Ministerstvo financií Slovenskej republiky v pripravovanej novele výnosu č. 1706/M-2006 o štandardoch pre informačné systémy plánuje vyradiť formát Open Document Format (ODF) z povinných formátov.
Možem si zanadávať. Ale ja by som chcel tentokrát zakročiť. Čo je veľa, to je veľa. Konečne sa vzchopme a spravme niečo. Odkiaľ čakať iniciatívu, ak nie z linuxos.sk?Takže moja otázka, aký by mal byť postup. Petícia?
Treba tlačiť na nich cez médiá. Čo je moc, to je moc.
ale ved ooxml je iso standard, tak naco je komu odf?
</podryp>
Ja práve teraz chystám podanie kvôli tomu, že sa v Linuxe a jeho prehliadačoch nedajú zobrazovať katastrálne mapy, ako vyplýva z tejto diskusie a ak nepomôžu naše inštitúcie, skúsim to cez EÚ.
Chcem ta upozornit na jednu vec. Tvoj list v tejto republike je velka nula. Treba vyuzit psychologicku myslienku 'v jednote je sila'- je to naozaj velky rozdiel.
BTW v mojom minulom zamestnani, ked sa vsetci zamestnanci burili pre zvysenie platov a dohodli sa, ze pojdu spolocne za sefom, tak ten sef povedal: "dobre, budem si vas kazdeho po jednom volat a s kazdym sa osobne porozpravam". Vyslo mu to- rozdrobil komunitu na drobne a zamestnanci vobec neziskali to, co povodne chceli.
A či sa tým Protimonopolný úrad bude zaoberať, to sa uvidí, ale nejakú odpoveď na môj doporučený list mi bude musieť poslať, podľa toho pouvažujem ako ďalej. Ale ak má naozaj plniť ten účel, na aký bol zriadený, tzn. potláčanie monopolu a podporu serióznej hospodárskej súťaže, tak ma nebude môcť len tak odpinkať.
Pokladám ešte za potrebné uviesť jednu vec - ako je možné, že vláda, ktorá od začiatku tvrdí, ako bude bojovať proti monopolom, je v oblasti softvéru totálne závislá od monopolu jediného dodávateľa a platí zaň ceny, aké si diktuje ten monopolný dodávateľ? Aká to je hospodárska súťaž a aké sú to výberové konania na dodávku technológií, keď vláda možno síce vyberá od viacerých predajcov, ale každý z nich ponúka iba jeden produkt, aj to presne ten istý ako konkurencia?Aj toto by sa malo riešiť.
A k tym monopolom, ano oni bojuju nezmyselne s monolmi ,kde realne nemozu dosiahnut nic. Od tychto monopolov sa teda neda cakat "vsimne". Je to len hra o volica.
Inac povedane uplatkom sa pozicia slov. monopolov (hlavne energet.) ani neposilni ani nezoslabne. Niet totizto inej alternativy. A ked by aj , tak je alternativa rovnako ekonomicky silna (vsimné maju z coho platit).
V pripade M$ produktov je situacia uplne ina ,alternativa na svoje presadenia nema dost prostriedkov (nie sme naivny aby sme si mysleli ze kvalita rozhoduje, tu davno rozhoduju rodinne vazby , rozne kamaratstva z detstva a tak podobne).
Takze, ak nariadenie o pouzivani cohokolvek opensource nepride z inych ako slovenskych "vyssich" miest ,tak sa nepresadi nic.
"budem požadovať zabezpečenie povinnej multoplatformnosti od európskych inštitúcií"
To znamená, že ak ma niekto nas... ...rdí, tak napíšem list Európskej komisii a požiadam ju o preskúmanie celkovej situácie na trhu s IT, koľko sa čoho používa, akú sú alternatívy a ako by sa dal ozdraviť trh, deformovaný monopolom jednej firmy. Pokuty pre M$ nič nevyriešia, ani rozdelenie Win na Home Edition a Professional, tu treba naozaj ozajstnú konkurenciu, nie aby nejaký výrobok predstavoval konkurenciu sám pre seba.
