install Arch, particie ,dual boot
- rozhodol som sa zrusit xp ,jeho miesto prebera kUbuntu aj ked cez virtualbox este zostava(kvoli skole) a chcem skusit nahodit Arch , nieco poriadne sa naucit . Chcem sa opytat vas zdatnejsich ako nato. Pri installacii arch-u budem moct zrusit xp alebo akym sposobom ho zmazat ? pred/pri instalacii?
- po zmazani xp zvysny obsah hdd by posluzil arch-u. Grub by mal vyzerat tak, ze 1. primarny OS kubuntu , 2. ArchLinux.
thX za rady a vas cas
bye
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Potom vlozit kubuntu a nainstalovat ho na 1. pred-vytvorenu particiu.
Ohladom zavadzaca - arch linuxu povedz ze chces grub na mbr, kubuntu tiez. Tym padom sa ten z archu prepise kubuntackym ale budu oba nainstalovane keby dakedy nieco...
este poznamka - kubuntu a arch nechcu zdielat swap. vytvor kazdemu systemu vlastny...
myslim, ze ti bude stacit bootnut instalacne cd archu, pustit cfdisk (lepsie sa z nim pracuje ako s fdisk ked s nim nemas skusenosti) a tam uz budes vediet co dalej.
to co ti ma grub ponuknut pri starte pc sa konfiguruje v subore /boot/grub/menu.lst takze staci tie subory s kubuntu alebo z archu (podla toho co budes instalovat ako druhy os, pretoze predpokladam, ze budes chciet aby sa grub nasackoval do mbr) podla toho upravit.
1. zalohovat all data, ach :-)
2. nabootovat arch-a ,pomocou cfdisk rozdelit particie teda ako som sa docital z pokynov pri install Arch-u vybrat moznost PARTITION HARD DRIVES . nechat volny flek na kubuntu , taka otazocka s programom cfdisk som zatial nemal cest pracovat , strucne info ako nato ak sa vam chce mozte sem hodit resp. link ,dik :)
3. grub sa doladi po nahodeni 2. OS teda kubuntu
mouze bejt ?
zdar
pripadne najdes zbytek i na http://archlinux.org/
jinak dobre poradi i na http://www.archlinux.cz/forum/index.php
bye
arch je nahodeny,pom. cfdisk som ho rozdelil na : vypis
cfdisk -P s /dev/sda
1. primary linux (83) Boot = /dev/sda1
kubuntu som dal na free space a rozdelil ho pri install nasledujuco a zrusil som policko na instalovanie grub-u , vypis2. primary extended (05) none = /dev/sda2
5. logical linux (83) none = /dev/sda5
6. logical linux swap /solaris 82) none = /dev/sda6
fdisk -l
:/dev/sda7 = / linux 83 logical beginning
/dev/sda8 = /home linux 83 logical beginning
/dev/sda9 = swap linux swap 83 logical beginning
, tak a tu je
/boot/grub/menu.lst
z arch-u# (0) Arch Linux
title Arch Linux
root (hd0,0)
kernel /boot/vmlinuz26 root=/dev/sda1 ro
initrd /boot/kernel26
# (1) Arch Linux
title Arch linux Fallback
root (hd0,0)
initrd /boot/kernel26-fallback.img
# (2) Kubuntu
title Kubuntu
root (hd0,4)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.22-14-generic root=/dev/sda7
initrd /boot/initrd.img-2.6.22-14-generic
dam reboot vyberiem si kubuntu z tabulky a zastavi sa na: filesystem type is ext2fs, parition type 0x83 kernel.......
error 15 :file not found,,, skusal som to aj s (hd0,3) tam vypise ze no such partition a s (hd0,5) vypise cannot mount selected partition,,,ALE ked som skusil dat ze (hd0,6) tak ono to zoberie zacne akokeby nabehovat system a stopne sa to na:
Check root= bootarg vat /proc/cmdline or missing modules ,devices :
ale nechapem ako je to mozne ked na (hd0,6) je kubuntu- /home a nie / ?cat /proc/modules ls /dev ALERT! /dev/sda7 does not exist. Dropping to a shell!
BusyBox v1.1.3 (Debian 1:1.1.3-5ubuntu7) Built-in shell (ash) Enter 'help'
for a list of built-in commands
fakt uz neviiem co stym,skusal som do menu.lst pisat rozne zapisy #(2) ale neslo,,, sry za dlzku a vdaka zA RADy
a jeste pro inspiraci posilam zapis v mem menu.lst
no ale problem vyrieseny , v grub som si pomocou TAB nechal vypisat vsetky particie
root (hd "stlacit TAB"
a mal si pravdu ze (hd0,6) ja som cely cas pocital od sda1 az po sda7 s tym ze som vynechaval sda3 sda4 co tam niesu ,tak som ich aj ja nebral v uvahu..dalej som zmenil
kernel /boot/vmlinuz-2.6.22-14-generic root=/dev/sda7
nakernel (hd0,6)/boot/vmlinuz-2.6.22-14-generic root=/dev/hdb7
nechapem jak ale ide to :) nabehlo kubuntu normalka s KDE ,este tu hodim menu.lst z arch-u ak niekomu pomoze :) aj ked uz je o tom popisane kvantum
# (0) Arch Linux
title Arch Linux
root (hd0,0)
initrd /boot/kernel26
# (1) Arch Linux
title Arch linux Fallback
root (hd0,0)
initrd /boot/kernel26-fallback.img
# (2) Kubuntu
title Kubuntu