Cau! Mam taky maly problem s linuxom ubuntu presne 7.04. Mam vytvoreny hardverovy sata raid0 a linux pri instalacii zobrazuje kazdy disk samostatne a nenaformatovany. Zohnal som si stary 10GB disk na vyskusanie linuxu. Nainstaloval som si linux na ten 10GB a ten vysledny disk co vznikol tym raidom pre linux neexistuje. Ale ked pozrem info o hardware tak su tam samostatne dva disky. Poradte co s tym mam robit aby zobralo ten raid.
(raid je vytvoreny pomocou VIA VT8237)
Takze ak ma byt na danom kompe len Linux, tak by som to aspon ja neriesil. Mimochodom, Raid-0 nezabezpecuje redundanciu takze na tom ani nezalezi ci clovek pouzije stripe, jbod alebo lvm
PS.: Ak by si s tym predsa len chcel stracat cas, tak si najdi nieco o fake/win raid radicoch a device mapper-i pomocou ktoreho je mozne spojazdnit taketo pre nas nulove bonusy od vyrobcu. Skutocne, ak nemas XP Home, tak je to naozaj len strata casu. A ak ho mas, tak :-)
ak tak diky za info ..
Mozno ma niektory ukamenuju, ale podla mna nieje je Ubuntu moc domyslene v takychto veciach. Ani grafiku mi tam akosi nechcelo brat a ten RAID...
(no tak, Ubuntaci hadzte tie kamene...:-) )
najdene riesenie zapojit soft raid ....vynechat grub a zaviest ...(mozna by to slo keby sa nasledne dal pc presvedcit.).
Skus tu Mandrivu (odporucam Gnome) nemas co stratit, a potom napis ako si dopadol.
Momentalne teraz ho ale nemam lebo som potreboval 2 fyzicke disky pre prehladnejsi dualboot, ale uz sa dlho chystam ze ho spravim znova ale akosi sa mi nechce :-) ale raz isto bude!
RAID nebol pre nu problem ,instalacia prebehla nad ocakavania jednoducho... az na to ze ked nabehne po prihlasni pracovna plocha mozem sa kochat iba pozadim a koniec ... ziadna lista ,ziadna moznost ovladania ..iba ak behat kurzorom po obrazovke. Skusil som fedoru..to iste ako mandriva.... hmm kde soudruzi udelali chybu (tento problem je iba ked je to zapojene v raid-e) ???
Nevedel by niekto poradit ako sa to da spojazdnit ? Tiez problem s wifi ...na Live CD bezi vsetko a po instalacii nic . (no teraz by som dokazal napisat prirucku "ako sa láme lama")
Inak dnes sa mi stalo ze mi nenabehlo Gnome, tiez iba pozadie a kurzor (a momentalne RAID nemam) stacil som CTRL + BACKSPACE a uz to nabehlo normalne...tiez zaujmave
soft..ci fake raid plne funguje aj na ubuntu 8.10 (potrebne alternate CD) ... tiez jednoducha pohodlna instalacia ... system vyzve pekne lopatisticky ku vsetkemu)
Zial pri tomto raide (0) nabiehalo tolko chyb , neviem ci uz sposobene 64bit systemom,alebo zostavou asus-u, takze nasledne zrusenie raidu a ide to ako hodinky.
Ale kazdopadne exkurzia po madrive2009 64bit (gnome , KDE); fedora10 64bit nebola na zahodenie(nasledne aj debian lenny 64bit, ale tam to s raidom bolo dost biedne ..podobna ponuka moznosti ako pri DVD z prirucky uzivatela ubuntu 8.10 (kazdopadne dobra kniha,nedam dopustit) teda jedine pracna instalacia dmraid-u by to iste vyriesila ale .. :) ).