Prečo mi v niektorých programoch nezobrazuje písmenká ť, ľ ... ? Nahradí mi ich štvorčekom. Menil som už aj fonty, ale bez zmeny. Zaujímavé, že v tom istom programe mi napríklad bočný panel zobrazí normálne písmenká a v okne už nie. No nie v každom programe to robí. Dá sa to nejako doladiť ? Zdá sa mi, že tie štvorčeky sú hlavne u predbratých textov z Windowsu, ale aj z netu. Vo Firefoxe bez problémov zobrazuje net OK. Používam Mandrivu a dal som si aj import fontu z Windowsu, ale štvorčeky sú stále. Viete dakto ako na to ?
mas SK aj system?
A aj keď si menil písma, možno si ich nemenil všade tam kde treba.
Druhá možnosť - klikni na Nastavenie > Nastaviť Konqueror > Písma a tam si nastav také, čo obsahujú všetky naše znaky, aj s diakritickými znamienkami.
Tretia možnosť - otvor ovládacie centrum > Vzhľad a témy > Písma a tam si tiež nastav také, ktoré obsahujú celú slovenskú abecedu aj s diakritikou.
Problém by nemal by s písmami ako Serif, Sans, Liberation, Lucida, URW, Nimbus, Century Schoolbook, a ani s windowsovými, s výnimkou rôznych ozdobných. Len pozor - aj pri nastavení jednej veľkosti majú samy osebe rôznu veľkosť (napríklad Lucida Bright je malá, Century Schoolbook je veľký), môže sa stať, že Ti to mierne rozhádže vhľad stránok.
mne to vtedy vyriesilo nainstalovanie locales-en (ano, aj ked mam nainstalovane aj locales-sk)
druha vec je, ak mas nastaveny jazyk aj v Mandriva Control centre, aj v KDE a stale to nepomaha, skus si prehodit v KDE control centre temu vzhladu na standardnu (ta co tam bola od vyroby, ono to okrem vzhladu meni aj pisma a fonty, a standarne sa pouzivaju podporovane fonty)
Ak mas gnome a pouzivas gedit, tak skus toto v terminal:
gedit /home/SUBORnaOTVORENIE --encoding=UTF-8
Prip skus sa pohrat s kodovanim (ak nepojde). Namiesto UTF-8 skus nejake windows atd, urcite to pojde...
Ak to otvaras v OOo writer (nejake .doc formaty), tak otvor OOo a daj otvorit subor. Dole mas take ze "Typ suboru". Tam skus vybrat o aky subor ide...
Vela stastia...
...to ohladom gedit by malo nejako podobne ist aj s kate...