Čo vás viedlo k prechodu na GNU/Linux?
Bolo to nečo nové, neznáme a teda túžba objavovať? Stabilita? Lepšia konfigurovateľnosť prostredia? Bezpečnejši Internet? Hacking? Siete a serverové aplikácie? Tučniak? Niektoré linuxové logo? Frajerina? Kľudne napíšte čo vás napadne, vyhnite sa prosím hodnoteniam typu XY systém je shit a podobne. Vopred ďakujem za podnetné odpovede.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
2. stabilita!!!
3. rychlost systemu!!
preco by som teraz nesiel naspat:
1. gnu/linux je neskutocne prispobivy podla potreby
2. odpada nutnost restartovat kvoli spomalenemu chodu systemu (ano boli casy ked som musel Wokna raz za 8 hodin restartnut, lebo inac hroza)
3. odpada nutnost reinstalovat a 3 mesiace
4. online bezpecnost...
5. veci proste funguju. ked nie tak restartujes service, zmenis config...ked sa nieco pojekazi na W tak nevies kde, preco ako a ako to opravit. reinstalovat system vo vacsne pripadov..
Ale viem prečo som ostal (aj keď niekedy to je ťažké) hlavne čo sa týka firemného prostredia.
Ale keď som rozchodil šifrované vpn cez cisco vpn, terminal klient(do win2000servera) a vo wine lotus notes všetko bolo ok.
O domácom kompe to už ani nehovorím tam som nemal nič iné ako linux od vtedy čo som kúpil PC v2. (cca 6 rokov).
A potom okrem ceny (fakt príjemná) je
Logičnosť a konfigurovateľnosť (posix standard navrhnutý technikmi pre technikov)(bash, konfigurovanie v textových súboroch)
Dohľadateľnosť chýb (aj keď čím ďalej tým menej to musím riešiť - fakt ten OS/free softvér sa zlepšil čo do funkčnosti a kvality a to niekoľko krát v porovnaní s rokom 2002 )
Vývoj ide rýchlim tempom (už len zato lebo je kvalitný návrh jednotlivých programov od jadra po mplyer (je pár výnimiek ale z toho sa nestrieľa)) Proste OS zo všetkými výhodami.
A zatiaľ sa do toho neserú komerčné marketing onli firmy/ ľudia- fakt tie klamstvá a polopravdy čo dávajú v reklamách ma už štvú
Na GPL(a podobné licencie) nesmieme samozrejme zabudnúť (ochrana užívateľov pred zbytočnými obskúrnosťami zo strany bezohľadných ľudí - viď. Microsoft)
a zotrvanie u linuxu? preto, lebo podporuje mnou pouzivany HW (aspon vacsinu, ktoru pouzivam denne), mnou oblubena distribucia je viac-menej stabilna a funkcna (zvlast po aktualizaciach), cena a licencia (aj ked ja radsej BSD licenciu), ... ale su veci, ktore este kompletny prechod neumoznuju.
- open source
- stabilita
- pravidelna aktualizacia
- konfigurovatelnost
- .....
Prečo by som neodišiel?
......
ja som sa k Linuxu dostal ako k tretiemu Unix-u po Ultirix-e a netBSD a pred Solarisom, tvarit sa,ze mam doma mainframe s terminalom je pocit, ktory stoji za to
A zvykol som si tak, že keď som prednedávnom u kamaráta skúšal niečo na Win XP, bol som z toho mimo :)))
----
Ja som len tak zo zaujimavosti a skoncilo to nenormalnym nadsenim :) Ja si bez lin teraz neviem svoj PC ani predstavit.
Vyskúšal som a bol som prekvapený. Vždy som chcel vyskúšať niečo nové a Lin mi umožňuje porobiť na ňom jednoducho veci, ktoré by som pod iným OS musel robiť systémom hladaj nájdi crakni a dúfaj, že sa to zase nezosype.
Ešte síce mám dual boot, ale pomaly a isto mu zvoní do hrobu.
Prečo by som sa nevrátil k win?
Rodina by ma zabila. Veľmi si ho obľúbili a mňa chytil za srdce.
Musim vsak dodat ze proti Win (konkretne XP - Vistu som neskusal takze nemam nazor) nemam nic, mam ho na domacej masine (koli priatelke) a slape bez problemov.
