Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
ja sa ucim Ccko a Javu :) (i ked ta Java - ziadna vyhra...). Inac u nas na skole su vsetky sutaze Pascal/C... Inac nie je to, preto lebo udajne Pascal sa lahsie uci? (ze ho doteraz neviem...).
aby niekto dobre zvladol C, mal by naozaj vediet ako to funguje pod kapotou
ps.: pametám na začiatky s pointermi v delphi pod operačným systémom ktorý mal nulovú ochranu pamete, ani k bluescreenu sa to nedostalo. holt, viacrozmerné dynamické polia majú aj vedľajšie efekty, najme v začiatkoch.
Skus sa s nim dohodnut, ze mu odovzdas riesenie v C. Urcite pre teba programovanie nie je problem, preto urcite bude suhlasit.
(Nemyslim si ze ti davaju zle navyky)
K tomu Pascalu, no, mam zakazane cokolvek odovzdavat v C, vsetko musi byt pascal. A trosku ma to rozhnevalo, lebo sa to musim ucit. A Pascal no co ja viem, radsej mam int a ako var a:integer :) Ale najviac sa mi pacilo: 80 % logika a 20 % syntax jazyka! To je pravda . . . Dik za odpovede!
PS: keby ste sa divili, ze preco profesorka, tak - musime ich tak volat a uz to mam zauzivane :)
vies ono to je trosku zlozitejsie... Za ten plat ktory maju, sa ani necuduj ze im chyba ucitel informatiky. Ak nejaki ucitelia ostanu, tak to len pre ine dovody ako platove...
Co mali robit? Ak nechceli zrusit informatiku, museli nahradit ucitelku inou ucitelkou (asi mamtematiky)... ona sa rychlo musela zorientovat v programovacom jazyku (kolko ma rokov, typujem na 45), zvladnut syntax, pochopit princip pocitaca, ako fungue atd... Ak ma rodinu, tak ma co robit, aby to stihala...
Vies si predsavit, ze ona preziva presne to co ty? Tiez si hovori, preco sa musim ucit nejaky Pascal? Uvazoval si nad tym? Ona je rada, ze ta tam ma, a ze jej mozes pomoct.
Ono je to chyba skolstva, mame chore skolstvo - kvanta nepotrebnych veci a takou hlupou formou. Preco sa nepriklonime na stranu vyspelejsich statov? Co vy na to?
Podla ma by sme sa mali uberat cestou velkych statov, ako VB, Fr, IT apod. A nemali by sme sa susnit s komunistom Ficom. Velke staty by mali byt nase vzory - a teda liberari! Podla mna to dost suvisi.
btw Tony z GB je v Labour Party :)
>a teda nemal by som toho vedet viac ako clovek, co vystudoval VS! Nie?
lopata ta teda caka
Suhlasim s tebou, ze treba, aby sa u nas v skole viac bral ohlad na uvazovanie, vlastny nazor, vlastne riesenie problemu! (napr. odovzdanie prikladu v C by malo byt rovnocenne). U nas sa casto berie to co je napisane, to treba vediet. Bez rozmyslania, bez diskusie. Zial vyhovuje to aj mnohym studentom, pretoze to je jednoduchsie, ako hladat informacie, uvazovat, triedit, diskutovat. Taketo studium je vsak narocnejsie!
(Vycuba pascalu je vsak rozumny kompromis na vyucbu alogritmizacie uloh... tam nejde o to, aby si riesil super efektivne triedenie s minimalnym pouzitim pamate).
Si dost rozumny na to, aby si straveny cas vyuzil na studium toho co ta bavi. Nejaka nova syntax Pascalu ti nebude robit problemy. Ono aj v praxi sa stretnes s tym ze budes musiet programovat v niecom, co ta vobec nebude bavit.
Nesuhlasim, som na takej skole uz treti rok (o rok maturujem) a zatial to nie je narocne, dokonca by som povedal, ze lahsie ako prima-kvarta osemrocneho gymnazia.
Alebo napr nacitanie vstupu z klavesnice je imho trochu jednoduchsie:
No a na koniec ak robite nedajboze v niecom takom ako je Delphi tak v tom uz dokaze "programovat" aj zrucnejsia sekretarka.
mimochodom na kazde ide si treba zvyknut.
a (object) pascal a c (++) sa predsalen odlisuju. algoritmy su stale rovnake len ich vyuzitie v roznych jazykoch sa moze kozmeticky odlisovat.
Tomu som akosi nepochopil ... rad by som sa o tom dozvedel viac ...
No u delphi mi to pripada ako keby som skladal ferrari z hliny. Proste chcem obycajnu triedu na ukladanie par objektov a lubovolny pristup k objektom. V C++ by som to vyriesil jednoduchym listom. Lenze v delphi si musim vsetko naprogramovat rucne (co by som pravdu povediac omnoho rychlejsie urobil aj v obycajnum staruckom C).
