Viete mi niekto poradiť. Kúpil som monitor ACER x223w a Linux pri inštalácii v pohode tento monitor našiel. Problém je že tento monitor mám pripojený na notebooku a po grafickom štarte nebere do úvahy monitor, ale display notebooku, monitor sa rosype. Ako náhle kliknem do nastavenia obrazovky, prepne sa monitor do rozlíšenia pe display notebooku a normálne beží, no ale ako zrkadlo notebooku, nie je to samostatný monitor, ešte aj rozlíšenie má len to čo je nastavené pre notebook. Čo mám urobiť, aby tento monitor šlapal tak ako má ? Keď kliknem identifikovať dysplay v nastavení monitoru, tak napíše rovnaké číslo na obe obrazovky :( No proste neviem si rady.
ak mu padne za tazko spustit dany konfiguracny program cez sudo, tak su to naozaj slzy cez smiech.
Inak ten monitor sa neda prepnut cez klavesy s tou modrou nalepkou? Ak nie tak skus prikaz ktory v case mojich zaciatkov nezvladal to co chces teraz ty (samozrejme ze klikanim):
xrandr --output LVDS --off
viac info, man xrandr.
xrandr --addmode TMDS-1 "1400x1050"
Clovek by neveril co je v tom manuale, dokonca aj nieco pre Karola, o HP a ich Laboratoriu.
PS.: hovoril som o klavese s modrou nalepkou, vecsinou sa na notebooku pomocou Fn+F4 prepina interny a externy monitor.
man xrandr
naloguj sa ako root
zadaj prikaz init 3 (to je textovy rezim, vypne sa ti graficky rezim)
chvilu pockaj a ked sa ti neobjavi znova kurzor, tak stisni ctrl+c
potom zadaj prikaz startx (ak to nebude fungovat, tak zadaj init 5 a potom startx), tym by sa ti malo znova zapnut graficke prostredie a ak ta to nehodi na log screen, tak ta to hodi priamo do kde/gnome a budes tam ako root
dufam, ze takto to pojde, nie som v linuxe momentalne, aby som to overil
je tu este ina moznost, ovela jednoduchsia: normalne v grafickom rezime zapni konzolku, prepni sa na roota a cez prikaz v konzole zapni nvidia settings, len ten prikaz neviem z hlavy. skus zadat nvidia a doplnit tabulatorom
no a co teraz s tebou? co som ti pisal, platilo len pre nvidiu, ale ty mas intel; kde vlastne nastavujes tie prkotiny okolo displejov? niekde v control centre? menil si to predtym ako root alebo nemenil ako root? na tom vlastne stala moja rada.
inac ako ti vlasac pisal, tieto veci sa daju menit v xorg.conf a vedz, ze rucne konfigurovanie prepisanim textovych suborov je niekedy na nezaplatenie. ale to by si musel trocha zagooglit, co a ako konkretne pomenit v konfiguraku.
su
napisat heslo roota
nazov_programu
Alebo Alt+F2 rozsirit volby a pustit ako root.