Format USB kluca pod Linuxom
Som v linuxe este zaciatocnik a potrebujem nejako sformatovat USB kluc pod linuxom Ubuntu 7.10 - Gutsy Gibbon...dovod? lebo mi ukazuje ze usb klucik ma iba 50mb volnych a ked ho otvorim nic na nom neni (ani skryte subory).
THX
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
/dev/sda
alebo /dev/sdb
a pozri co ti vypise
root@xxx-desktop:/home/xxx# /dev/sda
bash: /dev/sda: Permission denied
root@xxx-desktop:/home/xxx# /dev/sdb
bash: /dev/sdb: No such file or directory
root@xxx-desktop:/home/xxx#
P.S. ten cfdisk fungoval ale to bolo na particie a ja potrebujem na USB kluc...
a niektore komentare su dost odveci, napriklad formatovat disky sa da v linuxe odjakziva
sudo fdisk -l
v podstate by ti malo na sformatovanie stacit nieco taketo:
sudo mkdosfs -F 32 -n pomenovaniedisku /dev/sda1
gparted si momentalne moc nerozumie s automountom takze odporucam vypnut.
Chod do predvolby -> vyberatelne zariadenia a media -> a vypni moznost "pripojit vyberatelne jednotky ked su zapojene za behu"
Teraz mozes pristupit k samotnemu formatovaniu. (Predtym vsak odpoj usb kluc no nechaj ho zastrceny v kompe)
Spusti gparted (system -> sprava -> editor particii)
Uplne vpravo hore mas rozbalovacie menu vsetkych hardiskov v kompe. Mal by tam byt aj tvoj usb kluc - vyber ho.
Usb kluce obvykle obsahuju jednu velku particiu so suborovym systemom fat32 (mensie kluce fat16). Preto klikni pravym na tuto particiu, vyber moznost Formatovat na -> fat32
---
Co robit ak je na kluci len 50 Mb velka particia a zvysok je "volne miesto"?
Riesenie je jednoduche. Odstranime 50 Mb particiu (volne miesto teraz zabera cely disk). Nasledne klikneme pravym tlacidlom na volne miesto a vytvorime tam particiu z najvacsou moznou velkostou.
---
Nakoniec uz len nechame pouzit pozadovane zmeny. Vtedy gparted zacne vykonavat vsetky operacie ktore sme si "naklikali".
P.S: nerucim za ziadnu stratu dat :-)
viete hosani, pisete tu ze je to jednoduche , no treba mat na to urcite znalosti, myslim tu v linuxe, vo win je to utrcite jednoduchsie, ja som technik, a vyznam sa no urcite by som nikoho nenutil otvarat terminal a podobne, vo win to vyriesili, treba to aj tu, ako sucast OS ubuntu a nie ako terminal a prikazy a podobne, myslim ze prave tato zlozitost bola problemom u OS a win to vyriesil oknami a klikanim, preco nie tu, koho poznam co presiel na linux, zaciatky mal tazke a poveli snad vsetci, ze keby vedeli do coho ide, kaslali by na to
Takze vlozis USB kluc, spustis gparted ako root vyhladas si USB (umna /dev/sde), kliknes nanho pravym tlacitkom mysi a vyberes
unmout
. Takze ked ho vypojis zase nanho kliknes pravym tlacitkom mysi a vyberiesformatovat --> FAT32
. a to jevsetko.Preco na FAT32 no to je urcite kazdemu jasne, preto aby si ho mohol pouzit USB aj pod windowsom.
http://aboutme.ic.cz/?q=node/32
Ten treba jednoducho zmazať a máš zase celý usb disk k dispozícii.
O formátovani ti už poradili vyššie.