dpkg --purge $(dpkg --list | grep ^rc | awk '{ print $2; }')
alebo deb balíčkov:
apt-get remove --purge `deborphan`
pripadne deb z /var/cache/apt/archives/:
apt-get clean
Používam momentálne openSUSE10.3 a nikde sa nemôžem dopátrať nejakej alternatívy aj preň. Toľko moja otazka.
Vďaka za radu.
Spolu s týmto sa počas jeho používania vynorili aj iné problémy, napr. neustále a rýchle hromadenie rôznych súborov v /tmp adresári, pochádzajúce trebárs z mojich /My Pictures, s ktorými som vôbec nemanipuloval. To som však pri tej prvej otázke uz nechcel rozoberať. Bolo by toho naraz až moc :-).- Ak niekto pozná dôvod a riešenie, nech sa prosím podelí.
echo "rm -rf /tmp/*" >> /etc/rc.local
Rozhodol som sa, že na vyhľadanie a odstranenie zbytočností skúsim kleansweep aj keď používam gnome. Buď som nepochopil jeho funkciu, alebo je to nanič. Namiesto navrhnutia vymazania prebytočných baličkov a konfigurákov mi kleansweep navrhol vymazať hadam všetko, okrem toho čo som chcel. Ale systém som si chcel ešte na HDD nechať, tak som ho radšej zrušil :-D
Mas problem s miestom na disku?
sda1 - 2 G swap
sda2 - 20 G pre / - viem že je to zbytočne veľa :-)
sda3 - 130 G pre /home
Čerstvo po inštalácii openSUSE aj s aplikáciami definitívne, mám využitých zhruba do 3,5 G a a zvyšných 16,5 G je free. Objem dát v /tmp akoby mimovolne rástol, niekedy je to aj 200 M za pár minút. Niekedy dlhšie zase ostane na rovnakej úrovni. Raz v priebehu krátkej doby, t.j. pár dní veľkosť /tmp dosiahla takmer celých 20 G. Znie to asi temer ako rozprávka, ale pre mňa je to peklo. Teda, ak by som pravidelne nepremazával /tmp, čoskoro mam zaplenú celú partíciu. Mimo to že premazávam ten /tmp, mám silný pocit, že objem dát (akéhokoľvek typu) sa zväčšuje aj z iných dôvodov (neviem akých). Preto bola tá prvá otázka zameraná na odstránenie nepotrebných balíčkov a konfiguračných súborov.