Cluster
potreboval by som nakopnut - poradit.
Mam za ulohu sprevadzkovat "vysoko" dostupny server na inet sluzby. Moja myslienka ma vedie ku clusteru. Je viac rieseni, a viac nazorov a preto by som sa chcel opytat na Vas nazor.
Hned na zaciatku by to mal byt isto iste HA Cluster. Ale ktore riesenie ? Heartbeat alebo CARP riesenie ? Ake mate skusenosti ?
Dakujem za akekolvek rady, nakopnutia, odporucania....
Kucho ...
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
to riesim aj ja, najlepsie a najrychlejsie riesenie - pouzit viac strojov s XENom a DRDB + nejaky shell skriptik, co spravi to, ze ked spadne jeden VM, tak ho pusti na druhom serveri. DRDB sa chcem vyhnut, tak teraz pokukujem po seznamfs. (to je moj nazor, zacal som to riesit pred vcerom).
...hmm to nejak postrada myslienku HA, ze to ma ist hned po vypadnuti jedneho nodu, a nie cakat kym sa nastartuje druhy..
a ked to chces mat na profesionalnej urovni tak treba pouzit Veritas cluster :)
este si tam mohol pridat cenu a kontakt na predajcu ochotneho spravit cenu s dodanim kompletnej technologie. myslim ze by sa viacerym pretocili panenky. odporucam pozriet sa do priemyselnych cenikov.
ak sa smiem opytat preco sa Ti nepozdava DRDB ? Mne sa paci myslienka, ze mam dva stroje,
dva node urobene v DRDB a ked jeden vypadne automaticky sa pusta druhy.
Rozmyslam aj nad SAN, ale ako som spominal zatial som spominane veci nerobil.
(to je co sa tyka diskov ako takych).
Este ak mozes mi vysvetli preco vlastne XEN ?
Cisto teoreticky rozmyslam o modelovej situacii dvoch serverov (rovnakeho vykonu), na ktorych
pobezi LVM, DRDB + Heartbeat HA.
Este mi leti hlavou myslienka, ze ako spravit zmenu vo firewalle ak jeden padne.
DRDB je dalsia medzi vrstva pri FS, cize uz by som mal disky->RAID1->LVM->DRDB->samotny FS. Ten vykon by sa zacinal asi velmi stracat.. O tomto sa diskutovalo na mailing listoch XENu, cast ludi vravela, ze vsetko OK a druha cast, ze pozor vykon pojde dolu...
XEN pouzivam ako virtualizacnu technologiu, kedze potrebujem pustat rozne servery na jednom fyzickom stroji (aktualne mam 3 fyzicke stroje a priblizne 12 virtualnych strojov).
Pokial nepotrebujes XEN, tak DRDB+HeartBeat HA vyzera fajn (naco potrebujes LVM?).
Pri XENe sa daju popisat dobre skripty na ostretenie roznych stavov (padol master? padol guest? mame online zalohu guestu? ak ano, pusti ten system na inom stroji...). Nie je to okamzity cluster, pretoze pri vypadku trva cca 5-8minut, kym zareaguje iny server, ze nejaky vypadol, aby spustil v-servery tam, ale to tiez pojde podla mna nejak osetrit.
Ako to mas vyriesene ?
Vypadok u mna 5-8 minut nepripada do uvahy. Musi to byt "okamzity" cluster bez akehokolvek vypadku.
V podstate som sa chcel dozvediet, pre ake riesenie by Ste sa Vy uchylili, resp. ako by Ste to riesili, prip.
ak to niekto riesil ako to riesil :o) ....
dakujem
Co takto pouzit hotove riesenie - RHCS?
Asi to vidim na hodiny - dni testov na testovacom stole a skusanie a skusanie a skusanie... :-( :-)
a navodenie situacie vypadkov.
Spis se zeptam na zadani cos dostal: kolik stroju, jak financne narocne resni, ucel pro ktery to bude, potom se muzem bavit o konkretnich vecech.
> Spis se zeptam na zadani cos dostal: kolik stroju, jak financne narocne resni, ucel pro ktery to bude, potom se muzem bavit o konkretnich vecech ...
Tak ma to byt webovsky portal (obchod + katalog) nejake to mysql ... a par stoviek mailoviek, ktore musia byt stale proste online. Ja som rozmyslal o 2 "silnych" strojoch. Financne sa to ma zmestit nejak okolo 100 tis Sk + - autobus ...
Mozno by sa ta financna stranka dala este posilnit. Ak som dobre pochopil, tak mi navrhujes aj riadit vykon nieco ako ... load balancing cluster, a zaroven aj HA cluster o ktorych si piseme. Mas skusenosti resp. prevadzkujes takyto system, a ak ano, na kolkych strojoch zaroven, prip. technologia ?
dik