Co sa tyka kdevelop-u, ten samozrejme ziadne rad nie je (nastastie). Nerad robim gui cez klikacky, mam rad 100% kontrolu nad kodom a hlavne musim vediet ako to funguje a co to presne robi. I ked ani designer z qt nie je na zahodenie. Urcite v tom dokazem viac ako v delphi (tam mam problem naklikat 3 rovnako siroke tlacitka vedla seba, ktore by dynamicky menili velkost pri zmene velkosti okna a zaberali by 33% sirky okna). V C++ by som toto vyriesil na par riadkov.
A samozrejme neda mi nespomenut ich super cool uzasny debugger. Ked nieco robim v delphi tak mi to furt pada na neakej podivnej chybe. Napr. mi hodi stack overflow na obycajnom sprostom a:=0 (a je integer a je dokonca inicializovane!). Stary zlaty gdb kde by mi to okamzite vyhodilo v com je chyba.
Drobna otazocka:Da sa v delphi vyvijat v linuxe? Myslim nieco na pisanie delphi programov v linuxe, ale nie cez wine. Skusal som lazarus a bolo to dost nekompatibilne.
lol, a na co je potom v pascale TList ???
Priklad: polia...
__
char pole[20];
pole[0]=10; //priradenie prveho prvku
oproti:
Var pole=Array (1..20) Of Byte; {aspon takto si to nejako pamatam}
Pole(1):=10; {priradenie prveho prvku}
A rozdiely?
1. V Pascale zapis znamena: Premenna pole= Pole (1..20) Bajtov... a v C nieco nezname- znak pole[20];
2. preco je prvy prvok v C ako nulty? Z hladiska uzivatela nelogicke...
3. znak := ako priradenie- tiez znamena, ze premennej vlavo priradime hodnotu vpravo (nie je to porovnanie, ale znak 'nech sa rovna')
3. Preco je v C znak (char), ked pracujem s cislami? V Pascale mas krasne vypisane Byte...
4. dalsie malickosti: velke/male pismena sa v C rozlisuju, v Pascale nie (moze byt matuce pre uzivatela, pre ktoreho je Ahoj a ahoj to iste)
___
Preto sa vycujue Pascal.
Samozrejme ze s tym nemam problemy(uz teraz maturujem), ale cloveka dokaze nasrat iba pri BLBOM nacitani preskakuje readln!!!! a to potom 3hodiny maturujes nad tym preco to tak je!!! a nakoniec tam hodim este jedno prazdne a naraz to ide:D:D lol to ma dostalo ... neni na scanf.
BTW skusali ste na silnejsom kompe robit s "grafikou"(graph) v pascale ...? za kazdym prikazom musel ist delay(1) inac to nepreslo!!!!! a preskocilo prikazy ... nevem co je podla vas jednoduchsie nech si program robi co chce alebo co od neho ocakavate!!!!!! JA NENAVIDIM PASCAL!!!!!!!!
A este pointere v pascale LOL!!! idu si ako chcu .... je to mozne ze mame starucky TP7, ale aj tak preco sa to mame ucit ? a este mi nedovolia pouzivat FP kde to ako tak ide(aspon grafika). Inac podla mna je pascal jeden z najhorsich jazykov(nie len pretoze mam s nim zle skusenosti) porovnajte to s trebars pythonom to ma vsetko co pascal+je jednoduchsi+OOP+hned uci odsadzovat kod ,... + spolupracuje s C :P
C4EVER a neobhajujte tu staru pascalovksu vykopavku lebo to nema cenu ... nic tam nejde...
??? nechapem. s read a readln som nikdy nemal problem. vzdy to robilo to co to robit ma.
BTW skusali ste na silnejsom kompe robit s "grafikou"(graph) v pascale ...? za kazdym prikazom musel ist delay(1) inac to nepreslo!!!!! a preskocilo prikazy
unit graph je zastaraly. robi sa s nim len v skolach koly jeho jednoduchosti. ano na rychlejsich strojoch sa moze stat, ze nestihne inicializovat grafiku a preto sme zvykli davat za initgraph delay(300) (ak si dobre pamatam tak to bolo 300). to ze treba davat delay za kazdy prikaz z graph unitu tak to som este nepocul ani nerobil a obavam sa, ze delay(1) by nebol postacujuci ak by tam problem bol.
... nevem co je podla vas jednoduchsie nech si program robi co chce alebo co od neho ocakavate!!!!!!
ak ti program nerobi to co ma v zdrojakoch tak to bude ale vazny problem s kompilatorom. ja som si to este nevsimol.
