FIIT/UK/MU
Prosim, najme tych co studuju na vyssie spominanych univerzitach aby mi popisali svoje skusenosti, pripadne aj tych co uz vystudovali, aby mi povedali ake maju uplatnenie...samozrejme ide o odbor Informatika. Konkretne "aplikovana informatika" na UK, "Informatika" na STU FIIT a "aplikovana informatika" na MU v Brne.
Uvedomujem si, ze najlepsia je MU, ale naozaj preferujem SR pred CR, tak prosim, nepiste odpovede typu "Jednoznacne MU" :) Proste, velmi rad by som chcel pocut o vsetkych a spravil si nazor. Dakujem velmi pekne!!
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
btw nieje na masarycke studijny program aplikovana informatika a vramci toho programu ako jediny odbor bioinformatika?
A preto by som ti aj odporucil MU, kedze si mozes vyberat velku cast predmetov, ktore chces absolvovat a v konecnom dosledku vsetky si mozes zvolit kedy ich chces absolvovat, tj. nemas nic fixne dane, v ktorom semestri to musis mat absolvovane..
Dalej v pripade skusok mas viacero terminov, na ktore sa mozes prihlasit a tak si mozes aj skuskove rozvrhnut ako len budes chciet. Obcas sa moze objavit predmet s malym poctom (3-4) skuskovych terminov, co moze plany trochu skomplikovat, ale to je skor vynimka ako pravidlo. :-)
Ak chces zostat pri starom stredoskolskom systeme, kedy ti vsetko naplanuju ostatni, tak nechod na MU, ak si chces veci planovat sam a vies si ich planovat, tak jednoznacne MU.
A este jedna drobnost.. vsetko vybavujes a zistujes cez univerzitny informacny system - ziadny index a pod., zopar predmetov mozes aj cez net absolvovat ;-)
Inak, na ďalšie PR info odporúčam pozrieť si záznam z dňa otvorených dverí na tejto adrese a demoprednášku k dákemu sieťovému výskumu na FI tu.
Ale toto rieš až po zápise :)
A keby uz mate vybrat jednu z tych slovenskych skol, bola by to UK?? Mne sa pristup STU pacil teda ovela viac. Na STU som si cez net stale kontroloval stav prihlasky a bodov, kamosovi aj volali ohladom nejasnosti....z UK som sa prvu informaciu dozvedel po 2 mesiacoch...nedali ani vediet, ze prijali moju prihlasku a prisli im peniaze. Takze som si hned povedal ze STU ma lepsi pristup...
Prepac, ale zda sa mi chore testovat ziakov iba na zaklade TSP.
Napriklad: zaujimaju ma pocitace a mam k nim naozaj velmi pozitivny vztah. Co sa tyka holych faktov a PC logiky som vyborny. Mysli mi to, ale trosku pomalsie. Avsak v praxi dokazem byt velmi uzitocny a uspesny. Mam napady, dokazem vyrobit velky zisk, pracovat vo vede...
A testovat ma TSP? Pozrite si vsetci o com je TSP. Ked idem na techniku maju ma skusat z matiky a nie toto.
Teda moja rada: JEDNOZNACNE NIE MU ! ! ! Este prilozim do talona: cesi sa ku mne vobec po prichode na univerzitu nespravali tak, ako sa mali - narozdiel od STU (pohodova atmosfera, mily ludia, sranda, prihovory(ten cech tam iba precital papier co nam davali a sli sme pisat)...). MU ma naozaj sklamala.
Ja idem JEDNOZNACNE do BA FIIT ;) Pristup, skola, predmety vsetko presahuje MU. Skoda, ze nase hlupe skolstvo a nase hlupe ucitelky takto preferuju MU. Preto si asi aj pisal, ze jednoznacne MU.
Bye. Vela stastia pri vybere :)
FiiT je tiez dost husta, slnko svici , vacsina ludi vonku len fiitkari sa furt ucia.
FI s FIIT nejdem porovnávať, na FIIT som neštudoval.
Co sa tyka narodnosti, tak je to uplne jedno.. pisomky pises v slovencine (pripadne v anglictine, ak je aj predmet vyucovany v anglictine). Presnu statistiku nepoznam, ale tipujem to cca na 30-40% studentov je slovakov, vsade na nich narazis, aj keby si nechcel ;-)
To dash: ak by som mal porovnat prijimacky na oboch vyskach, tak s pristupom to bolo na oboch takmer rovnake. Len na STU som musel vystat dlhu radu, kym ma vobec pustili do miestnosti. Ale porovnavat prijimacky, je dost blbe, su to len prijimacky a zivot na vyske je uplne iny :-)
Mas to rovnake, ako keby si porovnaval vstupny pohovor do prace so samotnou pracou - vacsinou to nema takmer nic spolocne ;-)
to dash: mimochodom ak si napisal externu cast maturity z matiky urovne A s percentilom 70+ tak na fi muni ta beru hned a to bez prijimacok.
