LAN sieť medzi Ubuntu a Windows
takže mam doma 2 PC, na jednom je Ubuntu, na druhom Windows XP. Oba PC su zapojene do Routera konkretne DSL router DrayTek Vigor 2700 VoIP. V routeri som povolil LAN sieť a nastavil som konfiguraciu LAN IP siete. Prvu IP som nastavil na 192.168.1.1 a druhu na 192.168.2.1.
Na PC s Win som dal zdielat vsetky disky aj povolenia na citanie a zapis som zapol. V Ubuntu mam Sambu a skusal som to nakonfigurovat podla tohoto navodu ::: http://wiki.ubuntu.cz/Samba konkretne : Sdílení veřejného adresáře s oprávněním pro čtení i zápis (Autentizace=Ano) Pozeral som aj oficialny manual na www.samba.org no nejaksi to neprinieslo ziadny vysledok. V smb.conf som este nastavil wins support = yes , a wins server = 192.168.1.1 .
V sambe som tiez vytvoril usera, ale stale to neviem rozbehat. Ked si dam Miesta - Siet v Ubuntu, tak tam vidim Siet Windows, kliknem nato a tak vnutri uz nic nie je.
Prosim o radu co mam este nastavit v sambe popripadne vo Win ???
Ako to mam rozbehat ? Dakujem za vsetky rady ...
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Skuste mi povedat co mam nastavit v sambe, okrem toho co som uz nastavil (teda ak je to spravne).
Tie zdielane disky druheho PC by som mal vidiet, ked si dam Miesta - Sieť - Sieť Windows, alebo je to niekde inde ???
Nejak nemam jasno v tych nastaveniach ...
1. spravne nastavit IP , Branu, DNS ( to aby si uz aj na net nemusel sa moc bavit)
2. dat ich vsetkych do jedenj pracovnej skupiny (linux pouziva WORKGROUP a win -DOMA , alebo tak nejak , uz nefem presne)
Vo win nemusis nci ine instalovat, staci mat toto dobre nastavene aj v linuxe aj vo win, teraz uz by si mal vidiet aj lunuxovy pc ,a v sambe linuxu aj win pc, prinajhorsom si ho sksu pingnut, alebo zadaj do prehladaca IP druheho pc a ono ti ho otvori
P.S. O sieťach asi moc (ak vôbec niečo) nevieš, že? Mal by si si prečítať ako funguje sieť.
OK, takže v routeri som vypol tú druhú sieť, pri DHCP server mam ANO, takže je to asi povolene. Na oboch kompoch mam skupinu WORKGROUP, takze by mali byť v jednej skupine. Reštartoval som oba systemy a mam nastavene zdielanie, na mojom som dal /home/public, na druhom je cely disk C. Problem je vtom, ze ked dam Miesta - Sieť a kliknem na Sieť Windows, tak tam nič nie je. Nevidim ten disk C.
Druha vec je, že som to skusal aj pod Win XP, keďže mam dualboot a tam bol zas ten problem, že ten druhy PC videl moj zdielany disk, ale ja jeho nie ...
V sambe netreba nič nastaviť ???
Na linuxe s tým problém nemám. V ubuntu dám Miesta->Sieť a tam vyberem sieť windows a sú tam skupiny.
Nastavoval si nieco v sambe ? Ak ano co to bolo ???
V Sambe som nič nenastavoval.
Ak chceš, ozvi sa mi na jabber. Kontakt mám v profile.
Neviete v com je problem ???
Inak nainstaloval som smb4k aj swat mam, ale neide to, skusal som uz aj nastavit ine heslo na uzivatela, ale nic. Furt a dookola je tam ta prihlasovacia tabulka ...
Inak zo zaciatku mi pristup blokoval Firewall ktory mam vo Win, ale to sa mi uz podarilo nastaviť.
Vo Windowse netreba nic nastavit okrem zdielania ???
Stalo sa to uz niekomu, alebo som jediny ???
Ak ideš z linuxu na win a pýta heslo, treba zadať meno a heslo užívateľa vo win.
Ak ideš z winu na linux a pýta heslo, treba zadať meno a heslo užívateľa v linuxe.
Ked som chcel z Linuxu prejst do Win, tak to tiez pyta meno a heslo a to uz neviem co mam tam zadat, skusal som uz vsetko mozne.
Vravis ze mam zadat meno a heslo uzivatela z Win-u, lenze tam nemam nastavene ziadne heslo. Skusal som aj to, ze som vytvoril vo Win dalsieho uzivatela s menom a heslom a neslo to.
Proste ked sa chcem dostat z Linuxu do Win zdielanych adresarov tam netusim ake meno a heslo mam zadat ...
A nechce to ist a nechce to ist a nechce to ist !!!
zatial tvoju situaciu vidim tak, ze problem by som hladal na windowse. btw ja na booku nemam nainstalovanu sambu a do skolskej samba siete sa dostanem. len po zadani adresy servera odomna pyta meno a heslo pouzivatela. zadam tam meno a heslo pod ktorym sa v skole prihlasujeme do windowsu a vsetko fachci.
Skusim este popytat sa na zive.sk, lebo mi uz z toho tecu nervy ... Sere ma cely Windows !!!
Alebo si sprístupni aj účet Guest (hosť) a daj tam nejaké ľahké heslo, a trebárs daj hosťovi práva len na čítanie (aby ti ten dotyčný pre ktorého dávaš zdieľanie niečo nepomazal)... Dúfam, že som to napísal zrozumiteľne, ešte spím :(
Ale inak dik za osobnu skusenost.
;-)
Nastavil som vo Win k uzivatelskemu menu heslo, som si myslel ze to pojde. Ale neslo to, tak som skusal vselijake kombinacie mena a hesla a predstavte si vyslo mi to.
Vobec tomu nechapem. Musel som zadat svoje uzivatelske meno, no a heslo som zadal to, ktore som nastavil uzivatelovi vo Win.
Tak toto je tak domotane ze uz viac to ani nemoze byt. Ale hlavne ze mi to uz konecne ide.
Moment. Meno z užívateľa v linuxe a heslo z winu?
Toto bola cista nahoda ...