Caute,po dlhsom zistovani sa mi podarilo konecne nastavit zablokovanie konta po x-tom neuspesnom zadani hesla,ale funguje to nejako zvlastne. Nastavil som zablokovanie po 3 pokusoch,ked sa na prihlasovacej obrazovke prepnem na nejaku textovu konzolu napr. pomocou CTRL+ALT+F1 a 3 krat zadam nespravne heslo tak 4. krat sa uz neprihlasim ani spravnym heslom,konto je zablokovane,takze to funguje ako som chcel,no ked sa prepnem spat na graficku obrazovku CTRL+ALT+F7 a zadam 3. krat nespravne a 4. krat spravne heslo tak sa v pohode prihlasim,dokonca sa mi podari prihlasit aj po predchadzajucom zablokovani v textovej konzole. Je to chyba alebo vlastnost Ubuntu? Len pre doplnenie nastavil som to prikazom
faillog --maximum 3
a vypis prikazom
faillog -u david
informuje o tom ze som prekrocil max. pocet prihlaseni no nejako to nefunguje:
david@david-nb:~$ faillog -u david
Login Chybné Najviac Posledné Na
david 8 3 06/22/08 18:24:01 +0200 tty1
david@david-nb:~$
http://www.fail2ban.org/
Maximum number of tries exceeded (3)
a ked 4. krat zadam spravne heslo pusti ma dnu,ale ked ho zadam zle uz po tomto 4. pokuse ma zablokuje,takze stale to nie je tych 5.inak neviem preco mam ten pocit ze sa tie nastavenia maju rozdelit na dva riadky (auth a account). Inak ta hlaska na 3 zle prihlasenia, to by zaujimalo aj mna z ktoreho /etc/issue pochadza.
Riadok Account nema pre mna vyuzitelne nastavenia,je tam len parameter no_reset a magic_root a tie ja nastavit nepotrebujem pre moje ucely.
passwd -u
odblokuje konto zablokovane prikazompasswd -l
a to je ine ako zablokovanie pri prihlasovani. Ja to robim pomocoufaillog -r <user>
, resetnem counter.auth required pam_tally.so deny=5 per_user
a uz to vsetko funguje.. diky za pomoc :)