GNOME: Tlačítko power -> v (alebo h na hibernáciu)
mini@mini $: off
System is now going down for HALT :)))
a je to.. system sa vypina.. :) staci jednoduchy link a zmena prav :) (stale jednoduchsie ako win - aspon podla mna) prip. ikonka na ploche :) (pre tych co chcu klikat) klik-klik a je to :))), no a v neposlednom rade.. fluxbox a klavesova skratka.. NO-PROBLEM
A aby som nevyzeral ze nic k teme, tak ja som presiel zo zvedavosti.. pacil sa mi nazov LINUX, a celkovo vzhlad... (napr. mali pekne loga) pocul som ze si ho mozem prisposobit ako len xcem, tak som xcel skusit ci to je pravda.. :) a som spokojny.. :) stale sa clovek dozvie nieco nove :) (ak samozrejma: chce) :)
mini@mini $: off
System is now going down for HALT :)))
a je to.. system sa vypina.. :) staci jednoduchy link a zmena prav :) (stale jednoduchsie ako win - aspon podla mna) prip. ikonka na ploche :) (pre tych co chcu klikat) klik-klik a je to :))), no a v neposlednom rade.. fluxbox a klavesova skratka.. NO-PROBLEM
A aby som nevyzeral ze nic k teme, tak ja som presiel zo zvedavosti.. pacil sa mi nazov LINUX, a celkovo vzhlad... (napr. mali pekne loga) pocul som ze si ho mozem prisposobit ako len xcem, tak som xcel skusit ci to je pravda.. :) a som spokojny.. :) stale sa clovek dozvie nieco nove :) (ak samozrejma: chce) :)
inak, ja som presiel na linux s tym, ze budem obavany hacker (v tom zlom vyzname), ale kym som sa s nim ako-tak naucil, tak ma aj presla chut.
2, stabilita
"Pretoze vo Win chybaju nastroje ktore by robila komunita pre komunitu. GPL programy som pouzival aj pod XP, ale najnovsie verzie vychadzali skorej pre Linux a tak som tam tam dal RH nejaku 6.X. A odvtedy som uzivatelom Linuxu."
takze ESTE RAZ OTAZKA: na STAROM RH si mal novsie GPL aplikacie, ako boli dostupne pre WinXP?
Veľmi sa ani nedivím, že RH sa používal ešte dlho po dobe jeho aktuálnosti. Treba si uvedomiť situáciu, v akej sa GNU/Linux v tom čase nachádzal. Systém bol len čiastočne lokalizovaný, informačných zdrojov v slovenskom alebo českom jazyku bolo v tom čase minimum. Ak boli u nás aj vydané nejaké knižky alebo brožúry, tak sa vzťahovali väčšinou k RedHatu práve vo verzii 6.2 resp. 7.
Dosť práce k priblíženiu GNU/Linuxu bežnému užívateľovi vtedy spravili aj seriály vychádzajúce v PC Revue, ktoré sa tiež vzťahovali k týmto verziám RedHatu. Éra rôznych Mandrake, SuSE alebo Ubuntu prišla až neskôr.
Ako píše aj pisateľ vyššie, rôzne návody, tutoriály a how-to boli šité na verziu RH 6.x.
ps: dodnes nechapu, jak muze instalace driveru tiskarny totalne seknout pc a po tvrdem restartu dokonce prepsat bios
a pokial ma pamat neklame, este som nevidel distro, kde by do 2 mesiacov od vydania nebolo nejake nove jadro, ktore by vyzadovalo restart. instalacia nvidia (ati) driverov taktiez vyzaduje restart (X).
až očami gúľam,
že sa nám tu rodí
nový Radek Hulán.
je to pravda odveká
veď už každý vie to
Fedora kazí človeka :)
medzi mnou a RH je dost velky rozdiel. ja nevravim, ze len jedno riesenie je na vsetky pripady to najspravnejsie, ale taketo zlcovite a subjektivne vyhlasenia na systemy konkurencie su smiesne a len provokuju.
a prosim nepis tu ze aky operacny system je horsi alebo lepsi. povodna otakza znela preco pouzivate gnu/linux a nie preco je ten alebo iny system horsi/lepsi.
mam teda zkusenosti s wxp ..instalace systemu restart, minimalne jeden, nabehnuti systemu , vyhledani hardware (mimojine i zvukovka vyzaduje restart, myslite , ze sitovka ne? uz si to presne nepamatuju) tv karta.... a spousta softveru okolo r.2003-2004 potrebovalo restarty.. ja to zazil, tak vim o cem pisu, ja si jen pamatuju na tu nervozitu tech spousty restartu, nebo se mi to asi zdalo.. ale prit se s vama nebudu, byla by to strata casu
po instalacii systemu je samozrejme, ze pride restart, linux je na tom hadam inak? u sietovky a zvukovky som sa s tym nestretol (aj ked zasadne neinstalujem cez instalator - a ten vacsinou pyta restart, aj ked velakrat zbytocne). ale keby aj to bola pravda, cela instalacia OS + aplikacie + ovladace sa zmesti do niekolkych restartov (ak je clovek idiot a restartuje po kazdom, tak to nie je problem OS).
