Chcem vedieť, aký je rozdiel oproti photoshopu. Ak budem používať gimp, budem veľmi obmedzený? Existuje kniha(v "normálnych" kníhkupectvách)?Čo sú to vlastne pluginy a na čo slúžia? Na čo sú dobré
Ešte jedna vec. Na ete som objavil autora s perfektnými kolážami
http://www.fotocommunity.de/pc/pc/mypics/1077075/display/11130247
tu je napr. jeho fotografia. Dúfam že nevadí že som to tu dal, ani to, že stránka je po nemecky :o) Takže dalo by sa takáto práca urobiť v gimpe.Ak vôbec áno, potrebujem tvrdo "drieť" v jeho spoznávaní? Ak áno aký dlhý čas na to potrebujem?
ďakujem
otázka je čo o úprave fotiek vieš? okrem pridania sýtosti, orezávania a zmeny veľkosti?
Vrstvy, masky, rozklad na HSV a úprava jednotlivých vrstiev, unsharp mask, filtre - to sú napríklad veci ktoré často používam. Neviem ako je na tom photoshop ale na gimpe musíš vedieť čo robíš. Inak výbava gimpu "out of box" je veľmi slušná, takže na začiatok nepotrebuješ žiadne externé pluginy a pod.
Možno interface je iný ale ak si na neho zvykneš tak určite ti bude pripadať veľmi dobrý....
Skôr problém môže byť, že si na niektoré veci s photoshopu veľmi zvyknutý, vieš kde čo je a na gimpe to možno bude problém nájsť, ale to nie je problém gimpu ale toho ,že chceš prejisť z jedného zložitého programu na druhý.....
ja som mal napríklad problém ked som si sadol pred kritu a nevedel som čo kde je a určite by som mal problém aj s photoshopom...
len pridam www.gimp.kvalitne.cz, www.gimp.cz, grafika.sk/clanky/kat-5/ Popripade uz su aj knihy o Gimpe (nemal som moznost v nich listovat ale su) pozri stranku knihy.cpress.cz
Ja ju používam na začiatok to dosť pomôže. Našiel som ju síce predtým inde, ale už neviem kde. Možno to pomôže aj tebe.
Páči sa ti viac gimp, alebo photoshop. V čom budem taký ukrátený voči "tzv photoshopákom?", teda ak už vieš odpovedať :o)
Čo sa tých obrázkov týka myslím, že skúsený grafik by nemal problém spraviť niečo také v gimpe.
1. jine klavesove zkratky nez jsem nauceny - da se zvyknout
2. potize s tabletem a pritlakem - nastavil jsem si pritlak na sirku stopy - problem je v tom, ze stopa nemeni sirku plynule, ale po skocich, takze to neni moc pouzitelne (mozna nebyl dobre nastaveny stetec - moc jsem si s tim nehral)
3. textove vrstvy - nejak se mi nepodarilo vytvorit textovou vrstvu, aby zustala v nerastrovana a tudiz upravitelny text i pozdeji - opet jsem to moc nestudoval, ale pokud by tuto zakladni vec GIMP neumel, tak to vidim jako dost zavazny nedostatek
4. nema filtry vrstev, coz je skvela vychytavka, treba pro delani obrazku pro webdesign (hovery atd) - u photoshopu si udelas menu jednou barvou a pak pro zvyraznenou polozku nastavis filtr vrstvy a ten pak jednoduse zkopirujes na dalsi vrstvy - nic co by neslo udelat jinak, ale je to pohodlicko...
5. neni 100% podpora psd formatu - kdyz mi kolega grafik posle grafiku musim ji zpracovat photoshopem (predpokladam, ze je to problem zpusobeny tim, ze psd neni otevreny format)
Ohledne GIMPu jsem uplny zacatecnik, sepsal jsem jen svoje postrehy - pokud je vyvratite ci opravite budu rad
GIMPU moc fandim - myslim, ze na tvurci kresleni je bezvadnej, o tvorbe grafiky si uz nejsem uplne jistej...
pisem z hlavy a moc negimpujem, tak sa pohraj s tym
Na photoshope ma zaujala práve práca s ľubovolne veľkým štetcom(vážne neexxxistuje žiadny plugin?), vyrstvy aj masky(vrstvy sú v gimpe, no neviem, či aj masky)- teda aj tvorba koláží)
Vďaka hlavne za tie odkazy na stránky
PS: Prezreli ste si ten obrázok? Vážne sa také v gimpe urobiť nedá? Zaujala ma hlavne veľmi dobre urobená koláž, farby aj tá hmla :o)
A hlavne podľa mna na taký obrázok potrebuješ z 90 % talent/schopnosti a len 10 % je program.
A čo sa týka štetcov je tam dost veľký výber a dokonca som našiel aj "editor štetcov" aj ked - ktovieprečo - iba read only, možno je to otázka práv fs
Pár koláži ako príklad. (dosť jednoduchých)
http://maryniki.webovastranka.cz/image/1696_Z%C3%A1kladn%C3%A9