednoduche. jasne ze su na linuxe alternativy, *ale* toto by som na grafiku fakt nepouzil. iba ak na nejaky pixel art. skus gimp. (ano je to linuxovy program). kazdopadne pokial tuzis po painte tak je
- prehravanie videa hudby - zalezi co tym myslis. prehravace hudby a filmov pre linux existuju a su dost kvalitne (R.I.P winmeplayer) . to o co tu ide su kodeky. cize chces mp3? treba nainstalovat kodek. chces wma? kodek! chces avi? kodek! dvd? kodek! kodek! kodek!
cize zhrnme si mozne problemy:
-modem
-instalovanie rar, mp3, a dalsich kodekov
to by som za vyrazny problem neoznacoval
vsak pockaj, o par dni mu nejaky expert poradi ze nech si "zedituje konfigurak /etc/apt/sources.list" , potom spravi preklep :). potom reinstaluje ubuntu. potom uz nakonfiguruje /etc/apt/sources.list spravne ale dalsi expert mu poradi ze nech "len spravi sudo apt-get install gstreamer-plugins-ugly ffmpeg". samozrejme nespomenie to ze pri pisani hesla do sudo sa nezobrazuju hviezdicky, co ho popletie, po 3 zabitych hodinach ukaze linuxu \m/ a pojde kade lahsie :). a to by sa nemuselo stat keby mu na zaciatku povedia ze existuje program synaptic cez ktory sa to da spravit v gui
hned na ich hlavnej stranke je odkaz na veriu pre linux http://www.apachefriends.org/en/xampp-linux.html
ja so mto skusal a podla toho navodu co tam maju som to bezproblemov rozbehal a to som v linuxe uplny zaciatocnik :)
-> daj si ubuntu,alebo greenie ... stano sa potesi
Dakujm.
max_
Alternativy vacsinou existuju. Dolezite je len si uvedomit, ze hladas alternativy... teda niektore veci sa robia inak,
riesia sa inak, zobrazuju inak atd... prajem ti vela odvahy pri rieseni pociatocnych problemov. Ak ich prekonas, uz to bude lepsie...
avastgui
.