btw mam na muni zopar kamosov a tusim na intraku maju samich slovakov plus sem tam nejaky cinan, portugalec, ind a podobne.
na FI sa stresnes sem tam s nazorom, ze na skutocnu informatiku staci papier, ceruzka a guma. Vsetko naj nekonecne. Ak nemas nervy na matematiku tak sa ti tam neoplati chodit...(teraz pozeram statistiku uspesnosti MB101 (matematika 1) ale bez autentizacie ma tam nechce pustit :/ ... takze len takto: 568 ludi zapisanych, 56 % uspesnos) ...takze asi tak :)
Keby som bol teraz stvrtak na strenej tak uprimne povedane by som nevedel kam mam ist. Dovody: FEI - vela fyziky a matiky...proste predmety, ktore az tak nevyuzijem v takom mnozstve(na FIIT su tieto predmety v primeranom mnozstve, aj preto som isiel sem), FIIT - no to som uz spominal, jednou vetou: uz by som rozmyslal skor o inej volbe skoly, UK - odbor Informa pre mna teoreticky a tazky(vobec by som neuvazoval), odbor Apl.Inf. - vraj ze lahky odbor, preto tam studuje kadekto a preto by som tam velmi nesiel, Zilina - no tam by som nesiel, pretoze tam je Pascal co uz hovori co to o skole, FI MUNI - tam ma na zaklade toho pre mna blbeho testu neprijali....cize vela stastia pri vyberani:)
A prave tymi zmluvami som myslel, ze je skor linuxovo orientovana a ak by si presiel nasadenie roznych systemov na beznych a vyskumnych staniciach, tak vo vacsine pripadov tam je linux. (a tie win stanice napr. v hale su celkom funny :-)
A este jedna drobnost.. Red Hat ponuka tusim 15 000 Kc za pracu na open-source projektoch, resp. bakalarke a pod. ;-) ale takisto aj v suse a inych to moze byt kludne aj vyssie, zalezi na projekte a ako ho spravis..
Mam kamaratov v Brne na MU a oni proste nic nerobia, my mame cez semester kopu semestralok, trapime sa so zapoctami, potom este skuskami... a oni cez semester nic nerobia, kedze zapocty maju automaticky uznane...
A vsetko maju dost teoreticke... to je sice fajn, ale vzdy lepsie ked viem aj ako to v praxi funguje (teda najlepsie ked este aj popri skole robim)
a kedze kazdy obhajuje svoje tak sa pridam s tym ze MU by som za nic na svk nemenil ajked momentalne mam mensie problemiky so zapoctami ;)
Neodsudzujem Zilinu, neodsudzujem Brno ani Kosice, ale odsudzujem tvoj prispevok.
(FEI STU Bratislava)
Zato sa ale da prechadzat pomerne jednoducho, casto stacia tahaky alebo jeden den dobreho biflenia a skuska je v suchu. Skutocne rozumiet staci na minime predmetov. Takze ak chcete mat titul Mgr. skoro bez prace, tak PF UPJS v KE je to prave.
Na bakalarskom studijnom programe sa prebera v podstate vsetko. Ak si pozries skladbu predmetov, tak sa postupuje od najnizsej urovne postupne k vyssim (od elektorniky k napr. OOP). Pochopis tak detajlne mnoho suvislosti a dostanes rozhlad. Ak si sikovna a mas na to, tak s chutou do toho. Je to prestizna skola.
Kusok realnejsi pohlad je, ze skola naberie nesmierne mnozstvo studentov a uz po roku ich odide strasne vela (paradoxne je prvy rocnik najlahsi). Pokial ides na tuto skolu musis ratat s tym, ze vsetok svoj volny cas venujes prave skole. Nieco ako "studentsky zivot" nebudes vobec poznat. Uz len ked sa pozries ake projekty sa riesia pocas semestra (pocas semestra mas samozrejme prednasky, bodovane cvicenia, polsemestralky, pisomky na ktore sa pripravujes) zistis, ze to nie je prechadzka ruzovou zahradou. Napriklad sa uz v prvom rocniku pozries na implementacne detajly operacneho systemu, v druhom rocniku si naprogramujes vlasty interpet (tento rok sa programovala tusim Lua), naprogramujes napr klient-server aplikaciu/hru v GUI s umelou inteligenciou, navrhnes a implementujes vlastny procesor, budes sa zaoberat mikroprocesormi a pod. Je to len zlomok projektov. Za semester ich zvykne byt cca 10 a viac. Nakoniec zistis, ze cely cas nerobis nic ine ako skolu. Na druhu stranu absolventi uz bakalarskeho studia su v
S nedostatkom casu to myslim vazne. Mam spoluziakov, ktori nespavaju kvoli projektom radovo 30-80 hodin (suvisle) kazdy semester, aby ich ako tak dokoncili. Narocnost FITu je vsak dost zavisla na cloveku. Niekto to zvlada aj s pripadnym spankom... Skusky ako aj projekty su vsak rok od roku narocnejsie.
