Dnes vyšlo nové Kubuntu, tak som stiahol Alternate CD pre AMD64 a spustil inštaláciu. Všetko prebehlo v poriadku, dokonca mi Kubuntu ako prvá distribúcia (z tých, čo som mal) rozpoznal všetky disky a tiež to, že mám na PC aj Windows XP. Spýtal sa ma, či chcem zapísať zavádzač na matičnú dosku, dal som áno a vtedy sa to začalo. Nastavil som bootovanie z disku, kde som nainštaloval Kubuntu a vypísalo mi len slovo "GRUB" a nič som nemohol robiť. Tak som v BIOSe nastavil bootavanie z toho disku, kde je WinXP a vypísalo mi "GRUB loading ... error 17". Spomenul som si, že som ten GRUB zapísal na MB a tak som dal obnoviť nastavenia v BIOSe, no nič. Takže nejde mi spustiť ani Kubuntu ani WinXP. To som teda riadne dosral. Ako mám vymazať ten GRUB z MB?
install-mbr -r /dev/hdx
abo freedos :
fdisk /mbr
Ako mám vlastne nainštalovať Kubuntu bez GRUBu, alebo ako mám spojazdniť ten GRUB? Nie sú tie chyby s GRUBom spôsobené tým, že ja mám Kubuntu a WinXP na dvoch rôznych diskoch (nie partíciách!) a na všetkých weboch o tejto problematike sa píše len o Windowse a Linuxe na dvoch rôznych partíciách toho istého disku?
Lenže mňa už nebaví vkuse toto robiť. GRUB sa mi nainštaluje vždy. Či už ho označím alebo odznačím v inštalácii. Neviete niekto, čo s tým je? Neostáva na disku, keď to preinštalujem? A keď ostáva, prečo sa mi vždy zas zapíše do MBR? Najlepšia bola Fedora 7, s tou som mal najmenej problémov. Ona sa normálne spýtala, že ktorý zavádzač chcem nainštalovať. Kubuntu tam rovno hodí GRUB a už ho len chce pretlačiť aj do MBR. :-(
aky si si zvolil suborovy system?
error 17 : Cannot mount selected partition
This error is returned if the partition requested exists, but the filesystem type cannot be recognized by GRUB.
zapis pre windows by mohol vyzerat napr. takto
title MS Windows
rootnoverify (hd0,1)
map (hd1) (hd0)
map (hd0) (hd1)
chainloader +1
to nemusi byt tvoj pripad windowsu na (hd0,1),
ale cesta k vyrieseniu je este daleko, patrilo by sa poznat obsah tvojho menu.lst
Inak, kde nájdem nejaký článok o tom premapovaní diskov?
alt+F2 a prikaz
kdesu kate /boot/grub/menu.lst
Inak to sme už riadne OT. No tých pár riadkov v databázovej tabuľke webu LinuxOS.sk nič neurobí. Snáď. :-D
Zdalo sa mi, že príkaz root je tam použitý akosi priskoro a tak som ho dal až pred quiet a už to ide. Teda Ubuntu ide a na to aby išiel aj Windows bude asi treba už len premapovať tie disky, čo bude v porovnaní s týmto problémom, ktorý som vyriešil až po štyroch dňoch, celkom jednoduché.