Inac si myslim ze v EU to nieje moc inac ako na SK. Aj ked je pravda ze na vyplnanie danovych tlaciv v holandsku je aj program pre linux.
Som dokonca ochotny zaplatit 500SKK na brigadu clovekovi, ktory bude sediet na Namesti SNP a zbierat podpisy od okoloiducich.
Mimochodom, cakam na vyjadrenie SKOSI a oni ticho! A neviem ako ich kontaktovat.
:-(
ak vsak pridaju MSXML medzi odporucane a ODF NIE, BUDE TO UZ FAKT HNUS!
potom ratajte z mojou iniciativou, zoberiem aj igelitku s preskrtnutym logom windows hlista
1. Vytvorime urcity program. Bude multiplatformny, opensource GPL3 a jeho ulohou bude kontrolovat subory docx: ci plne vyhovuju standardu ISO/IEC JTC1 DIS29500 (znameho tiez pod prezyvkou 'otvor kancelariu xml' )
2. ak program zisti ze .docx je nevalidny -- nevyhovuje standardu, subor bude zmazany a zasvieti cervene svetielko
3. ak program zisti ze .docx obsahuje rozne binarne 'ukryty' - tieto binarne nestandardne useky budu z daneho docx vymazane
4. po uspesnom dokonceni kontroly zasvieti zelene svetielko
5. Zakonom sa presadi, ze na slovensku verejna sprava moze pouzivat subory ktore vyhovuju ISO/IEC JTC1 DIS29500 ale neobsahuju binarne 'uzavrete' casti
6. nasledne ministerstvo vyda nariadenie ze VSETKY DOCX SUBORY vo verejnej sprave musia byt pred zverejnenim/odoslanim SKONTROLOVANE TYMTO PROGRAMOM
:-)
Ja vyzyvam k obcianskej neposlusnosti. Pokial mi nejaky urad posle subor vo formate doc/xls/ooxml/.. tak im proste odpisem ze niesom schopny taky format otvorit a budem ziadat subor prekonvertovat na ODT alebo PDF.
>> a oni ti napíšu, že si máš nainštalovať program, s ktorým budeš schopný taký formát otvoriť.
A k tomu dodajú že nijaký dodatok k zákonu ani nejaké nariadenie im nedáva povinnosť posielať súbor v takom a takom formáte.
ale v kancelarskych veciach sa fakt nevyznam takze neviem posudit na co im je W0RD
tebe to akoze ide otvorit?
dik, ide to...
Im staci z netu stiahnut 80mb subor, my sme takpovediac bez vychodiska (ano otvorime tie sracky od ms, ale formatovanie je rozbite a stale sa jedna o uzavrety produkt). Je dost sila ked vacsina statnych institucii uverejni svoje spravy, dokumenty atd iba v doc formate. Nehnevajte sa na mna ale to uz naozaj hranici s .o.otizmom najvyssieho stupna. Jednoducho v statnej sprave su na veducich miestach hoveda co sa danej problematike ani trochu nerozumeju (cest vynimkam). Tak to bolo, tak to je a tak to pravdepodobne aj bude.
Cize znova ak chceme aby sa uvedomili, treba pouzivat pasivny natlak. Ziadne vypisovacky ze aby uverejnovali dokumenty v odt, to je zbytocne. Ak mate s niekym vymienat dokumenty, posielajte im to v odt a do mailu si pridajte podpis napriklad: ak vam nejde otvorit odt subor v prilohe, stahujte kancelarsky balik openoffice z sk.openoffice.org
Ak budu ten dokument naozaj potrebovat, tak im nic ine nezostane, a OOo aspon ziska viac stiahnuti a instalovani.
ale pokial tam niekedy pridaju OpenXML tak nech si ma nezelaju
http://www.zive.sk/Bleskovky/Povinne-formaty-vo-verejnej-sprave-Zostava-aj-ODF/sr-1-sc-4-a-277688/default.aspx
milos sramek si moze vydychnut :-) (mozno ta jeho nepozornost bola sposobena tym ze jeho inicialky su ms ;-)