Dokonca aj zmena jadra sa dá bez reštartu. Ale zatiaľ neviem ako na to aby mi to komplet nezatuhol systém :)
ten sa chytí.
Je to však úplne v riti,
keď mi systém z Redmontu
zničil celú robotu.
Nečuduj sa preto prosím,
že sa potom veľmi kosím,
z "odborníkov" ako si ty,
ktorí šíria rôzne mýty.
Že ten systém zmieňovaný,
(šírený na všetky strany)
Nemá skoro žiadne vady,
keď nemáte HW sady, (čítaj HáVé)
deravé jak rešeto.
No môžem ja na tieto
"super" windows z Redmontu,
ktoré patria do šrotu,
hodiť OS pravý...
... Linux sa mu vraví.
mával stále harddisk pustý
nebál sa on žiadnych vírov
radšej v Diable skúšal hírov
Ide s mečom hero silný
barbar veď kto by bol iný?
zrazu padla veľká sláva
až z tej hlášky bolí hlava
Hacker všetko riešiť hneď
your PC has been infected
nebojí sa, nie je lamer
a už do rúk chytá hammer
Nie tak rýchlo pán systému!
ten sa zrútil kvôli nemu
je to vírus? bude fuška?
Pre hackera malá skúška
Antivír sa pekne spustí
do vírusov veľmi hustí
červený je len posledný
trójan jeden neposedný
Jeden súbor toľká sláva
hera vo vojne zasekáva
bude ďalší? A už tajný?
O tom nemá nikto šajny
Ďalšia hláška mrcha jedna
rýchlosť hera veru biedna
čo však robiť v túto chvíľu?
na vírusy zobrať pílu!
Antivír sa znovu spustil
aby do vírusov hustil
prešiel sa disk a nič nikde
to je hacker asi v brinde
Antivír bol starý strýc
rok výroby dvetisíc
dopadne to celé hezky
pozdravuje vírus NetSky
ktory nici data.
Podla mojho nazoru
je to casu strata
Ešte k tomu s windowsom?
to si radšej hlavu utnem
oceľovým podnosom
koniec krátkych básničiek
kýva moja paprčka
tešilo ma, dovidenia
milý ujo Kotrčka.
na obyčajné okná?
Dookola tie omáčky
ktoré každý koktá...
My nechceme sladké "WOW"
hľadať vírusy deň i noc
nechápeme ich know-how
u linuxákov hľadať pomoc
Kde sú tie krásne časy
keď z pásky išlo všetko hneď
s oknami sú len trapasy
viem serial number naspamäť
Dookola setup.exe
každý program na 2 etapy
Windows mi zvukovku nechce
Tux bude vládnuť, nie tie atrapy
tak LUcoRP ides :)
Na mojom čipe značky Cirrus
usadil se dáky virus.
Z VGA sa na mňa smeje
veď znížil mi rozlišenie.
Jeho bráškov veľký chór
obsadil mi procesor.
Ignorujú Intel značku,
z Pentia mám kalkulačku.
Disk sa takiež špatne točí,
kukám, div nevypadnú mi oči,
ďalšia velká virov sila
z kapacity mi uberá.
Iný velký virov sled
spomalil mi Ethernet.
Majú z toho veľkú srandu,
štyri bity za sekundu.
O pamäti nepoviem
tam sú taky - já to viem.
Usporiadali tam párty,
žerú bity, hrajú karty.
Nadej však neumiera,
chytil som jedného víra
a zistil, že na zadočku
mikroskopickou má tečku.
Mikroskopem skúmam hneďka,
od začiatku, do prostriedka,
a zírám, neschopný slov:
"Copyright by Microsoft."
Desať sekúnd po tej scéne
mažem Windows nenútene
a na volné miesto
Linux dávám - to sa vie isto.
