bola mi zadana uloha :
ake mnozstvo informacii je mozno preniest cez dialku linku , ak tato linka pracuje v sirke pasma 1 MHz
, podla mna:
vztah na prenos mnozstav informacii je :
I = 2*B*T
, kde B = sirka pasma, T = doba prenosu , I = mnozstvo informacii,-profak povedal ze sa Hz daju preratat na Baudy , no a to si niesom isty resp, to neviem,
1 Hz = 1 Bd
? , ak ano tak potom vysledok je jasny , I = 2 Mbp/s , Lenze , tiez neviem ci sa jedna o 1 alebo dvoj stavovu linku , cize ta "2" vo vzorci, ze vraj to je kolko stavova je linka ( teda kolko stavov linka vyzaduje na prenos 1 bitu ) ,, nepytal by som sa vas tuto ale nevedel mi nikto ppovedat presne ako to ma byt iba cca ,tak skusam stastie tu , jedna sa o predmet pocitacove siete.....dakujem pekne ;-)
Inak, pocet bitov sa da vypocitat podla vzorca R = F * log2(M), kde R je pocet bitov, F je baudrate (sirka pasma?) a M je pocet moznych stavov, ktore moze signal nadobudnut. Kedze log2(2)=1, takze pri dvojstavovej linke je R = M. Vzorec a kratsi pokec o tom je tu: http://en.wikipedia.org/wiki/Baud.
Ide teraz len o to, kolko stavov moze mat ten "symbol" (alebo pulz). V tom kodovani, ktore som spominal, existuju len dva stavy, ktore rozoznavame: prechod hore, prechod dole. Ale existuju kodovania, kde nadobuda jeden "symbol" viac stavov. Nemusi ist pritom len cisto o urovne voltaze, ale moze to byt lubovolna kombinacia fazoveho posunu, amplitudy a cohokolvek ineho (aj ked tych moznosti uz vela nie je).
Napriklad si predstav kodovanie nasledovne (vramci jedneho "cyklu"):
Stav 1) zacina na hornej urovni, konci na hornej urovni
Stav 2) zacina na dolnej urovni, konci na dolnej urovni
Stav 3) zacina na hornej, konci na dolnej
Stav 4) zacina na dolnej, konci na hornej
Taketo kodovanie ma zjavne pri rovnakej nosnej frekvencii ako to predchadzajuce moznost preniest az 4 rozne stavy a teda jeden baud nesie informaciu az 2 bitov (podla skor spominaneho vzorca). Pritom signal opat nadobuda len 2 urovne napatia.
Ale ked nad tym tak uvazujem, tak si mozeme kludne povedat, ze jeden baud budu az dva "cykly" a teda baudrate bude polovicny oproti nosnej frekvencii. Je vlastne na nas, co urcime ako jeden baud (symbol, pulz).. Takze vlastne mas pravdu. Aj ked touto fintou nezvysime celkovy prenos bitov/s (co by aj bola fajna blbost). Teda k tej povodnej ulohe: Bez konkretne definovaneho kodovania nevies o pocte prenesenych bitov vobec nic povedat.
- este k tym cyklom alebo pulzom v jednom baude :) . Kodovanie urcuje jeden pulz resp. 1 baud teda ake a kolko stavov nadobuda (snad spravne pisem) a na zaklade pouziteho kodovania viem jednoznacne urcit rychlost prenosu prostrednictvom vztahov. ?
-no chyba mi iba cas, co je 1 sekunda , takze vysledok je jasny ,
-inak ty si IP alebo TM odbor ? a este si tam ? :)
zdar