Aky LCD kupit
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
3. ročník Bratislava OpenCamp sa uskutoční 5. 4. 2025
Po covidových rokoch a ďalších prekážkach je pred nami tretí ročník, ktorý sa uskutoční v apríli 2025 na FIIT STU v Bratislave. Prvý aj druhý ročník konferencie sa tešil účasti okolo 300 ľudí, veríme že tretí ročník bude ešte lákavejší.
Zdroj: Bratislava OpenCamp
Aj v roku 2025 sa v Bruseli uskutoční podujatie "Free and Open source Software Developers’ European Meeting" (FOSDEM). Viac na jeho stránkach.
Zdroj: https://fosdem.org/2025/
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
Nie nebude problem ..
Ja mam skor v poslednej dobe problem s klasickym CRT , ked vela live distier uz nastavuje sirokouhle rozlisenie a potom to treba prepinat aby sa na to dalo pzerat.
Chyba mozno je, ze nikto si nic neprecita, proste zacne instalovat (lebo pocul, proste LEBO) a pytat sa, pytat sa atd. Zacina svet virtualizacie, nie je problem si to checknut v dakej Virtualke ? Ale v pohode, treba sa opytat ;-)
distro: Mandriva, RedHAT, Fedora
V XPcku to chudak nevedel rozbehat a stale mi daval standardne rozliska 4:3 a obraz bol roztiahnuty.
V linuxe som tam cez dajaky standardny sirokouhly monitor co tam bol na vyber napchal aj 1920x1200.
Mimochodom dnes som videl jeden linux a sirokouhly monitor a fungovalo to.
Mne sa nepodarilo rozbehat sirokouhly vo Windowse a v Linuxe mi to slo bez problemov.
ci je to sposobene chybajucim DDC kanalom z monitora je vedlajsie. ak to nema klik, tak je s tym problem.
Druha vec je graficka karta ... pri nVidii a ATIne by si problem nemal mat ...a ak ano, pouzi daky prop. driver a pevne verim ze to pofrci.
PS: pouzivas fajn distribuciu (M$ Windows Vista Ultimate), kde si to vykopal ? ;-) zjavne to uz ma dakych X rokov :-D.. neskusis Linux ?
vga: ati 7500 64 mb ,
driver : ati
cez analogovy kabel(neviem presne oznacenie :) ) blbla frekvencia ,ale cez digitalny(tiez neviem) uz ide relativne dobre , jasne ze to saskovalo aj v xp (mozno to je aj tym ze je to hovado lcd a karta slabucka),ale tym kablom som prisiel o menu co je v lcd , inak ziadne nastavenia xorgu v kubuntu , vlastne len cez klikatko nastavit resolution :)
preto 22 lebo pozeram vela filmov a pri "praci" sa mi zda uz normal ,nemenil by som
takze ja som nemal problem :), kup si 22 ;-) ,
el barto:
/etc/X11/xorg.conf
na sirokouhlom sa napriklad perfektne precuje v gimpe. ale filmy su mierne rozmazane. a este sa na nom dost dobre hra blitzkrieg 2 na wine.
plati to aj pre napriklad Matrox G450 alebo G550 ktore vynikali v stabilite obrazu aj pri vyssich rozliseniach (pre monitory 21 palcov a viac)?
PS.: tie karty niesu hudbou minulosti, to sa len ludia honia za nejakymi Hz a Mb pri kartach s (no comment) GPU a najlepsie aj zdielanou VRAM aby usetrili.
tak, ze sa staci pozriet na obraz CRT monitoru a hned je vsetko jasne