Od tej doby dnes a denne
usmievam se potešene
a zostávam stále svieži
a môj počítač - ten beží.
U mňa sú iba tučniaky
pohodička, všetko ide
raz na moje slová príde
Nebolo to však tak
bol som len malý metlák
k PC zatvorené okná
infekcia stále hrozná
Behali si všade červy
pomaly som strácal nervy
zakúpil som Norton Vírus
z Pentia 4 bol Cyrrus
To nepôjde takto zhurta
volám kamoša od Frankfurta
či aj oni majú Norton Vírus
alebo snáď iný antivírus?
Odpovede boli veľmi jasné
už som vedel v čom to viazne
bude chyba veru vo mne
priznal som sa veru skromne
Zobral som CD s Oknami
nakrájal do jedu na potkany
po víroch nikde ani náznaky
úsmev na tvár doniesli tučniaky
prehliadača okno zhaslo,
stabilný je vraj ten systém,
u mňa nie, to je celkom isté.
celá mandriva je uz nebohá,
windows cédé je moja záloha,
zrazu je všetko bez problémov,
zabudol som na trable s mandrivou.
smiech cez slzy
-po niekolkorocnom pouzivani produktov od mikrosoftu (95,98,ME,XP-pouzivam aj dnes) a nutnosti ich preinstalovat pravidelne raz za rok (obcas aj castejsie,a viem ze aj mojim pricinenim) ma to prestalo bavit a hladal som alternativu
-u kamosa som videl beziacu fedoru
-ked som sa docital o stabilite, bezpecnosti a uplnej prisposobitelnoosti bol som jasne rozhodnuty
-odskusal som vela distier so sklamanim - koli tomu ze som nevedel nic urobit az ma oslovilo ubuntu anie preto ze tam by som vedel urobit vsetko ale vtedy som si povedal ze musim zistit ako to funguje a ked sa mi podarilo rozbehnut 3D efekty vtedy este prve verzie Beryla uplne som sa rozhodol ze zostanem pri linuxe az kym nenajdem nieco lepsie, lebo funguje stabilnejsie je bezpecnejsi, vyzera lepsie repsektive vyzera tak ako chcem, a takmer vsetko si nastavim ako potrebujem
A potom mi niekto hovori ze nema rad linux lebo ma slabu podporu HW :D
a navyse neviem najst CD s ovladacmi na windows, takze jedina volba... sice mohol by som na nete pohladat ovladace... ale to by som najskor musel vediet ze co to vlastne mam :D :D :D
ty ty ty... openviliBSD
OS robí presne to, čo ja od neho vyžadujem a nie opak, ako ten druhý.
Dlhší čas hlavne preto, lebo je zadarmo - a to je pre hudobného človeka poklad.
Nemusím platiť za programi
Môžete na to kuknuť _ tu _ Je štabilnejší, bezpečnejší atď. Za použitie len poďakovať môžem vývojárom, že
mi dali do ruky taký nádherný a mocný OS ako napr. Debian, Ubuntu, atď. vlastne
všetké Linuxové distribúcie.
Takze, viedlo ma tuzba, za dobrodruzstvom. Za/Prezil som to, ako nejaku dllllhu multi user adventuru.
Inak pekne si nadviazal.Dakujem za rozsirenie cesty.Snad sa raz dostaneme aj do nejakeho mesta a je jedno ci s win alebo s linuxom.Ide predsa o odvoz a nie kazdy sa potrebuje viest v limuzine...
Vela stastia prajem.
Skor to je v ramci srandy.Nechcem nejak utocit na win aj ked ma dost veci na nom stve.No na linuxe ma zas stve moja nevedomost...Nekonecna tema ten linux vs win
Exchange data with Siemens mobile phones
SCMxx is a console program that allows you to exchange certain types of
data with mobile phones made by Siemens. Some of the data types that can
be exchanged are logos, ring tones, vCalendars, phonebook entries, and
SMS messages. It works with the S25, S35i, M35i and C35i, SL45, S45 and
ME45 and probably others.
You need a serial connection (either cable or infrared) to your mobile
phone in order to use SCMxx.
It basically uses the AT command set published by Siemens
(with some other, additional resources).
See the website http://www.hendrik-sattler.de/scmxx for details.
Ako aj nazov prispevku hovori ta je hlavna otazka. Na tu treba odpovedat a nie od nej odbocovat.
;-)