A este pointere v pascale LOL!!! idu si ako chcu ....
s pointrami v pascale som skoro vobec nerobil pretoze to na mature nemam, ale ak tam je problem tak obavam sa, ze plati to co som napisal vyssie.
je to mozne, ze mame starucky TP7
ano je mozne, ze niektore funkcie su teraz inak implementovane, alebo nahradene inymi no ak sa budes drzat toho co ma TP7 v heple tak nebudes mat problemy. mimochodom ku mne sa donieslo, ze TP7 bolo dost oblubene IDE a na zaklade toho si myslim, ze vela bugov nema.
C4EVER a neobhajujte tu staru pascalovksu vykopavku lebo to nema cenu ... nic tam nejde...
o kolko je C mladsie od pascalu? ja som sa raz dozvedel, ze pascal vznikol ako publikacny jazyk. teda jazyk pre publikovanie algoitmov, na zaklade ktorych programatori vedeli prepisat tie algoritmy do jazykov v ktorych vtedy kodili. to, ze v pascale nic neide nie je pravda. zober si object pascal a jeho vyuzitie v dnesnej dobe. je to celkom dost pouzivany jazyk.
to co som teraz napisal nema sluzit ako vyjadrenie pascal rules alebo podobne. jednoducho sa mi nezda co si o nom napisal. nech si kazdy kodi v com chce a co vie najlepsie vyuzit. je to jeho vec.
2. s tou grafikou je to trosku zlozitejsie ... lebo mne na kompe preskoci hocijaky prikaz a nevykresli trebars ciaru, ale v skole to ide f pohode ...(mam C2D E6600) a v FP je graph zas hroozne pomaly, to este nevravim o kniznici crt(division by zero :D)
3. ked maturujes u nas z A z informy tak tam pointery mas ... nevem kde chodis na skolu
4. pascal je o 2!!! roky starsi ako C tak sa nevyhovarajte na dobu(1970 a 1972 viz wikipedia)
a tym object pascalom to neprehanaj ... mozno sa v tom nieco robi ale jadro je v nejokom rychlejsom jazyku urcite napisane ;) to mas tak nemusis optimalizovat cely program , staci iba 5% kodu, kde je najvacsia zataz a mas to dobre vyuzite ;)
nech si kazdy kodi v com chce ale aj tak nenavidim pascal ...
graph je ako vravim zastaraly a nepouzitelny.
crt division by zero? tiez pridaj priklad ak mas. ja som sa s tym este nestretol.
ja maturujem z B pretoze z celej skoly maturujeme len dvaja a z informou to je u nas take biedne ze ani zadania na A nie su urobene. je to bilingualny gympel takze tak to tam vyzera...
a ze v object pascale sa mozno nieco robi? vid delphi.
jadro? linux je v C a assembler. Windows netusim.
a jadro som myslel ako hlavna cast programu - vlastny algorimus ... alebo neco co vyuziva v programe 90% proc. casu ...
ale su na to patche alebo crt2 :)
pri nacitavani sa bere enter ako dalsi znak. strasne nelogicke, ze ;)
> BTW skusali ste na silnejsom kompe robit s "grafikou"(graph) v pascale ...? za kazdym prikazom musel ist delay(1) inac to nepreslo!!!!!
ano, skusal, tento problem som nikdy nemal. tym nechcem vylucovat ze sa ti nieco take nemohlo stat
> A este pointere v pascale LOL!!! idu si ako chcu
mozes to blizsie specifikovat co taky drist znamena?
a na ten zvysok sa mi uz ani neoplati reagovat
ad. python, to by bola velmi dobra volba, ale bohuzial nemame na to ucitelov
ine. ti co si myslia ze programovanie na strednej skole ta ma naucit v prvom rade programovat uceleny sw maju dost mylnu predstavu.. zmyslom je naucit ludi aspon zaklady algoritmickeho myslenia a naucit rozobrat problem na mensie casti, ktore vies riesit. bohuzial ako vidno pre mnohych ludi je tato najdolezitejsia cast zjavne pod ich uroven, a potom ked sa dnes pozres ako vyzera niektory sw, tak ta zacne natahovat..
inac evolucia u mna je asi takato:
basic->pascal->C-> C++- > Python, resp Ruby...
presiel som na skriptovacie jazyky a nelutujem... da sa v nich robyt rychlejsie a efektivnejsie
Inak z C++ by som uz asi dalej neprechadzal (k tomu poradiu vyssie). Ked uz niekto prejde z C++ na Python, pride mi to divne/zbytocne.
podla toho co si tak ty mozes predstavovat C (pripadne C++) a tiez s nejakym skriptovacim jazykom (lua?)
precitas este raz, pochopis