Ubuntu
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
cim viac info das o to lahsie sa da pomoct
a ked das vyhladavat nazov tvojej grafiky a ubuntu do googla je dost pravdepodobne ze to uz niekto riesil na nejakom fore mozno aj tu
ak mas ATI/NVIDIU tak najjednoduchsie je nainstalovat ENVY a ten ti nahodi driver sam
chod do SYSTEM→SPRAVA→SPRAVCA NESLOBODNYCH OVLADACOV (RESTRICTED DRIVER MANAGER)→a tam zaskrtni zapnute (teda ak tam budes mat driver (mal by tam byt)
ak nie tak otvor synaptic a najdi si envy a to je klikatko na nainstalovanie ovladaca
alebo otvor konzolu a nainstalujd nwe driver
sudo apt-get install nvidia-glx-new
ale nie som isty ci tento je aj pre 7-ckovu radu najprv radsej skus prve dve moznostua zo zakladnou doskou sa asi trapit nemusis jedine ze ba mala nieco specialne co potrebujes rochodit, ja som sa pri ubuntu nikdy netrapil s doskou
a v SYSTEM→PREDVOLBY→ZVUK si vyberies a otestujes co funguje
ak mas nejaku spec zvukovku mozno bude treba nejaky driver, nemam skusenosti
+predpokladam ze asi ide o notebook podla tej grafiky (co je dost dolezita informacia)
OVLADAC na tu kartu mozes stiahnut tu ak nebude fungovat ten z repozitarov
ale ber to skor ako poslednu moznost
a co z antivirakom, je potrebny, a ak hej tak mi porad nejaky
ak nejaku bezpecnost tak jedine firewall (nepouzivam neviem poradit)
5.1 na zakladnej doske mam aj ja ale neriesil som to lebo aj tak pouzivam iba 2.1 (take mam repraky) +ked som mal kreative5.1 tak on si rozdeloval zvuk pre repraky mimo kompu (hardware v bufferi, ale pre win k nemu bol ovladac) no v linuxe som neskusal spojazdnovat 5.1 nech poradia skusenejsi
+ odporucam precitat clanky zo sekcie OTAZKY PRE NOVACIKOV tu na linuxos.sk su tam fajn zaklady aj prikazy a potom si tsiahni MANUAL je velmi dobry od Stana ten sa v ubuntu vyzna, a rovno mu spravim reklamu pozri si www.greenie.sk - upravene ubuntu pre Slovakov +vylepsene o ovladace a tak, jednoducho este trosku jednoduchsie ubuntu
Ja mam Geniusky 5.1
Jasne ze som Novacik, Dufam ze sa to zmeni.
a ja som tiez novacik v linuxe (lebo som zistil ze aj ked kadeco viem stale je to strasne malo, staci ked sa nabootujem do Archu (mam ho ako 3. OS) a skoro nic neviem nastavit a spustit, aj ked nepotrebujem byt guru okrem Ubuntu,Minta a este trochu debianu som mimo aj ked veriz ze pomocou fora by som sa dostal do vacsiny velkych distribucii
jednochu som zistil ze cim viac viem o to viac je toho co este neviem