Velmi vela studentov zostava na skole len zo zotrvacnosti. Rozvolnovanie bakalarskeho studia na 4-5 rokov sa stava viac nez samozrejmostou (nehovoriac o Ing.). Velmi vela chce po bakalarovi prestupit na MUNI FI, kde je sice vyucba zamerana viac matematicky/teoreticky, no na nedostatok casu sa skutocne nemozu stazovat. Ani MUNI vsak nie je skola, kde by clovek prechadzal a ani nevedel ako, ale to je kusok o inom... Na pristup student-ucitel sa nie je velmi na co stazovat. Vyucujuci su velmi ustretovi a pomozu pokial vidia, ze student ma zaujem sa rozvijat.
Par odkazov z viacerych zdrojov, aby si si ucelila predstavu. Inac vela studentov si vedie blogy, takze po par minutach guglenia najdes co to aj sama:
http://blog.javorek.net/byl-jsem-fit/
http://student.vutbr.cz/forum/viewtopic.php?p=22012&sid=12f31c4b8e43a5bbf4cf3f90d85081c7
http://campula.cz/clanky/fit-vut/prestizni-skola-prestizni-vysledky
Zatiaľ mám troch najväčších kandidátov: UK(MatFyz) v Bratislave, MUNI a VUT v Brne. Baví ma hlavne programovanie, najviac ma momentálne láka oblasť niekde vo vývoji softvéru.
Na našej škole to ale funguje asi tak, že Pascal a koniec(aj keď viem, že aj v Pascale sa dajú robiť všelijaké veci :) ), takže všetko ostatné zostáva na samoštúdium. Posledný rok sa venujem hlavne C++. Čo sa týka matematiky, je vraj naše gymnázium na relatívne vysokej úrovni a doteraz som s ňou nemal žiaden problém, fyziku som ale posledné roky nemal vôbec, slová ako elektrotechnika mi nehovoria už vôbec nič.
Keď vidím, ako niektorí vyjdú z elektrotechnických priemysloviek s tým, že vedia „všetko“ od programovania, cez databázy, siete až po teóriu mikroobvodov, bojím sa, že budem mať oproti nim medzery. Kdesi na fóre som čítal, že na VUT po prvom ročníku zostane z gymnazistov asi tak jeden z desiatich. S tým, že VUT je ťažká škola počítam, bol by som ochotný štúdiu venovať svoj voľný čas. Je VUT pre programátora tá správna voľba alebo je orientované viac hardwarovo? Na MatFyz a MUNI som zase počul sťažnosti ohľadne prílišnej teoretickosti predmetov i keď by možno tieto školy boly, pre mňa ako gymnazistu, lepšou voľbou. Má "vysoká matematika" pre programátora skutočne taký dôležitý význam? Na VUT ma láka hlavne tá povestná orientácia na prax. Chcel by som predovšetkým, aby mi škola dala také vedomosti, ktoré aj v reálnom svete využijem.
Ďakujem za odpovede.
odporucam cez prazdniny si dat namahu a prejst si tieto knizky v uvedenom poradi:
Medek, Misik, Salat - Repetotorium stredoskolskej matematiky - stredoskolska matika v matematickom have (definica,veta,dokaz), zopakuje, douci nepreberane a hlavne zvyknete si na styl vyucovania matiky na VS
Hejny - Aj geometria naucila cloveka mysliet - hravy uvod do (linearnej) algebry, dostanete dokrvy zakladne pojmy ako (zobrazenie, grupa, izomorfizmus) a dozviete sa nejake pikosky z historie
Thompson - Calculus made easy - velmi vtipny, netradicny a intuitivny vyklad "derivacii a integralov" a ich praktickeho vyuzitia (je to sice v anglictine ale na slovensku/cesku myslim ze nevysiel ziaden preklad alebo normalna kniha takehoto typu) zistite o co hlavne ide v prvackej VS matike
prve dve knizky by sa mali dat zohnat v kniznici, ta tretia by sa mala bezproblemov vygooglit
vsetky tri velmi odporucam, snad sa vam podari vyhnut tomu zaskoceniu, ktore som zazil ja :) (ze prvu polovicku prveho semestera na prednaskach z matiky budete rozumiet tak 20%)